‘Meeste overlast onder bollendak in Utrecht wordt veroorzaakt door vreemdelingen’ ‘Meeste overlast onder bollendak in Utrecht wordt veroorzaakt door vreemdelingen’

‘Meeste overlast onder bollendak in Utrecht wordt veroorzaakt door vreemdelingen’

‘Meeste overlast onder bollendak in Utrecht wordt veroorzaakt door vreemdelingen’
Archiefbeeld Stationsplein. Foto: Robert Oosterbroek
Het grootste deel van de overlast in de omgeving van het bollendak in Utrecht wordt volgens de gemeente veroorzaakt door ‘vreemdelingen’. De aanpak hiervan is niet eenvoudig omdat het vaak andere personen zijn, waar lastig mee te communiceren is en ook is het moeilijk om de overlastgevers te identificeren. Desalniettemin kan de aanpak van de overlast in het gebied, die overigens niet alleen door vreemdelingen wordt veroorzaakt, een stuk effectiever. De gemeente hanteert daarbij de ‘Utrechtse aanpak’.

Het grootste deel van de overlast in de omgeving van het bollendak in Utrecht wordt volgens de gemeente veroorzaakt door ‘vreemdelingen’. De aanpak hiervan is niet eenvoudig omdat het vaak andere personen zijn, waar lastig mee te communiceren is en ook is het moeilijk om de overlastgevers te identificeren. Desalniettemin kan de aanpak van de overlast in het gebied, die overigens niet alleen door vreemdelingen wordt veroorzaakt, een stuk effectiever. De gemeente hanteert daarbij de ‘Utrechtse aanpak’.

Er wordt de afgelopen tijd veel over gesproken, de toegenomen overlast in het Stationsgebied in Utrecht. Passanten ervaren overlast van verschillende groepen mensen en sommigen voelen zich zelfs onveilig als ze onder het bollendak lopen. Dat de toename van de overlast niet alleen gevoelsmatig is, bewijzen de politiecijfers van afgelopen jaren.

Bureau Beke heeft onderzoek gedaan naar de problematiek rond station Utrecht Centraal. Daaruit is naar voren gaan gekomen dat de overlast met name wordt veroorzaakt door vier groepen; lokale dak- en thuislozen, lokale jeugd, Oost-Europeanen en overlastgevende vreemdelingen. “In de analyse is in het bijzonder aandacht gegeven aan de problematiek van overlastgevende vreemdelingen, omdat deze groep het grootste aandeel heeft in de overlast”, schrijft het college in een brief aan de raad.

Ter Apel en Budel

Het gaat bij deze groep om ongeveer zestig personen die iedere dag in gebied rondhangen, en zij nemen zo’n 60 procent van de overlast voor hun rekening. De meesten komen uit Marokko en Algerije en zijn vooral tussen de 18 en 25 jaar oud. Uit controles en aanhoudingen blijkt dat ze uit verschillende delen van Nederland naar Utrecht komen, maar het grootste deel staat ingeschreven in Ter Apel en Budel.

In het onderzoek is verder ook te lezen dat deze groep te herkennen is aan ‘typische geblondeerde haardracht’ of een ‘sneetje in de wenkbrauw’. “Ook dragen ze vaak een petje, mondkapje en sjaal en doen ze hun capuchon op, waardoor het herkennen van deze al nieuwe gezichten nog lastiger is”, is te lezen in het onderzoek van Bureau Beke.

Rijk

Om deze groep aan te pakken is volgens de gemeente ‘nauwe samenwerking’ met Den Haag nodig omdat de landelijke politiek verantwoordelijk is voor de asiel- en vreemdelingenketen. Het is volgens Bureau Beke ‘noodzakelijk’ om deze criminele vreemdelingen zo snel mogelijk de asielprocedure te laten doorlopen. Als zij in Nederland mogen blijven kan er namelijk snel hulp of begeleiding worden geregeld en wanneer zij het land uitmoeten kan de terugkeer in werking worden gezet.

