Boekenwereld steunt bedreigde schrijver Pim Lammers uit Utrecht; zaterdag paginagrote advertentie in landelijke kranten Boekenwereld steunt bedreigde schrijver Pim Lammers uit Utrecht; zaterdag paginagrote advertentie in landelijke kranten

Boekenwereld steunt bedreigde schrijver Pim Lammers uit Utrecht; zaterdag paginagrote advertentie in landelijke kranten

Boekenwereld steunt bedreigde schrijver Pim Lammers uit Utrecht; zaterdag paginagrote advertentie in landelijke kranten
Pim Lammers.
In de landelijke kranten wordt morgen een paginagrote advertentie gepubliceerd waarmee de boekenwereld de bedreigde Utrechtse schrijver Pim Lammers wil steunen. Tot nu toe ondertekenden ten minste 2.000 schrijvers, uitgevers en anderen uit het vak de advertentie, zegt het CPNB, de organisatie achter de Kinderboekenweek.

In de landelijke kranten wordt morgen een paginagrote advertentie gepubliceerd waarmee de boekenwereld de bedreigde Utrechtse schrijver Pim Lammers wil steunen. Tot nu toe ondertekenden ten minste 2.000 schrijvers, uitgevers en anderen uit het vak de advertentie, zegt het CPNB, de organisatie achter de Kinderboekenweek.

Vorige week besloot de Utrechtse schrijver zich terug te trekken als auteur van het Kinderboekenweekgedicht. Lammers kreeg die dagen doodsbedreigingen naar aanleiding van een verhaal voor volwassenen dat hij in 2015 schreef.

Het idee voor de advertentie ontstond bij schrijvers en uitgevers zelf, zegt een woordvoerder van het CPNB. Welke namen er allemaal onder staan, kan de stichting nog niet zeggen en wordt morgen dus bekend bij het openslaan van een krant. Wel kan hij zeggen dat vrijwel alle grote schrijvers er bij zullen staan.

Daarnaast krijgt het werk van Lammers deze week meer aandacht van boekwinkels en bibliotheken. Zo schrijft NU.nl dat ze zijn werk op een prominente plek neerzetten en posters met daarop zijn gedichten ophangen. Een woordvoerder van de Koninklijke Boekverkopersbond zegt tegen de nieuwssite dat bijna alle 1.500 Nederlandse boekwinkels meedoen.

‘Pertinent onwaar’

Het CPNB koos Lammers als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht vanwege de kinderboeken die hij schreef. “Zijn kinderboeken gaan over een zeer actueel thema: als kind jezelf kunnen zijn”, liet het CPNB eerder weten.

Na die keuze kwam op sociale media kritiek op een verhaal voor volwassenen dat Lammers in 2015 schreef. Dat gaat over de relatie tussen een tienerjongen en zijn trainer en leidde tot boze reacties en dus ook tot doodsbedreigingen. “Een gedicht schrijven is mij geen doodsbedreigingen waard”, zei Lammers tegen het CPNB.

Het CPNB noemde de bedreigingen ‘verschrikkelijk en onacceptabel’, net zoals staatssecretaris Cultuur en Media Gunay Uslu: “Ongeacht hoe je hun werk interpreteert of wat je ervan vindt. Het gemak waarmee mensen vanachter hun scherm aanklager en rechter spelen, is zorgelijk en schadelijk.”

47 Reacties

Reageren
 1. Floep

  Uitstekend. Dit laat maar weer eens zien waarom ongefundeerde reactionaire verdachtmakingen (ongeacht of ze nou van links, rechts of Realist zijn “links” of “rechts” komen) zo gevaarlijk zijn.

 2. Wendy

  Helemaal terecht.

 3. Nina

  De (zoveelste) waan van de dag waar iedereen bij wil horen.

  Iemand al het verhaal “De trainer” uit 2015 van deze schrijver gelezen incl. alle details? Ik kan het zeker niet aanraden zo ranzig is het, maar dan weet je iig wie je verdedigt.

  Mss ook een paginagrote advertentie met dit verhaal in dezelfde kranten voor het complete beeld?

 4. Scherpschutter

  Als CPNB gewoon even had nagedacht en deze auteur in de eerste plaats niet had uitgenodigd (naar ik aan mag nemen worden werken van schrijvers eerst bekeken), dan had je al dit gezeur niet gehad…

  Het is niet de schuld van de auteur. Het CPNB is het probleem.

 5. Floep

  @Scherpschutter, ja precies, die vrouw had gewoon geen kort rokje aan moeten trekken als ze niet lastig gevallen wil worden!

 6. Leila de Heus

  nina: iets dat voorkomt, van alle tijden is, voorkomt onder alle lagen van de bevolking, bestaat sinds de mensheid bestaat, onderdeel uitmaakt van elke maatschappij, mag niet over geschreven worden? En wat doen we met die duizenden kindhuwelijken? Daar hoor ik je niet over. Doe daar eens iets aan. En mag ik zelf bepalen wat ik ranzig vind? Wie ben jij om te bepalen dat aantrekkingskracht tussen jong-volwassenen en volwassenen vies or ranzig is? Dat is echt een fascistoïde denkwijze die niet meer van deze tijd is en achterhaald. Denken vanuit een model voor een individu, jongvolwassen of volwassen is ziekelijk ! Net zo ziek als je vergrijpen aan kinderen.

