Michael Hermanus Schuurmans, Multi-mens | De Utrechtse Internet Courant Michael Hermanus Schuurmans, Multi-mens | De Utrechtse Internet Courant

Michael Hermanus Schuurmans, Multi-mens

Michael Hermanus Schuurmans, Multi-mens

Komt er nog meer? Ik vraag het met stijgende verbazing aan Michael Hermanus Schuurmans, die mij vertelt over alles wat hij in zijn leven heeft gedaan. Het doet me denken aan de man van twaalf ambachten maar, dat wel, zonder dertien ongelukken!

Ik zal een paar van die ambachten opnoemen; hij was kwaliteitscontroleur bij glasfabriek Royal Leerdam, installatiemonteur, orgelpijpenmaker, schilder van Delfts blauw aardewerk, buschauffeur en zo kan ik wel even doorgaan. Toch is Schuurmans, in 1968 in Rotterdam geboren, naast al zijn (bij) banen, vooral kunstschilder. Zijn oeuvre is net zo veelzijdig en kleurrijk als alle beroepen die hij heeft gehad.

Als kind is Schuurmans altijd al aan het tekenen en kleien; zijn kinderkamer oogt als een heus atelier en dat verandert niet als hij ouder wordt. Het ligt dan ook voor de hand dat hij na het behalen van zijn Havo-diploma naar de kunstacademie zal gaan, maar het loopt anders. Met zijn vader bezoekt hij de open dag van de Rotterdamse kunstacademie. Het is zijn droom om een klassieke schildersopleiding te volgen, maar in Rotterdam zitten ze niet op een tweede Rembrandt te wachten. Het is aan het begin van de jaren tachtig en op de Rotterdamse kunstacademie vieren abstractie en conceptuele kunst hoogtij. Abstract en conceptueel, het zijn vreemde begrippen voor de jonge Michael en hij wil niet in een (abstract) keurslijf worden geperst.

Op zijn kamer thuis heeft hij altijd figuratief/naturalistisch getekend en geschilderd en dat wil hij blijven doen. Hij besluit om zich als schilder autodidactisch verder te ontwikkelen. Dit is noodgedwongen ook het begin van zijn opvallend gevarieerde loopbaan in het bedrijfsleven, want de schoorsteen moet wel roken!
Schuurmans ontwikkelt zich zelfstandig tot een kunstschilder die zich vrijwel alle technieken eigen maakt. Olie en acrylverf kennen geen geheimen, evenmin het tekenen met houtskool. Zijn vrije werk varieert tussen (sur)realistisch en naturalistisch. Zijn liefde voor het vrouwelijk naakt steekt hij niet onder stoelen of banken, talloze vrouwen heeft hij getekend en geschilderd. Soms geeft hij toe aan de behoefte om een politiek statement in verf neer te zetten. De moord op Pim Fortuyn bijvoorbeeld of de 9/11 aanslagen in New York inspireren hem. Ook schildert hij een zeer realistisch portret van de Dalai Lama, die hij zeer bewondert, in een surrealistisch landschap. Uiterst realistische portretten in houtskool maakt hij ook, veel van muzikanten, de idolen uit zijn jeugd. Die portretten zijn zo sprekend dat het voor Henk Westbroek (Goede Doel) reden is om Schuurmans in 2003 uit te nodigen voor een solo-expositie in Stairways to Heaven, het rockcafé aan de Mariaplaats waarvan Westbroek eigenaar is. In 2008 werden deze portretten in de muziekbibliotheek tegenover het stadhuis tentoongesteld.

Het vrije (sur)realistische werk van Schuurmans is illustratief te noemen en heeft een sterke, weliswaar onbedoelde relatie met het werk van de overleden Utrechtse schilder Nol Manten (1944-1991). De weduwe van Manten, Loes Manten en Schuurmans hebben contact met elkaar en regelmatig exposeert Schuurmans een schilderij in de etalage van Loes aan de Springweg.
Soms wordt Schuurmans geïnspireerd door zijn omgeving. Als op een bouwplaats een 100 meter hoge hijskraan wordt geplaatst, weet hij direct dat hij die gaat schilderen. Als het zeer realistische schilderij af is, wordt het gekocht door van Frans van Seumeren, voormalig directeur van het bergingsbedrijf Mammoet uit De Meern.
Schuurmans gaat geen opdracht uit de weg. Geen onderwerp is te gek en dat geldt ook voor de techniek die hij toepast. Kijkend naar zijn oeuvre geeft dat een verbazende mix van onderwerpen en technieken. Schuurmans heeft er geen probleem mee, net als alle beroepen die hij heeft uitgeoefend. ‘Met veelzijdigheid is niets mis’ zegt hij. Zijn schilderijen vinden een weg naar bedrijven en particulieren via de ‘nieuwe’ media. Hij maakt gebruik van Facebook om zijn werk te etaleren, een manier waarmee hij een breed publiek bereikt.

