Het nieuwe, en ondertussen langverwachte, kunstdepot in Utrecht moet in 2028 in gebruik zijn. Dat laat de gemeente Utrecht weten. Er speelt nog wel een uitdaging met netcongestie. Om dit probleem te verhelpen, is er oplossing gevonden: een combinatie van zonnepanelen, accu’s en een biodieselaggregaat.
Aan de Isotopenweg op bedrijventerrein Lage Weide komt een nieuw depot voor het Centraal Museum, Universiteitsmuseum en erfgoed-voorwerpen van de provincie Utrecht. Het depot is een magazijn waar de instellingen stukken bewaren. Er wordt al jaren gesproken over een nieuwe opslagplek.
De daadwerkelijke bouw komt nu steeds dichterbij, maar netcongestie speelt wel een grote rol. Dit houdt in dat er niet voldoende capaciteit is in het elektriciteitsnet om het gebouw van stroom te voorzien. Netcongestie is een uitdaging bij veel projecten op het moment. Een combinatie van zonnepanelen, accu’s en een biodieselaggregaat moet soelaas bieden. Het ontwerp van het gebouw is daarom aangepast.
Geen witte gevel
De zonnepanelen worden op de gevel van het depot geplaatst, wat de kans biedt om veel zonnestroom op te wekken. Dit maakt het depot minder afhankelijk van het elektriciteitsnet. Overtollige energie wordt opgeslagen in accu’s voor later gebruik, en in perioden met minder zon kan het biodieselaggregaat aanvullende energie leveren. Door het gebruik van zonnepanelen is de gevel nu zwart gemaakt in het ontwerp, en niet wit zoals eerst de bedoeling was.
Als alles volgens planning verloopt moet de bouw starten in 2026 en kan het depot in 2028 in gebruik genomen worden.
Eerder schreef DUIC al over de ruim 2000 objecten die Centraal Museum, in aanloop naar de opening van het nieuwe depot, gaat verkopen.
22 Reacties
ReagerenEen kunstdepot is precies wat de gemeente utrecht met een begrotingstekort van € 100 miljoen nodig heeft. En gemeenteraad van de utrecht volgend jaar de OZB en parkeerbelasting weer met 20 % verhogen neem ik aan ?
Wordt ie toegankelijk voor bezoekers zoals in Rotjeknor?
Zoja: dan is een andere locatie wellicht handiger…
Graties tip
Bizar!
Als het de moeite waard is laat je het zien en anders verkoop je het, geef het weg,, of gooi het weg.
Nu vele geld uitgeven en bizarre noodgrepen als een biodieselaggregaat inzetten slaat echt nergens op.
Geld is schaars en uiteindelijk betalen wij, zet het dan goed in en niet in deze flauwekul.
Het lijkt wel erg op een zwarte uitvoering van de faculteit Tandheelkunde op e uithof waar ik ooit studeerde. Zou ook een mooie plek zijn ipv Lage Weide
Ernest Groosman
Het zoveelste milieuvervuilend dieselaggregaat in NL omdat de duurzaam domme alfa politiek maar niet naar goede bèta raad wil luisteren omdat ongeacht de kosten (milieu, klimaat, gezondheid, economie) nu ter plekke hun alfa zin krijgen belangrijker is.
Dat duurzaam genante machtsmisbruik valt echter niet meer te verhullen door het woordje ‘bio’ voor die diesel te plaatsen.
Game is over.
Are you f*cking kidding me?! Een dieselaggregaat; serieus? Wat zijn dit voor vol-idioten bij de gemeente?
De dieselauto’s eruit en een dieselaggregaat erin om alle elektrische autos op te laden. Wat een intellectuele armoe’bij de gemeente…
Nu nog een centraal Utrechts (geschiedenis) museum waar zaken tentoongesteld kunnen worden, i.p.v. verstopt in een zwarte doos op een troosteloos industrieterrein.
Beste Herman,
ik neem jou je onwetendheid m.b.t. dit onderwerp niet kwalijk hoor. Maar het vraagt wel om wat toelichting.
