Op de Gaardbrug midden in de Utrechtse binnenstad staat een nieuw standbeeld. Het beeld heet De Baliekluiver en het verwijst naar een tijd waarin bedrijvigheid in de stad zich concentreerde rond de grachten en werven.
De Baliekluiver stelt een arbeider voor die leunend op de reling (oftewel balie) aan de gracht wacht op een klus. “Omdat de vraag naar werk soms het aanbod overtrof, kreeg het typische Utrechtse woord ‘Baliekluiver’ ook de bijbetekenis van ‘leegloper’ of ‘nietsnut’”, is te lezen een plaquette bij het beeld.
Het standbeeld is ontworpen en uitgevoerd door kunstenaar Ad Jenner. Het idee is van de inmiddels overleden Albert de Rijk. Meerdere partijen, waaronder de gemeente, Bronsgieterij Hans Steylaert Waardenburg en Frans en Gonnie van Seumeren, hebben ervoor gezorgd dat het beeld er kon komen.
(Tekst loopt door onder afbeelding)
Gedicht
Op de plaquette bij het kunstwerk staat ook een gedicht dat is geschreven door Fred Jenner. De tekst is onder dit bericht te lezen.
Wind
met dichtgeplakte ogen
wacht het beeld op zijn
voltooiing
verdwaasd in het nieuwe rumoer van de wind
die zich niet bekommert om
oorsprong of bestemming
28 Reacties
ReagerenIk ben er niet zo van onder de indruk eerlijk gezegd. Het is heel vreemd vormgegeven, het is niet in 1 klap duidelijk wat het moet voorstellen (het kan ook zo maar een alien of oude Egyptenaar zijn), de plaquette is zo geplaatst dat het nauwelijks leesbaar is, de afwerking is niet best, het gedicht heeft niets met het idee van een baliekluiver te maken: ik snap het eigenlijk allemaal niet zo goed, maar dat geldt eigenlijk voor 95% van alle ‘kunst’ die in Utrecht gefabriceerd word.
@scherpschutter: dat u 95% van de kunst niet snapt, waar zou dat aan liggen?
Erwin wel. Die snapt echt alles, toch Erwin?
Ons orakel 😂😂
@Erwin
Ach, kunst blijft ten slotte subjectief. Zelf vind ik het ook een kunst hoe sommige mensen hun best doen om elk nieuwsitem zo te interpreteren dat ze er persoonlijke aanstoot aan kunnen geven 😉
Het beeld zelf vind ik beeldig. Mooie combi van ouderwets en abstract, en het is altijd leuk als er wat geschiedenis aankleeft
@Erwin
Aan het punt dat Tobisas maakt. Die lijkt namelijk (net zoals zoveel mensen) te denken dat kunst subjectief is, waar kunst natuurlijk volkomen objectief definieerbaar is waarna een aanschouwer er uiteraard wel een subjectieve mening over kan hebben (mooi/lelijk/helemaal niks/ inspirerend).
Het is eigenlijk allemaal heel simpel. Dit standbeeld is geen kunst. Gewoon niet. Het is een decoratief object. Niets mis mee (tenminste: ik vind het vrij lelijk en slecht uitgevoerd), maar kunst is het natuurlijk niet. Wie een deugdelijke definitie van kunst hanteert (in plaats van de anti-gedachte die sinds 1968 rondwaart, dat iets al kunst is als iemand het simpelweg kunst noemt…meer kwalificaties zijn niet nodig), zal in 95% van al die zooi en pulp die de Utrechtse kunstsector produceert helemaal geen kunst herkennen.
De objectiveerbare waarheid is dat Utrecht vrijwel louter nog decoratieve objecten produceert (vaak ook nog van schrikbarend slechte kwaliteit) die als ‘kunst’ verkocht worden. Het is dus wel verklaarbaar dat ik 95% niet begrijp. Als iemand me een knol laat zien en doet alsof het een citroen is, ja, knappe jongen die me weet te overtuigen. Ik ken immers de definitie van een citroen…
Nu hoeft u alleen nog te herontdekken wat de werkelijke definitie van kunst is. Ook u kunt voortaan citroenen voor uw geld krijgen en u verbazen over het verbijsterende aantal corrupte knollenzwendelaars in deze stad.
Ik hoop dat het is geworden wat Appie en zoon ervan gedacht hadden. Het ziet er wel heel anders uit dan de baliekluiver op het etiket, waarvoor Appie midel stond.
Bromsnor vind het beeld wel interessant. Mooie plek.
Goed actueel beeld van de zzp’er anno 2020!