Zoals eerder aangegeven zijn er ook andere groepen die overlast veroorzaken in het gebied rond het bollendak. Zo gaat de overlast van dak- en thuislozen vaak gepaard met openlijk drugs- en alcoholgebruik. Om dit probleem aan te pakken wil de gemeente onder meer de drempels om deze middelen in de openbare ruimte te gebruiken verhogen en de verslaafden erop wijzen dat ze bijvoorbeeld ook van de gebruikersruimte gebruik kunnen maken. Daarnaast is er voor deze groep ook een persoonsgerichte aanpak.

Alcohol

Dat geldt ook voor de groep Oost-Europeanen die overlast veroorzaakt. “Hier speelt alcoholverslaving een grotere rol. Wanneer personen uit deze groep beschonken zijn, is er sprake van agressief gedrag binnen de groep of naar handhavers.”

Tot slot is er de groep ‘lokale jeugd’. Deze bestaan volgens het onderzoek uit bekende en onbekende gezichten. “Het zijn met name Utrechtse jongeren, aangevuld met jongeren elders uit het land. De jongeren zien het bollendak als centrale plek in Utrecht of in het land waar ze samen kunnen komen.”

Utrechtse aanpak

De gemeente spreekt van een ‘Utrechtse aanpak’, waarbij grenzen worden gesteld en perspectief wordt geboden. “Waarbij we zorg en begeleiding bieden aan wie dat nodig hebben en daar recht op heeft. Tegelijk treffen we ook maatregelen om grenzen te stellen aan overlastgevend en crimineel gedrag.”

Gekoppelde berichten

31 Reacties

Reageren
 1. alex

  Dit kan ik zonder onderzoek ook wel kunnen concluderen.

 2. Titus

  Het grootste probleem in het ontwerp lijkt die zogenaamde fontein te zijn. Je zou er dus makkelijk wat aan kunnen doen. Fontein weg, weg hangplek. Daarnaast is deze overlast natuurlijk gewoon een kat en muisspel met de politie. Een gebiedsverbod bij 1 keer overlast zou dus ook wonderen kunnen doen.

 3. Hans

  Iedereen zoekt een dak en gezelschap als ie het verder nergens heeft.
  Desnoods een ‘bollendak’ en broeders in de alcohol.
  Wat dat betreft zijn we allemaal gelijk.

 4. Realist

  Alle goede bedoelingen van de gemeente ten spijt, deze problematiek blijft bestaan als het linkse asielbeleid niet drastisch wijzigt. Als we in de toekomst echte vluchtelingen willen blijven opvangen is nu een harde aanpak van misbruikers van het asielsysteem nodig. Die harde aanpak gaan we trouwens niet krijgen van onze door progressief links beïnvloede coalitie. Stem daarom wijs.

 5. Binnenstadbewoner

  Ah een indirecte oproep tot geweld van ene “G”. Voor de DUIC redactie kennelijk geen belemmering om gewoon te plaatsen.

 6. sjaak

  @realist: het asielbeleid is al sinds jaar en dag in handen van de VVD.

 7. Lombok

  Realist: eens maar wat voor nut heeft stemmen dan? Nederland zit zogenaamd vast aan allerlei verdragen. Stemmen gaat weinig veranderen in deze ‘democratie’.

 8. LOESJE P.

  “‘t Is een vreemd’ling zeker, die verwaald is zeker….”

 9. Floep

  @Realist: Ook hier had je gewoon weer even kunnen proberen om de zgn. “feiten” te gebruiken. De eindverantwoordelijke voor het huidige immigratiebeleid is….VVD’er Eric van der Burg.

  Of misschien ga je nu een JdV’tje doen en zeggen dat hij “slechts uitvoerder is van links beleid”, net als Rutte dat zou zijn.

  Maar ja. Het zou ook eens kloppen wat er hier allemaal gereageerd wordt.

 10. Joep

  @ non-realist

  Knap dat je een bende neo-liberalen links durft te noemen. Het zijn namelijk über kapitalisten.

  Kapitalisme is het tegenovergestelde van links.

 11. Utrechter

  @Binnenstadbewoner: tsja, en mijn sarcastische reactie op de belachelijke post van ‘G’ werd blijkbaar voor serieus aangenomen is dan ook maar verwijderd. Hoe dan ook, wat ik wilde zeggen: in plaats van dat de overlastgevers worden teruggestuurd naar land van herkomst, sturen we er nu een team onderzoekers op af. Als je je afvraagt hoe het kwam dat Hoog Catharijne en CS in de jaren ’80 en ’90 zo’n griebus werd: daarom dus.

