Culturele instellingen in Utrecht reageren ‘geschokt en verbijsterd’ op wegvallen subsidies Culturele instellingen in Utrecht reageren ‘geschokt en verbijsterd’ op wegvallen subsidies

Culturele instellingen in Utrecht reageren ‘geschokt en verbijsterd’ op wegvallen subsidies

Culturele instellingen in Utrecht reageren ‘geschokt en verbijsterd’ op wegvallen subsidies
Het advies van de commissie die gaat over de verdeling van de cultuursubsidies in Utrecht is bij verschillende instellingen en festivals hard aangekomen. Enkele grote namen die al jaren met de stad verbonden zijn, dreigen een flinke pot met geld mis te lopen. De lobby van deze organisaties is ondertussen begonnen. We lopen een aantal reacties langs.

Het advies van de commissie die gaat over de verdeling van de cultuursubsidies in Utrecht is bij verschillende instellingen en festivals hard aangekomen. Enkele grote namen die al jaren met de stad verbonden zijn, dreigen een flinke pot met geld mis te lopen. De lobby van deze organisaties is ondertussen begonnen. We lopen een aantal reacties langs.

Hoe is het advies eigenlijk tot stand gekomen?

Elke vier jaar publiceert de gemeente de zogenoemde Cultuurnota. Dit is een plan voor het cultuurbeleid van de stad. Aan de hand van dit document, die deze keer de titel Kleur Bekennen heeft gekregen, kunnen instellingen een vierjarige subsidie aanvragen. Door de gemeente is er een commissie in het leven geroepen die alle aanvragen heeft beoordeeld. De 29 leden van deze commissie werken niet bij de gemeente, om zo onafhankelijk te kunnen oordelen.

De aanvragen zijn beoordeeld op de criteria: Artistiek- inhoudelijke kwaliteit, Betekenis voor de stad en Uitvoerbaarheid. Voor elk van deze criteria konden er maximaal 30 punten worden gegeven, met een totaal van 90. Daarna werd er nog eens integraal naar een aanvraag gekeken, in hoeverre de culturele instelling of festival een bijdrage levert aan het culturele ecosysteem van Utrecht. Ook daar konden weer punten verdiend mee worden, maximaal 60. In totaal kon een organisatie dus maximaal 150 punten behalen.

Verder moest de commissie rekening houden met vier pijlers uit de Cultuurvisie 2030 van de gemeente Utrecht; Pluriformiteit, Een inclusieve cultuursector, Stimuleren van creatief vermogen en Ontwikkelruimte. Op die manier ontstond er een ranglijst van culturele initiatieven.

Zowel de Cultuurvisie 2030 als de Cultuurnota zijn documenten die door een meerderheid van de gemeenteraad zijn goedgekeurd.

Er werden 105 aanvragen gedaan, waarvan 5 apart behandeld werden. De overige 100 aanvragen vroegen ruim 23,7 miljoen euro aan, dat is ruim 5,2 miljoen euro meer dan dat er beschikbaar is. ‘Scherpe keuzes waren onvermijdelijk’, is dan ook te lezen in het eindrapport.

De keuzes van de commissie zorgen er dus mogelijk voor dat festivals of culturele instellingen die al vele jaren aan de stad verbonden zijn een financieel gat oplopen of vrezen voor sluiting. We lopen een aantal reacties langs.

BAK, basis voor actuele kunst,

BAK, basis voor actuele kunst is al 24 jaar actief in de stad. Deze instelling ontving de afgelopen jaren ruim 620.000 euro en vroeg voor de toekomst jaarlijks 700.000 euro aan. Maar als de gemeente het advies volgt, wordt er de komende jaren niks overgemaakt. De organisatie reageert met ‘schrik en ongeloof’ en geeft aan dat dit ‘een vernietigende slag’ is. BAK schrijft verder: “Het is niet te bevatten hoe de stad Utrecht een gedeelte van haar eigen vooruitstrevende culturele infrastructuur, die ze de afgelopen decennia zelf heeft opgebouwd, met één pennenstreek wil afbreken.”