Leuk en zeer toepasselijk, dit beeld van een baliekluiver (dacht altijd dat het baliebijter was) hoort in Utrecht
En je kunt je fietslot er aan vastmaken kortom multifunctioneel kunstwerk.
@Scherpschutter, ik denk inderdaad dat het een alien is…
Ja, onze Appie….van de Zes Vaatjes, goede slijterij en oergezellig proeflokaal, een unieke combi in een gezellige buurt. Het bestaan nog steeds, en is een bezoekje meer dan waard !
Aanwinst!
Weer eens wat anders dan al die fietsen.
Prachtig beeld! Tegeltekst inderdaad wat klein. – Links en rechts op de stenen: 2 bordjes parkeerverbod fietsen. En wat staat er pal na de onthulling: een fiets! Om droef van te worden. (Achter het voorwiel zie je het linkerbordje.)
Wat goed dat het idee van Albert nu gerealiseerd is. Zo’n beeld, geïnspireerd op het puur utrechtse fenomeen baliekluiver en daarom ook de naam van utregs enige echte kruidenbitter, is een verrijking van de stad.
Goed en leuk initiatief. Mag op meer plekken in de stad gebeuren.
Goeie plek, super zichtbaarvanaf de straat en het water maar toch niet midden in een looproute. Wat mij betreft kunnen er niet genoeg van die soort leuke beelden in de stad zijn. Mijn favorieten zijn De Haas (Neude), die dikke vissersvrouw (Vissersplein) en het nog dikkere, uitgezakte konijn voor dat kantoorpand bij Jaarbeursplein. Ik word er altijd vrolijk van, maar sommigen laten ook een stukje (cultuur)geschiedenis zien. Tenzij je 95% vd kunst niet snapt omdat het te subtiel is en niet een 1-1 kopie.
Voor alle mensen met een snelle mening over kunst. Tel even tot tien voor je iets voor je iets schrijft!
@M Gieling 14:09
Waarom?
Het is Japi uit het verhaal van Nescio. Het verhaal ‘De uitvreter’ van J.H.F. Grönloh, het pseudoniem van schrijver Nescio. Dit verhaal gaat over Japi, die op kosten van anderen leeft en uiteindelijk zelfmoord pleegt door van een brug te springen. Het is Japi die al met een voet op de eerste reling staat … lees het verhaal.
Aanrader: boek van Wieteke van Zeil.
In “Altijd iets te vinden” wordt de kunst van het vormen van een mening verkent, detail voor detail.
Wie naar kunst kijkt voelt zich misschien geneigd er meteen iets van te moeten vinden.
Maar om iets echt op waarde te schatten kan het juist helpen je mening even voor je uit te schuiven.
Ze geeft tips om tot nieuwe inzichten te komen, waardoor je een gewogen oordeel kunt vormen.
Het boek bevat daarnaast 60 beschouwingen over kunstdetails, die aanmoedigen zelf onderzoekend te observeren.
Want oordeel vormen is een kunst, en kunst kan ons helpen beter te oordelen.
Over smaak valt niet te twisten.
Ik vind het beeld wel wat hebben, wellicht ff beter kijken voordat je je commentaar spuit.
@Berk 10:27
Mmmm….Zou het…?
https://www.collectors.com/action-item/independence-day-aliens-action-figure-7-trendmasters-id4-19/4182192485627833432
😉
Als er een ‘objectieve definitie’ van kunst bestaat lijkt het mij afdoende om deze hier even met ons te delen i.p.v. zo’n lang commentaar te geven.
Ik vind het echt een tof ding.
Eindelijk weer eens wat anders dan die Nijntje of de Dom, waar Utrecht al jaren op teert.
Toch vind ik ‘Nietsnut’ ongepast voor een persoon die verlegen is om werk maar dat niet krijgt vanwege de schaarste in werk.
Ik vind het een mooi en leuk beeld! Past mooi bij de reling, ehh, balie zo! Ik zou het leuk vinden als er meer van dit soort beelden langs de relingen zouden staan, in verschillende poses.
Topbeeld. Beetje jammer dat het wordt geassocieerd met ‘nietsnut ‘. Het is juist een afbeelding van iemand die wél wil werken, maar geen mogelijkheden heeft. Als we zo gaan denken zijn veel gemotiveerde mensen nietsnutten, terwijl zij juist de mensen zijn die zich willen inzetten.
Tijdens mijn laatste bezoekaan het stadsie waar ik ben opgegroeid speciaal even naar de Gaardbrug gegaan om de Baliekluiver te bewonderen. Hélemaal Utrechs!!!