Het was al bekend dat De Utrechtse Muziekschool zou gaan stoppen, nu is ook het faillissement uitgesproken. Het is onduidelijk wat precies de gevolgen zijn voor de muziekdocenten en cursisten.
Bij De Utrechtse Muziekschool (DUMS) waren zo’n 70 docenten en enkele duizenden cursisten aangesloten. Na de teloorgang van DOMUS – waar DUIC al vaker over schreef – was het al bekend dat DUMS in zwaar weer verkeerde. De club mocht geen gebruik meer maken van het gebouw Domplein 4-5.
Vorige maand werd al bekend dat DUMS haar activiteiten ging stoppen. Deze week is ook formeel het faillissement uitgesproken. Op de website is nog te lezen dat er achter de schermen gewerkt wordt, zodat er in de nabije toekomst weer muzieklessen gegeven kunnen worden.
Gekoppelde berichten
De Utrechtse Muziekschool (DUMS) op het Domplein stopt
De Utrechtse Muziekschool (DUMS) heeft bekendgemaakt ermee te gaan stoppen. Dat is te lezen in…
Gemeente Utrecht gaat gebouw Domplein 4-5 tijdelijk zelf beheren
De gemeente Utrecht gaat het gebouw Domplein 4-5 de komende anderhalf tot twee jaar zelf…
DOMUS is failliet verklaard, met gemeente Utrecht als grote schuldeiser
De vereniging DOMUS, huurder van het gebouw Domplein 4-5, is failliet verklaard. De gemeente Utrecht…
Reconstructie: Hoe dromen aan het Domplein 4-5 in twee jaar tijd uitmonden in juridische procedures
Het is 31 december 2021. Terwijl er een lockdown en algeheel vuurwerkverbod geldt maakt Utrecht…
20 Reacties
ReagerenWat een schande dat de gemeente Utrecht, met haar Oude Muziekfestival, Concerten op diverse locaties, niet inziet dat muziekonderwijs ondersteund moet worden. Sport wordt aan alle kanten geholpen, maar leerlingen die op cultureel gebied talenten hebben of willen ontwikkelen staan in de kou. Jarenlang falend beleid. Eerst moesten docenten die in dienst waren gedwongen ZZPer worden. En zo’n muziekschool maar in de lucht moeten zien te houden. En als dat niet lukt kunnen ze niet op de steun rekenen van de gemeente.
Geen geld voor muziekonderwijs aan de jeugd, maar wel miljoenen naar allerlei vage culturele ‘broedplaatsen’. Volgens mij klopt er hier iets niet.
@ Franca
Volledig mee eens. Een aanfluiting voor ons progressieve college dat het dit heeft laten gebeuren.
Zoals op 12 juli door mij voorspeld, wat @Wim toen niet op prijs stelde. @Wim houdt duidelijk niet van de werkelijkheid.
Al eerder liet ik weten dat ik samen met de muziekdocenten en de gemeente in overleg ben over de zelfstandige doorgang van de lessen. Zie hiervoor ook het artikel hieronder.
https://www.rtvutrecht.nl/nieuws/3767326/dums-vraagt-faillissement-aan-wat-gebeurt-er-nu-met-de-lessen
Wat een schande voor de 4e stad van het land!!!
Verschrikkelijk jammer!
@ciske: allemaal leuk en aardig, maar dit behoort gewoon op gemeentelijk niveau netjes te worden geregeld, met muziekdocenten die gewoon in dienst zijn.
Wat mij telkens weer opvalt is dat de bevolking in de steek gelaten wordt door politici, bestuurders, adviseurs en ambtenaren, en niet door de professionals die het echte werk doen. Dat lijkt ook hier weer het geval. Is het gek dat steeds mensen het vertrouwen in hun “overheid” verliezen?
Ziener!!!
@ Goossens
Geweldig man.
👏👏👏👏👏
Ik adviseer alle muziekdocenten contact op te nemen met Ronald Harreveld van Siffror. Een eerlijke deskundige boekhouder. Heeft net een boek geschreven.
