Foto’s: Heropening van de Sint-Augustinuskerk aan de Oudegracht in Utrecht na jaren van restauratie Foto’s: Heropening van de Sint-Augustinuskerk aan de Oudegracht in Utrecht na jaren van restauratie

Foto’s: Heropening van de Sint-Augustinuskerk aan de Oudegracht in Utrecht na jaren van restauratie

Foto’s: Heropening van de Sint-Augustinuskerk aan de Oudegracht in Utrecht na jaren van restauratie
Foto's: Robert Oosterbroek
De brandweer sloot direct de deuren, nadat er in 2016 een stuk gips van het plafond van de Sint-Augustinuskerk was gevallen. Sindsdien is de kerk aan de Oudegracht niet meer open geweest. Na een lange restauratieperiode van bijna zeven jaar staat de feestelijke heropening van de kerk voor de deur.

De brandweer sloot direct de deuren, nadat er in 2016 een stuk gips van het plafond van de Sint-Augustinuskerk was gevallen. Sindsdien is de kerk aan de Oudegracht niet meer open geweest. Na een lange restauratieperiode van bijna zeven jaar staat de feestelijke heropening van de kerk voor de deur.

Het is een bijzonder gebouw, met opvallend grote zuilen. De grote kerk aan de Oudegracht, naast de Rembrandt-bioscoop, opende voor het eerst de deuren in 1840. De afgelopen jaren was de kerk gesloten voor een grondige restauratie. 

‘’We wisten in eerste instantie niet of we überhaupt wilden restaureren’’, vertelt vicevoorzitter van de Martinusparochie Riet Blom. ‘’Maar het is een prachtige kerk met een enorm levendige gemeenschap van mensen die uit alle hoeken van het land deze kant opkomen. Daarnaast hebben we hier veel ruimte, die we voor verschillende doeleinden kunnen gebruiken. Studenten komen bijvoorbeeld vaak bijeen in onze werfkelders.’’

Tekst gaat verder onder afbeelding

Deze kerk neemt dus niet alleen in religieus opzicht, maar ook in cultureel en sociaal opzicht een belangrijke plek in Utrecht in. De keuze om toch te gaan restaureren werd uiteindelijk dan ook gemaakt in 2019.

Het duurde nog even voordat de restauratiewerkzaamheden daadwerkelijk begonnen. Door de coronapandemie, materiaal- en personeelstekort liepen de plannen vertraging op. De meeste leden van de kerk zijn in de tussentijd uitgeweken naar de nabijgelegen St. Catharinakathedraal of opzoek gegaan naar een gemeenschap dichter in hun eigen buurt. Nu het einde van de restauratie in zicht is, ziet Blom graag iedereen weer terugkomen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Vicevoorzitter van de Martinusparochie Riet Blom

Werkzaamheden

‘’Behalve de glas-in-loodramen is alles wat je hier ziet gerestaureerd’’, vertelt Blom. ‘’Vooral het altaar is bijzonder, de vele verflagen die eroverheen zaten zijn er zeer zorgvuldig afgekrabd, laag voor laag, waardoor het altaar is teruggebracht naar de oorspronkelijke staat en de originele kleuren.’’ Verder is het fresco gerestaureerd, het plafond volledig hersteld en ornamenten in het gewelf verankerd. Ook is de orgelombouw vernieuwd, er zijn nieuwe geluidsinstallaties geplaatst en de verwarmingsinstallaties zijn vernieuwd.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Het plafond

Wat ook bijzonder is, is dat alle onderdelen van de kerk, net als het altaar, zijn teruggebracht naar de originele kleurencompositie. Er zijn dan ook veel kunsthistorici betrokken geweest bij de restauratie. Blom: ‘’Het interieur is de afgelopen decennia veel veranderd, maar toen de kerk in 1840 opende, waren dit de kleuren.’’

Tekst gaat verder onder afbeelding

Deze neoclassicistische kerk werd destijds ontworpen door architect K.G. Zocher en bekostigd door omwonenden uit Wijk C en parochianen in Utrecht. Toen de Sint-Augustinuskerk geen geld leek te hebben voor de huidige restauratie, schoten ook dit keer leden van de kerkgemeenschap te hulp. Daarnaast droeg het Parelfonds financieel bij, waardoor de restauratie van het rijksmonument nog dit jaar voltooid kan worden.

