Geheimen van de stad - Fort Lunet IV | De Utrechtse Internet Courant Geheimen van de stad - Fort Lunet IV | De Utrechtse Internet Courant

Geheimen van de stad – Fort Lunet IV

Geheimen van de stad – Fort Lunet IV
Bij de aanleg van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in de negentiende eeuw stuitte men op een probleem tussen de Uithof en Houten. Hier lag de Houtense vlakte die moeilijk onder water gezet kon worden. Daarom werden hier de forten Lunet III en IV gebouwd.

Bij de aanleg van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in de negentiende eeuw stuitte men op een probleem tussen de Uithof en Houten. Hier lag de Houtense vlakte die moeilijk onder water gezet kon worden. Daarom werden hier de forten Lunet III en IV gebouwd.

Toen op gezag van koning Willem I tussen 1815 en 1885 de Nieuwe Hollandse Waterlinie werd aangelegd kon men niet bevroeden hoe het gebied er anno nu bij zou liggen. De Nieuwe Hollandse Waterlinie werd aangelegd als vervanger van de Oude Hollandse Waterlinie die aan de westkant van Utrecht lag. Met de nieuwe linie aan de oostkant van de stad werd ook Utrecht beschermd.

De linie liep van de Biesbosch tot Muiden en kon bij oorlogsgevaar onder water gezet worden. Alleen tussen de Uithof en Houten had men een probleem. Hier lag de Houtense vlakte en deze lag hoger dan de omgeving, waardoor het lastig was het gebied onder water te zetten. Daar hebben we in de wijk Lunetten de forten Lunet lll en lV aan te danken. Lunet lV werd tussen 1824 en 1826 gebouwd.

Omdat de gedachte was dat de vijand uit het oosten zou komen moest het gebied aan de oostzijde zoveel mogelijk gevrijwaard worden van bebouwing, zodat het geschut op de forten zo nodig zijn werk zou kunnen doen. Dat is ook de reden dat de wijk Lunetten pas in de zeventiger jaren gebouwd kon worden.

Overgedragen aan de gemeente

Hoewel nooit echt voor oorlogsvoering gebruikt, verloor de linie in de twintigste eeuw steeds meer zijn functie. De forten werden in 1969 dan ook door defensie overgedragen aan de gemeente. Maar wat moet je er vervolgens mee? De forten verkeerden in steeds slechtere staat. Een betrokken inwoner uit Lunetten vroeg aan de gemeente wat de plannen waren. “U mag het fort kopen voor een euro, maar dan moet u hem wel opknappen”. De koop ging niet door. Toch zijn vele forten van de Waterlinie gerestaureerd.

Zo ook Lunet IV. Na een grondige renovatie, inclusief de bouw van een nieuwe genieloods in waterliniesfeer, heeft ZOMO-dagbesteding er in 2015 zijn intrek genomen. Tegelijkertijd is de groenvoorziening op het fort opgeknapt. Bij ZOMO krijgen mensen met een verstandelijke beperking de mogelijkheid te werken in deze loods, waarin een prachtig lunchrestaurant zit. Geschikt voor (kinder)feestjes en partijen. Je kunt er ook gewoon binnenlopen, over het fort struinen en een kop koffie drinken. Ook een mooie plek voor outdooractiviteiten. Lunet lV, een vaak nog onontdekt pareltje. Hadden de bouwers van het fort deze nieuwe invulling ooit kunnen bedenken?

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).