 7. Marko

  Beste Nina, ranzigheid is jouw interpretatie. Wat vind je er van om een schrijver te bestoken met doodsbedreigingen? Beetje ranzig toch ook wel, of vind je dat wel kunnen? Besef je wat voor groot goed vrijheid is, en wat ‘rechtsstaat’ betekent? Misschien even in verdiepen voor je meegaat in de waan van grote kenners van onze Grondwet zoals Monique Smit.

 8. Leon

  Mooi, niet buigen voor het conservatieve gevaar.

 9. waldorff

  @Nina en ss
  Voor sommige mensen lijkt het helaas heel erg moeilijk om:
  1. Het onderscheid te maken tussen een schrijver en de personages uit z’n verhalen.
  2. Het verschil te kennen tussen feiten en fictie.
  3. Te beseffen dat het een semi biografisch verhaal is, gebaseerd op de jeugdervaringen van een slachtoffer.
  4. Te snappen dat schrijvers over verschillende genres en voor verschillende doelgroepen kunnen schrijven (bijv Roald Dahl, Stephen King, Margaret Atwood).

  Als mensen het betreffende literaire verhaal (Trainer) willen beoordelen moeten ze:
  1. Beseffen dat het geschreven is voor volwassenen en niet voor kinderen.
  2. Het hele verhaal lezen, ipv onterecht roepen dat het een gedicht of boek is.
  3. Het hele verhaal lezen en niet enkele passages buiten de context.
  4. Literaire stijlfiguren snappen.
  5. Zich verdiepen in seksueel misbruik, zodat ze snappen hoe grooming gaat en dat slachtoffers een (ongewenste) fysieke reactie kunnen krijgen.

 10. Nina

  @ Leila

  De gevoelens hebben, is iets anders dan ernaar acteren. Dit verhaal gaat over de daad en niet over de gevoelens en daar gaat het goedpraten van dit verhaal dus mank. Seksueel contact tussen een kind en een volwassene is strafbaar in Nederland. Het zal een reden hebben.

  Ik zeg: plaats het verhaal “De trainer” van deze schrijver uit 2015 in een paginagrootte advertentie in de krant voor het complete verhaal, zodat iedereen zijn (literaire) mening kan vormen. Want wat wordt er nu eigenlijk precies verdedigd? De meesten weten dat niet, omdat ze de moeite niet nemen om het te lezen.

  @ Marko
  Iemand bedreigen met de dood keur ik af.

  Verder VIND IK het verhaal ranzig. Gelukkig mag ik dat vinden in ons vrije Nederland!

 11. Hans

  Schrijvers monddood maken zet de deur open naar dictatuur en repressie. Hier aan bijdragen is in alle opzichten dom en verwerpelijk.

 12. Christel van Walveren

  Nina heeft het boek niet gelezen, bleek al uit het vorig topic waar ze tekeer ging tegen schrijver en boek. Ze wist niet of het een boek, verhaal, gedicht of passage was bijv..

  Ook doet ze allerlei aannames die niet stroken met het daadwerkelijke verhaal.

  Wat ze wel doet is het overnemen van uitspraken die rechtstreeks afkomstig zijn uit de monden (vingers) van de bedenkers van het complot. Bedenk dat hier dezelfde mensen achter zitten die verbonden zijn met Erkenbrandt (extreem rechts) en verspreiders van bijv. anit-semitische complotten. Is van de week namelijk vakkundig uitgezocht

  Roeptoetert: Waarom zou het CPNB deze schrijver niet mogen vragen trouwens? Je weet inmiddels toch wel dat alles wat inmiddels over hem en zijn verhalen beweerd wordt rechtstreeks afkomstig is uit verzonnen complotten en niet strookt met de werkelijkheid?

 13. ankie

  Welke literaire stijlfiguren als ik vragen mag? Ik heb er nul geteld…

 14. R. Stekelenburg

  @nina: lees eens wat boeken van Van ‘t Reve en Wolkers. Ik smulde er van als 13 jarige jongen en kon niets anders bedenken dan dat er een man van middelbare leeftijd mij heerlijk zou pakken. Sorry, maar met mij vele vele vel honderduizenden jonge homomannen in ons land en ik vermoed ook jonge homovrouwen. Dat het voor sommigen een minder prettige ervaring is, kan ook zo zijn. Daarover schrijft deze man dus. Het kan een leerschool zijn, dat niet iedereen hetzelfde is, of je nu 13 of 53 bent: je moet als mensen aftasten en inzien wat wel en niet kan. Grooming is not done. Niet op je 13e maar ook niet als iemand 53 is… snap je?

 15. Donna

  De discussie is zo gepolariseerd dat niemand de moeite neemt om dat verhaal goed te lezen. Wat staat er? Wat heeft de schrijver er mee bedoeld? Wat moeten we met die erotisch getinte coming of age verhaal? Wat is nou precies de doelgroep? Jammer dat hij niet van zich laat horen om toelichting te geven. Hoort een beetje bij het vak, lijkt me. Er zijn vragen, en die mogen best gesteld worden. Als bezorgde ouder mag je best kritisch zijn, ook al wordt je dan door links Nederland weggezet als een fascist. Bezorgde ouders zoals Monique Smit en Kim Feenstra worden nu ineens in rechts extremistische wappie hoek geduwd omdat ze hun mening geven en worden klakkeloos gelijkgesteld met idioten die komen met doodsbedreigingen. Over vernietigende censuur gesproken.

