Een kijkje op de nieuwe locatie van muzikale broedplaats dB’s in Utrecht Een kijkje op de nieuwe locatie van muzikale broedplaats dB’s in Utrecht

Een kijkje op de nieuwe locatie van muzikale broedplaats dB’s in Utrecht

Een kijkje op de nieuwe locatie van muzikale broedplaats dB’s in Utrecht
Paul de Brabander. Foto Bas van Setten
Nu na lang gesteggel definitief bekend is dat dB’s gaat verhuizen naar de Vlampijpstraat, is eigenaar Paul de Brabander nog niet uit de zorgen. Er moet namelijk nog veel gebeuren op de plek waar voorheen bruiloften en andere feesten werden gevierd en eind april moet zijn muzikale broedplaats vertrokken zijn uit het CAB-gebouw. “Normaal heb je zo’n drie maanden de tijd om je voor te bereiden op een verbouwing en wij hadden daar drie dagen de tijd voor. We staan flink onder druk.”

Nu na lang gesteggel definitief bekend is dat dB’s gaat verhuizen naar de Vlampijpstraat, is eigenaar Paul de Brabander nog niet uit de zorgen. Er moet namelijk nog veel gebeuren op de plek waar voorheen bruiloften en andere feesten werden gevierd en eind april moet zijn muzikale broedplaats vertrokken zijn uit het CAB-gebouw. “Normaal heb je zo’n drie maanden de tijd om je voor te bereiden op een verbouwing en wij hadden daar drie dagen de tijd voor. We staan flink onder druk.”

In 1994 ziet dB’s het levenslicht. Aan de Jekerstraat in Utrecht worden acht oefenstudio’s ingericht waar beginnende muzikanten kunnen repeteren. In 1996 wordt op dezelfde locatie Studio Moskou gebouwd. Onder meer de band Within Temptation neemt hier de eerste plaat op. DB’s groeit naar eigen zeggen uit tot een onafhankelijke vrijplaats zonder subsidies, waar veel kan en waar alle muzikanten zich thuis voelen. “Er is gratis koffie en thee voor iedereen. Koud bier tegen aangename prijzen.”

In 2003 verhuist de muzikale broedplaats naar het destijds leegstaande CAB-gebouw aan de Cartesiusweg. Op deze locatie krijgt dB’s zeventien oefenstudio’s, een bar, een concertzaal, veel opslagruimte voor bijvoorbeeld instrumenten en ook Studio Moskou wordt hier opgebouwd. Wekelijks worden er concerten georganiseerd en in een paar jaar groeit dit tot meer dan 150 optredens per jaar.

“Een onafhankelijk podium, eigenzinnig, en met een structureel oog voor lokale bands.” In de jaren daarna blijft het onafhankelijke dB’s groeien en in 2019 wordt het 25-jarig jubileum gevierd. Onder meer The Kik, Blaudzun, Blue Grass Boogiemen, El Zombie en Orgaanklap, allemaal bands die een bijzondere band hebben met dB’s, treden dan op.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Nieuwe woonwijk

Maar dB’s houdt op te bestaan, althans op deze plek, hier komt namelijk de nieuwe woonwijk Cartesius met meer dan 2800 woningen. De nieuwe woonwijk is niet te combineren met een drukbezocht muziekcomplex. De gemeenteraad dwong wel af dat het bestemmingsplan voor woningbouw pas werd goedgekeurd, als er voor dB’s een nieuwe locatie werd gevonden. Daarmee begon de stroperige zoektocht naar een nieuw onderkomen van de muzikale hotspot.

Eind 2021 komt de locatie aan de Vlampijpstraat 63 in beeld, hemelsbreed een paar honderd meter verwijderd van het CAB-gebouw. Op deze plek zat voorheen Perla Palace, een ruimte die gehuurd kon worden voor bijvoorbeeld bruiloftsfeesten. Plannen werden gemaakt, dB’s hoopte in 2022 de deuren te kunnen openen, maar de verhuizing werd steeds uitgesteld. Het proces liep vast, en de sluiting van dB’s werd zelfs een aantal keer besproken.