Tekst gaat verder onder afbeelding

De feestelijke heropening van de Sint-Augustinuskerk kan dan ook eind dit jaar gevierd worden. ‘’Iedereen is welkom, er zal van alles te doen te beleven zijn’’, zegt Blom. Vanaf zondag 3 december is er weer iedere doordeweekse dag een dienst om 12.00 uur en op zondag om 09.30 uur. Aan de andere ruimtes in de kerk, waaronder de koffiekamer, de parochiekamer en de werfkelders, wordt de komende maanden nog gewerkt. Wanneer die werkzaamheden voltooid zijn, is nog onduidelijk.”

26 Reacties

Reageren
  1. Kaat

    Prachtig!

  2. w

    net als in 1998, dat je niet op foto’s kunt klikken voor groter, ga ns mee met de tijd duicje, nu moet ik elke foto openen in nieuwe tab

  3. Utrechtse Jantje

    Ja vroeger vaak in gezeten op zondagmorgen , prachtige kerk met ‘n goede akoestiek ook …………..

  4. Peter van Zoest

    De Augustinus is nu dus klaar om de Catharinakerk te vervangen als kathedraal. Het is bekend dat kardinaal Eijk van de ‘Katrien’ af wil. Hij sprak ooit smalend van “mijn kathedraaltje”. Die kerk kan onderdeel gaan uitmaken van het Catharijneconvent. Dit museum zit te springen om ruimte.

  5. Ton

    @ Peter van Zoest
    Klinkt logisch.
    Maar zo zal wel niet iedereen het beleven.

  6. Peter

    Prachtige foto’s van deze fraaie gerestaureerde kerk! Het punt van Peter van Zoest beaam ik, het zou zo van de zijlijn beziend ook geen vreemde keuze zijn. Emotioneel ligt dat uiteraard anders…

  7. Peter van Zoest

    @ Ton. Het is allang voorgekookt. https://rkboulevard.wordpress.com/2019/03/03/kardinaal-regisseur-kathedrale-klucht/

  8. Herman

    Mooie foto’s van prachtige kerk. Eentje van de voorkant buiten had de herkenning stuk groter gemaakt.

  9. Sj

    Zijn er überhaupt nog kerkgangers?

  10. Kees Truijens

    @Peter
    Goed idee, maar ik ben bang dat Eijk de Augustinus ook te duur zal vinden. Het is nu eenmaal zo, dat er nog maar weinig belijdende katholieken zijn, in 2021 18% van de bevolking, waarvan 20% nog wel eens een mis bijwoont. Daarbij is het nog de vraag hoe een en ander is geteld. Ik ben ongewild decennia lang parochiaan van de Augustinus geweest zonder er te komen.

  11. Koel Hoofd

    Waanzinnig goed gelukt!

  12. Stan van Beckhoven

    Zijn de biechtstoelen?

  13. Anna

    Heel erg mooi geworden.
    Mooie foto’s.

    W. de foto’s kan je door met je twee vingers te spreiden van elkaar af vergroten, dan hoef je geen andere TAB open te maken.
    Bij mij werkt het in ieder geval wel om ze te vergroten.

  14. Tommas

    Ik ben er meer dan graag bij op zondag 3 december!

  15. Paul

    Prachtige ruimtelijke werking is mij bij gebleven, een uitzonderlijk mooi gebouw van Nederland op een wonderlijke plek aan de gracht !

  16. w

    @Anna
    dat snapt een kind nog wel, op een tablet, maar op een laptop zonder touchscreen gaat dat niet op.
    duic, als je een fotoserie plaatst zorg dat ze beter zichtbaar zijn ipv deze thumbnails, waarom wel bij de 1e foto maar de rest niet?

  17. Meijer Lunetten Utrecht

    Wat een zegen 7 daagse de kerk weer opengaat ,en als het nu ook weer inde middagdienst gaat functioneren veel zegen dat ik kan vinden door een open kerk zomaar naar binnen lopen voor een gebed en Marie weer gedag zeggen.veelzeggend in de mooie kerk .

  18. Ferdinand

    Prachtig stuk erfgoed mooi gerestaureerd, goed orgel en een herinnering aan vroeger jaren.

