Dit is er te doen met Koningsnacht en Koningsdag in Utrecht Dit is er te doen met Koningsnacht en Koningsdag in Utrecht

Dit is er te doen met Koningsnacht en Koningsdag in Utrecht

Dit is er te doen met Koningsnacht en Koningsdag in Utrecht
Het is weer tijd voor Koningsnacht en  Koningsdagen er is weer van alles te beleven in Utrecht. Bezoekers kunnen naar de binnenstad komen om te struinen over de vrijmarkt, te dansen op een van de vele pleinen of mee te zingen met de Hollandse krakers. DUIC maakte een selectie van wat er allemaal te beleven is in Utrecht, zowel op woensdag 26 april tijdens Koningsnacht als op donderdag 27 april tijdens Koningsdag. Ook schreven we over een aantal praktische zaken waar de Utrechter rekening mee moet houden.

Het is weer tijd voor Koningsnacht en  Koningsdagen er is weer van alles te beleven in Utrecht. Bezoekers kunnen naar de binnenstad komen om te struinen over de vrijmarkt, te dansen op een van de vele pleinen of mee te zingen met de Hollandse krakers. DUIC maakte een selectie van wat er allemaal te beleven is in Utrecht, zowel op woensdag 26 april tijdens Koningsnacht als op donderdag 27 april tijdens Koningsdag. Ook schreven we over een aantal praktische zaken waar de Utrechter rekening mee moet houden.

Vrijmarkt Binnenstad

Waar: Binnenstad
Koningsnacht 18.00 uur tot en met Koningsdag 18.00 uur

De jaarlijkse vrijmarkt mag niet ontbreken in de binnenstad. Tijdens de vrijmarkt kun je tweedehands spullen kopen en verkopen. Iedereen mag meedoen en een kleedje neerleggen in het vrijmarktgebied. Zoals altijd begint de vrijmarkt op Koningsnacht om 18.00 uur en eindigt deze op Koningsdag om 18.00 uur: de markt duurt dus 24 uur. Wel is er een ‘stille periode’, namelijk van 01.00 ‘s nachts tot 11.00 uur ‘s morgens op Koningsdag. Tijdens deze uurtjes mag er geen onnodige geluidsoverlast gemaakt worden en geen versterkte muziek worden gedraaid. Verder zijn er drie plekken in de stad speciaal gereserveerd voor kleedjesverkoop door kinderen. Dit zijn park Lepelenburg, het Nijntjepleintje en de Van Asch van Wijckskade. Ook buiten de stad zijn er voor de kinderen een aantal speciale kindervrijmarkten in omliggende Utrechtse wijken zoals in Oog in Al en Leidsche Rijn.

Stathe

Waar: Café Stathe
Koningsnacht: 19.00 tot 01.00 uur

Bij Café Stathe wordt er niet alleen binnen gefeest tijdens Koningsnacht, maar ook buiten voor de deur. Buiten begint het programma om 19.00 uur en zullen twee bands het podium betreden. Om 22.00 uur wordt het feestje binnen voortgezet met dj DNNS.

 Stadhuisplein 25+

Waar: Stadhuisplein
Koningsnacht 18.00 tot 01.00 uur
Koningsdag 13.00 tot 19.00 uur

Ook dit jaar staat het Stadhuisplein weer in het teken van de verjaardag van onze koning. Zoals gewoonlijk vind je hier leuke bands die er elk jaar opnieuw een feest van maken. Zing op Koningsnacht van 18.00 tot 01.00 uur mee met The Green Monkeys, Weekend Warriors en dj Dynamite. Op Koningsdag spelen de bands Pure Ellende en Bouba Dioup en dj Dynamite draait de lekkerste plaatjes. Het feest op het stadhuisplein start die dag om 13.00 uur en is toegankelijk voor bezoekers vanaf 25 jaar.

Neude GOES 80’s – 90’s – 00’s  21+

Waar: Neude
Koningsnacht 18.00 tot 01.00 uur
Koningsdag 13.00 tot 19.00 uur

Ook op de Neude kun je deze Koningsnacht en -dag terecht voor een goed feest met verschillende dj’s. Hier feest je urenlang met alle hits uit de jaren ’80, ’90 en ’00. Met wie kom jij dansen? Trek je oranje kleren uit de kast en laat je beste dansmoves zien op de hitjes van BEURS DJ, Jazzalike en dj Jean. De Neude is toegankelijk voor 21-plussers.

