Politie doet onderzoek naar ongeregeldheden na demonstratie Zuilen | De Utrechtse Internet Courant Politie doet onderzoek naar ongeregeldheden na demonstratie Zuilen | De Utrechtse Internet Courant

Politie doet onderzoek naar ongeregeldheden na demonstratie Zuilen

Politie doet onderzoek naar ongeregeldheden na demonstratie Zuilen
Tientallen jongeren hadden zich buiten de hekken verzameld om tegen de aanwezigheid van Pegida te demonstreren.
Elke ochtend het laatste nieuws uit Utrecht in de mail? Meld je aan voor onze nieuwsbrief Uw e-mailadres Aanmelden

De politie gaat onderzoek doen naar de vernielingen in Zuilen woensdagavond. Na een demonstratie van Pegida werden vernielingen gepleegd in de wijk. Bewoners die de vandalen aanspraken op hun gedrag kregen ook met geweld te maken: een man moest naar het ziekenhuis.

Er werden drie mannen aangehouden voor belediging en geweld tegen agenten en enige tijd na de demonstratie werden vernielingen gepleegd in de wijk Elinkwijk in Zuilen. De politie meldt: “Toen de demonstranten van de locatie Berlagestraat waren vertrokken, keerde een groep mensen die op de demonstratie was afgekomen zich tegen de politie.”

De politie dreef de groep uiteen, maar een deel van de groep is vervolgens vernielingen gaan plegen in de wijk Elinkwijk/Edison. Er sneuvelden diverse autoruiten en -spiegels in de wijk.

Hoofdwond

De politie meldt dat enkele bewoners de vandalen aanspraken op hun gedrag wat leidde tot geweld over en weer. Een man met een hoofdwond is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het is de politie niet gelukt om direct aanhoudingen te doen voor de vernielingen en geweld.

De politie doet onderzoek en verzamelt hiervoor aangiftes, getuigenverklaringen en camerabeelden. “We zetten alles op alles om verdachten van de vernielingen in beeld te krijgen en zo snel mogelijk aan te kunnen houden.”

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Peet

  Grote vraag,,waarom zijn er maar 3 raddraaiers opgepakt?
  Bij gele hesjes word je al opgepakt als je alleen al met een geel hesje over straat loopt

 2. Bernhard

  Allemaal geoorloofd volgens een deel van de reaguurders, want Pegida en uitlokking.

 3. Michiel

  Waarom werden deze “jongeren” niet meteen aangehouden toen zij zich tegen de politie keerden? In plaats daarvan drijft de politie “de groep uiteen” een jaagt ze dus vol agressie de wijk in. Lekker handig.

 4. katja

  Geweldplegers altijd oppakken. En néé, het waren géén Pegida-aanhangers die relden.

 5. Charlemagne

  @ Bernhard

  Weer zo’n geijkte verdraaiing van de waarheid en feiten door rechts. Bewuste manipulatie in dit geval. Zoals onder ieder artikel waar rechts vrijuit de ruimte krijgt om bullcrap te posten.

  Dat Pegida aan uitlokking doet zegt niet dat dan de raddraaiers niet aangepakt hoeven te worden. Ik als linkse reageerder vindt beiden.

  Raddraaiers zijn fout, Pegida is fout. Zo simpel is het. Leg mij in ieder geval verder geen woorden in de mond.

 6. Wim Vreeswijk

  Achteraf onderzoek doen lijkt mij zinloos. Het is mij duidelijk dat het ‘Utrechtse Bevoegde Gezag’, dwz Burgemeester, politie en ME-ers er maar niet in slagen om 100% te handhaven, te chargeren, te omsingelen, aan te houden, in voorlopige hechtenis te nemen en snelrecht toe te passen in onze stad.Ook is er wellicht geen gebruik gemaakt van de zo succesvolle drones zodat de betreffende ordehandhavers comfortabel vanuit het bureau aangestuurd hadden kunnen worden. De rellen waren overigens volstrekt onnodig omdat de beelden onzichtbaar waren vanwege schermen, dus voor niemand aanstootgevend waren. Nu zijn de particuliere omwonenden de klos en ik ga er vanuit dat zij onvoldoende of wellicht niet verzekerd waren tegen molestschade. Oud Leefbaar Utrecht raadslid Siebelink en tegenwoordig politieagent sprak bij RTV zelfs over tonnen schade. Gaat de ernstig nalatige gemeente Utrecht dit betalen?