  19. Gerry Jöris

    Vroeger was er ook een mis om 6 uur ‘s morgens. Die werd “de vissersmis” genoemd.

  20. Katja

    In de zestiger jaren naar de Nachtmis met Kerstmis geweest (en ja, die begon op 0.00 uur, en daarna thuis krentenbrood met spijs), altijd een mooie herinnering.

  21. Binnenstadbewoner

    Dat moet miljoenen hebben gekost …. . Alleen met pasen en kerst nog een goed gevulde kerk. Daar buiten nog maar weinig kerkgangers. Voordeel is wel dat de kerk in hartje binnenstad ligt en het een karakteristiek gebouw is. Alleen daarom meer bezoekers dan andere kerken maar nog steeds erg weinig. Vraag me af hoe toekomstbestendig dit is. Het beste is om de Catarijne kerk eruit te halen en bij het museum te betrekken en deze kerk daarvoor in de plaats. Een dubbel zo grote parochie waardoor het wat langer mee kan misschien.

  22. Peter Haars

    Een prachtige parochiekerk, die vooral door deze restauratie kwalitatief alleen nog maar meer heeft gewonnen . Echter wel een kerk die elke 10 jaar een grondige onderhoudsbeurt nodig heeft.
    De St. Catharinakathedraal is zowel een parochiekerk als een kathedraal en bovendien een kerk die minder dan deze St. Augustinuskerk onderhoud nodig heeft. Het gebouw staat er dan ook al vanaf 1551. Sinds de grote restauratie van 1955-1967 heeft de St. Catharinakathedraal pas in het begin van de 21e eeuw een gedeeltelijke restauratie gehad. Ik vraag me dus af welke kerk het meeste onderhoud nodig heeft.
    Toch wil ik er ook op wijzen dat de stad Utrecht met in de nabije 400.000 inwoners, met twee r.k.-kerken in de binnenstad niet bijzonder rijk bedeeld is. Als stad van het aartsbisdom moet de r.k.-kerk toch wel in staat worden geacht om twee mooie iconen te huisvesten.

  23. ELLY .ZWEZEREIJN- KOK

    zondag 3 december wat geweldig dat hij weer opengaat .het is de kerk die bij de familie hoort. mijn ouders zijn er uit begraven en ook een broer .ik ben er getrouwd mijn kinderen gedoopt jullie begrijpen het wel wat het betekent .maar de vraag is als ik het begrepen hebt om 10 .30 de hoogmis

  24. Adry

    Zo blij dat mijn kerk weer open gaat. Ondanks dat de mensen van de Catharinakerk ons met open armen ontvangen hebben is dit toch echt mijn thuiskerk, En wat is hij mooi en licht geworden, ben heel benieuw hoe het weer aan zal voelen na 7 lange jaren. O, en die vroegere 6 uur mis op zondag ken ik nog als de koperen knopen mis, omdat daar de politie en brandweer na de nachtdienst kwamen,

  25. Louis Mulder osa

    Na 7 jaar is de kerk weer open. Voor de vele mensen die betrokken zijn is dat een felicitatie waard. Uit foto’s en verhalen van mensen moet de kerk er weer prachtig uitzien. Ik hoop binnenkort zelf te gaan kijken.
    De Augustinuskerk is mij dierbaar; van 1994 tot 2001 ben ik daar pastoor geweest en met dankbaarheid kijk ik op die jaren terug.
    Van harte hoop ik dat de Augustinuskerk opnieuw een plek wordt waar je zomaar even binnenloopt om stil te worden in het lawaai van het centrum, misschien een kaarsje op te steken en te bidden vanuit je hart. Gods zegen voor de toekomst.

  26. dimldvuggw

    Ik hoor hier alleen maar over bezoekers. de kerk is voor velen een meditatieve ruimte. Mensen die er kaarsen branden, mensen die er bij Maria bidden. Verder is er nog een kathedraal in utrecht. De Oud Katholieke Ste. Gertrudis. Een katholieke kerk, los van Rome, maar toch 100 procent Katholiek die wel áll inclusive is en niemand uitsluit die toe wil treden. . Alle lgbt+ leden zijn daar wél welkom, daarom loopt deze kerk NIET leeg

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).