Eerste Utrechtse transformatorkasten beschilderd door lokale kunstenaars | De Utrechtse Internet Courant Eerste Utrechtse transformatorkasten beschilderd door lokale kunstenaars | De Utrechtse Internet Courant

Eerste Utrechtse transformatorkasten beschilderd door lokale kunstenaars

Eerste Utrechtse transformatorkasten beschilderd door lokale kunstenaars
Foto's: Thirty030
De eerste elektriciteitskastjes in de stad zijn afgelopen week beschilderd door Utrechtse kunstenaars. Dat deden ze voor het project ‘Van Kastje tot Canvasje’, bedacht door het Utrechtse platform Thirty030. Zo wil het platform de kastjes er niet alleen mooier uit laten zien, maar ook een podium geven aan lokale kunstenaars.

De eerste elektriciteitskastjes in de stad zijn afgelopen week beschilderd door Utrechtse kunstenaars. Dat deden ze voor het project ‘Van Kastje tot Canvasje’, bedacht door het Utrechtse platform Thirty030. Zo wil het platform de kastjes er niet alleen mooier uit laten zien, maar ook een podium geven aan lokale kunstenaars.

De kunstenaars begonnen op de Ganzenmarkt, Korte Smeestraat en de ABC-straat met het beschilderen van de transformatorkasten. “En bewonderd worden ze: tientallen voorbijgangers hebben hun enthousiasme al gedeeld”, schrijft Thirty030. “En de eerste vragen om een kastje in hun eigen buurt te verven zijn ook al langsgekomen.”

De komende weken worden er nog achttien kastjes beschilderd. Waar die precies staan, is te volgen via de social media-kanalen van Thirty030.

Tekst gaat verder onder afbeelding

‘Doorn in het oog’

“De stad wordt regelmatig besmeurd en transformatorkastjes zijn daar vaak de dupe van”, zei Margreet Rijlaarsdam van Thirty030 vorige zomer. Ze liepen al enige tijd rond met het idee om transformatorkasten te beschilderen. “Voor sommige mensen is dat een doorn in het oog. We zijn daarom op het idee gekomen om de kasten te gebruiken om Utrecht juist mooier te maken.”

Het platform was vorig jaar nog op zoek naar kunstenaars en geld om het project uit te voeren. Ze zaten met verschillende partijen om tafel, waaronder de gemeente Utrecht en het ondernemersfonds. Uiteindelijk kon het project worden uitgevoerd met steun van de gemeente, het Initiatievenfonds en Centrummanagement Utrecht. Ook deed Swaak 1892 een bijdrage voor de aanschaf van materialen.

Gekoppelde berichten

15 Reacties

Reageren
 1. Fred

  Heel erg leuk.
  Nu maar hopen dat graffitispuiters dit werk ongemoeid gaan laten.

 2. Ton

  In de Zakkendragerssteeg zijn deze kasten al een hele tijd geleden verfraaid door de ‘Verfdokter’.

 3. Peet

  Hartstikke leuk

 4. wollie

  want vinden de (nuts)eigenaren van de kastjes ervan?

 5. Koel Hoofd

  Mooi initiatief!
  Maar wel hondenzeik bestendige verf gebruiken aub!

 6. Pat

  Leuk! Maar echt niet de eerste. In Oost bij de Plus staat al een paar jaar en prachtig beschilderd exemplaar, en ook bij de Prins Hendriklaan.

 7. Mindy

  Prachtige schilderingen, maar niet op de kastjes in het straatbeeld. Ik vind het geen gezicht.

  Het wordt één grote bende in de stad met krijtstrepen om het onkruid op de stoep, ongemaaide totaal verdorde graskanten en nu dit er weer bij.

 8. Luuk

  Vlak achter de Roode brug staat ook een hele mooie incl bijpassende muurschildering!

 9. Zuilen030

  Mooi gedaan, maar ik zie overal en nergens weer die FAME rommel op allerlei plekken, dus ik vrees het ergste.

 10. Lili

  Echt heel erg leuk.
  Overigens is dat al een tijd geleden elders ook gedaan, zo weet ik er een paar in Utrecht Oost.

 11. Scherpschutter

  Ik sluit me aan bij Mindy. Komt bij dat die tekeningen niet mooi nieuw blijven natuurlijk. Na een jaar bladdert de verf eraf, zit er vuil op en oogt het alleen maar slonzig.

  Utrecht begint met de dag meer op de achtertuin van een kraakpand te lijken…

 12. Zonnewende

  Als ik me niet vergis smaakten de kastjes in Oost naar meer en is er gekeken of het niet door de hele stad kon.

 13. W

  In Zuilen/Ondiep is het begonnen toch?! Gezien op RTV-Utrecht tijdje geleden!
  Super! En nu maar hopen dat iedereen! ervan afblijft!

 14. Koel Hoofd

  @Scherpschutter
  “Utrecht begint met de dag meer op de achtertuin van een kraakpand te lijken…”
  Dat noemt de gemeente duurzaam…. ;-D

 15. Pee

  Valt mee dat het geen regenboogkastjes zijn geworden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).