Bevrijdingsfestival in Utrecht op 5 mei 2023 gaat toch door Bevrijdingsfestival in Utrecht op 5 mei 2023 gaat toch door

Bevrijdingsfestival in Utrecht op 5 mei 2023 gaat toch door

Bevrijdingsfestival in Utrecht op 5 mei 2023 gaat toch door
Het Bevrijdingsfestival in Utrecht kan toch doorgaan. Nadat de organisatie vorige week nog zei dat het evenement in 2023 afgelast zou worden blijkt nu dat er toch genoeg geld beschikbaar is. De gemeente en de provincie geven ieder 50.000 euro en het K.F. Hein Fonds en Koninklijke Grolsch willen garant staan voor eventuele tegenvallers. Daarmee is er dus toch weer een festival op 5 mei in Park Transwijk.

Het Bevrijdingsfestival in Utrecht kan toch doorgaan. Nadat de organisatie vorige week nog zei dat het evenement in 2023 afgelast zou worden blijkt nu dat er toch genoeg geld beschikbaar is. De gemeente en de provincie geven ieder 50.000 euro en het K.F. Hein Fonds en Koninklijke Grolsch willen garant staan voor eventuele tegenvallers. Daarmee is er dus toch weer een festival op 5 mei in Park Transwijk.

Wel een festival, toen geen festival, en nu weer wel; het Bevrijdingsfestival lijkt definitief toch door te gaan. Afgelopen weken werd al duidelijk dat het festival mogelijk niet zou doorgaan waarna de provincie en de gemeente ieder 50.000 euro beschikbaar stelden. Dat was volgens de organisatie nog niet genoeg omdat het financiële risico te groot bleef, vooral bij slecht weer. Daarom werd het festival helemaal afgelast. Maar door de garantstelling van K.F. Hein Fonds en Koninklijke Grolsch durft de organisatie het nu toch aan.

Festivaldirecteur Manja Kerstholt: “We zijn verheugd dat we extra steun krijgen van zowel de overheid als nu ook uit de private- en commerciële sector om op 5 mei het festival te kunnen organiseren. We hebben afgelopen week hartverwarmende reacties ontvangen vanuit het hele land, waaronder een groots opgezette crowdfundingsactie. Samen met de initiatiefnemers beslissen we hoe we deze gift als Bevrijdingsfestival Utrecht kunnen inzetten.”

Financiële onzekerheden

Het Bevrijdingsfestival Utrecht kampt de laatste jaren met financiële onzekerheden. Oorzaken die door de organisatie genoemd worden zijn de nasleep van de coronacrisis, stijgende inflatie, fors gestegen loonkosten, krapte op de arbeidsmarkt en tekorten aan materialen. Al met al zou de organisatie te maken krijgen met een kostenstijging van 30 procent, die de organisatie niet kan doorberekenen aan bezoekers.

Het Bevrijdingsfestival Utrecht geeft invulling aan 5 mei en viering van de vrijheid op deze dag voor de provincie Utrecht, met jaarlijks tussen de 37.000 en 45.000 bezoekers.

Naar aanleiding van meerdere vragen van lezers, de jaarrekening van het Bevrijdingsfestival Utrecht is hier te vinden.

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
  1. Kloek

    Deze organisatie komt op mij hoogst onbetrouwbaar en bijzonder wiebelig over:

    Wel, niet, wel, niet, wel, niet…. etc……..

    En dan niet 4 a 5 maanden voor het festival, maar gewoon 2 maanden voor het festival. Hoe kan dit nu? Als het festival vorige week afgezegd is, dan kan je nu toch niet zomaar weer door gaan? Boekingen en ingehuurde spullen zijn dan toch afgezegd, waardoor contracten nu weer opnieuw moeten worden afgesloten?

    Of heeft de organisatie (en dat is ze bijzonder kwalijk te nemen) hoog spel gespeeld, gejokt in de media (kennelijk was het festival nog helemaal niet afgelast toen men dat wel breeduit de pers inslingerde) om zodoende partijen onder druk te zetten? Waaronder nu dus Grolsch en het Hein-fonds?

    Dan dit: “Oorzaken die door de organisatie genoemd worden zijn de nasleep van de coronacrisis, stijgende inflatie, fors gestegen loonkosten, krapte op de arbeidsmarkt…..”>corona is al een jaar geen spelbreker meer, inflatie kan doorberekend worden in de drankprijs en etensprijs en sponsorbedragen, loonkosten> te hoog dus> meer vrijwilligers nodig> krapte arbeidsmarkt> te last minute alles regelen en te kort voorafgaand aan het evenement zaken en personeel inboeken>>>

    Je kan ook stellen dat het tekort aan financiële middelen komt door een organisatie die niet in staat is te boekhouden of te bezuinigen als de situatie daar om vraagt. Kan men het festival niet bekostigen, dan moet men bezuinigen op programma of op kosten (dus een kleiner festival, of andere inhuur, andere verdeling betaalde krachten/ vrijwilligers e.d.).

