Nieuwe monumenten 1970-2000: AC Restaurant Lage Weide | De Utrechtse Internet Courant Nieuwe monumenten 1970-2000: AC Restaurant Lage Weide | De Utrechtse Internet Courant

Nieuwe monumenten 1970-2000: AC Restaurant Lage Weide

Nieuwe monumenten 1970-2000: AC Restaurant Lage Weide
AC Restaurant Lage Weide (foto Architectenbureau Cornelis de Jong(
De piramide met de blauwe R van wegrestaurant Lage Weide was vanaf 1987 een herkenningspunt aan de snelweg. Een vertrouwde plek om onderweg iets te eten, maar ook om af te spreken. Door de verlegging van de A2 staat het bouwwerk er nu verlaten bij. Moet deze ‘stolpboerderij’ bewaard blijven als monument voor de snelwegcultuur?

De piramide met de blauwe R van wegrestaurant Lage Weide was vanaf 1987 een herkenningspunt aan de snelweg. Een vertrouwde plek om onderweg iets te eten, maar ook om af te spreken. Door de verlegging van de A2 staat het bouwwerk er nu verlaten bij. Moet deze ‘stolpboerderij’ bewaard blijven als monument voor de snelwegcultuur?

In 1966 opende restaurant Albert’s Corner aan de Atoomweg langs Rijksweg 2. Het moderne en transparente gebouw was in 1962 neergezet als wegrestaurant Resto Matic. Het Albert Heijn-concern nam het over om meer langs snelwegen aanwezig te zijn. Albert’s Corner was ook gevestigd aan de Oudegracht 101-103 (tegenwoordig PK bar & kitchen). De vestiging Lage Weide had beneden een zelfbedieningsafdeling en boven een restaurant dat Eethuisje De Zeven Schilden heette. Bij verbouwingen in de jaren zeventig ging de transparante uitstraling verloren.

Een brand legde in oktober 1985 Albert’s Corner in de as. Er verrees een grote ovale tent als noodgebouw. Het duurde een jaar voordat de bouw van een nieuw restaurant met 600 plaatsen kon beginnen. De Utrechtse Welstandscommissie vond namelijk dat het ‘een industrieel uiterlijk’ moest krijgen, gezien de omgeving. Uiteindelijk werd het ontwerp van AC Restaurants (zoals Albert’s Corner inmiddels heette) goedgekeurd. In het Ahold-personeelsblad zei ‘Marketing Manager’ Frits Vis­ser: ‘Wij hebben in grote lijnen het ontwerp er door gekre­gen zoals wij dat voor ogen hadden. AC Restaurants slaagt er momenteel goed in de nieuwe bedrijfskoers van wegrestaurant naar restau­rant langs de weg in praktijk te brengen. Het is dan onzin om één van onze gezichtsbepalende restaurants de vorm van een betonnen blokken­doos te geven.’

Stolpboerderij

Het restaurant kreeg een opvallende piramidevorm en zijvleugels met schuine leidaken. Dit ontwerp, vanaf 1985 toegepast bij meerdere AC Restaurants, kwam van architect Cornelis de Jong (1930-2019) uit Middenbeemster. Hij liet zich inspireren door stolpboerderijen in zijn omgeving, waarvan hij een groot liefhebber was. Als bestuurslid van de Boerderijenstichting Noord-Holland zette hij zich in voor behoud en herbestemming. Behalve bij AC in bijvoorbeeld Bodegraven, Boxmeer en Sevenum komt de stolpvorm terug in De Jongs ontwerp voor het gemeentehuis in Middenbeemster. Ook werkte hij aan het Holland Village in Japan en aan herbouw van oude panden in Zaanse Schans en het Zuiderzeemuseum.

De Jong kwam in contact met AC doordat hij een Zaans pannenkoekenhuis van Albert Heijn had verbouwd. ‘Vóór mijn tijd waren AC Restaurants platte dozen, die vielen niet op. Toen dacht ik, als ik er nu eens een gewéldig dak op zet. Mensen hebben remtijd nodig, ze moeten je al van verre kunnen zien’, vertelde hij later. De reacties waren wisselend: ‘In het begin ben ik door collega’s wel uitgefloten. Ik woonde zelf in een stolp en ze zagen me als een gek die in het hele land stolpen neerzet.’