Het is een godgeklaagd schandaal dat een stad als Utrecht niet in staat is een instituut voor amateurkunst overeind te houden. Kunst is allen belangrijk voor wie geld heeft. Schaam je gemeente Utrecht
Ai, dit werd al voorspelt door muziekdocenten toen de vorige muziekschool failliet ging. Als je blijft doen wat je altijd al deed krijg je wat je al had.
Na het vorige faillissement ging men het nog een keer op dezelfde manier proberen.
Dus als de betaling van de huur en energiekosten is opgeschort om de gemeente te dwingen de verbouwing te starten zou dat geld netjes ergens op een rekening moeten staan, toch?
Een muziekschool is leuk, maar is ,in tegenstelling tot regulier onderwijs, geen overheidstaak. Prima om wat subsidie te geven, maar verder keuze van ouders, net zoals bijvoorbeeld een zwemdiploma.
Als je dit soort activiteiten als gemeente gaat organiseren, weet je dat het heel veel geld gaat kosten aan overhead en vooral de hoogopgeleide welgestelde burgers profiteren.
@ Herman
Met alle respect beste Herman. Maar uw opvattingen betreffende onderwijs en educatie zijn aan de magere kant. Met de term ‘leuk’ i.v.m. muziekonderwijs kom je niet zo ver.
Verder wil ik beweren dat uw redenering dat van goed georganiseerd gemeentelijk muziekonderwijs ‘vooral de hoogopgeleide welgestelde burgers profiteren’ niet klopt. Het zijn juist de talenten in de lagen der bevolking die het financieel minder hebben die zullen profiteren van een goed gesubsidieerd muziekonderwijssysteem.
Je kunt muziek natuurlijk vrij onbelangrijk vinden (vindt u het bijvoorbeeld een hobby?) en er hooguit het label ‘leuk’ op plakken. Maar daarmee doet u de waarde en het belang van muziek voor de vorming en persoonlijke ontwikkeling van talloze kinderen geen recht.
Muziekscholen zijn vanouds kweekvijvers geweest van jong talent.
Als deze tak van onderwijs verschraalt of zelfs verloren gaat wordt het inderdaad een elitaire aangelegenheid voor een kleine groep welgestelden. Dat moeten we zeker niet willen.
@Herman
Geen overheidstaak zegt u? Dan weet u vast niet hoeveel gemeenschapsgeld er naar de voetbalsport gaat. Een bedrijfstak waar tientallen miljarden omgaan, en dus prima in staat zou moeten zijn om zelf zijn financiële boontjes te doppen.
Door muziekonderwijs te subsidiëren maak je het ook bereikbaar voor degenen die dit niet zelf kunnen betalen, en dat zijn nu juist niet de kinderen van de hoogopgeleide welgestelde burgers.
Veel succes Ciske!
@ Ciske van Oosterhout
U verdient alle steun. Veel succes!
De gemeente vindt een faillissement wel best. De voormalig huurder staat buiten spel en heeft niks meer te zeggen. Uiteindelijk betaalt de belastingbetaler de kosten van het faillissement. Geen centje pijn. Een gebouw met rijke historie op een meer dan triple A locatie is nu vrij om mee te doen wat men wil. Aan het Domplein dat steeds grotere groepen toeristen trekt. Centraler kan niet.
En hop, pomp maar weer flink wat gemeenschapsgeld in dat euroverslindende McCultuurpaleis op het Vredenburg. Of in wat zieltogende initiatieven met duurbetaalde ‘kwartiermakers’ en vage managementfuncties.
Ongelofelijk, jaar op jaar tientallen miljoenen budgetoverschrijding voor TivoliVredenburg, maar voor iets kleinschaligers met minder prestige, maar wel direct nut voor de bewoners van de stad, kan het even niet uit.
Laten ze het nu failliet gaan zodat er weer de zoveelste overbodige horecatent bij kan komen?