Je vraagt je af: waarom zulke flauwe kul? Goeie vraag.
Een depot – het zal je misschien verrassen – heeft bijvoorbeeld als functie die van behoud en conservering.
Musea bezitten namelijk veel meer objecten dan ze tegelijk kunnen tentoonstellen. Het depot zorgt ervoor dat deze voorwerpen onder de juiste omstandigheden worden bewaard, zodat ze niet beschadigen of verloren gaan.
Dan heb je de functie die onderzoek en studie mogelijk maakt.
Veel objecten in museumcollecties worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, zelfs als ze niet in een tentoonstelling te zien zijn. Historici, archeologen en andere onderzoekers kunnen toegang krijgen tot de collectie om nieuwe inzichten te verkrijgen.
Ook kan er sprake zijn van roterende tentoonstellingen.
Musea wisselen regelmatig hun collecties af. Wat nu in het depot ligt, kan later deel uitmaken van een nieuwe tentoonstelling.
Ook is het mogelijk om vanuit het depot aan uitlenen te doen aan andere instellingen.
Veel objecten worden namelijk uitgeleend aan andere musea of tentoonstellingen wereldwijd, waardoor ze alsnog zichtbaar worden voor het publiek, zij het op een andere locatie.
Tot slot bestaat er nog zoiets als de culturele en historische waarde.
Zelfs als objecten niet meteen worden tentoongesteld, kunnen ze later van groot belang blijken. Denk eens aan kunstwerken of historische voorwerpen waarvan de betekenis pas later beter wordt begrepen.
Kortom, beste Nina, een museumdepot is veel meer dan een opslagruimte; het is een schatkamer vol kennis, potentieel en erfgoed.
Mijn vraag aan jou is of dat wat mag kosten? Of is geld en ‘meetbaar nut’ de maat van alle dingen in jouw opvatting?
Lillijk. Taupé of blauwgrijs oogt wsl iets minder afschuwelijk voor zo’n groot gebouw.
Dat tandheelkunde-gebouw “heette” de Ponskaart. En een paar studenten sloegen degene die aan de beurt was schaterend op de schouder, toen ze de röntgenfoto van m’n te verwijderen verstandskies zagen.
@Ernest Groosman: Welke verklaring kregen jullie voor die injectiespuiten ter grootte van een onderarm? Ben benieuwd hoeveel mensen daar een trauma aan overgehouden hebben.
Is er een exploitatie begroting van dit ding, wordt het opengesteld, verdient dit zich terug? Anders idd even niet doen, we kunnen geld nu het schaars wordt bij de gemeente U wel beter besteden waar het meer nut voor de inwoners heeft.
Uitstekende ontwikkeling en chapeau voor het komen tot oplossingen om zo’n obstakel als netcongestie het hoofd te bieden. Het siert Utrecht dat de stad investeert in waardevolle zaken zoals cultuur en dat naast de al even belangrijke in verbeteringen ten aanzien van de verduurzaming van de stad en haar openbare ruimte. In een steeds verder verrechtsende Nederlandse maatschappij is Utrecht een oase waar het gelukkig de nog onverkort vastgehouden wordt aan het geven van aandacht aan zaken die er echt toe doen. En met een nog steeds grote (en toenemende) progressieve georiënteerde bevolkings samenstelling blijft dat nog tot in lengte van dagen zo. Daar doen alle negatieve, demagogische en misplaatste opmerkingen van een kleine (maar schreeuwerige) rechts rudiment in de Utrechtse populatie gelukkig weinig aan af. Het zijn en blijven slechts keffende hondjes, de progressieve karavaan gaat (gelukkig) gewoon verder met haar reis om Utrecht verder in positieve zin op de kaart te blijven zetten.
Denk even het groen weg en bedenk wat er dan voor DDR blok neergezet wordt. En: het groen komt er in de praktijk niet zo uit te zien. Dit groen vraagt onderhoud en dat gaat er in de praktijk niet komen. Op onderhoud wordt in NL namelijk massaal bezuinigd. Ondanks beloftes vooraf. Daarom is het vaak ook zo’n janboel in de openbare ruimte in Nederland. Onderhoud moet goedkoop. Het liefst mag het niets kosten.