  2. rmn

    @Kloek

    Als er ‘hoog spel’ gespeeld is heeft de organisatie gewonnen. Zijn ze die exorbitante bezoldiging dus toch waard.

    Ik zeg: Chapeau, mevrouw Kerstholt. Dat heb je mooi voor elkaar gekregen.

  3. Baliekluiver

    Het vooruitzicht van een mooie Bevrijdingsdag zonder de festivaldreun over de hele stad was best aantrekkelijk!

  4. Beertje23

    Graag HEKLOOS… dank u..

  5. Rob H.

    @Kloek: Besparen op de programmering zou kunnen (en wellicht moeten, zet meer in op lokaal/regionaal programma). Besparen op de rest kan niet tot nauwelijks, want als het mooi weer is, krijg je een overlopen. De laatste jaren is iedere keer het terrein dicht gezet vanwege vol.

    Zie ook de grote commerciele festivals, die allemaal veel duurder geworden zijn.

  6. Piet Portaal

    Het is weer gemaakt alleen voor jongeren. Die al vrijheid genoeg hebben. Middelbaren en ouderen, organiseer daar nu eens iets voor: betaalbaar. In het centrum zodat die stoeltjes nu eens gevuld zijn met zuilenaren, overvechtnaren, ondiepenaren, bloemenbuurters, daalsedijkers, maarsenaren, nieuwegeiners, u weet wel de mensen die weggetreiterd zijn uit Utrecht door Mitros en portaal mmv de gemeente Utrecht.

  7. Kloek

    @ rmn

    Waren die kosten en was de begroting en het jaarplan maar ergens terug te vinden. Door dit niet openbaar ter beschikking te stellen (wie heeft hier juridische kennis?)is de organisatie in overtreding (neem aan dat men een ANBI-status heeft) en wellicht zelfs strafbaar bezig.

    Dit vind ik erover:
    “Informatie op internet
    Sinds 1 januari 2014 bepaalt AWR art. 5b dat de anbi haar gegevens via internet openbaar maakt. Tevens is de uitvoeringsregeling van de AWR met ingang van 1 januari 2014 gewijzigd. Uiterlijk vanaf 1 januari 2014 moeten op internet staan: de naam van de instelling, het door de Kamer van Koophandel toegekende unieke nummer (RSIN), contactgegevens (dit mag een postbus zijn, voor een kleine anbi kan een vestigingsadres of een telefoonnummer bezwaarlijk zijn), de doelstelling, een (beknopt) beleidsplan, de bestuurssamenstelling en het beloningsbeleid, een (beknopt) verslag van de uitgeoefende activiteiten en een financiële verantwoording. De anbi-status wordt geweigerd of ingetrokken indien een instelling in gebreke blijft ten aanzien van het plaatsen van de vereiste informatie op internet. De SBF heeft de staatssecretaris meegedeeld dat sommige vermogensfondsen bezwaar hebben tegen de voorstellen. Deze fondsen hebben in reactie op de publicatieplicht aangekondigd te overwegen af te zien van de anbi-status, welke status hun zal worden ontnomen als zij niet voldoen aan de publicatieplicht.”

    Wellicht kan DUIC inzake het Bevrijdingsfestival (en dan met name m.b.t. haar organisatie) eens de onderzoeks-journalistieke boer op?

  8. w

    @kloek
    contacteer diegene die er wat mee kunnen, ipv je ongenoegen/aannames/speculaties hier uiten, waar overigens maar slechts een handjevol mensen je verhalen (deels) lezen…

  9. 5 mei

    Wat een emotionele achtbaan was het wel of niet afgelasten van het bevrijdingsfestival voor mij!

  10. Koel Hoofd

    K.F. Hein Fonds en Grolsch hebben gedoneerd.
    Dag stadsdieren, hallo trippie feestbeesten.

  11. rmn

    @Kloek

    De jaarverslagen met betrekking tot ANBI zijn beschikbaar op de website van Stichting Bevrijdingsfestival Utrecht. Daarnaast mag je ervan uitgaan dat de subsidieverstrekkers en garantiefondsen de boel financieel in de smiezen houden. Dat laat niet onverlet dat de organisatie weinig op lijkt te hebben met financiële transparantie. Er lijkt niets meer gepubiceerd te worden dan het strikt (juridisch) noodzakelijke. En dat is jammer voor een stichting die geacht wordt gestalte te geven aan een volksfeest voor iedereen.

    Voelt niet goed, weet je wel?

