Bijzondere geschiedenis boekhandel Savannah Bay vastgelegd wegens 35-jarig jubileum | De Utrechtse Internet Courant Bijzondere geschiedenis boekhandel Savannah Bay vastgelegd wegens 35-jarig jubileum | De Utrechtse Internet Courant

Bijzondere geschiedenis boekhandel Savannah Bay vastgelegd wegens 35-jarig jubileum

Bijzondere geschiedenis boekhandel Savannah Bay vastgelegd wegens 35-jarig jubileum
Dit jaar bestaat de Utrechtse boekhandel Savannah Bay 35 jaar. De geschiedenis van deze eerste feministische boekhandel in Nederland wordt ter ere van dit jubileum vastgelegd in een boek.

Dit jaar bestaat de Utrechtse boekhandel Savannah Bay 35 jaar. De geschiedenis van deze eerste feministische boekhandel in Nederland wordt ter ere van dit jubileum vastgelegd in een boek.

Universitair docent Marijke Huisman van de Universiteit Utrecht en Suzanne  van der Beek van de Tilburg University gaan samen met vrijwilligers het verhaal van de boekhandel in kaart brengen.

De geschiedenis begint formeel in 1984, maar reikt verder terug in de tijd. Savannah Bay aan de Telingstraat is namelijk de opvolger van de eerste vrouwenboekwinkel in Nederland: de Heksenkelder.

Deze ‘internationale feministiese boekhandel’ opende in december 1975 haar deuren in de werfkelder van het pand Oudegracht 261 in Utrecht. In combinatie met het op de begane grond gevestigde café de Heksenketel groeide deze winkel uit tot een belangrijk centrum van de tweede feministische golf in Utrecht, en Nederland. 

TivoliVredenburg

In de loop van de jaren zeventig en tachtig ontstonden er ook in andere steden vrouwenboekhandels. Die fungeerden als distributiekanalen voor boeken en andere informatie die in het reguliere mediacircuit niet of nauwelijks te verkrijgen waren. Geen van die winkels bestaat nog.

“Savannah Bay wist te overleven door de inhoudelijke en organisatorische bakens tijdig te verzetten. De specialisatie in boeken voor, door en over vrouwen, emancipatie en feminisme werd in de jaren tachtig en negentig uitgebreid naar postkolonialisme, lgbt+- en trans-thematiek. In de jaren negentig transformeerde de winkel bovendien van een collectief naar een regulier bedrijf”, aldus Huisman.

Het boek wordt gepresenteerd tijdens het jubileumfestival Transforming Stories op 6 november 2019 in TivoliVredenburg. De makers van het boek zijn ook nog op zoek naar mooie verhalen over Savannah Bay. Mensen kunnen daarvoor contact opnemen met Huisman.

Toen Savannah Bay in 2014 30 jaar bestond was DUIC te gast in de boekhandel. Lees dat verhaal hier terug.

Gekoppelde berichten

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).