Foto’s: Groot kunstwerk Jaarbeursplein in opbouw | De Utrechtse Internet Courant Foto’s: Groot kunstwerk Jaarbeursplein in opbouw | De Utrechtse Internet Courant

Foto’s: Groot kunstwerk Jaarbeursplein in opbouw

Foto’s: Groot kunstwerk Jaarbeursplein in opbouw
Het in aanbouw zijnde kunstwerk. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
Een volgend project in de kunstserie die Public Works deze zomer houdt in het stationsgebied is in aanbouw. Nadat er vorige week een hoop mest voor de ingang van het station werd neergekwakt worden er nu drie enorme gekleurde cilinders geplaatst. 

Een volgend project in de kunstserie die Public Works deze zomer houdt in het stationsgebied is in aanbouw. Nadat er vorige week een hoop mest voor de ingang van het station werd neergekwakt worden er nu drie enorme gekleurde cilinders geplaatst. 

De drie cilinders moeten uitnodigen om naar binnen stappen. De kleuren die je van binnenuit ziet moeten een nieuw perspectief op de wereld bieden en tevens een gevoel van bescherming creëren.

Het Nederlandse kunstenaarscollectief PolyLester, bestaande uit Gabriel Lester en Martine Vledder willen met Aura Utrecht niet alleen een ruimte voor stilte en rust creëren, maar ook een buitengewone plek die dynamisch gebruikt mag worden. Het werk activeert hierdoor de publieke ruimte in het stationsgebied. _DSC1545 (1) _DSC1529 (1) _DSC1526 (1)

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
 1. TP

  Net als de mesthoop is ook dit zonde van het geld. De trappen zijn uit zichzelf al mooi. Daarnaast is het kunstwerk gemaakt van dat vieze plastic wat je ook in zwembaden hebt als je naar buiten zwemt. Zal snel goor worden. Zonde.

 2. Joost

  Tijdelijk, neem ik aan??

 3. gjw

  zo blij om te lezen dat dit maar voor even is.
  de trappen en het plein voor stadskantoor zijn al mooi uit zichzelf,
  toen ik “kunstwerk” in aanbouw zag, was ik even bang dat deze daar een permanente plek zou krijgen: weg mooie ontwerp van trappen/plein. gelukkig staat op DUIC weer duidelijk hoe het zit. dank!

 4. Maria Rietveld

  Dit buitenmodel vliegengordijn ontsiert het plein.

 5. FD

  Is de voedselbank al dicht ?
  Het geld klotst kennelijk tegen de plinten.

 6. Positief

  Leuk! Laat de zeurders maar zeuren, hebben met hun negativiteit nooit wat van hun leven kunnen maken en lopen het nu voor anderen te verpesten.

  Zou mooi zijn als er nog wel wat kan gebeuren met het metalen frame. Een mooie klimplant er tegen plaatsen is een idee

 7. herman

  Gelukkig moet de ambtenaar die hiervoor verantwoordelijk is hier zeker of ook tegenaan kijken. Helaas zal die wel op studiereis zij om nog meer geldverspillende flauwekul te bedenken.

 8. Jan Scherjon

  Fantastisch wethouder van Cultuur Kees Diepeveen Groen Links !
  Wat kost die “grap” met die Douche gordijnen Kees ?
  Wees eens eerlijk, dan kunnen wij ons misschien nog verbazen !

 9. Objectivist

  Aanschouw het culturele en morele failliet van een samenleving die stuurloos op de golven van de collectivistische onderbuik laveert; belastinggeld dat wordt uitgegeven aan plastic zeil met een hoop stront erop en nu een buizenframe met wat (ogenschijnlijk) van plastic vervaardigde lamellen…

  Werkelijk het enige van schoonheid dat erin te ontdekken is, is de menselijke kracht van het productieve individu, die door door rationeel redeneren metaal, het metalen buizenframe en het gebruikte kunststof uitvond. Hadden de uitvinders geweten dat zijn uitvinding anno 2016 gebruikt zou worden voor het verbranden van taxpoet met dit soort nihilistische bagger der niets, dan hadden ze hun uitvinding waarschijnlijk niet gedeeld met de wereld.

  Wat een wansmaak. Nee, was het eigenlijk maar wansmaak. Dan zou er in ieder geval nog sprake zijn van een vorm van smaak. Dit is gewoon niets. Helemaal niets. Totale luchtledigheid.

  Mijn belastinggeld terug graag.

 10. Joey Water

  Ik was er zondag…foeilelijk….weer een plank misgeslagen… had liever de trappen aangekleed met (nog) meer groen en bloemen …als een knipoog naar de Spaanse trappen in Rome. Het is een heerlijke plek om in de zon te zitten. Nu is er minder zitplaats door die vliegenstrips. Ik mag hopen dat dit inderdaad tijdelijk is….

 11. FD

  BTW waren de Utrechtse kunstenaars op ?
  Dit stel zetelt in a’dam.

 12. Atilla Vigh

  Stoppen met die kunstflauwekul in de openbare ruimte. Ik durf te wedden dat als je alle Utrechters (zonder druk en camera’s onder hun neus, omdat mensen te schijterig zijn om hun bek op te doen in het openbaar “wat zouden de buren er wel niet van denken” of laten zich beinvloeden door een totale nitwitt van een journalist) zou vragen wat ze er van vinden dat Jut en Jul een of ander debiel douchegordijn ophangen in de openbare ruimte heel gauw als antwoord krijgen: weg ermee! Laat deze heren op eigen kosten maar deze prullaria in een museum tentoonstellen: eens kijken hoeveel mensen daarna komen kijken. En ja ik heb wel een museumjaarkaart, maar ik bepaal wat ik kunst vind. Niet andersom.