  12. Nina

    @ Kloek

    De link naar de financiële verantwoording van vorig jaar vind je hieronder:

    https://www.bevrijdingsfestivalutrecht.nl/wp-content/uploads/2023/01/Jaarrekening-2021-2022_Bevrijdingsfestival-Utrecht.pdf

  13. Derk Wolters

    @piet precies Niks voor ons, Alleen schreeuwherrie, asociale rapherrie, drillrapherrie boem boem boem boem muziek , nergens een leuke fanfare zoals in brabant, nergens Nederlandstalige artiesten, nergens een leuke kermis, nergens een lampionnenoptocht voor de kinderen met een drumband, nergens een optocht voor ouderen of een mooi groot plein gemaakt waar liedjes gespeeld worden van 1900-1950 , alleen maar weer zij die alles hebben.. je hebt gelijk. En wij, wij kunnen wegteren, wij die de weg hebben voorbereid voor hun extreem rijke leven, ons uit de armoei gewerkt. het is triest, gevochten in de oorlog, ben in de 90. . het is vreselijk totaal geen respect voor je. Terwijl je honderden mensen uit de handen van de moffen hebt geholpen.

  14. Ans

    gemeente en provincie hebben “betaald”, oftewel de utrechtse belastingbetaler verplicht te betalen…
    Geen dank hoor.

  15. Kaat

    K.F. Hein fonds, hoeveel moeite je moet doen voor een fondsaanvraag als cultureel vrijwilligersorganisatie (alsof je geen fulltime baan hebt en alles in je schaarse vrije tijd moet doen), maar wel garant staan bij een eenmalig feestje. Ze scoren bij mij wel minpunten.

  16. Larissa

    @ typ de volgende keee iers inhoudelijks ipv je pp de man reactie.

    Het is niet aan jou om te bepalen wat iemand mag schrijven of wie en hoeveel mensen wat lezen.

    Aangezien je in verschillende topics over het bevrijďingsfestival als gebeten hond reageeet (wie weet sta je dicht bij het festival) zal kloek wel een puntje hebben of een paar puntjes. Het stellen van vragen of kritisch zijn is iets andes dan het doen van aannames.

  17. Janz

    @ Nina

    Dankje voor de link.

    Opvallen uit het jaarverslag: de organisatiekosten honoraria zijn in een jaar tijd gestegen van 87.000 euro naar 197.000 (!!!) euro. Een meer dan verdubbeling. 120.000 euro extra (!!!). Is daar een verklaring voor?

    Toevallig de 100.000 euro die men o.a. tekort kwam en waarvoor men moest bedeleen bij provincie en gemeente?

  18. Taeke D.

    Wie drinkt er nu Grolsch?

  19. Jankanerwatvan

    Taeke, ik denk niet dat er op een dinsdag om 11.43u veel mensen aan de Grolsch zitten

  20. WvR

    @Janz:
    Ik gok dat de organisatie in boekjaar 2020/2021 gezien het jaar er voor al aardig afgetuigd was: Er was niks te organiseren.

    Als je er echt in geinteresseerd bent moet je boekjaren 2018/2019 en 2019/2020 er even bijzoeken, en vergelijken.

    Interessant om te zien dat het festival zelfs met 215.000 euro subsidie een verlies lijdt van 67.000 euro. Om één en ander overeind te houden moet er jaarlijks dus ongeveer 3 ton in worden gepompt.

    Want die helicopter komt niet gratis.

  21. Nina

    @ Janz

    Niemand heeft hier een fulltime baan aan, lijkt mij. Aan wie wordt die 197.000 euro voor honoraria betaald? Welke werkzaamheden worden daarvoor verricht? En hoeveel uren in totaal? Daar ben ik wel benieuwd naar.

  22. Taeke D.

    @Jankanerwatvan
    Waarom denkt u zou Grolsch dit evenement sponsoren?
    En waarom zou ik nu toevallig aan Youp van ‘t Hek denken?

  23. W.

    @Kaat: Het Bevrijdingsfestival wordt in Utrecht al 30 jaar jaarlijks georganiseerd, afgelasting door corona daargelaten. Hoezo eenmalig feestje?

    @Janz: Nou er was zo’n ziekte die rondging waardoor allerlei activiteiten ineens niet doorgingen enzo, zoals het bevrijdingsfestival 2020. Dat scheelt natuurlijk een slok op een borrel qua honoraria.

  24. Kloek

    @ WvR

    Als het festival met 215.000 euro subsidie (die dus niet met een ton verhoogd is) 67.000 euro verlies leidt, dan geeft met dus 67.000 euro te veel uit.

    Men kan dus niet organiseren en niet boekhouden, of men gaat er van uit (vooraf) dat er altijd wel een redder in nood bijspringt. En dan krokodillen tranen huilen in de pers…

    #Faalbeleid, #wanbeleid en ja, dat mag je de huidige organisatie aanrekenen en nee; ik ben niet tegen een gesubsidieerd bevrijdingsfestival. Het geld kan wel vele malen beter besteed worden.

  25. Nina

    @ W.

    Weet jij wie voor hoeveel uren betaald worden van die 197.000 euro? Dit zijn geen fulltime banen nl.

  26. Pee

    Kunnen ze iig. weer de hoofdprijs vragen voor een plastic glaasje met amusements bier.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).