IMPAKT

Technologie en media staan vaak centraal bij IMPAKT. De afgelopen jaren ontving de organisatie ruim 236.000 euro en vroeg voor de komende jaren 270.000 euro aan maar kreeg nul op het rekest. Het IMPAKT Festival werd in 1988 voor het eerst georganiseerd in wat toen nog Cultuurcentrum EKKO heette. IMPAKT is hiermee het oudste mediakunstfestival van Nederland.

“We waren geschokt en verbijsterd toen we dit advies lazen. Onze verbijstering nam nog verder toe toen we zagen dat ook belangrijke collega’s als BAK en het Nederlands Film Festival een negatief advies ontvingen. Opvallend is hoe weinig de gemeente Utrecht investeert in de beeldende kunst en de digitale cultuur in de stad.”

Het Huis Utrecht

Een andere grote partij die de subsidie waarschijnlijk gaat verliezen is Het Huis Utrecht, goed voor jaarlijks ruim 439.000 euro. De instelling vroeg voor de komende jaren 550.000 per jaar aan, maar de commissie adviseert nul euro te geven. Rebecca Sigmond, directeur van de culturele instelling zegt ‘geshockeerd’ en ‘teleurgesteld’ te zijn. “We bestaan al ruim elf jaar, dus we hebben laten zien dat we betekenis hebben voor de stad.”

Het Huis is een plek voor de podiumkunsten waar onder meer creatief talent samenkomt, om te onderzoeken, experimenteren en te spelen voor publiek. “Als we deze subsidie niet gaan krijgen, dan houdt Het Huis op te bestaan.” De organisatie is nu bezig met een manifest en hoopt onder meer door petities de beslissing van het college te kunnen beïnvloeden.

Nederlands Filmfestival

Dit evenement dat al sinds 1981 aan de stad verbonden is kreeg de afgelopen jaren ruim 576.000 euro per jaar. Het NFF vroeg voor de komende tijd jaarlijks 600.000 euro, maar de plannen zijn niet goed genoeg volgens de adviescommissie. De commissie schrijft onder meer dat de programmering elk jaar kleiner is geworden. Het NFF laat in een reactie weten: “Wij zijn stomverbaasd door dit advies. Ruim vier decennia is het Nederlands Film Festival geworteld en gegroeid in Utrecht. De waarde van het festival voor de stad is onverminderd groot.” Het festival trekt jaarlijks ongeveer 90.000 bezoekers.

Tweetakt

Een ander evenement dat al lang in Utrecht wordt georganiseerd is Festival Tweetakt. Dat kreeg de afgelopen jaren ruim 336.000 euro en vroeg voor de toekomst een jaarlijks bedrag van 490.000 euro. Ook dat zou, als het aan de adviescommissie ligt, niet moeten gebeuren. De commissie is “enigszins verbaasd over de matig overtuigende artistieke kwaliteit van het plan voor de komende jaren”. Festival Tweetakt is zeer ontstemd over het advies van de commissie.

Voorzitter van de Raad van Toezicht, Paul Broekhoff laat weten: “Als het college van B&W dit advies overneemt, komt daarmee een einde aan de ruim 20-jarige samenwerking tussen de gemeente Utrecht en het Festival Tweetakt, dat in 2002 op initiatief van het gemeentebestuur naar Utrecht verhuisde.” Tweetakt vindt de conclusie van het advies onduidelijk en absoluut niet hard te maken. Ook benadrukt het festival dat het vier jaar geleden door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen juist is opgenomen in de Culturele basisinfrastructuur.

Hoe verder?

Het college van B&W gaat naar het advies kijken, maar beoordeelt daarbij vooral of het allemaal volgens de kaders is opgesteld. Het is niet gebruikelijk dat het college nog heel inhoudelijk de subsidieaanvragen gaat beoordelen. Uiteindelijk moet de gemeenteraad ook nog haar goedkeuring geven, maar dat gebeurt als onderdeel van de volledige begroting van de gemeente. Het is te verwachten dat er een flinke lobby opgang komt door bovengenoemde organisaties. Naast de afgewezen subsidieaanvragen zijn er uiteraard ook tal van instellingen die wel goed nieuws gehoord hebben.

