Neonkunstwerk REBUS brandt weer en is vanaf nu te bewonderen aan het Beatrixtheater Neonkunstwerk REBUS brandt weer en is vanaf nu te bewonderen aan het Beatrixtheater

Neonkunstwerk REBUS brandt weer en is vanaf nu te bewonderen aan het Beatrixtheater

Neonkunstwerk REBUS brandt weer en is vanaf nu te bewonderen aan het Beatrixtheater
Foto: Arjan den Boer
Het neonkunstwerk ‘REBUS’ brandt weer. Het kunstwerk hing ooit aan de gevel van het Woudagebouw aan de Lange Nieuwstraat, maar heeft een nieuwe plek gekregen in Utrecht. Vanaf nu is het te bewonderen aan de zijgevel van het Beatrixtheater.

Het neonkunstwerk ‘REBUS’ brandt weer. Het kunstwerk hing ooit aan de gevel van het Woudagebouw aan de Lange Nieuwstraat, maar heeft een nieuwe plek gekregen in Utrecht. Vanaf nu is het te bewonderen aan de zijgevel van het Beatrixtheater.

REBUS werd in 1991 gemaakt door Korrie Besems in opdracht van het Centraal Museum voor de lichtkunst-tentoonstelling Nachtregels. Het werk is 26 meter lang en bestaat uit neonletters die samen een rebus vormen. Tot 2017 hing REBUS aan de gevel van het Woudagebouw aan de Lange Nieuwstraat, waar de verlichting van het werk overigens nooit aan heeft gestaan.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Toen het Woudagebouw gesloopt werd, sprong initiatiefnemer Ann de Vries op de bres voor behoud van het kunstwerk. Het werk is vervolgens door een groep vrijwilligers van de gevel gehaald en sindsdien grotendeels opgeborgen gebleven.

Een klein element van REBUS heeft nog een tijdje in het Stadskantoor gehangen, maar het hele kunstwerk is nu professioneel gerestaureerd dankzij een financiële bijdrage vanuit het Ondernemersfonds Utrecht.

Plek die het kunstwerk verdient

Het kunstwerk is nu dus weer te zien in Utrecht en hangt aan het Beatrixtheater, aan de kant van het Centraal Station. Het blijft daar in ieder geval de komende vijf jaar hangen.

“Dit is echt de plek die het kunstwerk verdient”, vindt Ann de Vries. “Op deze locatie zal het veel mensen bereiken: wandelaars, reizigers vanuit de trein, bus, tram, mensen in het Rabobankkantoor en het Stadskantoor. Een droomlocatie dus, want dit kunstwerk verdient een groot podium.”

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. VincentzZ

  Mooie herbestemming, goed gedaan!

 2. Moniek

  Aardig. Maar “bewonderen” gaat iets te ver.

 3. Berend

  Well done!

 4. ooginaller

  Ee prima plek voor dit soort kunst. Misschien kunnen ze dat geplande ding (of hangt het er al?) van het oude postkantoor ernaast hangen.

 5. Mark

  Leuk! Maakt dat straatje wat levendiger ‘s nachts.

 6. Herman

  Mooie plek!
  Dat afschuwelijk lelijke grauwe en veel te grote gebouw kan wel wat kleur gebruiken. Samen met de Neudeflat de lelijkste gebouwen van de stad.

 7. Arjan Verhoeven

  Ik vind de boodschap wel wat sombertjes, ben ik de enige?

 8. Kees N

  Goed gedaan! Perfecte match tussen plek en kunstwerk. Hopelijk voor langer dan 5 jaar.

 9. Dorine

  Hoera! Dit maakt Utrecht nog mooier!

 10. buurtbewoner

  goede plek! beetje kleur kan dat ijspaleis wel gebruiken 😉

 11. Pee

  Dit vind ik wel passen zo, het fleurt het een beetje op.
  Niet vervelend om naar te kijken.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).