Café Ouwe Dikke Dries

Waar: Café Ouwe Dikke Dries
Koningsnacht 18.00 tot 01.00 uur
Koningsdag 14.00 tot 20.00 uur

Ben jij fan van Nederlandstalige (live)muziek? Dan kan je op Koningsnacht of -dag terecht bij Café Ouwe Dikke Dries in Wijk C. De hele dag staat in het teken van gezelligheid, een hapje, drankje en muziek. Een bomvol programma aan artiesten zorgt voor een oer-Hollands gezellig feestje.

Maximalia Festival 20+

Waar: Janskerkhof
Koningsnacht 18.00 tot 01.00 uur
Koningsdag 13.00 tot 19.00 uur

Het Janskerkhof wordt tijdens Koningsnacht en -dag omgetoverd tot een groot oranje paradijs. Aan de cafézijde van het Janskerkhof vindt tijdens Koningsnacht en -dag het Maximalia Festival plaats. Ga los tijdens optredens van dj Fuser, Rave van Fortuin en dj Mike Rock & MC John Kho. Het plein is toegankelijk voor iedereen van 20 jaar en ouder.

BEAT-RIX Festival 18+

Waar: Janskerkhof
Koningsnacht 18.00 tot 01.00 uur
Koningsdag 13.00 tot 19.00 uur

Ook de andere kant van het Janskerkhof wordt traditiegetrouw omgetoverd tot oranjeterrein. Daar vindt namelijk het grote open-air festival BEAT-RIX plaats. De avond en dag zijn gevuld met optredens van verschillende artiesten en dj’s. Deze kant van het plein is toegankelijk voor 18-plussers.

Koningskinderen

Waar: Park Lepelenburg
Koningsdag 10.00 tot 18.00 uur

Koningskinderen is terug in Park Lepelenburg. Het evenement is een initiatief van buurtbewoners: kinderen zijn welkom om spullen te verkopen, optredens te geven of gewoon te komen kijken. Om 10.00 uur wordt de vrijmarkt officieel geopend door de burgemeester. De rest van de middag volgt er een muzikaal programma. De markt is voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Een plekje kan worden gereserveerd via de website van Koningskinderen.

Ping Pong Club

Waar: Ping Pong Club
Koningsdag 12.00 tot 23.00 uur

Ook op Koningsdag is het feest bij de Ping Pong Club. Verschillende dj’s betreden vanaf 12.00 uur het podium: van dj Pyraña tot Guitig Soundsystem. Het binnen- en buiten evenement is gratis te bezoeken. “Het gaat hoe dan ook ontzettend druk worden, kom dus een beetje op tijd als je zeker wilt zijn dat je nog mee kunt feesten”, zo raadt de Ping Pong Club iedereen aan.

Dutchkings

Waar: Vredenburgplein
Koningsnacht 18.00 tot 01.00 uur
Koningsdag 13.00 tot 19.00 uur

Zin in een Hollands feestje? Kom naar het Vredenburgplein. Hier vind je een evenement met verschillende artiesten zoals Frans Duijts, John West en Barry Fest. Warm je stembanden maar vast goed op voor dit gratis evenement vol met Hollandse meezingers en lange polonaises. Om verzekerd te zijn van een plekje op het terrein, roept de organisatie van het evenement feestgangers op om op tijd te komen.

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
 1. Fn

  zoals elk jaar veel van hetzelfde, ik geniet al 4 decennia van wonen in binnenstad (schoutenstraat) maar deze dag en nacht trakteer ik mij op stedentrip buiten nl, voor iedereen die gaat, have fun and hou mijn stoep kots en pisvrij aub

 2. Geenstijl@Utrecht

  Vanaf de datum van koninginnennacht is veranderd, is er nooit meer een echte feestdag geweest zonder slecht weer.

 3. w

  @geenstijl
  die 3 dgn eerder maakt enorm veel uit! ahum haha!

 4. Harry

  Wel een beetje te beknopt, ik mis alle evenementen van de oranjeverenigingen zoals Oost op het terrein van University College

 5. Riemer Bouwmeester

  Wat gebeurt er in de rest van de stad?