30 Reacties

Reageren
  1. Peter

    Een goede check is vaak eens de websites van de verschillende organisaties bekijken over wat ze programmeren, dan kun je muv het NFF zien dat deze organisaties wel heel veel kosten ten opzichte van wat ze opleveren. En zelf ook niet inventief zijn om op eigen benen te staan.

    En er zijn nog veel meer organisaties die wel geld gaan krijgen (t Hoogt) waar ook gekort kan worden.

    Geldt ook voor de enorme commissie die dit ook niet zonder vergoeding zal doen: https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/vrije-tijd/kunst-en-cultuur/adviescommissies/

  2. Scherpschutter

    Och, kop op jongens en meisjes. Gewoon even zelf een goed product of dienst bedenken waar mensen vrijwillig minimaal de kostprijs voor betalen, net zoals alle andere bedrijven in Nederland en andere niet-gesubsidieerde instellingen.

    Time to shine!

  3. Don

    Oh dat went hoor ik heb dat al jaren als ik de nieuwe gemeentelijke OZB en parkeervergunning aanslag binnen zie komen. Ook ik ben al jaren verbonden met de stad maak de gemeente utrecht niets uit. Elk jaar weer op zoek naar zaken waar nog meer op bezuinigd moet worden.

  4. Kees Truijens

    Verbazingwekkend is dat de bodemloze put ‘t Hoogt gespaard wordt.
    Voor BAK en IMPAKT kan ik het standpunt beter begrijpen. Veel lawaai en weinig wol.
    Overigen, de nu uit te sparen kosten zijn miniem naast uitgaven voor onzinnige projecten van fietswethouder van Hooijdonk.

  5. JdV

    De prachtige tijden. Geef geld! En nu komt er iemand die nee zegt.
    Verbazing? Verdwazing is eerder van toepassing. Dat een stad met een begrotingstekort dat richting de 100 miljoen gaat uberhaupt nog geld geeft aan deze kunstenmakers. Belachelijk. Weg er mee. Als de andere problemen opgelost zijn en er geld over is zijn jullie weer aan de beurt.
    Nu jullie allemaal werkloos worden is een omscholingstrajectje richting zorg, onderwijs of politie wel te regelen hoor. Eindelijk erns eerlijk werken in plaats van je hand op houden.

  6. Katja

    Tweetakt kreeg 336.00 en vraagt 490.000, waarop is die verhoging gebaseerd ?

  7. Carlo

    ‘t Hoogt, daarvan was toch die directeur die selecteerde wie er kandidaten van groenlinks werden? Klinkt wel heel erg als vriendjespolitiek.

  8. Herman

    Dit is pas het begin, komende jaren zal er nog veel harder gekort worden. Terecht ook, subsidies komen vooral terecht bij hoogopgeleide mensen die de weg in subsidieland kennen.
    Politieke klimaat is al veranderd en gaat nog meer draaien, gevolg is dat beleid drastisch aangepast gaat worden.

    Ben benieuwd wat voor dramatische koppen we over 3 tot 5jaar zullen lezen!

  9. Wim

    Als nu de resterende 18 miljoen ook even geschrapt wordt is dat zo’n 20% van het tekort. Dus schap die overige subsidies ook direct even. Dat is dan een begin. In plaats van direct naar het Rijk te kijken zoals B&W doet.

  10. Pipo

    Kunnen we niet subsidie geven voor
    1. startende kunstenaars/gezelschappen die dan in 5 jaar of zo moeten leren hun eigen broek op te houden
    2. eenmalige projecten

    Ik vind kunst en cultuur subsidiëren helemaal goed, maar dan wel met verstand en mate. Doorlopend aan een subsidie-infuus hangen is misbruik maken van gemeenschapsgeld. En als het niet lukt, omscholen!

  11. Egbert

    Het Huis wat doen ze daar eigenlijk? Vroeger stond er nog een programma op hun site. Wat doen ze daar eigenlijk? Onderzoek? Met welk doel? Wat is de connectie met het publiek? Theater zonder publiek? Ik ga graag naar het theater maar nooit ergens iets van het Huis op de agenda zien staan.