 16. Janah

  Als ik @Waldorff zo lees dan begrijp ik dat lezen vooral iets is voor hoger opgeleiden. Misschien gaat de ontstane strijd eigenlijk daarover? De avant garde versus het domme volk.

 17. Dave

  @ Christel: Wie bepaalt wat strookt met welke werkelijkheid?

 18. Nina

  1. Doodsbedreigingen zijn nooit oké.

  2. Dat het verhaal over gevoelens gaat, is prima, maar hier wordt de daad beschreven. Dat VIND IK ranzig en niet terzake doende. Ik mag dat vinden; we leven in een vrij land namelijk.

  3. Seks tussen een volwassene en minderjarige is verboden in Nederland. Met een reden.

  4. Het verhaal is van internet verdwenen. Daarom moet het verhaal in de krant wat mij betreft. Dan kan iedereen diens (literaire) mening geven. Dat lijkt mij fair.

  @Waldorff
  Voor sommige mensen lijkt het helaas heel erg moeilijk om:
  een andere mening te accepteren.

 19. Luuk Upuuk

  Alle protesteerders en bedreigers hebben er dus geen moeite mee als het verhalen over extreem geweld betreft? Want dan zijn het maar verhalen, zeker en wordt geweld niet verheerlijkt?

 20. Niels Bokhove

  Die steun uit de boeken- en schrijverswereld – de kranten staan er vol mee – heeft, vrees ik, geen enkel effect. Sterker nog, het sterkt dat dreigende gajes alleen maar in hun verwrongen wereldbeeld: “zie je wel, ook die maken deel uit van de elitaire samenwering die over de wereld wil heersen”. Deze internetknokploegen doen sterk denken aan de naziknokploegen in de jaren 30 (lees Februari 1933 van Wittstock, dan vallen de schellen van je ogen). “Niet meer van deze tijd en achterhaald”, schreef Leila de Heus. Ik denk: helaas juist van deze tijd, dankzij internet. Vroeger bleef dit soort onzin in kleine kring, nu heeft iedereen een wereldwijd twitter- en facebookpodium.

 21. Peter

  Mensen met het verstand van een kanarie moeten geen literatuur lezen.

 22. Uuu

  @ Nina

  en Nina (1 van de aliassen van Scherpshutter) loopt nog steeds lekker te roeptoeteren en zo langzaam aan regelrechte laster te verspreiden en laat NOG EENS duidelijk blijken het verhaal/ boek niet te kennen en eens te meer niet gelezen te hebben.

  Wat heeft het internet eigenlijk met het verhaal te maken? Het verhaal staat niet meer op de website, omdat mensen die het boek niet lazen, stukjes tekst, zonder de context, knipten en plakken en door belangrijke andere stukken tekst weg te laten.

  Om te reageren op je punten 2 en 3. Dat jij iets ranzig vindt is geen maat der dingen voor censuur. In Silence of the Lambs gaat het over een massamoordenaar en kanibaal. Ook dat kan je ranzig vinden, maar is nog steeds geen reden het verhaal te verbieden.

  3. Het verhaal/ boek van Pim laat juist zien dat grooming tussen een volwassenen en een minderjarige juist verwerpelijk is (en machtsmisbruik is) (dus sluit eigenlijk gewoon aan bij je mening), ook al kan een minderjarige wel echt verliefd worden op een volwassene. De fout zit dus altijd aan de kant van de volwassene mocht zich misbruik ontvallen. Daar gaat het boek/ verhaal nu net over, maar het verhaal laat ook zien hoe ingewikkeld gevoelens zijn.

  Desinformatie, die jij verspreid, is geen mening. Het zijn anti-feiten, bedoeld om anderen te criminaliseren, om mensen zwart te maken/ in diskrediet te brengen, om complotten te verspreiden, om verwarring te zaaien en om uiteindelijk op te ruien (en erger). (en om dus schrijvers, progressievelingen bijv. ook wetenschappers verdacht te maken).

  Daarom moet moedwillige deinsformatie (waar jij misschien onbedoeld aan mee werkt) bestreden worden. Het voedt een complot en beschadigd altijd mensen, de wereld en de samenleving. Het zijn gewoon leugens en het is laster.

 23. Scherpschutter

  @Uuu

  Wat u persoonlijk ook van het boek vindt of hoe u het ook placht te interpreteren, vast en zeker dat u het toch met mij eens zult zijn dat het CPNB er niet verstandig aan doet om een auteur met dergelijk repertoire uit te nodigen voor een kinderboekweek….?

  Surely, dat u daar toch op zijn minst enig begrip voor kunt opbrengen??

 24. Dolmir

  @UUU:Het zijn geen leugens het is een verschil van mening. Lekker blijven schreeuwen dat je de waarheid en de moraal in pacht hebt, dan komt het vast en zeker goed met de onoverbrugbare kloof tussen intellectueel en niet intellectueel!

