Op pad met Oud-Utrecht: Kanaleneiland: is het goedgekomen? Op pad met Oud-Utrecht: Kanaleneiland: is het goedgekomen?

Op pad met Oud-Utrecht: Kanaleneiland: is het goedgekomen?

Op pad met Oud-Utrecht: Kanaleneiland: is het goedgekomen?
Scholengemeenschap Hendrik van der Vlist Amerikalaan en de toenmalige Churchillaan; luchtfoto uit 1999 (foto HUA155952)
De historische vereniging Oud-Utrecht maakt voor DUIC wandelingen door de stad, op zoek naar bijzonder erfgoed. Tijdens een wandeling door Kanaleneiland dwalen gedachten af naar problematiek die de wijk parten speelde. Is het goedgekomen?

De historische vereniging Oud-Utrecht maakt voor DUIC wandelingen door de stad, op zoek naar bijzonder erfgoed. Tijdens een wandeling door Kanaleneiland dwalen gedachten af naar problematiek die de wijk parten speelde. Is het goedgekomen?

Na de Tweede Wereldoorlog woonden veel jonggetrouwde stellen met kinderen bij de ouders. Er was een groot tekort aan woningen. Door de aanleg van het Amsterdam-Rijnkanaal ontstond met het Merwedekanaal en de Leidsche Rijn een eiland. Een nieuwe wijk – ‘Kanaleneiland’ – zou in zelfstandige woonruimte gaan voorzien.

De stad Utrecht wilde snel bouwen en veel ook. Men koos voor efficiënt te bouwen systeemwoningen. Bouwer VAM uit Den Haag opende op bedrijventerrein Kanaleneiland-Zuid een fabriek en daar ‘rolden’ vanaf 1957 woningen uit. Een jaar later werden de eerste woningen in Kanaleneiland opgeleverd. Veel jonge gezinnen waren blij met hun eerste huis.

Ruime woningen en blije eerste bewoners

Rond 1970 was de wijk Kanaleneiland zo goed als af met eigen scholen, kerken en winkels. De plannen omvatten veel ruimte voor groen, sport en spel, maar geen of weinig ruimte voor het parkeren van auto’s. Dat deed men in die tijd niet op straat. De flats kregen garages en bergingen op de benedenverdieping, zoals nu nog bij flats langs de Eisenhowerlaan is te zien. Een groenstrook langs het Amsterdam-Rijnkanaal bood gelegenheid voor ontspanning en velen zwommen indertijd in het kanaal. Nu staat in de groenstrook een paviljoen ter herdenking van oud-bewoner Martin Bril, een in 2009 overleden schrijver.
Tekst loopt door onder de foto

Eisenhowerlaan Kanaleneiland flat met garages (foto Bert Poortman)
Eisenhowerlaan Kanaleneiland flat met garages (foto Bert Poortman)

Lopend door de lanen is het beeld van ‘kraanbaanwoningen’ niet te ontwijken, de bouwwijze van geprefabriceerde delen onder een portaalkraan. Het zijn rijtjeswoningen, portiekflats van vier lagen en hogere flats, allemaal met een plat dak. Indertijd werden ze sober uitgevoerd want de hoeveelheid woningen was belangrijker dan ze te voorzien van een douche of centrale verwarming. Voor de jonge gezinnen maakte dat niet uit, de huizen waren ruim en door de grote ramen ook lichter dan wat Utrecht gewend was.

Omdat de woningnood nog steeds niet was opgelost, ook niet toen Overvecht af was, kwamen er in de jaren 1970-1980 groeikernen in het land. Nieuwegein, Houten en Maarssenbroek werden plaatsen met een grotere variatie aan huistypes en wél met de luxe van een douche, CV en parkeergelegenheid. Gezinnen die van de welvaart profiteerden, vertrokken in groten getale uit het Kanaleneiland. De vrijgekomen woningen hadden door de bouwwijze een lage huur en dat hielden ze ook na wat moderniseringen in de jaren 1980. Jonge gezinnen trokken erin. Velen waren immigranten ofwel nieuwkomers. Het waren gezinnen met lage inkomens zonder financiële mogelijkheden om te verhuizen. Het aantal jongeren nam toe. Wat had de wijk hun te bieden?

