Hoog Catharijne opent Boekspot: Pak gratis en voor niks een boek. "Je wordt er een beter mens van" - De Utrechtse Internet Courant Hoog Catharijne opent Boekspot: Pak gratis en voor niks een boek. "Je wordt er een beter mens van" - De Utrechtse Internet Courant

Hoog Catharijne opent Boekspot: Pak gratis en voor niks een boek. “Je wordt er een beter mens van”

Hoog Catharijne opent Boekspot: Pak gratis en voor niks een boek. “Je wordt er een beter mens van”
Vandaag heeft Ronald Giphart de Boekspot aan het Radboudplein in Hoog Catharijne geopend. “Van lezen word je een beter mens”, aldus Giphart tijdens zijn openingsspeech.

Vandaag heeft Ronald Giphart de Boekspot aan het Radboudplein in Hoog Catharijne geopend. “Van lezen word je een beter mens”, aldus Giphart tijdens zijn openingsspeech.

Boekspots zijn kasten in scholen, theaters, verzorgingshuizen, bedrijven en horeca waar je boeken deelt met anderen. Naast het delen van boeken kun je ook je ervaringen over het boek delen middels een plakbriefje. Het concept van de Boekspot is ontwikkeld door BiSC (Bibliotheek ServiceCentrum). “Het is de eerste Boekspot in een winkelcentrum. Ik denk zeker dat deze locatie potentieel heeft en een gemixt publiek trekt”, aldus Ronald Huizer, programmamanager van BiSC.

Giphart is als Utrechtse schrijver gevraagd de Boekspot te openen. “Wij hebben op IJsland na de beste leescultuur, vanwege de Boekenweek, de Boekenprijs en initiatieven zoals deze. Ik draag graag mijn steentje bij aan een goede leescultuur”, aldus Giphart. Op de opening komt een aantal boekenwurmen af die Giphart maar al te graag voorziet van advies: “Ik wil u een tip geven” en “dit boek heeft u waarschijnlijk niet” klinkt het meermalig in de Boekspot. Giphart zelf heeft een aantal eigen geschreven boeken, voorzien van een ervaring op een plakbriefje, in de Boekspot gezet. Zo schrijft hij bij het boek ‘IJsland’ dat hij uit eigen ervaring weet dat het boek het leven van de schrijver veranderde.

Sommige voorbijgangers worden door Giphart aangesproken met de vraag of ze van lezen houden en anderen komen op eigen initiatief: “Ik ben puur uit eigen interesse naar de opening gekomen mede, omdat ik Ronald een goede schrijver vind. Ik neem het boek Minder dan Niks geschreven door Bret Easton Ellis mee. Het is leuk om te horen dat dit het favoriete boek van Ronald is, want dat geeft extra motivatie om in dit boek te duiken”, aldus bezoeker Lars Meyer. Bezoeker Kwong Sang gaat ook naar huis met een boek: “Ik vind het een goed initiatief om lezen te stimuleren, maar ik vraag me af of ik mijn eigen boeken wel ga weggeven.”

De populariteit van de Boekspots is hard gaan lopen na het televisieprogramma ‘Giphart leent uit’ op RTV Utrecht, legt Ronald Huizer van BiSC uit. Aan de populariteit van deze Boekspot twijfelt Giphart niet: “Het is een goede plek, want mensen hebben leesvoer nodig voor in de trein.” Naast de treinbezoekers zal ook het woon-werk verkeer bevorderend zijn voor deze Boekspot legt Huizer uit.

Vorige week had Merel Blom bij DUIC ook een uitgebreid interview met Ronald Giphart.

Boek Boek1 boek3

13 Reacties

Reageren
 1. Frits

  ronald giphart das toch die schrijver van kookboeken,,die restaurants promoot,,,,,,,,,,???

 2. MarjonW

  Een aantal jaren geleden was er een witte boekenkast in restaurant de Tijd. Kon geen geld aan verdiend worden dus het moest weg. Ben blij dat er nu weer iets dergelijks terugkomt in Hoog Catharijne. Maar waarom niet samengewerkt met bookcrossing.nl? Waarom moet dit met overheidsgeld gefinancierd worden, terwijl dit concept al jarenlang bestaat, gefinancierd door de community? Nou ja, in elk geval ga ik zeker langs om te kijken.

 3. Laura

  Dus ik kan hier mijn oude boeken brengen? Heb nog een aardige stapel liggen…

 4. Wilma Duitscher

  Kun je ook boeken inbrengen in de boekspot?

 5. IngmarC

  @Laura en Wilma, jullie kunnen inderdaad je boeken brengen. Graag! Bij voorkeur met een recensie van jezelf wat je er van vond, voor andere lezers.
  Thanks!

 6. Ronald

  Een beter mens? Hangt af van het boek…

 7. melanie

  hopen dat elke plaats met zo iets goeds komt en dat er ook veel kinderboeken te vinden zullen zijn. Lezen kan niet vaak genoeg gestimuleerd worden. @Spijkenisse moet dus ook mee gaan doen.

 8. MVelde

  Hee wat geinig, Podium Oost in Oudwijk heeft dit al jaren! Staan altijd weer leuke en nieuwe dingen tussen. Veel gezelliger ook dan dat Hoog Catharijne…

 9. Kirsten Erstster

  Superleuk dat je opgepakt wordt, op zo een plek… Maar bedacht door het bibliotheek service centrum is het zeker niet….

  Inderdaad bookcrossing bestaat al… waarom niet een bookcrossingpunt de ruimte geven? Subsidie?

  Verder bestaan er ook al vele jaren weggeefwinkels door heel Nederland. Wezenskenmerk hiervan is ook dat iedereen er welkom is om te nemen en te geven.

  Op http://www.weggeefwinkels.nl kunt u hier meer over lezen en tevens een adreslijst vinden van tientallen weggeefwinkels in Nederland.

 10. Moem

  “waarom niet een bookcrossingpunt de ruimte geven?”

  Ach, dat hebben ze feitelijk gedaan, al weten ze dat nog niet ;-D

 11. Birgit

  Hebben jullie ook belang bij naslagwerken (woordenboeken, encyclopedieën)?

 12. Cynthia

  Als ik boeken breng, staat er dan iemand om deze iaan te nemen? Of is het de bedoeling om ze zelf een plek te geven, ook prima hoor!
  Verder vind ik het een hartstikke
  goed initiatief!

 13. Herman

  Vind dit een heel goed idee.Het is dat ik weinig lees , en in Amsterdam woon anders zou ik er zeker gebruik van maken. Heb zelf nog heel veel boeken die ik misschien nog eens ga lezen. Bij mijn 86 jarige moeder is in het verzorgings huis een zelfde soort boeken ruil systeem ,waar mijn moeder dankbaar gebruik van maakt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).