 25. Janah

  Hoewel ik het boek niet gelezen heb en ook niet van plan ben om dat te gaan doen, toch veel respect voor de moed van@Nina om haar standpunt in het openbaar te verkondigen. De reacties van de complotdenkers mogen dan verwerpelijk zijn, de andere kant (literair onderlegd Nederland) kan er ook wat van.

 26. Rutger

  Punt 3 van Uuu is de juiste weergave (in het midden gelaten of de gevoelens verliefdheid is). En omdat Pim Lammers de belevingswereld van een kind goed begrijpt en beschrijft hoe fout de volwassene is en die aanspreekt op zijn foutieve gedrag, is hij door het CPNB uitgenodigd om het kinderboekenweek gedicht te schrijven.

 27. Uuu

  @ Mispschutter

  Het punt is nu net dat er geen “dergelijk repetorie” is. Dat is nu net het complot dat verspreid wordt door jou en anderen. Er is niks mis met de schrijver en zijn verhalen. Het sausje wordt er niet door hemzelf overheen gegooid maar door complotverspreiders. Het zijn dus leugens. Het is dus ook geen verschil in mening zoals Dolmir hierboven mensen wil doen laten geloven.

  Het gaat niet over “de waarheid”. Het gaat over feiten, complotten, desinformatie en het moedwillig zwart maken en in diskrediet brengen van een schrijver/ kunstenaar (waar T.B. al over hintte in zijn Uil van M. toespraak een paar jaar geleden). Vooral omdat hij ook LGBHTIQ+vriendelijke kinderboeken schrijft. Iets dat onze grondwet toestaat.

  Niet voor niets zijn vele anti-semitische complotten, anti LGHBT-complotten, WEF-complotten, Oekraïene complotten, Corona complotten, boeren-milieu complotten, etc., steevast terug te herleiden tot één en dezelfde kring mensen die nauw verbonden zijn aan Erkenbrandt en Forum-app groepen die dan weer gesteund worden vanuit R*sland.

  Overigens vanuit precies dezelfde hoek die afgelopen maandag met laser-projectie een ant-semitisch complot projecteerden op het Anne Frank Huis. Dit dit jaar (zoals aangekondigd) al meerdere van dergelijke acties hebben uitgehaald en van plan zijn dit te doen.

  Fris volk inderdaad ja. Al die complotten zijn terug te herleiden tot hetzelfde clubje mensen (dus ook de coronacomplotten die jij (Misshuttert) o.a. doodleuk door-verspreidde, maar dat even terzijde; het was al duidelijk waar jij je “nieuws” vandaan haalt, uit welke hoek). Een soort bruin hoekje.

 28. Klaas

  @ Dolmir

  Ik herhaal nogmaals wat UUU al vertelde. Het gaat niet over moraal of de waarheid:

  “Desinformatie… …is geen mening. Het zijn anti-feiten, bedoeld om anderen te criminaliseren, om mensen zwart te maken/ in diskrediet te brengen, om complotten te verspreiden, om verwarring te zaaien en om uiteindelijk op te ruien (en erger). (en om dus schrijvers, progressievelingen en bijv. ook wetenschappers verdacht te maken).”

  Precies wat alle complotverspreiders (overwegend vanuit rechts-conservatieve hoek, ze hebben echter niet het alleenrecht) op dagelijkse basis aan het doen zijn.

 29. Moniek

  Het probleem zit niet bij het CPNB maar bij een groepje mensen die via het publiek proberen de boel op te hitsen ten behoeve van hun ultraconservatieve standpunten. Dát is pas ranzig.

 30. Fred Stuyvenberg

  @nina, wil je stoppen met het publiceren van fake news/ Desinformatie? Het staat een ieder vrij in heel Europa seks te hebben vanaf je 14 e tot je 16e jaar, (afhankelijk van het land: in NL is de leeftijd 16) met wie je ook maar wilt. Het is dus niet verboden om met iemand van minderjarige leeftijd seks te hebben. Of het in deze vingerwijs- tijd verstandig is, is een tweede. Deze misvatting is ergerlijk.
  Daar kun je het mee eens zijn of niet.
  Mijn ervaring was dat ik veel adresjes had van moeders van vriendjes van mij in de buurt die er echt niet vies van waren om met mij het bed in te duiken. In tegendeel ik vond het erg leuk en heb er waanzinnig veel van genoten en gezien als een enorm rijke ervaring en genot. Dit neemt ook gelijk het vooroordeel weg dat het alleen maar mannen zijn die seks hebben met jongeren. Er zijn een evenzoveel aantal vrouwen, maar daar hoor je nooit iets over. MIjn vriendjes van destijds, ben ik, nu na 35 jaar nog bevriend mee. Die hebben allemaal eenzelfde ervaring, zowel met volwassen vrouwen als mannen. Niemand is getraumatiseerd, In tegendeel we delen nu nog de verhalen van toen met veel plezier en snappen niets van deze opgedrongen ‘viezigheid’. Waarbij het moraliserende vingertje, de boosdoener is van alle problemen. In veel landen, zoals Italië mag je 14 of 15 zijn om er zelf voor te kiezen seks te hebben met een volwassene. https://www.ageofconsent.net/continent/europe Stop dus met deze verspreiding van desinformatie.

