Zoektocht naar nieuwe invulling Magazijn de Zon aan de Oudegracht in Utrecht nu echt begonnen Zoektocht naar nieuwe invulling Magazijn de Zon aan de Oudegracht in Utrecht nu echt begonnen

Zoektocht naar nieuwe invulling Magazijn de Zon aan de Oudegracht in Utrecht nu echt begonnen

Zoektocht naar nieuwe invulling Magazijn de Zon aan de Oudegracht in Utrecht nu echt begonnen
Magazijn de Zon. Foto: Robert Oosterbroek
De gemeente Utrecht roept mogelijke huurders van het pand Magazijn de Zon aan de Oudegracht zich te melden. Het gebouw, waar voorheen de Centrale Bibliotheek en boekhandel Broese zaten, moet een nieuwe invulling gaan krijgen. De gemeente is in ieder geval op zoek naar een ‘kapitaalkrachtige’ huurder, maar het gebouw moet ook een maatschappelijke functie krijgen.

De gemeente Utrecht roept mogelijke huurders van het pand Magazijn de Zon aan de Oudegracht zich te melden. Het gebouw, waar voorheen de Centrale Bibliotheek en boekhandel Broese zaten, moet een nieuwe invulling gaan krijgen. De gemeente is in ieder geval op zoek naar een ‘kapitaalkrachtige’ huurder, maar het gebouw moet ook een maatschappelijke functie krijgen.

Het pand, eigendom van de gemeente, moet een ‘publieke hotspot’ worden die bijdraagt aan een leefbare en aantrekkelijke binnenstad. Met vier verdiepingen, een karakteristieke lichtkoepel, een plat dak met mogelijkheid om een dakterras te maken en 7.500 m2 vloeroppervlak biedt het gebouw veel mogelijkheden. Na een verbouwing in 2023 en 2024 zou het pand vanaf 2025 een nieuwe invulling kunnen krijgen. Er moet een nieuwe entree komen en de aansluiting op de Stadhuisbrug kan ook een stuk beter.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het dak van Magazijn De Zon

Selectie

Maar wat moet er in Magazijn de Zon komen? Die zoektocht naar een huurder of meerdere huurders is nu begonnen. Geïnteresseerden kunnen zich de komende weken melden waarna er een selectieprocedure gaat beginnen. Omdat er de komende jaren vanuit de gemeente flink geïnvesteerd gaat worden in de herontwikkeling en restauratie zoekt de gemeente bewust een ‘financieel dragende huurder voor de ruimte van 1.300 m² op de begane grond en/of 2.500 m² op de bovenliggende verdiepingen’.

Partijen die geïnteresseerd zijn kunnen zich de komende weken melden met een plan. De plannen worden beoordeeld aan de hand van drie criteria. Het belangrijkste criterium: de huurprijs die ze willen betalen. Naast de huurprijs worden plannen beoordeeld op twee andere criteria; de maatschappelijke invulling van (een gedeelte) van het pand en de mate waarin de nieuwe huurder bijdraagt aan de binnenstad van Utrecht. De gemeente wil er met deze twee laatste criteria voor zorgen dat het gebouw een aantrekkende werking heeft en toegankelijk is voor een breed publiek.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het interieur van de voormalige bibliotheek

“Magazijn De Zon moet een gebouw voor iedereen worden”, zegt wethouder Dennis de Vries (vastgoed). “Het is een fantastisch pand in het hart van de stad. Daarom vinden we het belangrijk dat het geheel of gedeeltelijk een maatschappelijke functie krijgt. Het moet een levendige plek worden waar iedereen zich welkom voelt. Ik kijk ernaar uit samen met geïnteresseerde partijen aan de slag te gaan om hier iets moois van te maken.”

De selectieprocedure loopt nog tot in maart. Het kan zijn dat er een partij uitkomt voor het hele pand, meerdere partijen voor het hele pand of alleen voor een deel van het gebouw waarna de rest van de ruimte in een volgende fase verhuurd gaat worden. De gemeenteraad moet ook nog instemmen met de nodige investeringen.