 6. Ganzenmarkt schoutenstraat bewoners zijn het spuugzat

  Reactie op fn. schoutenstraat
  Hier nog een schoutenstraat bewoner
  En ook stedentrip,,naar nyc nog wel
  Ben dat gekotst gebral gepis in de schoutenstraatstraat spuugzat

 7. Marcel de Korte

  In de rest van de stad gebeurt …. niets. Zoals altijd.

 8. Leny Nieuwendijk

  jammer dat de andere 9 wijken in Utrecht niet genoemd worden. Daar wordt ook van alles georganiseerd. Alles is op tijd door gegeven aan het Utrechts Oranje Comité in de veronderstelling dat er een centraal persbericht uit ging.

 9. mon arch

  dit overzicht is onvolledig, duic had beter zijn best moeten doen.
  hier vindt u een overzicht van alle evenementen tijdens koningsavond en koningsdag.
  https://www.koningsdaginutrecht.nl/

 10. Dirk

  @bewoners schoutenstraat
  Dat krijg je als je midden in de stad wilt wonen. Niet zeuren of anders lekker een ander plekje zoeken. Ben dat gezeur van die centrum bewoners wel een beetje zat! Midden in het centrum willen wonen en dan zeuren over overlast

 11. ilvy

  Redactie, waarom vullen jullie de overige locaties niet aan na opmerkingen van lezers?

 12. Buurtfeestfan

  Ook op die site koningsdagutrecht ontbreekt nog feestje Oost bij de oude kazerne

 13. Pascal

  @bewoners binnenstad- dit is natuurlijk het nadeel van de binnenstad. Wij wonen aan een hele drukke weg, dus veel autos. Binnenstad= altijd volk dat helaas aso is en dus kotst en pist.
  Maar een beter milieu begint bij onszelf natuurlijk- incl vliegschaamte, kotsschaamte en pisschaamte

 14. s

  @marcel: in de rest van de stad gebeurt ook genoeg, om de een of andere reden is dat blijkbaar niet doorgekomen. In de buurten is het veeeeeeel leuker dan de binnenstad!

 15. JvdJ

  @w gek genoeg wel. Vaak was koninginnedag 1 van de eerste dagen dat je echt in de zon een feestje kon bouwen en ook als je nu kijkt zijn de voorspellingen voor 30 april beter haha. De koningsdagen herinner ik me toch somberder. Maar goed Amalia is in december jarig dus dat belooft wat voor de toekomst.

 16. De Weerman

  @ W

  Op 27 april is het gemiddeld een graad kouder dan op 30 april.

 17. h

  @Dirk
  je hebt geen idee hoe t de laatste jaren is toegenomen de overlast, die open deur van: dan moet je maar niet in de binnenstad wonen kennen we inmiddels wel, er wonen mensen en er gaan mensen uit, dat is geen probleem maar de laatste jaren is de balans ver te zoeken, de horeca is enorm toegenomen, en dus ook de bezoekers, dat geeft simpelweg vaker overlast dan voorheen, ik woon al 30 jaar in t centrum dus heb t zien veranderen

 18. w

  @de weerman
  1 graad, ja dat voel je wel…
  wat een onzin haha

 19. Uuu

  @ W

  Op 29/ 30 april/ 1 mei is het in het verleden inderdaad met regelmaat van de klok erg mooi zonnig weer geweest op wat kleine uitzonderingen na (in mijn leven tenminste)

  Op 26/ 27 april is het bijna iedere keer tot nu behoorlijk fris en soms zelfs regenachtig geweest. Volgens mij was het vorig jaar trouwens wel een mooie zonnige dag.

 20. Uuu

  Sinds wanneer staat uitgaan, plezier hebben en onder mensen zijn gelijk aan kotsen, poepen, pissen in het openbaar waar anderen bij zijn (tegen voordeuren en ramen van mensen hun huis aan) en sinds wanneer moet je eigenlijk helemaal naar de klote (zo erg naar de klote) gaan, waardoor sommige mensen uiteindelijk door hun eigen kots, pis en poep aan het rollen zijn (en sommige naar het ziekenhuis mogen en soms erger), onder het genot van een paar extra pilletjes of lijntjes?

