Omgekeerde vlaggen en Herman van Veen; Smakkelaarspark in Utrecht is tien muurschilderingen rijker Omgekeerde vlaggen en Herman van Veen; Smakkelaarspark in Utrecht is tien muurschilderingen rijker

Omgekeerde vlaggen en Herman van Veen; Smakkelaarspark in Utrecht is tien muurschilderingen rijker

Omgekeerde vlaggen en Herman van Veen; Smakkelaarspark in Utrecht is tien muurschilderingen rijker
De muurschildering zonder bekladding
In het Smakkelaarspark in Utrecht was afgelopen weekend een hoop activiteit. Tijdens het evenement Time Cap hebben tien ‘street artists’ de grote tunnelbak voorzien van kunst. De kunstwerken van de tien artiesten blijven voorgoed staan, maar zullen straks wel verdwijnen achter de bebouwing van het nieuwe Smakkelaarspark.

In het Smakkelaarspark in Utrecht was afgelopen weekend een hoop activiteit. Tijdens het evenement Time Cap hebben tien ‘street artists’ de grote tunnelbak voorzien van kunst. De kunstwerken van de tien artiesten blijven voorgoed staan, maar zullen straks wel verdwijnen achter de bebouwing van het nieuwe Smakkelaarspark.

Het publiek was afgelopen weekend welkom om te zien hoe bekende namen uit de wereld van street art aan het werk gingen. Enkele van de artiesten die aanwezig waren zijn: Andre HZS, Erwtje, MOK-C, Munir de Vries, Omikron 27, Rimboe en URSH. Wethouder Eelco Eerenberg was ook aanwezig bij de start van het evenement.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Ingmar Creutzburg, organisatie van het evenement, liet op voorhand weten: “Utrecht heeft hele goede artiesten. Dat wordt nationaal en internationaal erkend, maar hier in de stad hebben ze nog niet echt een podium om dat te laten zien.”

De tien kunstwerken zullen wel voor altijd blijven staan, maar niet voor altijd zichtbaar blijven. Als de bouw van het Smakkelaarspark, met woongebouwen en een kantoorgebouw, echt van start gaat, zullen de muurschildering ingekapseld worden en niet meer te zien zijn. “Daarmee verdwijnen ze als het ware in een tijdscapsule.”

 

 

40 Reacties

Reageren
 1. Don

  Zou mooi zijn als we ook weer wat bouwactiviteiten zouden zien ben wel klaar met die bouwplaatsen al dan niet onder gekliederd waar niets gebeurt.

 2. Romaris

  Het vereeuwigen van het omgekeerde vlaggen syndroom bevalt me helemaal niet.

 3. Len

  Ik mis het oude Smakkelaarsveld. Onder de rook van de pistunnel, waar de marketingtermen verblijven en ontmoeten slechts betrekking hadden op de minder bedeelde laag van onze bewoners. Een aantal legendarische gevallen kan ik mij nog goed voor de geest halen, welke nog niet half zo agressief waren als wat je nu voor je kiezen krijgt.

 4. BW

  “De kunstwerken van de tien artiesten blijven voorgoed staan, maar zullen straks wel verdwijnen achter de bebouwing van het nieuwe Smakkelaarspark”

  Al enige tijd niets meer over gehoord, maar hoe staat het eigenljik met die bebouwing??

 5. Peter

  Dom en lelijk gekladder.
  De omgekeerde vlag is een belediging. Zou de wethouder dat niet begrijpen?

 6. W

  “De kunstwerken van de tien artiesten blijven voorgoed staan, maar zullen straks wel verdwijnen achter de bebouwing van het nieuwe Smakkelaarspark.“
  “Straks”..?!
  In 2030..? 2035? Om dat nou “straks” te noemen..

 7. Koel Hoofd

  Er komt gelukkig een muur voor.
  Dit komt niet eens in de buurt van de kunsten van Janisdeman of de Strakke Hand.

 8. Vrolijk rechts

  @Romaris.Helemaal met je eens

 9. Aanstoot

  Helemaal eens met Romaris

 10. W.

  @Romaris: ideologisch gezien mij ook niet, maar tegelijkertijd is het wel een saillant onderdeel van een huidig tijdsbeeld en dan kan ik me ergens wel voorstellen dat dit er ook onderdeel van is.

 11. Janny

  De omgekeerde vlaggen staan symbool voor schijt hebben aan onze democratie door geweld en intimidatie. Inderdaad niet fijn dat dit als kunst gepresenteerd wordt.

 12. Westside

  Heel tof! Mooi dat Utrecht op deze manier erkenning geeft aan deze vorm van cultuur. Nu nog die hekken weg en dan kun je het goed zien als je naar Lombok fietst.

 13. JB

  Om eerlijk te zijn gezien alle perikelen rondom bouwen, denk ik dat deze werken tenminste de komende 5 jaar nog te bewonderen zijn, misschien nog wel langer.
  Het zou me niet verbazen als door alle vertragingen de stekker uit het hele ‘spark’ project wordt getrokken en ze opnieuw naar de tekentafel moeten.
  Wellicht alleen een park aanleggen want de bouwkosten dalen niet (oorzaak vertragingen).