 13. Antonius

  Prachtig! Mooi kleurrijk geheel! Het idee erachter vind ik ook mooi.

 14. Marley

  …Het ‘activeert de publieke ruimte’… Zucht. Wat een visieloze onzin weer en nog lelijk ook! Zonde van ruimte, geld en materialen. Het stationsgebied was al mooi en heeft deze opsmuk niet nodig. Zet er dan liever een boom neer ofzo.

 15. Don

  Hadden we destijds bij het fopspeen niet gestemd op een groen stationsgebied ?. En we krijgen een douche gordijn met een groeistoornis. Geld voor ondertunneling van het Lombokplein of het herstel van de Muntkade (staat al 1,5 jaar een hek omheen) is er niet maar voor dit soort geldverslindende kul blijkbaar wel. Verder benieuwd hoe lang het duurt dat het er niet meer uitziet of gesloopt is.

 16. Katharina

  Laten we alsjeblieft ophouden met zeuren over iets wat er slechts tijdelijk staat. Geniet van de schoonheid ervan en laten we blij zijn dat er in onze stad gelukkig nog een platform is voor kunstenaars.

 17. Mark Zuilenberg

  In elke grote stad mag er zeker wat budget vrijgemaakt worden voor kunst en cultuur! Dat is overal ter wereld zo en zorgt voor een beetje verrassing en spanning in het leven. Niet meer dan logisch!

  Echter, ik ben het wel eens met dat de kosten voor dit kunstwerk (hoogstwaarschijnlijk) niet in verhouding staan met wat ervoor zou moeten worden uitgetrokken. Ik zie elke dag de vorderingen en weet hoe lang ze hier al mee bezig zijn. Tijd kost geld (laat staan materiaalkosten en vergoeding voor kunstenaar), dus dit moet een zeer duur project zijn! Ergens klopt dit dus niet (mocht het gefinancierd zijn met gemeenschapsgeld).

  Daarnaast is het erg lelijk (oké, dit is smaakgevoelig, maar ik hoor overal hetzelfde geluid). Zo’n supermooie en nieuwe trap heeft dit niet nodig. En vooral niet in de zomer, waarin iedereen volop van de zon (als die er is 🙂 geniet op de trap. Het kunstwerk neemt nu veel zon en zitplekken weg. Erg jammer.

  Je had als kunstenaar een unieke kans gehad om met ‘groen’ te gaan werken ! Hiermee had je EN de traplocatie op kunnen fleuren EN een dikke knipoog kunnen maken naar al het beton/steen in het stationsgebied (versus natuur).

  Gemiste kans!

 18. onkl

  @Katharina: Het lastige aan kunst in de openbare ruimte is dat er geen enkel debat over mogelijk is: Er zijn -uiteraard- meer en minder geslaagde objecten, maar het is onmogelijk om te uiten dat je iets wat minder succesvol vindt, of zelfs een regelrechte flop zonder direct als algemeen cultuurbarbaar te worden weggezet.

  Ik ben groot voorstander van kunst in de openbare ruimte. Ook het Public Works project rondom de natuurkalender rondom het station vind ik prettig ontregelend, met mesthoop en al. Dit project daarentegen is -naar mijn smaak- simpelweg lelijk en misplaatst: de trappen zijn al een dynamisch gebruikte omgeving en deze flapperende lappen plastic zijn m.i. hooguit in staat zoveel overlast te creëren dat die dynamiek wordt verstoord. Het is niet ondenkbaar dat het ontwerp ergens anders beter tot z’n recht komt, maar omdat PolyLester dit specifiek voor deze plek heeft ontworpen kan ik niet anders dan denken dat dit een typisch voorbeeld is van een minder geslaagd object.

 19. FD

  Om 15:15 langs gelopen.
  Spul staat gevaarlijk te wapperen.

 20. Henk

  Tot en met wanneer is dit te zien?

 21. Henk

  Tot wanneer is dit alles te zien?

 22. Will

  Oeff. Ik deel de mening vd meeste lezers. Waarom niet de gemeente??? Hoe veel kost het? Bespaar het geld en het milieu en maak iets moois van het Vredenburg.

 23. Lenny

  Het is lelijk, zonde van het geld.
  Liever meer groen!

 24. Henk

  Het valt me op dat er zo negatief over deze vorm van kunst wordt gedacht en geschreven. Uiteraard is dit ook een kwestie van smaak. Mij boeit het in ieder geval wel. Ik vind dit heerlijk om te zien en heb er de nodige foto’s van gemaakt.
  En een praatje gemaakt met een van de kunstenaars.

  Groeten, Henk.

 25. Jolanda

  Eindelijk aandacht voor kunst in Utrecht; motte we weer effe zeiken! Vooral niet het positieve zien. Heel goed gedaan!

 26. Lou

  Gemeente Utrecht, besteed mijn belasting centen liever aan iets nuttigs. Dit douche gordijn Is een abominatie. Net als dat die paashaas tegenover de Neude. Wie denkt u wel niet dat u bent dat u zomaar mijn belastinggeld aan dit soort quasi-kunst denkt te kunnen besteden terwijl er nog zoveel zaken moeten worden opgeknapt en verbeterd in Utrecht?! Ga liever bv. graffiti verwijderen in verpauperde buurten, om maar iets te noemen. U moest zich schamen.

 27. Ingrid

  Hebben Julie het kunstwerk vandaag al gezien 30 November, 2016, are hebben de schaar er in gezet, het ziet er niet uit, er was vorige week iemand van de trap gevallen door een plastic lamel, door de harde wind was het gaan wapperen, en werd een person geraakt en is van de trap gevallen, heel vervelend, maar het ziet er niet uit, alsof de ratten er aan hebben geknabbeld……doodzonde…. Kijk en geef us mening…..vr.gr van Ingrid

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).