Kort gezegd: er ontstond onenigheid tussen dB’s en vastgoedbelegger PRE, de partij die zou investeren in de nieuwe locatie. “PRE en dB’s hebben een volledig verschillende beleving van de gesprekken die zijn gevoerd. Hun startpositie, belevingswereld, referentiekaders en achtergronden lopen uiteen. Allebei werken zij vanuit goede bedoelingen, maar ze lopen vast in misverstanden en wederzijds onbegrip”, was eerder te lezen op DUIC.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Seinen op groen

Vorig jaar gingen alle partijen nog een keer rond de tafel, er werd een ultieme poging gedaan om de verhuizing toch door te laten gaan. De seinen stonden uiteindelijk op groen. De Brabander kreeg op 1 januari de sleutel en vanaf dat moment is het team aan het ‘rammen’. Normaal heb je zo’n drie maanden de tijd om je voor te bereiden op een verbouwing en wij hadden daar drie dagen de tijd voor”, vertelt De Brabander. “We hadden natuurlijk wel tekeningen, maar toen we op de locatie kwamen bleek er bijvoorbeeld ineens een paal te staan die niet op de tekening werd vermeld.”

‘Ik ben blij met deze plek, maar ik zie op tegen de oplopende kosten’

De eerste weken werd vooral gesloopt en vanaf eind januari begint de opbouw. De Brabander: “We staan flink onder druk. De sloop viel tegen en nu zegt de constructeur dat de vloer moet worden versterkt. Ik ben blij met deze plek, maar ik zie op tegen de oplopende kosten. We stuiten op tegenslag na tegenslag en het begint zo langzamerhand zorgwekkend te worden. In de tussentijd is dB’s in het CAB-gebouw ook gewoon nog geopend, dus dat komt er ook nog bij.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Via onder meer de website van dB’s worden mensen met ervaring in de bouw gevraagd een steentje bij te dragen. “Binnen twee dagen hadden zo’n 150 mensen zich gemeld. Dat vond ik wel bijzonder. Helaas kunnen we per dag niet meer dan ongeveer tien mensen aan het werk zetten.” DB’s krijgt op de nieuwe plek in totaal twintig oefenstudio’s. Dat zijn er drie meer dan in het CAB-gebouw. Ook keert Studio Moskou terug en komt er net zoals op de vorige locatie een concertzaal die zelfs ietsje groter is én waar Stichting Ruis weer een groot deel van de programmering voor zijn rekening neemt.

‘Op zondag 4 februari hebben we weer een open dag op de nieuwe locatie’

Roots Rock Kitchen zorgt er straks weer voor dat bezoekers allerlei vegan gerechten kunnen bestellen. “Het is allemaal hartstikke duur”, zegt De Brabander. “Omdat we nu zoveel tegenslagen hebben, vind ik het vooral belangrijk dat alles straks goed werkt. De oefenruimtes, opnamestudio en de concertzaal moeten gewoon goed zijn. Aan het uiterlijk kunnen we altijd nog sleutelen.”

Festival

Op 1 mei moet dB’s weg zijn uit het CAB-gebouw en op 26 april gaan de deuren al dicht. Vanaf die datum begint de verhuizing en zodra het kan, gaan de deuren aan de Vlampijpstraat open. De Brabander zegt enerzijds veel kopzorgen te hebben, maar anderzijds ook hoopvol te zijn. “Op zondag 4 februari hebben we weer een open dag op de nieuwe locatie. Iedereen is die dag welkom. Ook willen we dit jaar het dertigjarig jubileum vieren. Misschien organiseren we, net zoals vijf jaar geleden, weer een festival in de zomer. Dat moeten we allemaal nog maar even uitzoeken. Eerst deze verbouwing maar tot een goed eind brengen.”