Brede stroken groen in de wijk boden ruimte voor recreatie en cultuur, van speelvelden, kinderbadjes tot beeldende kunst en kerken. De overheid nam standaard in begrotingen uitgaven voor de kunsten mee. Het beeld ‘Heracles met Hydra’ van Nic Jonk aan de Marco Pololaan staat symbool voor de aandacht voor beeldende kunst in de periode wederopbouw (1945-1970).
Tekst loopt door onder de foto

'Heracles met Hydra' of 'Victory' beeld van Nic Jonk groenstrook Marco Pololaan (foto Bert Poortman)
‘Heracles met Hydra’ of ‘Victory’ beeld van Nic Jonk groenstrook Marco Pololaan (foto Bert Poortman)

Waarom ging het mis en komt het goed?

De reputatie van Kanaleneiland veranderde in de jaren 1990. De rector van het toenmalige Niels Stensen College luidde in 1998 de noodklok. Thuis was er niet voldoende ruimte voor het maken van huiswerk en hulp van de ouders was er niet. Maar de rector bedoelde iets anders: de leraren hadden moeite om orde te houden. Met de school kwam het niet meer goed en is zelfs gesloopt. Het naastliggende gebouw van scholengemeenschap Hendrik van der Vlist aan de Amerikalaan wacht datzelfde lot. Het in 1964 door architect Henk Dam ontworpen gebouw heeft nu een tijdelijke bestemming. ‘Krachtstation Kanaleneiland’ voorziet in studentenkamers, een sportschool, horeca en ateliers. Helaas staat het gebouw op de nominatie om gesloopt te worden. Met een centraal in het gebouw gelegen kuil en trappen, een verdiept multifunctioneel plein, is het een erfgoedwaardig scholencomplex uit de periode wederopbouw. Het Krachtstation blijft wel bestaan, in te realiseren nieuwbouw.
Tekst loopt door onder de foto

Martin Bril paviljoen Kanaleneiland Groenstrook Rooseveltlaan (foto Bert Poortman)
Martin Bril paviljoen Kanaleneiland Groenstrook Rooseveltlaan (foto Bert Poortman)

Orde houden op scholen was niet het enige probleem. In de wijk woonden veel arme gezinnen. Stages van school zijn voor kinderen van nieuwkomers moeilijker te vinden en vast werk idem. Betaalbare kamers of woningen zijn nog steeds niet te vinden. Jongvolwassenen kunnen dan weinig anders dan thuis te blijven wonen. De wijk had steeds minder te bieden. De criminaliteit en onveiligheid namen toe. Daarom werd Kanaleneiland een Krachtwijk met allemaal plannen om de leefbaarheid te verbeteren. Wel is het zo dat er verschillend gedacht wordt over de oorzaken van de problemen van Kanaleneiland.

De wijk moest verbeterd worden. De Churchilllaan scheidt nu als een moderne nieuw aangelegde boulevard de wijk in noord en zuid. Het is de weg naar de Prins Clausbrug en Papendorp. In deze omgeving moet nieuwbouw het niveau van de wijk opkrikken. Woningbouwverenigingen Portaal, Bo-Ex en Woonin kennen weer buurtbeheerders en huismeesters. De verduurzaming van flats ligt op stoom en het zijn nog steeds ruime woningen. De gemeente zorgt voor meer groen in de wijk, wegen worden versmald. De muurschildering van Samira Charroud geeft kleur op de Cortezlaan. Het gaat beter met Kanaleneiland.
Tekst loopt door onder de foto

Muurschildering van Samira Charroud op de flat hoek Cortezlaan en Columbuslaan (foto Bert Poortman)
Muurschildering van Samira Charroud op de flat hoek Cortezlaan en Columbuslaan (foto Bert Poortman)

In juni bezoekt Oud-Utrecht in het kader van haar 100-jarig bestaan de wijk en kan de wijk ontdekt worden door middel van een historische wandeling met een gids of tijdens de Wijk Geschiedenis Quiz. Kijk voor het programma op de site van Oud-Utrecht.