 31. Nina

  @Uuu

  1. Ik ben niet Scherpschutter. Over roeptoeteren gesproken…..

  2. “Dat jij iets ranzig vindt is geen maat der dingen….” Dat heb je met een mening; dat is geen feit. Hoef je mij niet uit te leggen.

  Verder sluit ik mij aan bij de vraag van Scherpschutter aan jo.

  Ik wens ik je een mooie dag vandaag. Let’s agree to disagree.

 32. Nina

  @ R. Stekelenburg

  Het probleem met aannames is dat je zaken invult voor anderen en dat is nooit een goed idee. Vandaar dat seks tussen een volwassene en een kind bij wet verboden is, omdat een kind nog niet met diens verstand kan overzien wat de gevolgen zijn en een volwassene wel (of iig hoort die beter te weten en zich op zijn minst aan de wet te houden).

  “Sorry, maar met mij vele vele vel honderduizenden jonge homomannen in ons land en ik vermoed ook jonge homovrouwen…” Dit is dus bijv. een aanname.

 33. Nina

  De pedofiele ervaringen die worden opgesomd hierboven door mensen die ik nog nooit heb zien posten hier (opmerkelijk….), doen mij niet van mening veranderen.

  Ik heb niemand met de dood bedreigd. Ik wil niemand het zwijgen opleggen. Ik wil geen boekverbranding. Ik snap dat pedofiele gevoelens bestaan, maar erop acteren is een tweede en dat laatste is wettelijk verboden met een kind van 11-12 jaar in Nederland zoals in het verhaal “De trainer”.

  Lezen is een kunst en dan niet alleen het lezen van boeken.

  Dit was mijn laatste post onder dit artikel. Wie mij nu verder nog meer onzin / onwaarheden / aannames wil toedichten, mag zijn gang gaan. Dat zegt meer over degene die post, dan over mij 🙃.

 34. Jorn Ginsburg

  @nina , zo werkt het niet..
  Jij bleef meerdere malen willens en wetens beweren dat je geen seksueel verkeer mocht hebben met een minderjarige persoon: dat is dus: onder de 18 jaar. En die info klopt niet. Dat mag namelijk wel vanaf 16 jaar. Nu trek jij @nina, je keutel in en heb je het ineens over 11-12 jarigen.
  Hier de juiste info: https://nl.wikipedia.org/wiki/Seksuele_meerderjarigheid Lees zelf even..

  Als jurist gaat het mij aan het hart, dat jij de wet niet goed citeerde en andere mensen die na jouw reageerden in een kwaad daglicht te stellen door hun jeugdervaringen af te schilderen als een pedofiele ervaring. Dit neem ik je echt kwalijk.

  Wat jij er van vindt , dat mag jij zelf weten, maar je verspreidt alweer desinformatie, want het gaat niet over pedofilie bij deze ervaringen van de mensen die hierboven reageerden, maar gerontofilie dus: stop daar mee.

  Ook vraagt @nina zich af hoe het toch kan ‘dat blablabla’ mensen zijn die hier normaal nooit reageren.

  Misschien omdat jij, iemand met een wonderschoon boek; de schrijver daarvan steeds in een kwaad daglicht wil stellen en er mensen zijn die deze schrijver verdedigen omwille van de kunst en de intellectuele en geestelijke vrijheid ..
  Ik ben zelf prima instaat te bepalen wat goed en slecht is. Dat hoeft een overheid, een groep libelle lezeressen of mijn buurvrouw niet voor mij te beslissen.

  Je beknot mensen in hun ontwikkeling als je dit soort literatuur afpakt.Van geestelijke ontwikkeling is al bijna niets meer van over in deze huidige tijd bij een hele grote groep mainstream mensen.
  Wat de schrijver schrijft is uiterst goed. Zodat een volwassen persoon zich kan inleven in deze unieke kind- ervaring. Zet je eigen gevoelens eens opzij en bekijk het eens eerlijk.

  Verder reageer ik hier ook naar jou @nina omdat jij afbreuk doet aan de menselijke zelfbeschikking over zijn of haar eigen lichaam. en wel: door de bovenstaande jeugdige ervaringen af te doen als pedofilie. Dat is kwetsend voor de schrijvers. Als ik naar mijzelf kijk als jonge jongen vond ik het maar al te spannend om seks te hebben met een buurmeisje van mij die 5 jaar ouder was, toen ik 16 was. Wat is daar mis mee?

  Er was in vorige reacties helemaal geen sprake van pedofilie, maar van efebofilie van de kant van de volwassen vrouwen. Iets dat overigens veel meer voorkomt dan je denkt.

  Ongeveer 60 procent van de jonge jongens rond 16 jaar heeft regelmatig seks met een volwassen man. Feit.

  Overigens zijn beiden: zowel pedofilie als efebofilie niet alleen een zaak van mannen, maar van hetzelfde percentage vrouwen.

