Museum Catharijneconvent zoekt architect voor grote verbouwing Museum Catharijneconvent zoekt architect voor grote verbouwing

Museum Catharijneconvent zoekt architect voor grote verbouwing

Museum Catharijneconvent zoekt architect voor grote verbouwing
Foto: Museum Catharijneconvent
Museum Catharijneconvent maakt zich op voor het grootste project uit zijn geschiedenis: een verbouwing die de jaarlijkse bezoekerscapaciteit van 100.000 naar 160.000 personen tilt. Het museum is nog wel op zoek naar een architect.

Museum Catharijneconvent maakt zich op voor het grootste project uit zijn geschiedenis: een verbouwing die de jaarlijkse bezoekerscapaciteit van 100.000 naar 160.000 personen tilt. Het museum is nog wel op zoek naar een architect.

De interesse in religie groeit, ook in het erfgoed van het christendom, merkt Museum Catharijneconvent. Er komen meer mensen voor de tentoonstellingen, schoolkinderen komen er vaker met hun klas en ook de familietentoonstellingen worden steeds populairder.

Het museum zegt de toestroom niet aan te kunnen. Het laatmiddeleeuwse kloostercomplex komt ruimte tekort. Marieke van Schijndel, algemeen directeur van Museum Catharijneconvent: “Het kloostergebouw is ons grootste collectiestuk. Niet voor niets draagt het museum dezelfde naam als het laatmiddeleeuwse klooster. De noodzakelijke extra ruimte mogelijk maken, het kloostergebouw centraal stellen én een fantastische bezoekersbeleving garanderen stelt ons voor een uitdagende opdracht.”

Monumentale waarde

Plannen voor de grote verbouwing zijn er al: in een van de bestaande gebouwen komt een tentoonstellingspaviljoen. In ’beeldbepalende’ nieuwbouw moet de entree en het museumcafé komen. Dit is allemaal voor de ontvangst van het groeiende aantal bezoekers. Bij de nieuwbouw wordt de monumentale waarde van het complex ‘met groot respect’ behandeld.

Museum Catharijneconvent is nog op zoek naar een architect. Dat kan naar verwachting nog wel een flinke tijd duren, want het gaat via een Europese aanbesteding. Dit jaar nog wordt er een selectie gemaakt van vijf architectenbureaus. Pas als de verdere plannen zijn uitgewerkt, wordt het duidelijk wanneer de verbouwing kan beginnen.

De kosten voor de verbouwing worden tussen de 30 en 35 miljoen euro geschat. De ambitieuze plannen vragen om extra steun van particulieren, fondsen en overheden. 

Tijdens de verbouwing wil het museum zo kort mogelijk, of liever helemaal niet sluiten.

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. Peter van Zoest

  Als kardinaal Eijk de Catharinakathedraal binnenkort aan de eredienst onttrekt en aan het museum geeft, wat ie al lang van plan is, komt er een mooie ruimte bij. Daarin valt met al die miljoenen heel wat fraais te realiseren. De Augustinuskerk wordt momenteel gerestaureerd en gereedgemaakt om als nieuwe kathedraal voor het aartsbisdom te fungeren. Dat is een publiek geheim.

 2. Binnenstadbewoner

  @ Peter van Zoest: aanvankelijk zou de Catarijne kerk dichtgaan maar na protesten en een handtekeningenactie waarbij slechts 1.800 handtekeningen zijn verzameld blijft de kerk ineens toch open. Dit was 2 jaar geleden. En dat terwijl er door het hele land talloze kerken worden gesloten waarbij de kerk steeds doof is voor handtekeningenacties en protesten.

  Verder is het Catarijne convent nog vrij recent op grote schaal gerenoveerd en verandert. Hoe zit het daar dan mee? Weggegooid geld?

 3. herman

  Dit museum is een jaar of 20 ook al ingrijpend verbouwd (de loopbrug bijvoorbeeld). Leuk al die hobby’s, maar probeer dat verbouwen eens te beperken en wat verder vooruit te kijken. Dat is veel goedkoper dan constant verbouwen.

  En een goede architect is hier op Duic vast te vinden, het stikt van de deskundigen die overal verstand van hebben!

 4. Luuk Upuuk

  Ik zie het al voor me. Een “beroemde” spaanse architect die wel even zijn sausje over zo’n middeleeuws gebouw zal gieten, zodat er iets ontstaat vergelijkbaar met het Stadhuis vanaf de Korte Minrebreoderstraat,

 5. Toine Goossens

  @Binnenstadbewoner,

  Ik voorspel u, Peter van Soest krijgt gelijk. De Martinusparochie investeert vele miljoenen in de Augustinus. Denk niet dat daar geen visie achter zit.

 6. Ton

  @ Peter van Zoest
  Zo blijven er dan twee monumentale kerken behouden met voor beide een passende functie. (andersom werkt natuurlijk niet)

 7. Peter van Zoest

  @Binnenstadbewoner Dat de Catharinakathedraal toch open bleef was alleen maar voor de bühne om de gemoederen tot bedaren te brengen. De kaarten zijn echter allang geschud in katholiek Utrecht. De ‘Katrien’ komt bij Museum Catharijneconvent en de Augustinus wordt kathedraal. Kardinaal Eijk heeft zich in het verleden als eens smalend uitgelaten over zijn ‘kathedraaltje’. Hij heeft niets met die kerk.

 8. Binnenstadbewoner

  @ peter van Zoest: allemaal aannames zolang je geen harde bewijzen hebt.

 9. Scherpschutter

  Right. Ze kunnen de toestroom niet aan, maar drijven tegelijk zwaar op subsidie…

  Probleem; je kaartjes zijn te goedkoop.
  Oplossing; prijs fors verhogen.
  Museum; we voeren een loeidure uitbreiding uit van geld dat ze niet verdienen en gaan voortaan 160.000 onrendabele bezoekers toelaten.

  Het is allemaal heel bijzonder, zullen we maar zeggen….

 10. Nina

  Waar halen musea het geld vandaan om te verbouwen na een daling van de bezoekersaantallen in coronatijd?

  Een verbouwing van maar liefst 30-35 miljoen euro met deel geld van overheden.

  Is het misschien een idee om eerst energie-armoede en de woningnood het hoofd te bieden?

 11. Speak Up

  @ Nina

  Woningnood oplossen zou een goed idee zijn, alleen willen het CDA en de VVD dat helemaal niet.

  Die hebben namelijk BEWUST de situatie gecreëerd zoals die nu is. De partijen die hen steunen hebben namelijk belang bij de situatie zoals ze nu is (ze worden er nogal rijk van zeg maar).

  https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/omstreden-huizenopkoper-blackstone-betaalt-door-fiscale-truc-geen-belasting-in-nederland~b842290f/

  Daarom zijn mensen die CDA en VVD stemmen ook echt niet te begrijpen. Deze stemmers denken er zelf beter te worden. Vroeg of laat zijn zij in dit neo-liberale systeem echter zelf aan de beurt. Het is namelijk een piramidespel waarbij de paar mensen aan de top (dat worden er steeds minder) al het geld binnen harken. Dat is waar CDA en VVD mee bezig zijn.

 12. Peter van Zoest

  @Binnenstadbewoner Nog eventjes geduld. De clericale aap komt zo uit de kardinale mouw.

 13. Lexus

  Ik zit niet op ‘beeldbepalende’ nieuwbouw in deze historische omgeving te wachten, en al helemaal niet als die zoals gebruikelijk bij dit soort projecten ook nog peperduur zal zijn. Dat geld en die inspanning kunnen beter besteed worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).