Tekst: Bert Poortman

Tips om verder lezen bij Oud-Utrecht.

Wil je meeschrijven met ‘Op pad met Utrecht’? Mail dan naar redactie.nieuwsbrief@oud-utrecht.nl

Oud-Utrecht

Oud-Utrecht

De historische vereniging Oud-Utrecht is opgericht in 1923 en wil de kennis van en belangstelling voor Utrechtse geschiedenis, archeologie en monumenten stimuleren en waken over het behoud van het lokale en regionale erfgoed.

Profiel

11 Reacties

Reageren
  1. Ans

    De conclusie “. Het gaat beter met Kanaleneiland.” wordt niet echt onderbouwd in het artikel, behalve dat er nieuwbouw wordt gepleegd. Criminaliteit en onveiligheid zijn niet echt afgenomen toch?

  2. Claire Obscur

    Het is een beetje zoals met Overvecht, oude wijn in nieuwe zakken. Zolang men de oorzaak niet wegneemt blijft het tobben. Nederland is KING in pleisters blijven plakken op iets waar al aardig wat pleisters geplakt zitten. Time will tell. Altijd.

  3. Khalid

    Ans, ben der opgegroeid, wat jij nu roept lees jij via de media. Laatst genoemde zuigt alles uit zijn duim. Er gebeuren daar wel dingen, maar niet dagelijks en niet zo erg als wat de media dropte. Ik ben der opgegroeid, Kanaleneiland was en is nog een levendige gezellige wijk. De media maakte ons keihard zwart.

  4. G. de Vries

    @ Ans
    De criminaliteit is wel degelijk afgenomen. De wijk doet niet onder voor bv Overvecht, Zuilen en Leidsche Rijn. Iedere wijk in Utrecht kent criminaliteitscijfers.
    De veranderingen op Kanaleneiland zijn groot en dat is te danken aan een veranderende samenstelling van de bevolking.

  5. mathilde

    Wat een enorme trap na voor het Niels Stensen college . Door de school is toen aan de bel getrokken omdat de grote problemen van de wijk de school binnen kwamen. Om dan nu te zeggen dat de leraren geen orde konden houden !! is een uitspraak die niet getuigd van zich te hebben verdiept in de geschiedenis van de school.

  6. Michiel

    Er wordt lekker om de oorzaken van de achteruitgang, criminaliteit en ordeproblemen heen gedanst. “Jongeren kunnen geen stage vinden” is inmiddels wel een erg grijsgedraaide plaat.
    Is het bespreken van bepaalde onderwerpen nog altijd taboe?

  7. Pee

    Het is alleen maar erger geworden.
    Wie dat ontkent komt er nooit zelf.

  8. Jeroen

    @mathilde
    Ik zie geen trap na: de school trok aan de bel omdat de docenten meer problemen tegenkwamen dan ze zouden moeten aankunnen is wat ik uit de tekst opmaak.

    @Michiel
    Het schetsen van een situatie zoals die gezien/ervaren werd lijkt me niet een grijsgedraaide plaat. Ja, achterstandswijken hebben ook gevolgen voor de mensen die er wonen doordat ze uit achterstandswijken komen. Dat is een vicieuze cirkel die doorbroken moet worden.

  9. Koel Hoofd

    Er zat wel degelijk een douche in die eerste flats, alleen zagen die er toen wat anders uit. Het was het afvoerputje in de betegelde ruimte waar ook de wastafel was.

  10. Hans

    De muurschildering van Samira Charroud is klasse! Daar wordt je vrolijk van. Smaakt naar meer.

  11. fam h

    @koel hoofd. Hadden ze niet een lavet, zo,n op werkniveau gemonteerde, grote stenen wasbak waar je de was goed in kon doen en kleine kinderen in konden baden? Eronder zat dan een afvoerbuis die naar een putje in de grond liep. Er was dan vziw wel een kraan, maar warm water moest je uit de leuken halen. Dat jen ik tenminste uit vergelijkbare flats uit dat jaar elders. Nu lavet eruit en bij de kraan een douchestang met douche en met een aftakkinkje big een moderne wastafel.
    Klopt dit daar ook?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).