10 jaar werk en 40.000 stenen; Domtoren van vijf meter hoog is onthuld in Utrecht 10 jaar werk en 40.000 stenen; Domtoren van vijf meter hoog is onthuld in Utrecht

10 jaar werk en 40.000 stenen; Domtoren van vijf meter hoog is onthuld in Utrecht

10 jaar werk en 40.000 stenen; Domtoren van vijf meter hoog is onthuld in Utrecht
Utrecht is een nieuwe constructie rijker. Tien jaar lang deed Chris van der Sman (89) over de bouw van zijn replica van de Domtoren. Veertigduizend stenen telt het vijf meter hoge bouwwerk. Vanaf vrijdag is zijn versie van het icoon van Utrecht te zien aan de Verlengde Hogeweidebaan.

Utrecht is een nieuwe constructie rijker. Tien jaar lang deed Chris van der Sman (89) over de bouw van zijn replica van de Domtoren. Veertigduizend stenen telt het vijf meter hoge bouwwerk. Vanaf vrijdag is zijn versie van het icoon van Utrecht te zien aan de Verlengde Hogeweidebaan.

In 2010 legde Leon, de kleinzoon van Van der Sman, de eerste steen. De tien opvolgende jaren werd er volgens een vaste routine gewerkt. In de wintermaanden maakte hij de stenen en de mallen voor de ornamenten. De overige maanden werd het schaalmodel van de gotische toren opgebouwd. Tijdens zijn werkend bestaan was Van der Sman actief als huisschilder, die kennis kwam goed van pas tijdens het ambachtswerk.

Lange tijd was onduidelijk waar de toren zou komen te staan. De Nootdorper kreeg aanbiedingen van verschillende particulieren en bedrijven. Even was er sprake van een plek bij het stadion van FC Utrecht of de Botanische Tuinen. De gekozen locatie stemt de Nootdorper gelukkig: “Een Domtoren hoort in Utrecht.” Een bijzonder gegeven: zijn replica bevindt zich op het geografische middelpunt van de stad.

Veel tijd om na te genieten heeft Van der Sman niet. De plannen voor een miniatuur van de toren van de Sint-Bartholomeüskerk in zijn woonplaats liggen al op de tekentafel.

20 Reacties

Reageren
 1. Len

  Wat een held!

 2. Peter

  Mooi. En nu maar hopen dat ie voldoende hufterproof is!

 3. jan

  Wat leuk! Hulde voor deze man

 4. Le coq sportif

  Wat een held!

 5. JACQUES

  Geweldig werk Chris! Dank je!

 6. Statler

  Fraai stuk werk, hopelijk blijft het op lokatie vrij van grafitty en vernielzucht.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 7. Hetty

  Prachtig vakmanschap, een juweeltje om trots op te zijn. Hartelijk dank Mijnheer van der Sman voor deze prachtige aanwinst voor Utrecht.Zou deze Dom niet beter in de Domkerk zelf kunnen staan, of in het Centraal Museum. Waar deze Dom nu staat, op een plek waar iedereen bij tij en ontij kan komen, lijkt me zeker in deze tijd geen gelukkige keuze. Bovendien staat ie in weer en wind, wat het metselwerk ook geen goed zal doen. Zelf zou ik gekozen hebben voor een plek in de Domkerk zelf. een mooie en logische plek. Daar kan iedereen m bewonderen, en staat hij nog veilig en beschut ook..

 8. Geenstijl@Utrecht

  Was het niet beter geweest om dit mooie stuk in het Leidscherijn park te zetten,zichtbaar voor iedere inwoner.
  Of is dit exclusief voor de ambtenaren van project bureau Leidscherijn,beetje vreemde situatie.

 9. WJM

  Wat een prachtige domtoren!

 10. Rogier

  @geenstijl@utrecht, als je op de
  Groenewoudsedijk bent kun je er gewoon naar kijken op korte afstand. Dus voor iedereen zichtbaar.

 11. Utrechtse Jantje

  Ja ik sluit mij aan bij al de superlatieven die hier al staan , maar had deze Domtoren liever in de Botanische tuin geplaatst zien worden , ook voor de veiligheid van dit hoogstandje van bouwkunst ….

 12. Pee

  Ik vind het knap gedaan en kan het niet nadoen.
  Nou maar hopen dat ze er met hun klauwen vanaf blijven.

 13. woutvr

  Prachtig! En laten we dit uitbreiden met een miniatuur Utrecht!

 14. Peter van Zoest

  Mooi, maar had wel een beter plekje verdiend dan daar in the middle of nowhere. En jammer dat de minidom scheef staat.

 15. Binnenstadbewoner

  Vakwerk! Gebouwd in Nootdorp in een zeer bescheiden achtertuin.

 16. Niels

  “Vanaf vrijdag” Afgelopen vrijdag of aanstaande vrijdag ?

 17. w

  @Niels
  omg wat denk je zelf? op de foto zie je toch dat ie er al staat haha

 18. Niels

  @w
  Ja maar er zit nu een doek overheen. De toren wordt a.s. vrijdag feestelijk onthult door de burgemeester.

 19. Rob

  Wat leuk ik fietse erlangs en het trok mijn aandacht. En nu lees ik het hier dat het ook het middelpunt is van de stad. Mooi gedaan!

 20. Nelis

  Prachtig. Hij is wel de steigers vergeten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).