Utrechtse ondernemer veroordeeld voor omkoping Google-medewerker | De Utrechtse Internet Courant Utrechtse ondernemer veroordeeld voor omkoping Google-medewerker | De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse ondernemer veroordeeld voor omkoping Google-medewerker

Utrechtse ondernemer veroordeeld voor omkoping Google-medewerker
Rudy Stroink, de Utrechtse ondernemer en directeur van de Pastoe Fabriek, is veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur. Zijn vrouw moet een werkstraf van 180 uur uitvoeren. De twee zijn veroordeeld voor het omkopen van een Amerikaanse medewerker van Google.

Rudy Stroink, de Utrechtse ondernemer en directeur van de Pastoe Fabriek, is veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur. Zijn vrouw moet een werkstraf van 180 uur uitvoeren. De twee zijn veroordeeld voor het omkopen van een Amerikaanse medewerker van Google.

Beiden krijgen ook een voorwaardelijke celstraf van respectievelijk 9 en 6 maanden en een proeftijd van 2 jaar. Naast het omkopen van de Google-medewerker maakten de twee ook valse facturen om de aan de Amerikaan betaalde bedragen te verantwoorden in hun boekhouding.

Verloop zaak

In 2015 werd Stroink aangehouden. De Amerikaanse justitie wilde hulp bij een zaak tegen een Google-directeur waar Stroink zaken mee had gedaan. Justitie in Nederland startte een eigen onderzoek omdat er fraude zou zijn gepleegd bij een deal van het vastgoedbedrijf TCN van Stroink. De zaak heeft betrekking op de bouw en verhuur van een datacentrum aan Google in Groningen.

De rechtbank oordeelt dat er ruim 590.000 euro aan steekpenningen is betaald aan de Amerikaan die als strategisch onderhandelaar bij Google een belangrijke rol speelde bij het kopen, bouwen of huren van datacentra voor het technologiebedrijf. Daarbij werd soms een tussenpersoon ingeschakeld die ook uit de Verenigde Staten kwam.

De twee betrokken Amerikanen hebben in een strafzaak in Amerika een schuldbekentenis afgelegd voor belastingfraude en het witwassen van de steekpenningen die kwamen van de Nederlandse man en vrouw. Hun bekentenissen konden, gesteund door ander bewijsmateriaal, gebruikt worden in de Nederlandse strafzaak om de omkoping, de vervalsingen en het witwassen aan te tonen.

Geweten

De rechtbank rekent de vastgoedondernemer de strafbare feiten in het bijzonder aan omdat hij zich in het verleden in de media profileerde als integere vastgoedhandelaar, het geweten van de vastgoedbranche. Ook tijdens de zittingen zei hij voor transparantie te zijn. De realiteit is volgens de rechtbank heel anders. De omkoopconstructie was zo geraffineerd opgezet dat ontdekking nagenoeg uitgesloten was. Eerder heeft Stroink gezegd dat er niks fout was aan de deal met de Amerikanen.

De straf valt lager uit dan was geëist door de officier van justitie om een aantal redenen. Ten eerste omdat een deel van de omkoping is verjaard en daarom niet kan worden meegenomen in de veroordeling. Zonder iets af te doen aan de ernst van de  feiten speelt voor de rechtbank verder mee dat niet is gebleken dat de man en vrouw uit waren op direct persoonlijk financieel gewin. Ook hebben ze een schoon strafblad.

3 Reacties

Reageren
  1. Dirk

    ‘Integer’ en ‘vastgoed’ zijn elkaar uitsluitende termen.

  2. JdV

    Ik neem aan dat deze nu veroordeelde criminelen dmv de wet bibob nooit meer in aanmerking komen voor vergunningen danwel inschrijven op overheidsaanbestedingen?

  3. MJPD

    @JdV Jazker, dat is vastgelegd in o.a. de Aanbestedingswet en inschrijvers dienen dit kenbaar te maken in hun bij de inschrijving in te dienen Eigen Verklaring en middels het overleggen van een Verklaring omtrent Gedrag/Gedragsverklaring Aanbesteden (die op grond van bovenstaande niet meer zal worden verstrekt).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).