Nieuwe functie Tivoli Oudegracht: Geen agressieve retail wél een ontmoetingsplek | De Utrechtse Internet Courant Nieuwe functie Tivoli Oudegracht: Geen agressieve retail wél een ontmoetingsplek | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe functie Tivoli Oudegracht: Geen agressieve retail wél een ontmoetingsplek

Nieuwe functie Tivoli Oudegracht: Geen agressieve retail wél een ontmoetingsplek
Gisteravond heeft het stadsgesprek plaatsgevonden over de toekomst van het gebouwencomplex aan de Oudegracht 245, beter bekend als het voormalige Tivoli Oudegracht. “Ik heb een goed gevoel over de bijeenkomst en ook over de opkomst”, aldus wethouder Paulus Jansen.

Gisteravond heeft het stadsgesprek plaatsgevonden over de toekomst van het gebouwencomplex aan de Oudegracht 245, beter bekend als het voormalige Tivoli Oudegracht. “Ik heb een goed gevoel over de bijeenkomst en ook over de opkomst”, aldus wethouder Paulus Jansen.

De gemeente heeft mensen opgeroepen om mee te praten over de nieuwe functie van het gebouwencomplex. Het complex heeft verschillende functies door de jaren heen gehad: van klooster naar weeshuis tot poppodium. Nu is het de vraag wat de nieuwe functie zal worden, en daar werd gisteravond flink over gediscussieerd. Met de input zal over negen maanden het bestemmingsplan worden opgesteld, vervolgens wordt de winnende partij gekozen en dan zal de beroemde schop de grond in gaan.

Het hele proces zal minstens twee jaar in beslag nemen en dan moet er nog verbouwd worden. Voor Allert Aalders kan dit proces niet lang genoeg duren: “Ik heb in Tivoli gewerkt en mijn sleutels nooit ingeleverd. Op zolder heb ik mijn synthesizer studio genaamd Sonar Traffic en ik wil maar al te graag blijven.” Daarnaast zou hij graag zien dat Kytopia blijft: “We hebben de ambitie om hier te blijven en willen een toegankelijk en muzikaal laboratorium voor Utrecht oprichten.” Ideeën zoals die van Aalders worden tijdens de eerste ronde van het stadsgesprek besproken. De aanwezigen worden in groepjes opgedeeld en praten in drie korte bijeenkomsten over de toekomst van het gebouwencomplex: wat willen we wel, wat niet en wat zijn de randvoorwaarden.

Snoepwinkel

Het lijkt wel een snoepwinkel van ideeën: door de zaal klinken suggesties van badhuis tot crematorium. Johan Blom van de Utrechtse Maatschappij tot Stadsherstel (UMS) zou het complex maar al te graag willen kopen. “De gemeente moet een visie verwoorden waar de stad behoefte aan heeft. Zo zijn er veel verzoeken van oudere mensen die voorzieningen in de binnenstad willen. Bovenwoningen in het centrum zijn niet geschikt voor ze. Dat betekent niet dat Kytopia moet verdwijnen, maar aan de rand van het complex zouden voorzieningen voor ouderen kunnen komen”, aldus Blom.

Sommige aanwezigen hebben geen specifiek doel voor een bestemming, maar willen de publieke functie behouden. Bewoner Marc Eijkelkamp ziet graag dat alle lagen naar het gebouwencomplex komen. “Er kan zo veel en ik zie het liefst meer gelaagdheid en innovatieve bedrijven in het complex.” Het moet in ieder geval open blijven voor ontmoetingen, zoals een maatschappelijke ‘beehive’ in de stad, vindt bewoner én oud-Tivoliganger Sandra Roppe.

Een oud Tivoliganger is ook wethouder Paulus Jansen. Zo heeft hij mooie herinneringen aan een concert van de Heideroosjes laat hij met een grijns weten. “Het is jammer dat we de muziektempel kwijt zijn. In de politiek kun je niet altijd gelijk krijgen en deze keuze hebben we gemaakt. Het is nu zoeken naar functies die elkaar versterken. Het monumentale karakter respecteren is daarbij een basale voorwaarde.” Wethouder Jansen geeft aan dat het pand niet aan de hoogste bieder zal worden verkocht. Opbrengst en kwaliteit zijn even belangrijk.

Historisch karakter

Het behouden van het historische karakter is een veelgehoorde voorwaarde in de zaal. “Als je door het complex loopt, voel je de historie die er nu niet is. Kun je je voorstellen dat dit een gotische kerk was?”, aldus buurtbewoner Wilfried Claus. Claus wil in ieder geval dat het pand niet in deze slechte staat blijft. In het groepje van Claus zijn ze het er ook snel over eens dat ze absoluut geen ‘agressieve retail’ willen en dat het gebouwencomplex een ontmoetingsplek moet blijven.

Wat de nieuwe functie van het complex wordt, is nog de vraag. De gespreksleiders hebben de ideeën opgeschreven en deze worden bekeken. “We hebben tijd nodig om de ideeën uit te kristalliseren en tijdens het nadenken kunnen we hier leuke dingen blijven doen”, aldus Paulus Jansen.

Tivoli1 Tivoli2

5 Reacties

Reageren
  1. jos stelling

    Stadsfeestzaal (combi met stadsmuseum)!

  2. Ronald

    Leuk, lekker brainstormen over zaken waar je geen geld voor hebt?

  3. Dreuvink

    Ik denk niet dat ik de enige ben die een uitbreiding van de dartclub graag ziet gebeuren

  4. Herman

    Alles is prima, wel een belangrijke voorwaarde: Geen subsidie voor de nieuwe functie. Er gaat in Utrecht al zoveel van ons belastinggeld naar van alles en nog wat.

  5. @ Herman

    Misschien iets wat niet in je hoof opkomt…. je betaald juist belastinggeld zodat het aan van alles en nog wat uitgegeven wordt. Ook zaken waar JIJ je voordeel mee doet. Misschien moeten we wel eens stoppen met miljarden subsidies aan het bedrijfsleven te verstrekken en aan andere rechtse hobby’s, die juist volgens dezelfde rechtse filosofie eigenlijk zichzelf zouden moet bedruipen. Des te meer geld kan er naar zorg, welzijn, cultuur en noem maar op. Want daar wordt nu een schijntje aan uitgegeven.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).