Serre (foto Architectenbureau Cornelis de Jong)

AC paste in Utrecht een nieuwe formule toe: een zelfbedieningsgedeelte met ‘eilanden’ en het bediende ‘Buffet Royal’. Er was ook meer aandacht voor de sfeer. ‘De restaurants hebben een sterk uitnodigend karakter gekregen door een volumineus leien dak en het aanbrengen van diverse serres. In het interieur is veel aandacht besteed aan een gezellige ambiance die past bij een familierestaurant’, aldus de marketingman.

Restaurantruïne

Later werd AC onderdeel van Autogrill en daarna van Van der Valk. In 2017 nam Jumbo de restaurants over om er de La Place-formule op los te laten. Dat gebeurde niet met de Utrechtse vestiging, vanwege de inmiddels onhandige ligging. Zoals columnist Marieke Dubbelman in AD Utrechts Nieuwsblad schreef: ‘Ik ken weinig plekken in Utrecht die door de groei van de stad zo van hun waarde, ja van de zin van hun bestaan zijn ontdaan als het AC Restaurant op Lage Weide. Want haal je de weg weg, dan is je wegrestaurant gezien. Weg. Wat rest is een lege huls, een afbrokkelende jaren 80-piramide’. Enige tijd fungeerde het gebouw nog als zalencentrum Meet & Eat, maar het ligt er nu verlaten bij. Wat is de toekomst van deze restaurantruïne?

Situatie juni 2020 (D.C. Goosen, Het Utrechts Archief))

Bettina van Santen, die als architectuurhistoricus een inventarisatie maakt van mogelijke nieuwe gemeentelijke monumenten: ‘Het AC wegrestaurant heeft niet een zodanige waarde dat het voor de toekomst behouden moet blijven. Natuurlijk was het decennialang een bekende pleisterplaats, maar het is er vooral één in een serie vergelijkbare AC Restaurants. Het was interessanter geweest als het karakteristieke jaren zestig-gebouw van Resto Matic er nog had gestaan, als eerste wegrestaurant van Nederland.’ Het gevaar is wel dat er uiteindelijk geen enkele AC-stolp overblijft, terwijl die zo kenmerkend waren voor het snelweglandschap van de late 20e eeuw. Misschien kan er één naar het Openluchtmuseum, waar ook een stolpboerderij staat.

In de serie ‘Nieuwe monumenten 1970-2000’ bespreekt Arjan den Boer gebouwen die eventueel in aanmerking komen als nieuwe gemeentelijke monumenten; ze zijn dat dus nog niet. De gemeente Utrecht rondt eind 2020 een inventarisatie af, waarna besluitvorming zal volgen.

Arjan den Boer

Arjan den Boer

Arjan den Boer is publicist over geschiedenis, design, monumenten en architectuur. Voor DUIC schrijft hij dit jaar over verdwenen villa's in Utrecht.

Profiel

17 Reacties

Reageren
  1. Hetty

    Jammer, dat het niet meer in gebruik is. Ik heb er zelf vroeger ook meermalen iets genuttigd, en ik vond het er gezellig en sfeervol. Zelf zou ik het zeker laten staan, en toch weer een bestemming geven, door de aanleg van een tunnel onder -of overtrapping.over de A2.

  2. herman

    De eerste regel (herkennningspunt) maakt meteen duidelijk waarom dit pand plat kan. De functie waar het zijn waarde uit putte is verdwenen, pad is tegenwoordig nog nauwelijks zichtbaar.

  3. Paul

    Ik vond het koffiekopje een markanter punt langs de A2, dan ik dit restaurant ooit gevonden heb. Ja, de ‘Chinees’ bij Breukelen, dat was markant. Het oude Alberts Corner op de oude foto’s eveneens, evenals de rond-boezemige serveerster bij de andere AC in De Meern. Het eten was er prima overigens.