Dat er steeds op en neer gependeld moet worden tussen de musea en dit depot maakt een depot op afstand niet echt duurzaam (uitstoot, kost energie, ook als het elektrisch vervoer is moet die elektriciteit wel opgewekt worden) en er is ook nog een beveiligingsrisico. Busjes met kunst kunnen namelijk door bendes (bijv. op motoren en trikes) tijdens het transport op de route overvallen worden. Deze transporten gaan door capaciteitsgebrek bij de politie echt niet steeds begeleiding krijgen. Nu hebben we in Nederland sowieso al veel bendes die de dienst uitmaken (steeds meer, leden steeds jonger, vanaf 13) en dit transport moet vermoed ik door Knalland richting centrum. Whoppa. 1 + 1 = 3.
netcongestie politiek veroorzaken + meer nodeloze milieu vervuilende en belastende biodieselaggregaten en accu’s als lapmiddel = politiek groene groei beleid
Maar Utrecht krijgt een kunstdepot…
Er zit nog voor miljarden gratis gas onder onze voeten waar we van de kunstminnende milieurakkers niet aan mogen komen als land (NB!) om 0.000036% verschil in het huidige model (is aan verandering onderheving dankzij voortschrijdend wetenschappelijk inzicht) wereldklimaat te kunnen maken.
Intussen wordt de basisbehoefte energie steeds duurder en schaarser…
Laat ze maar een voorraadkast voor echte kaarsen bij de bouw van dit depot inplannen, kon nog wel eens vaak van pas gaan komen wanneer de stroom uitvalt en de biodiesel ‘ergens onderweg in de file voor de laadpaal’ staat. Paar emmertjes zand er bij voor de veiligheid en het is weer helemaal net als vroeger, maar nu in een 21e eeuwse zwarte doos….
@Don
Ongetwijfeld want de rekening moet toch betaald worden.
Dus tel er ook maar bij op dat de woningwaarde in Utrecht het afgelopen jaar met 15.2% is gestegen (CBS) en die diepreligieuze autohaat echt enge vormen begint aan te nemen.
Kon nog wel eens schrikken worden.
lijkt op een gebouw te Mecca
Stop met kunst in depots stoppen waar niemand ze kan zien.
Hang topstukken in het museum en verkoop de rest aan bedrijven en particulieren.
We hebben zoveel musea dat er eens een goede schifting gemaakt moet worden. En voor daarna: een nieuw aangekocht kunstwerk erin is een oude eruit.
@ Herman, kunst collecties rouleren.
Die kubus lijkt op de Ponskaart, het oude Wentgebouw op de Uithof. Ook een kubus, maar dan wit
Kubus van Baal.
@Boodschutter, dat je zoveel woorden nodig hebt om iets te rechtvaardigen zegt al genoeg. Echt bijzondere dingen “verkopen “zichzelf.
@Fred, dat snap ik, maar kaf van de koren scheiden en je hebt zo’n gebouw niet nodig.
Tegenwoordig wordt veel te veel krampachtig bewaard, durf weg te gooien. Dan heb je geen shurgards, depots en opruimcoaches nodig.
DUIC: wat maakt dat zo’n depot zo veel energie nodig heeft? Ik snap dat er voor een deel van de werken klimaatbeheersing nodig is maar dit? En: waar zijn al die werken nu dan opgeslagen? Verder: wat voor energieaansluiting heeft het huidige pand op die locatie en kan die niet overgenomen worden?
Zoals door velen gezegd: de lucht vervuilen met rook uit een dieselaggregaat is de waanzin ten top. En als dat toch zou ‘moeten’: wat is de prognose van het aantal uren dat zo’n aggregaat op jaarbasis gaat draaien?
@ Herman
Inderdaad. Hoe een land en haar inwoners slaven zijn van hun spullen 🙄.
Geef het weg i.p.v. in een hok te stoppen waar niemand er iets aan heeft.