‘Muzikale projectie’ siert maandenlang de Domtoren | De Utrechtse Internet Courant ‘Muzikale projectie’ siert maandenlang de Domtoren | De Utrechtse Internet Courant

 ‘Muzikale projectie’ siert maandenlang de Domtoren

 ‘Muzikale projectie’ siert maandenlang de Domtoren
De Domtoren gezien vanaf de Neudeflat. Archiefbeeld DUIC / Robert Oosterbroek
Op het Domplein komt van 15 oktober tot en met 21 december een piano te staan waarmee projectoren worden bediend die gericht staan op de Domtoren. Afhankelijk van de muziek die gespeeld wordt verschijnen er verschillende projecties op het Utrechtse icoon.

Op het Domplein komt van 15 oktober tot en met 21 december een piano te staan waarmee projectoren worden bediend die gericht staan op de Domtoren. Afhankelijk van de muziek die gespeeld wordt verschijnen er verschillende projecties op het Utrechtse icoon.

Het project heet Keys of Light en is een initiatief van Stichting Utrechts EigenDom en vervolgens gecreëerd door het Utrechtse bedrijf Mr. Beam, onder andere bekend van de projectie op het nijntje museum. Bij Keys of Light wordt de projectie bestuurd door een muzikant achter de piano.

“Een intiem gebaar op de piano wordt groots zichtbaar op de Domtoren”, zegt Mo Assem, directeur van Mr. Beam. “Alles heeft invloed op de projectie. Hoge noten en lage noten, de combinatie van noten én ook hoe hard en hoe snel er gespeeld wordt.”

(Tekst gaat verder onder afbeelding)

Een impressie van de projectie.

Software

In de piano, die in een glazen huisje op het Domplein komt te staan, zit slimme software die precies leest wat de muzikant speelt. Deze software stuurt vervolgens projectoren aan die op de Domtoren staan gericht.

Zo levert bijvoorbeeld een sonate van Mozart een heel andere Dom op dan een jazzimprovisatie. Een kunstwerk als ‘Keys of Light’ is nooit eerder op deze schaal in Nederland vertoond, waardoor deze interactieve lichtinstallatie uniek mag worden genoemd.

Het zal niemand ontgaan zijn dat de Domtoren momenteel volledig is verhuld achter bouwsteigers Assem vertelt: “Daarom vinden we dit het juiste moment om het project neer te zetten. Met de projectie wordt de Dom namelijk weer op een bepaalde manier zichtbaar. Een akkoord bestaat uit drie noten en met elk akkoord worden drie architectonische elementen uitgelicht.”

De projectie laat overigens niet alleen onderdelen van de Domtoren zien, ook de steiger gaat een rol spelen. De piano zal bespeeld worden door bestaande en opkomende talenten, maar ook door amateurs.

Utrechts EigenDOM

Keys of Light is een initiatief van Stichting Utrechts EigenDOM. Deze stichting zamelt via allerlei evenementen en acties geld in om bij te dragen aan de restauratie van de Domtoren. Aan iedereen die op de piano meedoet met Keys of Light wordt gevraagd een bijdrage te geven voor de restauratie van de Domtoren. Ook het aanwezige publiek kan doneren.

“Wij hopen dat zoveel mogelijk mensen van binnen en buiten Utrecht naar het Domplein komen. Vanaf medio oktober beginnen de donkere dagen voor de kerst, het is gezellig met de sfeerverlichting in de binnenstad en de Domtoren wordt muzikaal in het licht gezet”, zegt Olav Rosenberg voorzitter van de stichting.

Hoe het programma van Keys of Light eruit gaat zien en wanneer er dus gespeeld gaat worden op de piano is nog niet bekend. Wel bekend is dat op dinsdag 15 oktober de feestelijke première is.

2 Reacties

Reageren
  1. Koel Hoofd

    Wat een leuk initiatief!
    Alleen erg jammer dat ik de Domtoren niet meer vanuit mijn huis kan zien vanwege foeilelijke hoogbouw waar ze alleen bij de gemeente warm van worden. 🙁

  2. Jim

    Gaaf.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).