Recordjaar voor Spoorwegmuseum in Utrecht; meeste bezoekers ooit Recordjaar voor Spoorwegmuseum in Utrecht; meeste bezoekers ooit

Recordjaar voor Spoorwegmuseum in Utrecht; meeste bezoekers ooit

Recordjaar voor Spoorwegmuseum in Utrecht; meeste bezoekers ooit
Met Winterstation trekt het Spoorwegmuseum veel bezoekers in de winter.
Het Spoorwegmuseum trok in 2023 495.000 bezoekers en dat is een record. Nog nooit eerder kwamen er in een jaar zoveel mensen naar het museum. “Eerlijk gezegd hadden we zo’n hoog aantal ook niet verwacht”, zegt Marleen Schlichting, hoofd marketing van het Spoorwegmuseum. 

Het Spoorwegmuseum trok in 2023 495.000 bezoekers en dat is een record. Nog nooit eerder kwamen er in een jaar zoveel mensen naar het museum. “Eerlijk gezegd hadden we zo’n hoog aantal ook niet verwacht”, zegt Marleen Schlichting, hoofd marketing van het Spoorwegmuseum. 

Vooral de evenementen van het museum werden goed bezocht, legt Schlichting uit. ‘Winter Station’, dat in de kerstvakantie werd georganiseerd, was de uitschieter. Ook het aantal bezoekers op doordeweekse dagen ligt hoger dan voorheen. Schlichting: “Wat ook meehielp was de verregende zomervakantie, dan gaan de vakantievierders op zoek naar een leuke binnenlocatie.”

Het nieuwe record is ruim 50.000 bezoekers boven het oude record. Dat werd gevestigd in 2017, toen 444.000 mensen het museum bezochten. In april opent het museum een nieuwe tentoonstelling ter ere van het 150-jarig bestaan van het Maliebaanstation, dat tegenwoordig het entreegebouw van het Spoorwegmuseum is.

Coronacrisis

Het spoorwegmuseum is niet het enige museum dat in 2023 een goed jaar had. De Domkerk had het bezoekerspeil weer op het oude niveau en ook het Centraal Museum had 100.000 bezoekers meer dan het jaar ervoor. Bezoekersaantallen voor culturele activiteiten waren langere tijd laag vanwege de coronacrisis.

Gekoppelde berichten

5 Reacties

Reageren
 1. Jan

  En nog steeds is er geen pendel bus naar een parkeerplaats buiten het centrum (bijv stadion) geregeld, zodat bij grote evenementen de hele Maliesingel vastloopt door auto’s die bij het museum willen parkeren terwijl de parkeerplaats al vol is.
  Als,je als museum zoveel bezoekers en inkomsten hebt kun je dat best regelen.

 2. JM

  @Jan, weet jij dan niet dat je er met de trein heen kunt? Dat zoveel bezoekers dat niet doen kun je de organisatie van het museum niet aanrekenen.

 3. Ans Harterink

  Het was zo druk dat je bij t schaatsen en alle andere attracties een uur moest wachten.
  Er werden teveel mensen binnen gelaten. Ik heb 60 euro betaald maar niets kunnen doen omdat je te lang moest wachten. We zijn dus met een grote teleurstelling zonder iets te doen naar huis gegaan.

 4. Driesopdefiets

  Ook als buren hebben we genoten: de hele dag auto’s in onze straat, op zoek naar een plekje om te parkeren (die er niet is) gevolgd door auto’s die op zoek zijn naar een plekje die er niet is, gevolgd door… En als je zelf even weg moet, kun je het als buurtbewoner op zoek naar een plekje die er niet is. Ons verzoek aan het swm om ons buurtje te markeren met een hek en bord P VOL is wel erg overvraagd…

 5. S

  Hahaha al die mensen die met de auto naar het museum gaan… dan is er toch wel iets mis met je!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).