  De mensen die hier reageerden en ziel en zaligheid blootlegden, hebben hier een prachtige herinnering aan. Wat is daar mis aan? Je bent hier op een zeer kwalijke wijze stemming aan het kweken en het maatschappelijk debat kwaadwillig aan het beïnvloeden om je eigen wil op ons lezers te leggen én om de schrijver van het boek willens en wetens te beschadigen..

  Seks is niet vies en ook niet verkeerd, in 99 procent van de gevallen absoluut niet schadelijk.
  Ook is er zoiets als zelfbeschikkingsrecht: seksuele volwassenheid, zoals boven beschreven (zie wikilink)
  Jong volwassenen zijn emotioneel en sexueel niet dom en prima in staat grenzen aan te geven.
  Daarom is de wet op de euthanasie voor jongeren ook aangepast

  @nina: Dan nog iets: Met de veel snellere hormonale ontwikkelingen , de betere voeding en snellere informatie overdracht tov van vroeger zijn jongeren veel sneller rijp dan onze generaties ervoor.

  Overigens: Je verwijt @r.stekelenburg: aannamens. Ik kan je vertellen, vanuit mijn professie dat dit geen aannames zijn. De misvattingen die jij als waarheid rondstrooit onstaan door ophitsende programma’s die bol staan van desinformatie zoals die van Alberto Stegeman.

  De manier waarop je reageert richting anderen hier @nina is maatschappelijk, sociologisch, psychologisch zeer schadelijk voor jonge gerontofielen die dit lezen: jonge jongens en meisjes die met enorme psychische problemen te maken krijgen in plaats van begrip Begrip dat er vroeger wel was, en nu afgedaan wordt als viezigheid.

  Deze manier van reageren @nina is schadelijk omdat je mensen die prima functioneren en geestelijk in orde zijn wegzet als pedofielen. En dat zijn ze niet. Het waren (en zij die lezen: zijn nu nog) jonge mensen met een andere geaardheid en/of voorkeur die hiervan genoten en genieten. niets mis mee.

  Het is niet verkeerd om seks te hebben met de persoon tot wie jij je aangetrokken voelt met wederzijdse instemming binnen de wetgeving. Het is pas verkeerd op het moment dat je iemand probeert te manipuleren en probeert aan te zetten tot seksuele activiteiten die men vanuit de grond van de persoon niet wil.

  Dat staat los van de leeftijd. Dat kan net zo goed bij iemand van 70 jaar plaatsvinden.

  Ken uzelve.

 35. Peter

  @Nina, desinformatie kun je alleen maar met desinformatie bestrijden: “Dit was mijn laatste post”, graag houden we je daar bij alle berichten op DUIC aan.

 36. Hans

  @Scherpschutter ‘ Surely, dat u daar toch op zijn minst enig begrip voor kunt opbrengen??’

  Nee, geen begrip omdat uw uitgangspunt in deze niet deugt. Sorry, Het werkt namelijk ‘demoniserend’ om maar eens een term van de grondlegger van de LPF te gebruiken. Een schrijver die een voor volwassenen bestemd verhaal heeft geschreven, waarin grooming beschreven wordt, kan wat mij betreft prima door welke ‘beugel’ dan ook. Hopelijk bij nader inzien ook door die van u? Meningen bijstellen mag en is een prima houding. Waarom zou reactionair, anti liberaal, welness rechts zo’n auteur moeten uitsluiten en kapot mogen maken?
  Wat een onbeschrijfelijke flauwekul. Moeten we niet willen. Zijn we Pim Fortuyn soms vergeten met zijn openheid over zijn geaardheid en zijn voorkeur voor jonge Marokkaanse jongens? Kom op zeg, laten we die kant van die man enorm koesteren. Omwille van de vrijheid die ons allemaal zo na aan het hart ligt! Als hij nog geleefd had had ie het zeker voor Pim (naamgenoot) opgenomen.

 37. Uuu

  @ Nina

  Hou nou eens op met je pedofiele projectie. Jij bent degene die, op basis van een door extreem rechts (Erkenbradt) verspreid complot, het hier de hele tijd over heeft,

  Pim Lammers het onderwerp, is geen pedofiel.

  Het verhaal waar het om draait is geen pedofiel verhaal.

  Jongeren van 15/ 16 die seks hebben met een ouder iemand, ook niet per sé pedofilie.

  Overigens vind ik (en ik dacht dat de wet dat ook vindt, maar ik me vergissen) dat wanneer je als 14/ 15/ 16 jarige seks hebt met een wat ouder iemand van boven de 18, dat verschil maximaal 5 jaar in leeftijd mag zijn. Of het nu wel of niet bij wet geregeld is, het lijkt me een goed uitgangspunt om aan vast te houden.

  Dus 1419, 1520, 1621.

  Dit, omdat het verschil in volwassenheid en levenservaring anders gigantisch is en er dan al snel sprake kan zijn van een geen-gelijke relatie/ positie. Dat kan ontaarden in machtsmisbruik (en manipulatie).

 38. Ihsan

  Doodsbedreigingen zijn natuurlijk verwerpelijk, maar eigenlijk niet nieuwswaardig. Iedereen die zijn mening geeft krijgt doodsbedreigingen, in ieder geval als je een migratieachtergrond hebt en op (a)sociale media zit. Daar is ook nooit aandacht voor, en je hoort ons er ook niet over klagen. Het hoort er gewoon bij in de huidige tijd. Ik zie het maar als een eer om zoveel aandacht te krijgen. Uiteindelijk komen die dreigers toch nooit uit hun kelder of zolderkamer bij mammie.