  12. Jelmer

    Nff zou je van zeggen levert geld op.
    90.000 bezoekers.
    600.000
    6.66 euro pp of de duvel er mee speeld

  13. Bart van Dam

    Wat? Waar is het gratis geld voor mijn hobby. Een hobby die blijkbaar niet interessant genoeg is om
    Maar enigszins rendabel te zijn

  14. Oranje mannetje

    Als je zelf je broek niet kan ophouden dan is je onderneming niet winstgevend. Zou je zeggen maar al je 1000 euro per dag durft te vragen aan een kleine zelfstandige ondernemer met zijn foodtruck . Misschien moeten we dan weer gezellig terug naar de gezelligheid waar je geen 45 euro hoeft te betalen voor een flesje slubberwijn. Zoals op trek 3 weken geleden . Nee dat is echt niet leuk meer . Geef mij maar een koelbox een leuk park en wat gezellige gasten. En flink wijn natuurlijk.

  15. Mojoman

    Vraag ik mij toch af welke cultuur projecten wel geld krijgen. Hoe vernieuwend en betekkenisvol zijn die projecten?
    Ook vraag ik mij gelijk af wie dat die onafhankelijke personen zijn die in die commissie zitten. Geheel onafhankelijk lijkt mij best moeilijk zo niet onmogelijk. Immers je wel binding met cultuur hebben om te kunnen beoordelen.
    Vraag mij ook gelijk af hoe het met die criteria zit.

    Laten we eerlijk wezen, gemeente Utrecht en (externe) commissies dat is geen echt gelukkige combi.

  16. Martin

    Wat me opvalt in dit artikel is dat er ingezoomd wordt op de organisaties die subsidie verliezen. Maar er wordt niet gesproken over alle organisaties die wel geld krijgen.

  17. de Roeptoeter

    Jammer van Tweetakt. Zou erg jammer zijn indien dit verdwijnt.

    @JdV en @Wim, is het begrotingstekort inmiddels bijna 100 miljoen? Heb ik een bericht gemist van nog eens 25 miljoen tekort?

  18. Paul Gokkel

    Welk overheidsgeld wordt nou wel goed besteed?? Al dat geld naar de publieke infrastructuur. Waanzin. Lege bussen de uithoflijn de grootse fietsenstalling ter wereld.. de NS met al haar vertragingen en dure treinkaartjes. Weggegooid geld. Als je ziet hoe veel doelmatiger bedrijven zoals bijvoorbeeld Flixbus werken, met goedkoper en beter vervoer. Ook de publieke omroep is een geldverspiller, die nauwelijks meer kwaliteit levert dan de commerciele omroepen en steeds meer pulp en lgrensoverschrijdend gedrag levert. Daarom zou je als overheid alleen dat moeten will doen wat de markt niet kan onderwijs , zorg en cultuur.

  19. Rutger

    Eens goed de bezem door de commissie en de subsidiepot halen en inderdaad stoppen met clubs die jarenlang aan het subsidie infuus hangen, dan zijn ze gewoon niet levensvatbaar. Zie het Slachthuis versus t Hoogt.

  20. Pee

    Zelf de broek ophouden dat moeten wij ook.
    Is het niet winstgevend dan is er niet genoeg animo en moet je er mee stoppen.

  21. Frans la Fontaine

    Dat subsidie wegvalt is normaal. Een kunstenaar moet zichzelf kunnen bedruipen. Net zoals een zzp. Tot nu toe moest elke Nederlander een deel van zijn inkomsten via de belastingdienst afstaan aan subsidie voor de kunstenaar. Daarom werd kunst als hobby uitgeoefend, want alles wed betaald. Geen enkel ander beroep is zo gesubsidieerd geweest. Daarom nu, kunstenaar laat zien wat je kan en verkoop je werk. Kan je daar niet van leven, dan zoek je een ander soort werk. Het is niet anders!

  22. Koel Hoofd

    @De Roeptoeter
    Geef het nog een paar maanden, financiele lijken moeten altijd eerst goed rijpen voordat ze stinkend uit de kast vallen.

  23. Joëlle

    Moet ik het verrassend vinden dat deze teleurgestelden leunden/teren op het verleden? “We krijgen al 20 jaar subsidie dus kat in het bakkie voor de komende periode”, zo werkt het niet hè.
    Fijn om te lezen dat een grote commissie (29! mensen) de aanvragen zorgvuldig op meerdere punten beoordeeld hebben zodat het geld goed terecht gaat komen.