Met de verhuizing is ook het nodige geld gemoeid. Het consortium Cartesius, de ontwikkelaars van de nieuwe woonwijk, dragen 1 miljoen euro bij aan de verhuizing. Vanuit de gemeente is er 900.000 euro beschikbaar. De gemeentelijke bijdrage moet wel ergens vandaan komen, voor een deel gaat dit ten koste van extra faciliteiten bij de basisschool Cartesius. Vanuit de gemeenteraad zijn er altijd veel oproepen geweest om dB’s te steunen.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
  1. Stuif

    Wie betaalt dat jij wij daarom gaan de ozb weer om hoog .ze moeten zonder subsidies werken anders gewoon opdoeken

  2. HackieSack

    Hoe kan hij over geld klagen als er 1,9 miljoen door anderen in wordt gestoken..?

  3. Kees Pontanus

    De nieuwe basisschool krijgt minder faciliteiten? Er wordt daar geld weggehaald voor dB’s? Staat dat er nou echt?? Voor een locatie die zelf geld verdient… Hoe bruin wil je ze bakken?

  4. Ramon

    Dit goed lopende bedrijf MOEST van de gemeente weg van die plek.
    Lijkt mij logisch dat de gemeente bijdraagt aan de verhuizing

    dB’s is van essentieel belang voor de Utrechtse muziekwereld

  5. Val

    Alle lof voor Paul en hulptroepen….. db’s is zo n belangrijke plek voor n kind, puber, volwassene! Het gaat een top plek worden waar creativiteit en saamhorigheid bloeit Ennn dat hebben we allemaal zooo hard nodig!

  6. Koel Hoofd

    @Stuif
    Ze werken zonder subsidies.

    @Hacksack
    Het college wilde DBs daar weg hebben, dat is een gedwongen verhuizing en daar moet voor worden gecompenseerd.

    @Kees Pontanus
    Denk jij nou werkelijk dat mensen met kinderen in die gestapelde peperduurzame konijnenhokje gaan wonen? Die hokjes zijn zo klein dat mensen het wel uit hoofd laten om aan kinderen te beginnen. Als er dan toch een baby komt, dan is het hok te klein als de baby leert kruipen en is verkassen de enige optie.
    Er komen ook een paar woningen waar wel een gezin met koters in past, die gaan rond de 1 miljoen euries kosten. Maar dat geeft veel te weinig kindertjes om een basisschool mee te vullen, hun oudere broertjes en zusjes gaan immers naar de middelbare school (stedelijk gym in oost?)
    Intussen zitten we wel in een wereld waarin onopgevoede koters op het schoolplein de vloer aan vegen met pabomeisjes, of kinderen met smartphone verslaafde ouders in speeltuintjes zoveel overlast geven dat het jarenlange ruzies met omwonenden oplevert (zie Duic artikelen over Lauwerhof).
    Dus paar speeltjes minder levert niet alleen een paar ton op, maar bespaart ook nog eens overlast voor de omgeving en daarmee gepaard gaande kosten welke de gemeente standaard afwenteld op de belastingbetaler…die tegenwoordig steeds vaker zelf geen kinderen heeft.
    Hoe zou dat nou komen….?

  7. Karin

    Voordat je een mening hebt, lees je even in, in het hele verhaal! DB’s wordt gedwongen om te verhuizen, en dat terwijl het CAB-gebouw gewoon blijft staan en er, jawel, zometeen horeca in komt! Als je gedwongen wordt, lijkt het me logisch dat de gemeente je financieel tegemoet komt. En als DB’s het financieel moeilijk krijgt door de situatie, ik weet zeker dat een crowdfunding succesvol zal zijn, zoveel mensen die deze plek een warm hart toedragen!!

  8. Kan toch niet!

    Wauw is dit een grap?!? 1,9 miljoen!?!? CAB was altijd al een tijdelijke locatie dat wist iedereen! En dan 1,9 miljoen, doe ff normaal! Sorry maar voor 1,9 miljoen bouw je het van goud?!?

  9. Michiel

    Tivolivredenburg kostte 156 miljoen euro en krijgt jaarlijks 10 miljoen euro. Dus zo heel veel vindt ik dit allemaal niet, ook gezien wat ze allemaal doen daar. Eigenlijk nog de enige zaal waar beginnende utrechtse bands altijd kunnen komen spelen. Plus heel veel oefenruimtes.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).