 14. JB

  Om eerlijk te zijn gezien alle perikelen rondom bouwen, denk ik dat deze werken tenminste de komende 5 jaar nog te bewonderen zijn, misschien nog wel langer.
  Het zou me niet verbazen als door alle vertragingen de stekker uit het hele ‘spark’ project wordt getrokken en ze opnieuw naar de tekentafel moeten.
  Wellicht alleen een park aanleggen want de bouwkosten dalen niet (oorzaak vertragingen).

 15. WJM

  Smakeloos, respectloos en zoveel ongevoeligheid voor de soldaten en anderen, die voor Nederlands driekleur hun leven gegeven! Wat een goedkope vertoning. En dat dit op deze grootte blijft! Ik heb er verder geen woorden voor!

 16. Pragmatist

  Hoezo mag een omgedraaide vlag ook niet? Het is geen schijt hebben aan de democratie zoals janny beweert, maar juist schijt hebben aan de overheid die schijt heeft aan de bevolking.

 17. Willemradio

  Muurschildering van Herman van Veen komt op mooi moment.

  Herman van Veen ontvangt 22 mei 2023 uit handen van zijn dochters Babette en Anne de Buma Lifetime Achievement Award. Volgens de jury heeft hij als componist, tekstschrijver en uitvoerend artiest grote invloed op de Nederlandse theater- en muziekcultuur.
  De 78-jarige Van Veen uit Soest weet volgens de jury “met zijn unieke performancetalent, taalgevoel en veelzijdigheid niet alleen in Nederland, maar ook ver buiten de eigen landsgrenzen ongekend succes te boeken”. Ze noemen zijn muziek “veelzijdig”, variërend van pakkende melodieën en vrolijke deuntjes tot gevoelige en introspectieve ballades.

 18. Jasper

  Die blauw-wit-rode vlag is gewoon de vlag van Sleeswijk-Holstein, niets bijzonders dus. Maar waarom die dan op een “Utrechts” kunstwerk moet worden afgebeeld…?

 19. Peter

  De omgekeerde vlaggen geven aan dat men geen flauw benul heeft van het feit dat mensen hun leven hebben gegeven om zelfs maar deze vlag uit te mogen hangen. Dat boeren en medestanders een poos op die manier vlaggen ophangen is tenminste nog een voorbijgaand verschijnsel, al tonen die mensen hiermee aan dat ze niets van democratie moeten hebben en symboliek absoluut niet begrijpen. Dat de wethouder deze blijvende muurschildering niet publiekelijk sterk afkeurt, vind ik onbegrijpelijk.

 20. GonzoszVoice

  Dat kunstwerk met een omgekeerde vlag … tja, mijn mening respectloos. Natuurlijk is het fijn als er kleur komt op grauwe muren of zelfs buurten. Mijn mening is dan wel om juist niet een estatement of een eigen boodschap te ventileren. En liever kleur dan een grouwe omgeving en de bijbehoorende geur.

 21. Peter

  @Jasper
  Voorzover ik begrijp, zit er ook nog een wapen in die vlag van Sl.-Holstein en klopt uw bewering niet (helemaal).

 22. Raphaël

  De democratie (waar mensen hun leven voor hebben gegeven) is in een rap tempo aan het afglijden. We zien, mede gevoed door het overheidsbeleid, toenemende censuur, extreem overheidsingrijpen, zwart-wit denken en polarisatie. Nederland lijkt in toenemende mate on-Nederlands te worden. Dat mensen dan een vlag omdraaien snap ik wel. Het is een teken dat je serieus moet nemen.

 23. Anne Marie ten Berge

  @ Peter, de omgekeerde wereld is een belediging. Dat laat die vlag zien.

 24. Erik

  Jammer dat mensen die de vlag omgekeerd hangen van alles naar hun hoofd krijgen en de leep lachende leugenaar in het torentje toch altijd weer buiten schot blijft.

 25. Anne Marie ten Berge

  @ Peter, ik zie het weer anders: de meeste partijleiders moeten niets van democratie hebben en al helemaal niet van de menselijke maat. Jij bent zeker geen boerenzoon ? Mensen hebben hun leven gegeven voor de vrijheid. Dat is zo. Respect. Maar om te kunnen protesteren door een vlag te verbranden of op z’n kop te hangen hoort ook bij vrijheid. En om schijt te hebben aan de zienswijze van een wethouder ? Allemaal vrijheid. Maar niets aan mij vragen en niet reageren op een bezwaarschrift is dwingelandij.

 26. bart

  kom op burgemeester en haal een wit verfje over de omgekeerde vlaggen. Belachelijk om dit op die muur de bedoeling te ontsieren- ben stomverbaasd dat dit “ontwerp” is goedgekeurd?

 27. Uuu

  @ Raphaël

  Noem voorbeelden van censuur, ik zie ze graag verschijnen.

  Welk extreem overheidsingrijpen? Onze landelijke overheid grossiert juist in niet-ingrijpen waar het extreem hard nodig is. Het is extreem neoliberaal allemaal.