  24. W.H.de Groen

    Zo nu en dan flink de bezem hanteren in het Culturele kan geen kwaad.
    Wel mag ik hopen dat de bespaarde gelden geinversteerd gaan worden in de creatie van betaalbare werk/broedplaatsen die ook voor de langere termijn gehandhaaft kunnen gaan blijven..!
    Met de vorming van een nieuwe DB’s is hiermede een prima start gemaakt.

  25. Nina

    Na bestudering van jaarrekeningen van diverse gesubsidieerde instellingen ben ik nogal geschokt over de salarissen die m.n. aan directeuren worden betaald.

    100.000 euro is nl. geen uitzondering voor een directeurssalaris, terwijl er bijv. 350.000 euro subsidie naartoe gaat. Ook gaat nogal eens bijna het hele subsidiepotje op aan bezoldiging van het personeel.

    Ik ga er vanuit dat deze directeuren zelf ook al jaren vinden dat dit eigenlijk de spuigaten uitloopt en geen stand kan houden nu hun mede-landers massaal in de geldproblemen zitten. Ons gemeenschapsgeld moet socialer en eerlijker worden ingezet.

  26. N.

    @ Pee

    Ook maar stoppen met de voetballerij? Er is vrijwel geen club in Nederland die niet voor veel geld (in de grote steden vaak miljoenen) is gematst of regelrecht gered door de gemeente. En dan moeten er jaarlijks nog miljoenen gemeenschapsgeld tegenaan om de schade beperkt te houde (politieinzet, hulpdiensten, etc). Als die kosten werden doorberekend aan de voetbalclubs, was het gauw afgelopen. Dus trek daar ook meteen maar de stekker uit.

    Laten we meteen ook maar de deuren sluiten van de ziekenhuizen. Moet altijd miljarden belastinggeld bij, niemand betaalt de kostprijs. Bodemloze put, niet winstgevend, stoppen met die handel.

    Je ziet, je kunt dit gedachte-experiment zo extreem maken als je wilt. Maar uiteindelijk is het een keuze van de maatschappij waar je je geld aan uitgeeft, wat je belangrijk vindt. En cultuur (in de breedste zin) is geen ‘hobby’, het is de essentie van wat het leven interessant maakt.

    Ik ken de meeste gezelschappen/organisaties die in dit artikel worden genoemd overigens niet goed genoeg om een mening te hebben over het intrekken van de subsidie. Maar als ik naar de bedragen kijk, denk ik wel: voor het geld van 1 zo’n subsidie kun je honderden, zo niet duizenden kansarme kinderen in de stad Utrecht toegang tot muziekles geven. Is er een bedrag te plakken op de immateriele ‘winst’ die dat oplevert? Nee, maar bedenk maar eens wat dat voor positieve boost kan geven aan de ontwikkeling van de psyche van die kinderen. Laaghangend fruit…

  27. Nina

    @ N.
    Er moet ook gekeken worden naar de kosten per gebruiker, vind ik.

    Daarnaast koet de bezoldiging van personeel in een normale verhouding staan tot de subsidie die een instelling ontvangt.

  28. Nina

    In de gemeenteraad in Zwolle wordt men wakker:

    https://www.telegraaf.nl/nieuws/261519232/salaris-directeur-museum-de-fundatie-werd-na-opstappen-doorbetaald-maar-niet-vermeld-kwalijke-fout

  29. Freek

    Ach ja, zoals Thatcher al zei: links geeft moeiteloos het geld uit van anderen totdat het echt op is. En dat is nu. En ja, het is dan lastig te accepteren dat die mooie tijd van hangen aan het infuus voorbij is. Hup, aan het werk jongens en meisjes, er moet geld verdient worden.

  30. W.H.de Groen

    Er is meer dan genoeg geld Freek ware dat het in aandeelfondsen,goud,crypto,woningen etc etc is geinversteert.
    Dat de riiksten onder ons met dit speculatieve misgedrag hun eigen graf aan het delven zijn zal gaan blijken…!
    Het zal niet meer lang duren voordat de waarde van een appel die van het goud in gelijk gewicht zal gaan evenaren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).