Nijntje komt eindelijk naar de Mariaplaats | De Utrechtse Internet Courant Nijntje komt eindelijk naar de Mariaplaats | De Utrechtse Internet Courant

Nijntje komt eindelijk naar de Mariaplaats

Nijntje komt eindelijk naar de Mariaplaats
Het beeld dat op de Mariaplaats komt
Het heeft een tijdje geduurd maar maandag 5 september is het eindelijk zover. Dan staat Nijntje op de Mariaplaats. Het is een lang gekoesterde wens van ondernemers, winkeliers en bewoners. 

Het heeft een tijdje geduurd maar maandag 5 september is het eindelijk zover. Dan staat Nijntje op de Mariaplaats. Het is een lang gekoesterde wens van ondernemers, winkeliers en bewoners. 

De initiatiefnemers voor het Nijntje-beeld op de Mariaplaats zijn maar wat blij met de onthulling over anderhalve week. Vorig jaar zamelden ze genoeg geld in om tijdens een veiling van de Nijntje Art Parade in oktober een bijzonder exemplaar te bemachtigen van het Utrechts konijn.

“We hebben het mooiste beeld van de veiling gekocht,” vertelt de man achter het initiatief en eigenaar van café ‘t College, Richard den Hartog. “Op dit beeld staat namelijk Dick Bruna afgebeeld.” En Dick Bruna is ook tevens de reden dat Nijntje op de Mariaplaats moet komen te staan. “Hij reed hier vroeger elke dag langs. Bij Bakkerij Theo Blom in de Zadelstraat haalde hij zijn koekjes op die hij vervolgens meenam naar zijn atelier.”

Het eerste plan was om twee Nijntjes aan te schaffen voor op het plein, maar de gemeente zei al voor de veiling niet mee te willen gaan werken aan dit plan. Eén Nijntje op de Mariaplaats viel wel in goede aarde en sindsdien was het afwachten tot de vergunningen rond waren.

Om 4 uur ‘s middags op 5 september wordt Nijntje onthuld op het plein in het bijzijn van Wethouder Kees Geldof en de kunstenaar van het beeld, Jaqcues Tange.

12 Reacties

Reageren
 1. FD

  Dan zijn die Japanse bezoekers helemaal de weg kwijt.
  Een echte op het Nijntjepleintje aan het einde van de gracht en dan nu een nepper op het “Mariapleintje” t.b.v. de horeca.
  Succes !

 2. Erwin

  Stadsvervuiling is het, al die Nijntje-meuk!

 3. Jordy

  Een mooi beeld waarmee eindelijk de kunstenaar zelf ook wordt geëerd. Goed bezig!

 4. Ed

  Wat vindt Dick daar zelf van eigenlijk?

 5. gerald

  wat fijn dat DUIC.NL er is voor alle azijnpissers van Utrecht 🙂

 6. isabelle

  @FD: en een Nijntje stoplicht op het Vredenburg…HEERLIJK!!! Laat de Nijntjes tot ons komen!!!!

 7. Jacques Reckers

  Helemaal geweldig, prachtig initiatief van de ondernemers daar. Bedankt.

 8. herman

  Pfffff wil wat zeggen als je als stad trots moet zijn op een konijn ..
  Heeft Utrecht niet meer Re bieden

 9. Freek

  wat een verschrikkelijk lelijk knoeiwerk om zo’n perfectionistische vormgever te eren. Ik neem tenminste aan dat dat de bedoeling is. Dick Bruna als konijn met lichtblauwe kwasi metalen plaatjes op zn hoofd geschroefd (hij gebruikte nooit lichtblauw). Lelijke zwarte én gekleurde lijnen (notabene!). Een handjevol smakeloze types verpest wederom een stukje Utrecht.

 10. FD

  @Isabel, dat vind ik wel grappig, maar een nepNijn t.b.v. de horeca terwijl er al
  jaaaaren een echte staat is bizar.
  Dat de echte kennelijk niet goed uit te nutten is steekt sommige mensen.
  @ Herman, we hebben ook nog een haas op de Voorstraat 😉

 11. Annechien

  De echte Utrechtse Nijn staat op t Nijntje pleintje! (begin oude gracht) in 1993 aangeboden door Utrechtse Soroptimistenclub.
  Dit is de Mooiste Nijn ! ontworpen door
  Marc Bruna (zoon van Dick)

 12. BdV

  Ik weet niet precies wat ik me voor moet stellen bij echte Nijntjes vs nep-Nijntjes. Dit lijkt me in ieder geval een exemplaar, dat de Japanse liefhebbers zullen weten te waarderen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).