Munir de Vries vernieuwt zijn eigen muurschildering op hoek van Croeselaan en Van Zijstweg in Utrecht Munir de Vries vernieuwt zijn eigen muurschildering op hoek van Croeselaan en Van Zijstweg in Utrecht

Munir de Vries vernieuwt zijn eigen muurschildering op hoek van Croeselaan en Van Zijstweg in Utrecht

Munir de Vries vernieuwt zijn eigen muurschildering op hoek van Croeselaan en Van Zijstweg in Utrecht
Foto: Munir de Vries
De Utrechtse kunstenaar Munir de Vries heeft zijn ruim zeven jaar oude muurschildering op de hoek van de Croeselaan en Van Zijstweg overgeschilderd. Waar de vorige tekening op sommigen een gehaaste indruk maakte, moet het nieuwe werk vooral rust uitstralen. “Het nieuwe ontwerp is een reactie op de vorige schildering.”

De Utrechtse kunstenaar Munir de Vries heeft zijn ruim zeven jaar oude muurschildering op de hoek van de Croeselaan en Van Zijstweg overgeschilderd. Waar de vorige tekening op sommigen een gehaaste indruk maakte, moet het nieuwe werk vooral rust uitstralen. “Het nieuwe ontwerp is een reactie op de vorige schildering.”

In de zomer van 2017 werd het kunstwerk dat 190 vierkante meter beslaat onthuld. Op de tekening waren verschillende figuren te zien die allemaal onderweg waren. De Vries moest destijds werken met een minimaal budget, waardoor jarenlange blootstelling aan de elementen effect begon te hebben. “Zo groeide er op verschillende plekken mos op de muur”, zegt De Vries.

De aftakeling werd opgemerkt door andere spelers en vanwege de prominente plek van de muur, kwamen er veel verzoeken binnen voor een nieuwe muurschildering. Met hulp uit de buurt was het echter weer Munir de Vries die iets nieuws mocht maken.

Tekst loopt door onder afbeelding

Foto: Tamar Huijbregts

Bestemming bereikt

“Ik heb net als zeven jaar geleden weer gesproken met buurtbewoners. Zij vonden de vorige tekening leuk, maar ook druk en gehaast. De figuren op dat werk waren allemaal in beweging. Omdat we nu een paar jaar verder zijn besloot ik een tekening te maken waarop een aantal figuren uit het oude werk terugkeren, maar die wel een bestemming hebben bereikt.”

Op de muurschildering zijn de Domtoren en Rabotoren te zien, en een groot figuur dat is opgebouwd uit kleinere gestaltes. “Het idee hierachter is dat alle mensen zijn opgebouwd uit anderen. Het meest voor de hand liggende zijn natuurlijk de ouders en voorouders, maar mensen worden ook gevormd door bijvoorbeeld de leraar en de buren.”

Een aantal van de figuren uit de oude tekening zijn terug te zien in het nieuwe werk. Het zijn er ongeveer zes. De Vries: “Zijn er figuren die je herkent?” De oude muurschildering is hieronder te zien.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
  1. Wim

    Ipv die muur onder te kliederen zou op die dode hoek een fraai gebouw moeten verschijnen. Kavel ligt al zolang braak.

  2. A3

    @wim de hele halve straat wacht op een doorontwikkeling naar hoogbouw.

  3. R.Jansen

    Deze muurschilderingen zijn best wel mooi maar niet in deze omgeving, een muurschildering moet een worden met de wijk zoals in Vogelenbuurt het geval is.

  4. Scherpschutter

    Waar zit ik nou precies naar te kijken? Het lijkt wel een psychedelisch DMT-avontuur, waarbij de Dom er voor de vorm nog even bijgekwakt is op de achtergrond toen de ‘kunstenaar’ weer terug op aarde keerde…

  5. Koel Hoofd

    Mijn smaak is het niet.

  6. Juichen voor vernieuwing?

    Munir de Vries heeft zijn eigen muurschildering vernieuwd op de hoek van de Croeselaan en de Van Zijstweg. Maar is het opfrissen van je eigen werk na tien jaar echt iets om te vieren? Misschien is het tijd om plaats te maken voor nieuwe stemmen en frisse ideeën.

    Kunst hoort toch te verrassen en te vernieuwen? Door simpelweg een oude creatie in een nieuw jasje te steken, blijven we hangen in het verleden. Het lijkt meer op nostalgie dan op vooruitgang.

    Bovendien, hoeveel ruimte geven we eigenlijk aan opkomend talent als gevestigde kunstenaars hun eigen plekken blijven opeisen? Utrecht barst van de jonge kunstenaars die staan te popelen om hun stempel op de stad te drukken.

    Misschien moeten we ons afvragen of het herhalen van het oude niet een gemiste kans is voor iets echt nieuws en spannends.

  7. Afex23

    @Wim

    Ok boomer

  8. Beter

    Door het vele kleurgebruik vond ik de oude schildering erg druk, en keek ik er gauw van weg. De nieuwe is een stuk rustiger, en ben ik geneigd om langer naar te kijken. Een flinke verbetering wat mij betreft.

  9. Statler

    Het oude exemplaar leek op grafity op steroiden, de nieuwe versie is m.i. een stuk aantrekkelijker voor in de openbare ruimte. Misschien beleven we hier ook een stukje evolutie van de kunstenaar zelf.

  10. Meneer Harmsen

    Misschien een blik soep er tegen aan? Schijnt te mogen vd rechter. Cold chilling heet dat.

  11. Nels

    Wauw niet verwacht dat de reacties overwegend zuur zouden zijn. Ik vind het heel fijn dat dit soort schilderingen worden aangebracht op zijgevel. Ziet er een stuk interessanter uit dan het gewoon kaal laten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).