  Over vandalisme (beschadigen van huizen, fietsen en soms auto’s nog maar te zwijgen).

 21. echte utrechter

  @Dirk, ben jij er dan ook zo een die de stoep voor mijn huis vol kotst , de boel tot diep in de nacht bij elkaar schreeuwt en dan weer fijn vertrekt?

  Dat gezanik over binnenstadbewoners….. Ik ben gvd geboren in de binnenstad en heb dit “feest” al jaren geleden steeds meer uit de klauwen zien lopen. Bij mij is de straat compleet overgenomen door de fijne dames en heren studenten die mijn straat uitsluitend als cafe en daarna als urinoir wensen te gebruiken.
  De tap buiten? mag niet (meer). Dan zet je hem toch gewoon binnen….. sta je al snel tot je enkels te soppen maar alles kan toch?

  De bewoners staan er al jaren niet meer want er is echt geen lol meer aan. Ook ik vertrek ruim voor de dag naar elders om pas terug te komen als de gemeentereiniging (die moordwerk verricht) klaar is.
  Zo zou het toch niet moeten zijn……
  Laat het feest maar rouleren door de wijken. Utrecht is groter dan de binnenstad alleen!!.

 22. Dikke Leo

  @w. 4 graden verschil zelf en dat merk je wel.
  https://www.nu.nl/koningsdag/6260985/koninginnedag-was-gemiddeld-4-graden-warmer-dan-koningsdag.html

 23. John

  Alles maken die zeik en kotst en die piszeikers van een klagende mensen die in de stad gaan wonen of nog wonen kapot in een stad ga lekker op het platteland wonen en heb respect voor al die duizenden mensen die zoiets als dit en vaak vrijwillig opbouwen en een stad een stad maken.

 24. Uuu

  @ John

  Grote delen van de binnenstad, zeker die waar de vrijmarkten zijn, zijn woonwijken en woonbuurten, geen winkel- of uitgaansbuurten.

  Dat is 1.

  Mensen zijn zich de afgelopen jaren steeds asocialer gaan gedragen in de publieke ruimte.

  Waarom moet je als je uit gaat en feest viert pissen, poepen, kotsen tegen huizen van mensen aan? Waarom moet je al je afval gewoon naast je op de grond smijten?

  Dat mensen die daar wonen een kortere nacht hebben tijdens koningsnacht accepteren ze al decennia lang hoor.

  Ik denk zelfs dat de vrijmarkten in de wijken waar die ooit ontstaan zijn zelfs mede een initiatief van de bewoners is geweest. Dus dat er überhaupt van alles te doen is in de woonbuurten van het centrum heb je überhaupt al aan die zogenaamde zeikbewoners van je te danken. Zelf organiseer je waarschijnlijk helemaal niets.

  Geldt ook voor de meeste feesten die door vrijwilligers en organisatiecomités gedragen worden. Ook vaak mensen die in het centrum wonen en die jij dus als zeikerds benoemt.

  Die zeikbewoners van je zijn niet tegen feest, of uitgaan of plezier hebben. Ze vragen alleen of mensen een beetje rekening met hen als bewoner willen houden en vragen gewoon normaal als mens behandeld te worden.

  Nounou. Wat een zeikerds.

 25. Tanja

  @John zou zelf waarschijnlijk heel graag in de binnenstad wonen en denkt dat dat de hemelop aarde is.
  Hij woont er duidelijk niet zelf.
  Want dan zou hij wel weten dat wat @uuu zegt, gewoon klopt.

  Het hele uitgaan is compleet uit de hand gelopen de laatste jaren. Feestvierders hebben echt ontzettende schijt aan alles en iedereen, als zij maar lol hebben.
  In mijn uitgaanstijd was dat echt anders.

  In het openbaar pissen en poepen en kotsen en rotzooi op de grond flikkeren en keihard gillen is toch gewoon niet normaal en wel asociaal gedrag?

 26. h

  @John
  op uw toetsenbord zit direct rechts van de M een komma, dat maakt uw betoog leesbaarder, probeer maar eens.
  Over de inhoud zal ik kort zijn, degene die binnenstadbewoners zeikerds vind, die wonen er zelf niet, die hebben geen benul ervan! zoals u dus

 27. w

  @John
  lekker warrig verhaal, qua inhoud maar ook grammaticaal

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).