Groep Utrechters begint campagne om ‘Utereg Me Stadsie’ van Herman Berkien in Top2000 te krijgen Groep Utrechters begint campagne om ‘Utereg Me Stadsie’ van Herman Berkien in Top2000 te krijgen

Groep Utrechters begint campagne om ‘Utereg Me Stadsie’ van Herman Berkien in Top2000 te krijgen

Groep Utrechters begint campagne om ‘Utereg Me Stadsie’ van Herman Berkien in Top2000 te krijgen
Tineke Schouten tijdens een optreden met Herman Berkien in 1979. Foto: F. van den Ham / collectie Het Utrechts Archief
Een groep enthousiaste Utrechters is begonnen met een campagne om het lied ‘Utereg Me Stadsie’ van Herman Berkien de Top2000 in te stemmen. De initiatiefnemers vinden dat er veel dialecten uit Nederland vertegenwoordigd zijn, maar dat het Utrechts dialect nog ontbreekt.

Een groep enthousiaste Utrechters is begonnen met een campagne om het lied ‘Utereg Me Stadsie’ van Herman Berkien de Top2000 in te stemmen. De initiatiefnemers vinden dat er veel dialecten uit Nederland vertegenwoordigd zijn, maar dat het Utrechts dialect nog ontbreekt.

Luisteraars van NPO Radio 2 kunnen vanaf begin december een week lang stemmen op hun favoriete nummers. De nummers waarop het meest gestemd wordt komen in de Top2000, die vanaf 25 december wordt uitgezonden. De nummer 1 van de lijst wordt traditiegetrouw op 31 december kort voor middernacht, als het nieuwe jaar wordt ingeluid, uitgezonden.

Dit jaar is er dus een groep Utrechters die graag wil dat de lijst er dit jaar anders uitziet. Ze vinden het zonde dat er geen lied in Utrechts dialect in de lijst staat en vinden ‘Utereg Me Stadsie’ van Herman Berkien een mooi nummer om daar verandering in te brengen.

Via Facebook, Instagram en een eigen website proberen ze nu mensen enthousiast te maken, in de hoop dat Herman Berkien dit jaar in de Top 2000 terechtkomt. “Wat een ontzettend leuk idee, Herman in de Top 2000, en wat zou hij trots zijn geweest als het lukt”, zegt Inge, de weduwe van Berkien.

Cabaret en muziek

Herman Berkien werd geboren op 15 juni 1942 in Utrecht. Hij studeerde grafisch ontwerp en volgde na zijn militaire dienst een studie tolk-vertaler. Berkien kwam uiteindelijk in het cabaret terecht, waar hij samenwerkte met onder meer Tineke Schouten. Ook schreef hij verschillende nummers voor FC Utrecht.

Berkien is bij het grotere publiek vooral bekend van zijn liedjes ‘Waar is toch m’n caravan’ en ‘Utereg Me Stadsie’. Herman Berkien overleed op 22 juni 2005. In 2008 kreeg hij op het Ledig Erf in Utrecht een standbeeld.

Stemmen

Stemmen voor de Top 2000 (en Herman Berkien) kan van vrijdag 1 tot en met vrijdag 8 december.

Voor de echte Herman Berkien-liefhebbers is er de komende tijd nog een expositie met schilderijen van de Utrechter te zien in HUB Utrecht.

16 Reacties

Reageren
 1. RoJaDeLa

  Pràchtij Plan! Goan we làche!

 2. W

  Hé was er gisteren geen toen en nu rubriek op duic!?

 3. Wim Elfrink

  Goe gedaon jochie 👍

 4. HenQ

  Echt, moet die ook weer uit de mottenballen gehaald worden? HQ

 5. w

  kansloos, zonde van de moeite

 6. W

  Goed idee 👌🏼

 7. Katja

  Als Hazes kan, dan moet Herman er toch ook in !?

 8. w

  Hoop w’s hier!

 9. Herman

  Leuk!
  Zegt wel iets over die lijst, inhoud en volgorde worden vooral door fanclubs bepaald.
  Resultaat is een lijst met veel onbekende rommel.

 10. Charles

  Hoezo Herman Berkien……. ben best wel een fan van Herman maar dit nummer Als ik boven op de Dom kom is niet van hem maar van Rijk de Gooier (tekst) en Joop Portengen (muziek)! Herman heeft er een paar woorden in veranderd zoals b.v. kom in sta en is er mee de markt op gegaan. Dus beste mensen eren wie de eer toekomt!!!

 11. Statler

  Leuk. Vraag me inmiddels wel af hoeveel Utrechters het nog met correct accent zouden kunnen zingen.

 12. Guus

  @ Charles,

  Het gaat niet om “Als ik boven op de Dom sta” maar om het lied ‘Utereg Me Stadsie’ en dat is wel degelijk van Herman Berkien.

 13. W

  Toont maar weer aan dat de top2000 failliet is: dior dit soort acties komt een hoop meuk de hitparade in.

 14. W.

  @Guus: Andere titel, maar natuurlijk wel gewoon hetzelfde lied en daar heeft Charles op zich best een punt, hoewel de uitvoering van Berkien de meest bekende is en wat mij betreft de logische kandidaat voor de Top 2000 als men deze actie doorzet. Het is geen crompouce waar je de naam even van verandert en dat het dan juridisch gezien niet meer hetzelfde is… 😉

 15. Vak J

  Laten we dan ook maar gelijk “van je Euro, Euro Utreg komt eran” er bij zetten….denk dat ook dit lied al die nieuwe inwoners ( lees yuppen en 020 volk) niet kennen…de hoogste tijd dus!

 16. W

  @w
  Ik ben de echte W, laat je niet in de maling nemen!
  Waar is toch m’n caravan moet dan ook in de top 2000!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).