 39. Binnenstadbewoner

  @ duic: graag de reactie van ene harm – zie hierboven – verwijderen. Schoffering van alle slachtoffers van incest.

 40. Scherpschutter

  @Hans 19:13

  Ik blijf bij mijn standpunten en stop nu met reageren in deze discussie. Eerlijk gezegd word ik ontoepasselijk van enkele reacties in de commentpanelen.

 41. JdV

  Prima initiatief. Ik neem aan dat dezelfde mensen ook benaderd kunnen worden in andere gevallen waar een schrijver van een boek dreigt te worden gecanceled?
  Eens kijken of ze consequent zijn en opkomen voor ALLE bedreigde schrijvers. Of alleen voor mensen wiens mening/boeken ze aanstaan. Want vrijheid van meningsuiting is belangrijk, maar dan wel voor iedereen, iets met artikel 1 grondwet.

 42. Hans

  @ Scherpschutter
  Okay, kan ik me voorstellen.
  Relativeren helpt.
  😎

 43. Mien Dobbelsteen

  Wat was er dan geschreven door ene ‘harm’ en wat was er zo schokkend. Reacties weghalen kan echt niet, zo kan er geen discussie gevoerd worden.

 44. Matthijs S.

  Ik ben enorm geschrokken van de reacties op twitter. Wat leven we in een land vol schurken die een auteur zo aanvallen . Een auteur die zo’n gevoelig onderwerp durft aan te snijden en in de meest subtiele verwoordingen de ervaring van zo’n jongen probeert weer te geven. Waren dat nou de mensen die smulden bij Wolkers, Jan Cremer en Van ‘t Reve?

 45. Arend Slotstruik

  Pim : als je dit leest. Laat je niet gekmaken. Met je boek verzet je bergen werk voor mensen die het wel gelezen hebben en er wat mee kunnen. Mensen gillen elkaar na, zonder dat ze ook maar 1 letter gelezen hebben van het boek. En dat nagillen vind ik eng. Héél eng. Weet ook dat er mensen zijn die eerst willen ontdekken voordat ze oordelen. Je hebt prachtige dingen gemaakt. Wees trots op wat je doet en laat het grosso modo schreeuwen. Over een paar maanden zijn ze je vergeten, en is de intelligentsia , die er al niet mee bezig was, gewoon toe aan een volgend boek van je. Ik vind het naar dat je dit moest meemaken. Het is triest dat mensen oordelen zonder je werk te kennen. Wat moet jij je vreselijk voelen. Weet dat grosso modo van de intelligente Nederlanders jou wel steunen. dat zijn er meer dan je denkt.

 46. Arend Slotstruik

  @leiladeHeus Precies over kindhuwelijken, waarbij duizenden meisjes uit Nederland worden gesmokkeld ieder jaar weer en die meisjes worden besneden, ontdaan van hun vrouwelijkheid hoor ik niemand. Geveinsde verontwaardigheid inderdaad. Een diepgaande roman vs ernstige verminking en verkrachting, waar je nooit iemand over hoort. Ik snap er niets meer van, van dit land en haar inwoners. Alle redelijkheid is zoek.

