OM zet Utrechtse kroongetuige in bij rechtszaak vergismoord in Overvecht | De Utrechtse Internet Courant OM zet Utrechtse kroongetuige in bij rechtszaak vergismoord in Overvecht | De Utrechtse Internet Courant

OM zet Utrechtse kroongetuige in bij rechtszaak vergismoord in Overvecht

OM zet Utrechtse kroongetuige in bij rechtszaak vergismoord in Overvecht
De flat aan de Faustdreef waar het lichaam van Hakim Changachi werd gevonden. Foto: DUIC / Robert Oosterbroek
Het Openbaar Ministerie zet een kroongetuige in om opdrachtgevers en andere betrokkenen van een reeks moorden in het criminele milieu strafrechtelijk te vervolgen. Het gaat om Nabil B., die wordt verdacht van betrokkenheid van de vergismoord in Utrecht op 12 januari.

Het Openbaar Ministerie zet een kroongetuige in om opdrachtgevers en andere betrokkenen van een reeks moorden in het criminele milieu strafrechtelijk te vervolgen. Het gaat om Nabil B., die wordt verdacht van betrokkenheid van de vergismoord in Utrecht op 12 januari.

In de extra beveiligde rechtszaal op Schiphol werd op vrijdag bekend dat een verdachte verklaringen heeft afgelegd over een reeks liquidaties in Amsterdam en Utrecht. De 30-jarige kroongetuige is Nabil B., die zelf sinds september 2017 in voorlopige hechtenis wordt gehouden. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij de zogenoemde vergismoord op 12 januari 2017, de liquidatie van Hakim Changachi in Overvecht.

Ook wordt hij verdacht van het voorbereiden van een poging tot moord enkele dagen later op Khalid H. Nabil B. heeft zichzelf vorig jaar bij politie en justitie gemeld omdat hij zich bedreigd voelde en in gewetensnood was gekomen. Hij is in de afgelopen maanden gehoord en heeft verklaringen afgelegd over liquidaties, pogingen tot moord en voorbereidingen voor moord. Hij heeft niet alleen over zichzelf verklaard, maar ook over zijn opdrachtgevers en andere betrokkenen.

Regeling

De verdachte heeft in december 2017 een overeenkomst gesloten met het OM, een zogenoemde kroongetuigeregeling. Het OM ziet zijn verklaringen als een belangrijke mogelijkheid om niet alleen de schutters, maar ook de opdrachtgevers van deze en andere moorden voor de rechter te brengen. De kroongetuige heeft met zijn verklaringen niet alleen anderen, maar ook zichzelf belast.

De aard van liquidaties is sinds de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam in december 2012 veranderd. De moorden in de onderwereld zijn steeds gewelddadiger. De drempel om een liquidatie uit te voeren lijkt steeds lager te liggen. Meestal zijn de daders jonge mannen, die voor betrekkelijk weinig geld met volautomatische vuurwapens op straat en midden in woonwijken hun dodelijk werk doen. Dat omstanders risico’s lopen en worden geraakt en zelfs dat het verkeerde doelwit wordt vermoord nemen de daders voor lief.

Een weg terug

Het OM hoopt dat met de kroongetuige een einde kan worden gemaakt aan de negatieve spiraal van excessief geweld en de onaantastbaarheid van opdrachtgevers. “De stap die B. heeft gezet, is ook voor andere verdachten een duidelijk signaal dat er wel degelijk een weg terug is. Dat je wel uit het gesloten criminele milieu kunt stappen”, aldus het OM.

De eerste verklaringen van Nabil B. zijn toegevoegd aan zijn dossier en aan het strafdossier van Mohamed R., die vrijdag terecht stond vanwege de moord op Hakim Changachi in Utrecht en de poging tot moord op H. enkele dagen later.

Bevriend met familie

Door de vergismoord was Nabil B. zelf in een onmogelijke positie gekomen. Hij was al jaren goed bevriend met de familie van het slachtoffer. Hij legde na de moord contact met de familie en heeft zich bij de politie gemeld om de waarheid te vertellen. Hij is op zijn eigen aanwijzing aangehouden.

De kroongetuige heeft de 40-jarige Redouan T. aangewezen als opdrachtgever van liquidaties. Ook over de broer van de Mohamed R. heeft hij belastende verklaringen afgelegd. Beiden worden dringend gezocht door de politie en het OM. Voor informatie die leidt tot hun aanhouding zijn beloningen van 25.000 euro uitgeloofd.

Het OM in Midden–Nederland vervolgt de twee schutters en twee andere uitvoerders van de liquidatie van Changachi en de moordpoging op H. Op 26 maart en 12 april aanstaande zijn in deze zaken tussentijdse terechtzittingen gepland. Het Landelijk Parket richt zich met de zaak Marengo op de opdrachtgevers van liquidaties.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).