Eerste aflevering van podcast met bijzondere geschiedenisverhalen uit Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Eerste aflevering van podcast met bijzondere geschiedenisverhalen uit Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Eerste aflevering van podcast met bijzondere geschiedenisverhalen uit Utrecht

Eerste aflevering van podcast met bijzondere geschiedenisverhalen uit Utrecht
Geschiedenisstudenten van de Universiteit Utrecht en cultuurhistoricus Pim Huijnen beantwoorden in de nieuwe podcast ‘DOMcast: Uitzicht op het verleden’ vragen van Utrechters.De eerste aflevering staat nu online.

Geschiedenisstudenten van de Universiteit Utrecht en cultuurhistoricus Pim Huijnen beantwoorden in de nieuwe podcast ‘DOMcast: Uitzicht op het verleden’ vragen van Utrechters.De eerste aflevering staat nu online.

Zoals de naam al doet vermoeden staat de podcast in het teken van de historie van de stad. De studenten willen historische vragen over de stad onderzoeken en delen met het grote publiek. Met de podcasts willen ze een kijkje bieden in de keuken van historische onderzoek.

Waar gaan zij op zoek naar relevante bronnen en hoe gaan zij ermee om? Hoe zijn deze lokale verhalen te koppelen aan een groter historisch verhaal? Daarbij willen de studenten profiteren van de kennis en het denkwerk van de inwoners.

De afleveringen worden in de loop van het onderzoek gepubliceerd, zodat de luisteraar steeds op de hoogte blijft van de richting die het onderzoek neemt en de vragen die nog open staan.

Vragen

Wie zaten er ondergedoken in hotel Het Roode Hert aan de Voorstraat? En waarom werd een huis met vreemde sloten waar nazipropaganda is gevonden geschonken aan een Duitse arts door de Utrechtse gemeente? Het zijn voorbeelden van vragen die in de podcastafleveringen aan bod zullen komen.

Volgens de initiatiefnemers van de podcast zijn er al zo’n 70 vragen binnengekomen. “Dat is meer dan we hadden verwacht.” Omdat de meeste vragen over de Tweede Wereldoorlog gaan staan de eerste afleveringen in het teken van deze periode.

De eerste aflevering gaat over de ‘complexe’ geschiedenis van een huis op de Jan van Scorelstraat. De onderzoekers gingen langs bij de bewoners. Deze willen weten wie het Joodse gezin was dat tijdens de oorlog in het huis had gewoond, waar de nazi propaganda in de schuilkelder vandaan kwam en waarom er schuifsloten zijn waarmee de slaapkamers van buiten gesloten kunnen worden.

Deze podcast is hieronder te beluisteren.

Gekoppelde berichten

1 Reactie

Reageren
  1. Wim P.M. van Wezel

    Dat ik veel materiaal heb over Utrecht, komt van de universiteit, vermoed ik. Ik wil best een opgave geven, wat ik heb en ik heb er geen moeite mee u dit aan te bieden. ik ben van 1943 en geboren in de Obrechtstaat en daarna in de Poortstraat (Witte Vrouwen). Vervolgens in Tuinwijk en al lange tijd woon ik in Den Haag. Maar met Utrecht contact blijven houden.
    met vr.gr

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).