 7. Cas

  @ charlemagne, wat jij nu doet is verdraaien…. Pegida had gewoon een legale vergunning en mocht daar demonstreren en was dus niet fout.
  Dan de anderen zich niet konden inhouden en zich als vandalen gedragen is niet het probleem van pegida.

 8. Jeroen

  @Cas ik persoonlijk vind dat legale dingen ook best een vorm van uitlokking kunnen zijn. Ik snap niet waarom anti-Zwarte Piet demonstranten dit bij de intocht van Sinterklaas mogen doen en ook niet waarom Pegida hun demonstraties bij moskeeën mogen houden. Je weet dat er gezeik van gaat komen, daarom is het uitlokking.

 9. Rangina

  Pegida demonstreert niet, maar provoceert, doen ze al jaren, hun zelfbenoemde leider in Nederland woont zelfs in Duitsland, dus wat komt hij hier eigenlijk doen? De relschoppers zijn domoren, want zij trappen in de val die Pegida vakkundig voor ze opgezet heeft. De burgemeester kan demonstraties van die haatzaaiers beter verbieden, ze dragen op geen enkele wijze bij aan een fatsoenlijk debat. En ik weet dat demonstreren een grondrecht is, maar zoals gezegd zijn de demonstraties van Pegida alleen maar provocaties.

 10. Nuldertig

  En dan zie je de burgemeester van Zanen in een interview tegen hart van Nederland zeggen dat de “demonstratie heel rustig en ordelijk is verlopen” en dat “we gaan kijken hoe we in de toekomst demonstraties nóg beter kunnen laten verlopen.” Nou veel slechter dan dit gaat het in ieder geval niet worden…
  Ook vraag ik me af of het wel verantwoordelijk is om zo’n demonstratie plaats te laten vinden in een woonwijk. Iedereen weet wat er gebeurd als Pegida gaat demonstreren, kijk maar naar de vorige demonstraties in Utrecht. Die verliepen ook niet echt rustig…

 11. cas

  @ jeroen, Dat je tegen zwarte piet gaat demonstreren bij de nationale intocht vindt ik ook raar, even als demonstreren bij een moskee wanneer de niet voor de islam bent… Maar waar ligt op dat moment de verantwoordelijkheid, dat is och echt bij de overheid (gemeente in dit geval). Die keurt immers de vergunning….
  Demonstreren is een grondrecht en mag ook nooit ten sprake komen, maar dat we moeten ons weleens afvragen of de gekozen locaties wel toereikend zijn om dit in goede banen te kunnen leiden moet weleens onder de loep worden genomen. Een 100% procent zekerheid heb je gewoon nooit, en zeker niet onder de jeugd waar tegen geprotesteerd werd in dit geval… Hard maar waar.

 12. Peter Aarts

  @jeroen. Je bedoelt dus dat als iemand een andere mening/opvatting heeft over een bepaald onderwerp dan jij, dan dat dus uitlokking is?? Iemand protesteert tegen zwarte piet, of islam, of wat dan ook, jij vindt het tegenovergestelde ervan en dus wordt he uitgelokt tot blokkeren, vernielen etc.

 13. Lombokker

  Ik heb diverse filmpjes gezien waar de relschoppers duidelijk hoorbaar “k#nk#rjoden” liepen te schreeuwen. Benieuwd of daar ook onderzoek naar wordt gedaan. Als iemand dat in een voetbalstadion roept zijn media en politiek meteen in rep en roer, maar ik heb nu nog niets gehoord.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).