Michael Hermanus Schuurmans, die nu al weer enkele jaren in Utrecht woont en werkt, presenteert zijn werk onder de naam ‘Hermanus Art’ op Facebook. Zijn gevarieerde stijl van werken, hoe kundig ook, vind ik enigszins verwarrend. Liever zie ik een meer persoonlijke en herkenbare signatuur van een schilder, maar in een tijd waarin het inkomen van de kunstenaar in economische zin onder druk staat, kan veelzijdigheid ook een uitkomst zijn. Dat hoop ik dan maar voor Hermanus!
Hermanus Art-Facebook
Marcel Gieling

Marcel Gieling

Marcel Gieling

Marcel Gieling heeft jarenlang een kunsthandel gehad in Utrecht. Tegenwoordig heeft hij een online galerie. Schreef tevens de boeken Pinky Messchaert beeldopbouwer, '50 Utrechtse kunstenaars in beeld' en monografiën over Gerard Hordijk en de Utrechtse schilder Jan Rodrigo.

Profiel

24 Reacties

Reageren
  1. louis gieling

    Hey broeder,

    Meer als een leuk artikel.

  2. cissy

    Een heel mooi stuk over MHS en verdiend! Hij maakt prachtige ‘dingen’! 🙂

  3. Sandra Mets

    Nou, kan je wel zeggen! Lovend! (met aan het einde toch een zgn kritische noot )

  4. Michael Hermanus Schuurmans

    Met nadruk staat er wat hij persoonlijk vindt… da’s toch niet erg? Ik heb die opmerking vaker gekregen alhoewel ik zelf iets heb van: Ik ben en blijf vrij in de keuzes die ik maak. Persoonlijk vind ik nl. dat mijn werk pretentieloos is en ik word daarin niet beperkt, zoals ik het zelf zie, in het vasthouden aan een stijl of signatuur. Het is zalig om me niet af te hoeven vragen of het verstandig is dat ik ‘weer’ een stijl moet hanteren voor mijn zakelijke herkenbaarheid. Buiten dat geloof ik heilig in de frase: de boodschap is belangrijker dan de boodschapper. Het draait niet om mij maar om wat ik maak. Ook dat is natuurlijk weer persoonlijk.

  5. Anton Sekeris

    Een artikel dat recht doet aan Michael’s werk!

  6. Loes Manten

    Het is een zeer sterk artikel. Ik ben er trots op dat je zo nu en dan bij mij in de “kleinste galerie van Nederland” exposeert.

    Groet,
    Loes

  7. Michael Hermanus Schuurmans

    En dat blijf ik doen Loes! Dank je!

  8. Juan da Silva

    Hi Michael,
    Long time ago!
    Uitstekend artikel.
    Suc6!

  9. Rita

    Erg mooi stukje Mars, eerlijk gezegd ken ik geen werk van Michael, maar ik ga vast en zeker eens kijken op de Springweg. X

  10. Michael Hermanus Schuurmans

    Rita:

    Check: facebook > Hermanus Art

    Op de Springweg hangt moment niets van mijn hand ;).

  11. Karel Cleuren

    Persoonlijk ben ik hier niet mee akkoord. Een kunstenaar uit zijn kunst op de manier die hij best passend vind. Als hierdoor niet noodzakelijk één specifieke stijl naar boven komt voegt dat alleen maar toe aan de daadwerkelijke kunst en vaardigheid die erachter steekt. Alhoewel ik persoonlijk ook geen fan ben van alle werken wat door hem gemaakt zijn er dan ook weer bepaalde wat me dusdanig aanspreken dat ik ze bijna moet hebben bij wijze van spreken.

  12. Piet de Kruijff

    Kijken naar Michael z’n werk is altijd een feest. Zelf hebben wij al enkele opdrachten aan hem gegeven, en drie werken van hem in huis hangen, en ik heb de eer gehad al menig werk in diverse stadia te hebben mogen bewonderen.
    Nu kunnen vele zijn werkvorderingen op facebook volgen, en zo een kijkje in de kunstkeuken krijgen is heel special. Zijn stijl is een juist heel apart, een verhaal op een blz, een speurtocht naar de verstopte aanwijzingen, en dat alles perfect uitgevoerd. Bij mijn eerste kennismaking met zijn werk was ik gelijk helemaal verknocht aan zijn portret van Jim Morrison , een kopie hangt nu in onze kamer, en zijn huidige werk Purple Hase, is weer geweldig om het te zien vorderen.
    Een grotere bekendheid van zijn werk is meer dan verdient .
    Veel succes .

