Familiespeelfilm draait op Open Doek in Louis Hartlooper: “Wat begon als een hobbyproject, eindigde als een echte speelfilm” | De Utrechtse Internet Courant Familiespeelfilm draait op Open Doek in Louis Hartlooper: “Wat begon als een hobbyproject, eindigde als een echte speelfilm” | De Utrechtse Internet Courant

Familiespeelfilm draait op Open Doek in Louis Hartlooper: “Wat begon als een hobbyproject, eindigde als een echte speelfilm”

Familiespeelfilm draait op Open Doek in Louis Hartlooper: “Wat begon als een hobbyproject, eindigde als een echte speelfilm”
Filmmakers Sara, Merel, Ralf, en Petra. Foto: Marlot van den Berg
Het Louis Hartlooper Complex organiseert deze zaterdag de eerste editie van het LHC Open Doek. Dertien films gemaakt door kleinere filmmakers worden die dag vertoond.

Het Louis Hartlooper Complex organiseert deze zaterdag de eerste editie van het LHC Open Doek. Dertien films gemaakt door kleinere filmmakers worden die dag vertoond.

Organisator van het Open Doek Roos Stelling vertelt over het initiatief: “We krijgen veel mensen die vragen of hun film in een bioscoopzaal vertoond mag worden, maar wij moesten constant ‘nee’ verkopen. We hadden steeds gebrek aan ruimte en geld om die mensen een kans te geven.”

Nu komt Louis Hartlooper met een evenement om ook de kleinere filmmakers een podium te bieden. “Mensen maken juist films om ze aan de buitenwereld te laten zien”, vertelt Stelling. Hoeveel films er ingestuurd zijn, weet ze niet precies. “We hebben ontzettend veel aanmeldingen gehad, en daaruit een selectie gemaakt van dertien films.” Hierbij heeft Stelling vooral gelet op de kwaliteit van de films. “Alle genres komen tijdens Open Doek aan bod: van docu’s tot echte speelfilms.”

Het Geheim van Drakensteen

Ralf Verbeek is een van de gelukkige filmmakers wiens film tijdens de eerste editie van Open Doek vertoond wordt. Met zijn fantasievolle film het Geheim van de Drakensteen vertelt Verbeek met zijn gezin het verhaal over een draakje dat wordt omgetoverd in een gevaarlijk monster. Verbeek maakte de film niet alleen, hij heeft zijn hele gezin hierbij betrokken. “Sterker nog, Sara (7) en Merel (5) kwamen met het idee om een film te maken”, vertelt hij.

In de zomervakantie van 2015 hadden dochters Sara en Merel wat tijd over. “Ze kwamen met een verhaal en stelden voor om hier een kleine film van te maken.” Maar wat een mini-project moest worden, mondde uit in een heuse speelfilm van vijfentwintig minuten. Inclusief het gebruik van een drone en een greenscreen. Verbeek heeft dan wel een achtergrond in de productie en montage van films, “maar dit is echt een hobbyproject”, vertelt hij.

De eerste scene heeft de familie bij toeval gedraaid in een prehistorisch dorpje in Lelystad, Swifterkamp. Een stenen tijdperk-setting en gefilmd met een iPhone. “Die scene was zó mooi geworden dat we vonden dat de rest ook zo mooi moest zijn”, vertelt Verbeek. “Toen werd het een veel groter project dan we hadden verwacht.”

Verkleedkleren uit de kast

Naast Sara, Merel en Ralf, speelt moeder Petra Wilbrink ook een grote rol in de productie. Ze zorgde vooral voor de voorbereidingen en een harmonisch verloop. “We hebben gewoon de verkleedkleren uit de kast getrokken en attributen van thuis gebruikt”, vertelt Wilbrink. “Het vergt veel tijd en energie van de meiden, maar we hebben altijd als uitgangspunt genomen dat het leuk en gezellig moet blijven. We willen ze niets opleggen wat ze eigenlijk niet willen doen.”

En zo denken Sara en Merel er zelf ook over: “Ik vond het super leuk om te doen”, vertelt Merel. Hoewel het een kinderfilm is, schijnt de film wel spannend te zijn, maar daar hadden Sara en Merel geen last van. “Ik heb niks eng gevonden”, vertelt Sara.

“De film heeft veel weg van een The Lord of the Rings- en Harry Pottersfeertje”, vertelt Wilbrink. Met toverstokken, ketels en draken gaat de familie opzoek naar het geheim van de Drakensteen. In eerste instantie wilden ze een kleine première in de woonkamer met opa en oma, maar er bleek volgens Wilbrink veel meer animo voor te zijn. “De film ging daarom afgelopen december in première in de CineLounge in Houten. Twee zalen waren tot de nok toe gevuld”, vertelt Wilbrink.

Aanstaande zaterdag wordt de film, net zoals twaalf andere films, getoond in het Louis Hartlooper Complex tijdens de eerste editie van het Open Doek.

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).