 12. Rob

  Heel realistisch gezien:

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Eric_van_der_Burg

  Asiel beleid is niet links maar rechts

 13. het oranje mannetje

  elke middaigis de politie onder het bollendak aanwezig maar het probleem heeft zich gewoon verplaatst nu staat het tuig rond te hangen voor het stadskantoor . ik heb zelfs gezien dat er een vrouw bijna werd overvallen maar gelukkig was ik ter plekke om deze schoffies eens flink te benaderen. wanneer gaat de politie in burgerde boel schoon vegen
  Utrecht gaat naar de kloten!!!

 14. oudere heer

  oh ja we gaan ze nog belonen ook diep triest!
  het word tijd voor een ander politieke keuze

 15. Titus real og

  Eens met Titus! Het is de fontein.

  Al dat gezeik komt door die fontein. Sinds dat ding er staat, hebben we corona, oorlog met Rusland, zijn we het uit wk geknikkerd en dus die vreemdelingen uit den verre die ons lastig vallen!

  Weg met de fontein!

 16. Koel Hoofd

  Het is weer helemaal net zoals vroeger, het argument om vooral auto te blijven rijden en HC te vermijden.

 17. Geenstijl@Utrecht

  Beste Hans,heb je het artikel wel goed gelezen.

 18. Anne-Fleur

  @LOESJE P.
  Grappig maar ze gingen met Sinterklaas weer terug.
  Deze vreemdelingen niet.

 19. Marlous

  We hebben de vijanden in huis gehaald

 20. Realist

  @Marlous. En als het aan deze coalitie, progressief linkse partijen en de EU ligt komen er nog heel veel meer.

 21. Pee

  Dat komt omdat ze niet aangepakt worden zoals het eigenlijk moet.
  Er word alleen aan symptoom bestrijding gedaan meer niet .
  Het lijkt er veel op dat ze die gasten gewoon niet willen aanpakken.

 22. Jozias

  @ Realist

  De EU is niet links maar neoliberaal.Rechts economisch van aard. Zie je al aan de landbouwsubsidies.

  Het land wordt geregeerd door een centrum rechtse coalitie.

 23. Len

  In het buitenland hebben ze dat vaak een stuk beter geregeld, daar staat bijna een half leger met dito wapens op centrale pleinen om de orde te bewaren.

 24. Floep

  Er lijkt een soort dubbele definitie van links en rechts te zijn. In de politiek heb je de termen “links” en “rechts”, en ook in het dagelijks leven gebruiken we die.

  Reaguurders op DUIC zoals Realist bedoelen met links “alles waar ik het niet mee eens ben” en rechts “alles waar ik het wel mee eens ben”.

  Ik heb ook de fout gemaakt door te denken dat op DUIC links dus hetzelfde is als politiek links (en vice versa) maar deze termen staan volledig los van elkaar. In de reacties van DUIC zijn bijvoorbeeld het immigratiebeleid en Rutte “links”. Dat is verwarrend, maar hopelijk verheldert dit e.e.a.

 25. Scherpschutter

  Daar zijn ze snel achter zeg, na slechts 7825 ‘incidenten’ in 5 jaar tijd. LOL

 26. Dollenbak

  Is hier nu echt een onderzoek gedaan naar de feiten wat iedereen zo’n beetje al wist? Hoe bedoel je geld over de balk smijten, maar harder ingrijpen ho maar!

 27. Realist

  @Floepjoep. Nee, dat bedoel ik niet en je verhelderend eigenlijk gewoon helemaal niets. Je verzint weer wat om de aandacht van het probleem af te leiden.

 28. Floep

  @Realist, het werkelijke probleem is dat je links de schuld geeft van rechts beleid.

 29. Statler

  @Floep
  wat is dan volgens uw definitie “echt links” immigratie beleid?
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 30. Floep

  @Statler, immigratiebeleid bedacht en uitgevoerd door linkse politieke partijen, zo onverwacht is dat niet, neem ik aan?

 31. Geenstijl@Utrecht

  Daarom,stem op de TEGENPARTIJ LIJST 0,geen gezeik, iedereen rijk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).