 47. Ingmar Eibergen

  Ik heb het verhaal ‘de trainer’ gelezen. Het beschrijft gewoon een situatie. Net zoals je over een andere liefdesverhouding, een moord, een diefstal, een grap , een situatie kunt schrijven. Deze dingen gebeuren. Ik heb er geen oordeel over. Persoonlijk vind ik dat heel veel Nederlanders hypocriet zijn en hun eigen jeugd vergeten zijn. Ze weten donders goed dat ze zelf al op jonge leeftijd seks hadden en daar in de meeste gevallen geen nare bijsmaak of herinnering aan hadden. Ik praat daarmee misbruik niet goed: hou mij ten goede. Dat is altijd fout. Ook ben ik van mening dat je van kinderen afblijft. Echter is het volhouden van de grens van 16 jaar ook een grote grap , een farce. omdat we allemaal weten dat onze kinderen al vanaf hun 12e, 13e jaar seksueel actief zijn. Ook al wil de media ons wat anders durven te laten geloven. Wat ik mis in het hele debat hier, is wat al aangestreept werd. Hoe ga je om met gerontofielen: jongeren die specifiek op ouderen vallen .Deze hebben het psychisch heel zwaar. Ongeveer 40-50 procent van de jongens en 50-60 procent van de meisjes blijkt namelijk een voorkeur te hebben voor oudere mannen en/of vrouwen. Dit durven ze niet te uiten, niet eens aan vriendjes, bang om veroordeeld te worden. Ze worden dus veroordeeld door de maatschappij, door hun ouders en vriendjes. Nergens kunnen ze dus terecht met hun seksuele geaardheid. Dit is een groot probleem. Er ontstaan vreselijk gefrustreerde jongeren die zich daardoor wentelen in de drugs, alcohol en zich in coma zuipen, ze worden diep depressief, en durven er zelden tot nooit met een psycholoog over te spreken. Ik kan jullie uit mijn praktijkervaringen vertellen dat mogelijk uw eigen kind, vrijwillig seks heeft met volwassenen, waar mogelijk zij het initiatief hebben genomen. Dit mag niet worden gezegd, dit wil men niet horen, maar dit is wel een voldongen feit. En dat is een van de onderdelen die de schrijver heeft bedoeld. Verboden liefde , onbegrip, het probleem dat jongeren door deze isolatie juist in aanraking komen met groomers ipv zelfstandig hun keuze te kunnen maken. Als jij, als lezer je ogen wilt sluiten en denkt dat jouw of andermans kind op zijn 12e nog niet seksueel actief is en in de sprookjes wilt geloven dat jongeren steeds later seksueel actief zijn: prima. Maar de realiteit is een andere. Sinds mensenheugenis zijn jongeren op zoek naar seks. Jongens zijn ongeveer 80 procent tot 90 procent van de dag met seks bezig. Bij meisjes lig dit percentage op 60-70 procent en in een later stadium na hun 13e op 70-80 procent. Dat hoort er bij. Dat is de leeftijd. Biologisch gezien wil de mens zich dan voortplanten, vanuit het dierenrijk een normaal gegeven. Maar dat willen de mensen niet meer zien omdat zij dan hun poppetjes waar ze van dachten dat zij zo onschuldig waren niet meer zo kunnen zien. Het grootste probleem dat wij, landelijk vanuit de praktijk tegenkomen is een enorme pornoverslaving bij jongeren. Zowel jongens áls meisjes al vanaf zeer vroege leeftijd. Dit wat ik hier schrijf zal ongetwijfeld onrust oproepen en boze reacties. Dat interesseert mij geen worst, want de waarheid mag gezegd worden . Kinderen zijn geen onschuldige askesuele wezens. Ik denk dat het beter is dat de Mensen nu eens het zand uit de ogen halen en op eerlijke manier zich moeten afvragen waarom zij zelf doktertje speelde op jonge leeftijd. (dit doet 99 procent van de mensen) met vriendjes/vriendinnetjes, klasgenootjes/buurkinderen. Dit hoort bij de ontwikkeling van zo’n kind. Misbruik, ongeacht leeftijd is walgelijk en mag niet. Gelukkig hebben wij een wetgeving die kinderen beschermd daartegen. Grooming is afkeurenswaardig, op elke leeftijd. Wat ik erg vind is dat ,wanneer iemand zulks een maatschappelijke kwestie in de vorm van een roman giet, gelijk geassocieerd wordt met deze maatschappelijke kwestie. Ik lees hier, terecht, van de kinder huwelijken Hoeveel leed wij niet tegenkomen van jong volwassenen die gedwongen worden in het buitenland te trouwen om vervolgens in Nederland officieus verder te leven me teen ‘oom” op het zelfde adres, is ongelooflijk groot. Ik heb het hier over enkele honderdduizenden gevallen per jaar. Zoals de anderen ook al schreven: hier hoor ik niets over. We horen wel van misbruik in de kerk. maar nooit van leerlingen die hun docenten proberen te verleiden: dit gebeurt in belachelijk grote aantallen. Docenten die in moeilijke posities worden gebracht door gerontofielen die een hoger cijfer willen. Als zo’n docent dan zwicht hiervoor, en het komt vervolgens uit, is de dader ineens het slachtoffer, omdat de docent beter had moeten weten. Het klopt de docent zat fout> Maar we moeten iemand geen slachtoffer maken die met het volle verstand deze keuze maakte. Het is een feit dat mensen vanaf hun 13e echt wel weten waar ze op seksueel gebied mee bezig zijn. Vandaar ook de leeftijdsgrens van 16, welke eerder 13 was in de jaren 90 . En de verlaging van de leeftijd op zelfbeschikking van het lichaam. We maken ons druk om een boek, om een verhaal. Ondertussen worden er kindsoldaten van 6,7,8 jaar doodgeschoten in diverse landen op de wereld. Daar hoor ik niemand over. ook hoor ik niemand over al die kindslaven die katoen en zijde plukken en batterijgrondstoffen zonder mondkappen en bescherming tegen zware metalen bij elkaar schrapen in mijnen. Het is selectieve verontwaardiging gecombineerd met ondoordachtzaamheid en angstverspreiding vanuit doctrines die geen hout snijden en tegenstrijdig zijn. Ik maak mij hier heel boos over, omdat ik vanuit de praktijk gewoon zie, dat het leeuwendeel van de aangiftes mbt ‘aanranding, ontucht en verkrachting gewoon valse aangiftes zijn. Ongeveer 97 procent. Je hoeft alleen maar iemand niet te mogen en je roept: PEDOFIEL.. En men is gekenmerkt voor het leven, kapot gemaakt en er is niets meer van je over. Elke vorm van nuance is zoek, elke vorm van realiteit. Dit hoort en mag niet. Daarom neem ik het vanuit mijn professie op voor dit soort schrijvers, die situaties zonder enig oordeel proberen te beschrijven in romanvorm: dat mag. Daar is niets mis mee. Evenmin als men schrijft over welk ander onderwerp dan ook. Stop dus deze hetze !

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).