  13. Ada Naraghi

    Een mooi artikel dat Michael’s werk eer aan doet!
    Ik vind het heel sterk van Michael dat hij zich vrij blijft voelen in z’n keuzes ondanks dat het soms vechten is tegen de bierkaai. Het ambachtelijke en pretentieloze van zijn schilderijen vind ik bijzonder, zie je weinig meer tegenwoordig. De Dalai Lama hangt bij ons in de kamer en trekt veel bekijks.
    Positief dat zijn werk open en betaalbaar is voor een groot publiek. Kortom:een heel knappe en bescheiden kunstenaar die eindelijk wel eens in het zonnetje gezet mag worden!

  14. marcel gieling

    In mijn blogs over de Utrechtse kunstenaars benader ik een ieder positief. Het is niet aan mij om hun werk te bekritiseren. Wel heb ik als auteur het recht om soms mijn mening te
    schrijven. Zelfs dan probeer ik positief te blijven. M G

  15. yvonne cremers

    Michael maakt prachtige schilderijen!! succes Michael en liefs ook voor Domien

  16. Eric Bos

    Michael, sinds kort hebben wij verschillende kunstwerken van jou op kantoor hangen en zijn hier bijzonder blij mee het maakt het geheel een stuk “zonniger” nu is het wachten op de eerste verkoop…

  17. Elise

    Lieve lezers,

    Ik heb in de gelukkige omstandigheid verkeerd op de HAVO teken- en kustgeschiedenislessen met hem te mogen volgen. Toen was al overduidelijk dat hij, vooral op creatief vlak, zou worden wat hij nu is. Een veelzijdig mens. Hij is betrokken en heeft een duidelijke (politieke) mening die hij niet onder stoelen of banken steekt. Ik vind hem altijd heel wijs en hij weet overal over mee te praten. En hij kookt zoals hij tekent en schildert; goddelijk! Domien boft maar, maar andersom ook hoor want Domien is zijn grootste fan en steunt hem volop!
    En ik achteraf natuurlijk spijt dat ik niet op zijn voorstel ben ingegaan om toen ik nog piepjong was voor hem te poseren. Had ik nu een waanzinnig mooi, gewillig kunstwerk gehad van mijn goddelijke lichaam….
    Uhhh Michael, doe jij ook aan retoucheren? 🙂

    Ik ben blij jou en Domien te kennen. Jullie zijn een mooi stel. Wanneer kunnen we een kunstwerk van jullie 2en verwachten? 😉

    Liefs van xElisEx

  18. Inky

    Beste lezers en reactiegevers,

    Ik ken Michael/Hermanus een beetje en heb diverse werken van hem gezien. Ik kan de opmerking over zijn veelzijdigheid niet helemaal plaatsen. Vele (grote) kunstenaars in de geschiedenis kenmerken zich juist door hun veelzijdigheid. Was Michelangelo behalve schilder ook niet een beeldhouwer? Was DaVinci niet van ALLE markten thuis en wie gaat nou durven zeggen dat alleen al deze twee geen eigenstijl hebben of geen grote kunstenaars zijn… Ook schrijvers trouwens: Hugo Claus bijvoorbeeld en Jan Wolkers. Schilderen, beeldhouwen, dichten, schrijven… tjonge jonge veelzijdigheid is eerder een must om groots te zijn. Hermanus, vriend Michael: je maakt prachtige dingen en er ligt nog zoveel van jou in de toekomst voor ons te wachten. Ga door en volg je instincten.
    Dixit.

  19. Michael Hermanus Schuurmans

    Het is wel het mooie van kunst in het algemeen… er is altijd wel stof om over te discussiëren. 😉

  20. Guido van den Berg

    Een heel gaaf stuk Mike.

    Ik vind de verborgen zaken in je schilderijen te gek. Streel je ego met de gedachte dat de Dalai lama hier op de poolcirkel hangt.

  21. Toos de Boer

    Een mooi stuk Mike,

    en blijf altijd je eigen weg volgen,

    dat is wie jij bent. Dat is persoonlijkheid.

  22. Gan

    Eindelijk erkenning van een groot kunstenaar,als je o.a de expositie in de muziekbibliotheek een paar geleden hebt gezien dan weet je genoeg.
    Gan

  23. Gan

    Eindelijk erkenning van een kunstenaar waar we nog veel van zullen horen en zien,wat een veelzijdigheid en uitstekende techniek en impressie.
    Gan

  24. annick kersten

    ik heb al veel werken gezien van Michael en ik ben absoluut fan!!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).