  4. Tim

    AC restaurants waren verschrikkelijk. Heb er meerdere keren gegeten, maar het is me nooit bevallen. Het eten was niet lekker, de sfeer was super ongezellig en het was je dure geld gewoon niet waard.
    Zal er verder geen traan om laten als dit gebouw ooit gesloopt wordt, bij De Meern staat nog zo’n exemplaar die nog in gebruik is en misschien ook logischer is om te behouden.

  5. Cico

    De Van der Valk jaren ’70 motel-architectuur. Er zijn betere voorbeelden, om eerlijk te zijn.

    Als er iets is wat terug moet keren als ‘herkenningspunt’, dan is het dat DE-kopje op een enorme sokkel bij een afslag naar Utrecht West. Dat heeft praktisch nut (visuele herkenning in die chaotische spaghetti van snelwegen) en het hoort simpelweg bij dit deel van Utrecht.

  6. Cyriel

    Maak er een studentencomplex van of verplaats het Place2bu en Skaeve Huuse daarheen.

  7. Scherpschutter

    Platgooien en gebruiken om de druk op de woningmarkt te verlagen. Dit is een gouden kans!

    Als we hier (en in de weilanden eromheen richting Harmelen) een paar gigantische sobere basale woontorens met sociale huurwoningen zouden bouwen (als start van 1 grote sociale huurwijk), dan kunnen er al vrij snel duizenden gewilde sociale woningen in Utrecht zelf de markt op!

    Bijkomend voordeel: dit project zou zichzelf dus volledig financieren en dan hou je nog geld over ook. Daarvan kan dan mooi mijn consultancy factuur van 50.000.000,00 Euro voor het oplossen van alle problematiek op de woningmarkt worden voldaan (een koopje t.o.v. van het peperdure ambtelijk geklungel) en de rest kan worden gebruikt om de gigantische schuld die de klungelende ambtenaren op onze kosten hebben opgebouwd om te kunnen klungelen direct voor een aardig deel worden afgelost.

    Win-win!

  8. wollie

    menig hindoestaanse/turkse bruiloft gezien in dit pand. met wat verfraaiing kan dit een leuk zalencentrum worden!

    heeft Vineyard geen interesse?

  9. Steve

    Vroeger heeft het boven ook nog de 11 provincies geheten.
    Toen was het boven een Fondue restaurant.
    Dat was toen wel heerlijk eten.

  10. Beerle

    Ben lid van de Utrechtse swingers academy nou wij weten wel raad met dit pand

  11. Hoi

    Altijd harde feesten in het pandje daar naast

  12. Misgeschoten

    @ Scherpschutter
    Die peperdure consultancy is weggegooid geld, want dit is een andere locatie dan waar u het over heeft. Aan de Thoriumweg en niet die bij De Meern die u waarschijnlijk bedoelt. Duur foutje, u lijkt wel een ambtenaar 😉

  13. Gert-Jan Jansen

    Ik ben nou zo benieuwd van wie het pand en de grond nu is? Is het nog van Jumbo, van de Gemeente, RWS? Wie betaald elke maand de lasten. Ik vind het idee van Cyriel om er een studentencomplex van te maken, briljant!

  14. Scherpschutter

    @Misgeschoten

    Gelukkig was dit vooradvies gratis en kunnen ze het alsnog op de juiste locatie toepassen.

    Ik had 100 miljoen moeten offreren. Je weet wat ze zeggen: “pay peanuts, get monkeys”. 😉

  15. Rob

    Jammer opgeslokt door de tijd het is een treurige hoek geworden.het heeft geen kans meer in de oude vorm.ik zou meer gaan denken aan een sportkleding of camping outlet daar voor moet heel utrecht nu naar woerden.

  16. Bromsnor

    Bromsnor is “open minded” wat monumenten betreft, maar dit “monument” vind hij het toppunt van treurigheid.

  17. Hadjememaar

    @rob, een bergsport/camping outlet lijkt me een prima idee.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).