 28. Fins

  Omgekeerde vlaggen zijn een stuk van de geschiedenis nu. Dan mag dat best vastgelegd worden, hoort bij de vrijheid van meningsuiting toch?

 29. Peter

  @Fins
  Als u dit tot vrijheid van meningsuiting rekent en als dit bij de manieren van dit land hoort, is dit niet langer mijn land.

 30. Herman

  @Fins, precies.
  En daarnaast, wat is een vlag nu meer dan een stukje doel. Alleen Amerkanen doen daar panisch over.

 31. Peter

  @Herman
  Een vlag is meer dan een stukje doek.
  Een trouwring is meer dan een stukje metaal.
  De domtoren is meer dan een hoge stapel stenen.

 32. joost

  degene die de vlag omdraaien,willen ook zeggen,het is nu de vlag,volgende keer t land..het is namelijk ook hun nederland,het enige thuis wat ze hebben..en daar doen ze hoogstwaarscheinlijk alls voor,en het begint met de vlag omdraaien.

 33. Anne Marie ten Berge

  @ Peter, zakelijk en juridisch gezien is een vlag of een vaandel niet meer dan een stukje stof. Alleen met boten mag je niet onder een valse vlag varen. Een trouwring is zakelijk en juridisch gezien een edelmetalen ringetje met een symbolische uitstraling. Je mag de ring afdoen. De symboliek ontkennen. Een toren is zakelijk gezien een hoge stapel stenen, met bovenin een klok of klokken oorspronkelijk bedoeld als een wegbaken, als een signaal voor dreigend gevaar.: daar komt een vijandig leger, er woedt een brand of feestelijk: ‘de vijand is verdreven’

 34. Peter

  @Anne Marie ten Berge
  Het woord symboliek is waar het om draait.
  Symboliek aantasten, zoals bij een omgekeerde vlag, betekent overdrachtelijk datgene ontkennen waar het symbool voor staat.
  De omgekeerde vlag is nu voor mij het symbool geworden van boeren en medestanders die het nationale symbool besmeuren.

 35. Miffy

  Kunst mag/moet schuren lees ik altijd, Maar nu dus even niet volgens velen hier.

 36. Pragmatist

  Peter wil blijkelijk ook niet zien dat de omgekeerde vlag juist gebruikt wordt om aan te geven dat het niet goed gaat met Nederland. Ik ben geen boer en toch zou ik als student deze vlag ook omgekeerd hangen om te tonen dat ik Nederland op dit moment in een neerwaartse spiraal zie gaan qua politiek, economie en samenleving.

  Bedankt overheid!

  Als de omgekeerde vlag volgens Peter en zijn gelijkgestemden niet mag, hoe zal ik dan mijn ongenoegen uiten tegen de overheid? Op hun Twitter/Facebook profiel gaan klagen? Of moet ik net zoals de Extinction Rebellion hippies de overheidsgebouwen bezetten en mijzelf aan allerlij objecten vastlijmen?

  Net als dat de driekleur een symbool voor Nederland is, is de omgekeerde driekleur een symbool dat Nederland in een rap tempo aan het vallen is.

  Vraag een veteraan maar of die nog zo trots is op de Nederland van nu.

 37. Henk

  Geef de muren alle zichtbare kleuren uit het elektromagnetisch spectrum + tekens metataalkundig mogelijk. Raakt het niemand :-).

 38. Peter

  Denkt u nu werkelijk, Pragmatist, dat een omgekeerde vlag ook maar iets in positieve zin gaat bijdragen aan de verloedering, al dan niet in de politiek, in Nederland? Nee, het verschijnsel sleurt Nederland alleen maar mee naar nog meer polarisatie, naar nog meer onbegrip in het buitenland, in de richting van een bespottelijke derdewereldlandpositie. En dat terwijl het milieu in snel tempo naar de knoppen gaat (dankzij o.a. de veel te grootschalige boerenbedrijven), terwijl het klimaat in snel tempo verandert (dankzij maatregelen die te weinig en veel te laat zijn). Ook dankzij talmen en treuzelen van de neoliberalen waardoor werkelijk alles maar dan ook alles in dit land een crisis wordt, zoals toeslagen, woningnood, vluchtelingen, (straks) het komende pensioendrama, enzovoort enzovoort. Ja, dan moeten we nodig de dingen overboord gooien die ons nog een beetje verbinden!

 39. Cico

  Het is helemaal niet bijzonder, er ligt letterlijk 10 meter verderop een volgestort fietstunneltje dat bekend stond om de graffiti. Maar dan echte graffiti, dus mensen vonden het een beetje griezelig. Dit is burgerlijk, braaf, keurig binnen de lijntjes he jongens, iedereen heeft z’n eigen vakje!
  Dit heeft niet zoveel met straatkunst te maken, maar meer met zielloze, inwisselbare citymarketing dat Utrecht puur als product ziet.

 40. Zwaon

  Mooi geworden, petje af voor de kunstenaars …… Het leuke van Grafitti is dat je er overheen kunt spuiten 🙂 dus mensen die een hekel hebben aan omgekeerde vlaggen …. ff een paar spuitbussen bij de Gamma halen of kopen en spuit ff die vlaggen goed 🙂

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).