Wensen Utrechters

Eerder heeft de gemeente via een online enquête en bijeenkomsten ook gevraagd wat Utrechters het liefst zien gebeuren met het pand. Daar kwam onder andere uit naar voren dat men graag wil dat het gebouw ‘laagdrempelig’ te bezoeken is, multifunctioneel, dat het dak openbaar toegankelijk wordt en dat er ruimte komt voor kunst en cultuur. Uit de online enquête bleek dat Utrechters het liefst geen kantoren zien komen in het toekomstige Magazijn de Zon.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Bestelwagens voor de V&D op de Stadhuisbrug, 1933 (coll. René Vallentgoed)

Historie

Magazijn De Zon is in meerdere fasen gebouwd. Het oudste deel stamt uit 1850. In de twintigste eeuw wordt het pand door Vroom & Dreesmann uitgebouwd tot warenhuis ‘Magazijn De Zon’ met ateliers, opslag en een aantal kantoorruimtes. Na het vertrek van de V&D in 1972 koopt de gemeente het pand en huisvest daarin de Openbare Bibliotheek, boekhandel Broese en designwinkel Mobach. Sinds het vertrek van de bibliotheek en de boekhandel in 2020, verhuurt de gemeente een aantal ruimten tijdelijk aan ondernemers; duurzaam warenhuis Green Up, kledingwinkel Guts en Gusto en het Nijntje Museum.

16 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Gemeentes moeten geen eigenaar zijn van winkelpanden aan drukke winkelstraten. Verkopen en van de opbrengst nuttige zaken doen voor de inwoners van de stad. Laat het exploiteren van panden maar over aan mensen die er verstand van hebben, niet aan ambtenaren die nog geen goed sluitend huurcontract kunnen opstellen (plenty voorbeelden hiervan de laatste tijd op DUIC).

  2. Len

    Als dat net zo’n project wordt als Tivoli OG dan weten we het wel. Misschien dat de Aldi nog een leuk concept heeft.

  3. Hugo Aylva

    Ik zou zeggen: kom er maar in Apple! Dat bedrijf is én kapitaalkrachtig, maar belangrijker nog, het is tevens in staat om oude panden in de transitie naar een Apple Store de oude allure terug te geven. Dat zou betekenen dat de trappen en het glas in looddak weer prachtig zichtbaar worden. De bovenste verdiepingen zouden dan een culturele bestemming kunnen krijgen.

  4. De count

    Maatschappelijk bla bla. De utregse bevolking gaat weer voor het volgende niet rendabele plan opdraaien, of een malle investeerder, maar die denken wel 10x na

  5. Tanja

    Ik mis Mobach nog steeds. Wat hadden die een fijn assortiment en wat heb ik daar veel mooie spullen gehaald!

    Maar goed. En niemand denkt aan woningen? Ook onze wethouder Wonen niet? Interessant.

  6. Tanja

    Nu heeft Len het over Tivoli, waar inderdaad nog steeds niets gebeurt.

    Toen dacht ik aan het voormalige Moluks Museum op de Kruisstraat/Biltstraat, waar een gezondheidscentrum zou komen volgens de vergunningsaanvragen, en aan het voormalig Aboriginal art Museum aan de Oudegracht, dat een hotel zou worden. Volgens mij zijn die ook nog steeds in afwachting van wat komen gaat. Weet iemand dat? Misschien kan iemand van DUIC er in duiken?

  7. John

    @hugoaylva Een Apple store, dat past daar precies en ik wacht er al jaren op…

  8. Rottebert Peermans

    Oh, dus de gemeente zoekt een partij met veel geld om gemeenteeigendom op te knappen en die vervolgens ook huur wil betalen. Daarnaast moeten ze het pand een maatschappelijke functie geven en ongetwijfeld door allerlei milieuhoepeltjes springen.
    Veel succes!

  9. TJA…

    Laat De Machinerie het hier nog een keer proberen.

  10. Derk van Dorth, kandidaat gemeenteraadslid CU

    Nu begonnen? Nu pas? O nee, 2025! Inderdaad, verkoop het pand maar, als gemeente moet je geen winkelpanden in eigendom hebben.

  11. Jack

    Apple Store plus De Machinerie!

  12. sneuschutter

    zelfde invulling als House Modernes, want dat is een enorme toevoeging en succes gebleken!

  13. Otto

    begin opnieuw een V&D

  14. Wim

    Maatschappelijk functies dus subsidie trekkers!

  15. Theo

    Een kassaloze Lidl lijkt me wel wat.

  16. Alessandra Amoroso

    een Four Seasons hotel aub

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).