Utrecht investeert ruim 45 miljoen euro in culturele hart Berlijnplein; ‘Dit is het laatste puzzelstukje’ Utrecht investeert ruim 45 miljoen euro in culturele hart Berlijnplein; ‘Dit is het laatste puzzelstukje’

Utrecht investeert ruim 45 miljoen euro in culturele hart Berlijnplein; ‘Dit is het laatste puzzelstukje’

Utrecht investeert ruim 45 miljoen euro in culturele hart Berlijnplein; ‘Dit is het laatste puzzelstukje’
Wethouder Anke Klein. Foto's: Bas van Setten & Chantal Spaan
De langgekoesterde wens om van het Berlijnplein een groot cultureel centrum van Utrecht te maken is weer een stap dichterbij. Al langer staan er op een deel van het plein gebouwen waar allerlei evenementen worden georganiseerd, maar dit worden er in de toekomst veel meer. “Het is het laatst ontbrekende puzzelstukje in Leidsche Rijn”, zegt wethouder Anke Klein.

De langgekoesterde wens om van het Berlijnplein een groot cultureel centrum van Utrecht te maken is weer een stap dichterbij. Al langer staan er op een deel van het plein gebouwen waar allerlei evenementen worden georganiseerd, maar dit worden er in de toekomst veel meer. “Het is het laatst ontbrekende puzzelstukje in Leidsche Rijn”, zegt wethouder Anke Klein.

Stadslab RAUM is vier jaar geleden op het Berlijnplein gestart met het organiseren van culturele activiteiten. In korte tijd zijn daar Goede Vrijdag, het Nieuw Utrechts Toneel (NUT), Jonge Honden, SHIFFT, IRC, 155 en Buurtwerkkamer bijgekomen. Ook de HKU heeft inmiddels laten weten naar het Berlijnplein te komen.

Gebouwen

Op het deel van het Berlijnplein waar nu onder andere RAUM te vinden is komen allerlei gebouwen met onder andere studio’s, voor dans, theater en muziek, een presentatieruimte, ateliers, horeca, werkplaatsen voor onderwijs en creatieve industrie.

Het hele gebied beslaat straks 9.200 vierkante meter, nu is dat nog 600 vierkante meter én alles wordt op een circulaire manier gebouwd. Dat wil zeggen dat er naast gebruik van herbruikbare of hergebruikte materialen, ook gebouwen worden ontworpen die in de toekomst verschillende functies kunnen krijgen. Voor het totale project is een bedrag van 45,2 miljoen begroot.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Partners

“We hebben dit al lang geleden beloofd”, zegt wethouder Anke Klein. Maar voordat de eerste schop de grond ingaat moet er echter nog wel het een en ander gebeuren. “We gaan nu starten met een aanbesteding voor de ontwikkelaar van het gebied. Hoe het precies wordt qua inrichting gaan we vormgeven met de partijen die zich hier vestigen.” Het idee is dat de eerste gebouwen in 2025 verrijzen.

Klein noemt de plannen ‘het laatste puzzelstukje’ voor Leidsche Rijn. “Wonen was er natuurlijk al lang in dit gebied en sinds de oplevering van Leidsche Rijn Centrum werden daar de winkels aan toegevoegd. Nu komt daar ook cultuur bij.”

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Trots

Donica Buisman, directeur van RAUM, zegt trots te zijn op de plannen. “Het hele gebied wordt opnieuw ingericht. Ik ben blij dat er niet een groot pand komt, maar allerlei verschillende gebouwen met publieke buitenruimtes. We willen met het gebied aansluiting vinden op de stad en ook op het aanbod uit de stad.”

Greg Nottrot is artistiek directeur van het NUT. “Ik vind het tof om met zijn allen te bouwen aan de identiteit van dit gebied, met betrokkenheid van de bewoners. Wat ik daarnaast mooi vind is dat het Berlijnplein een volwassen gebied is met een landelijke allure.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Brand

In november 2020 verwoestte een brand het theatergebouw van het NUT. Vier minderjarigen werden daar toentertijd voor aangehouden. Op de plek van het gebouw staan nu twee loodsen.

Gekoppelde berichten

38 Reacties

Reageren
 1. Nina

  45 miljoen? Dat is Doe even gewoon, zeg.

  Er is een coronacrisis en er komt een financiële crisis daardoor die zijn weerga niet kent. Eerst maar eens de spaarpot vullen.

 2. Herman

  45 mln. Zijn ze nu helemaal gek geworden?
  Waanzin, na die 45 (!) mln. Ieder jaar nog x mln beheer, onderhoud e.d.
  Onvoorstelbaar!

 3. Bill

  Ja, 45 miljoen lijkt veel, maar dit is natuurlijk al lang gepland en gereserveerd geld. En wil je van Leidsche Rijn Centrum een écht centrum maken dan snap ik dit wel, ondanks alle urgente zaken nu.

  Ik hoop dan wel dat er voor dit geld geen slap aftreksel wordt gerealiseerd, maar een gebouw van (inter)nationale uitstraling!

 4. Utrechter

  Laat ze eerst de bestaande culturele voorzieningen maar wat meer steun geven.

  Verder geloof ik niet dat het in Leidsche Rijn een succes wordt.

 5. JM

  Mag het gebruikelijke gekakel in het kippenhok even tot bedaren komen? 45 miljoen gedeeld door 9200 vierkante meter is nog geen 5000 per meter. Dat is een heel redelijk bedrag voor leuke dingen voor de mensen. Als er iets tijdens de lockdown duidelijk is geworden is het wel dat de stadsmens een schreeuwende behoefte heeft aan vermaak. Dat daar in een joekel van een stadsdeel als Leidsche Rijn wat aan gedaan wordt is dus een goede zaak.

 6. Scherpschutter

  Welkom in het linkse openbare gesticht Utrecht. Waar bedrijven bij bosjes omkieperen, voor velen geen huis te vinden is en de armoede hals over de kop toeneemt, en links doodleuk 45(!) miljoen uitgeeft voor links hobby-pretpark…waar niemand vrijwillig voor wil betalen.

  Knetterknettergek.

 7. paul

  Goed plan ! Dus geen museum voor hedendaagse kunst of zo, maar een soort van Hybride cluster van gebouwen en functies.
  Past bij karakter van de Utrechtse genen op cultuur gebied, een rijke culturele voedingsbodem voor initiatieven.
  @Nina & Herman… regeren is vooruit zien, de huidige corona crisis is geen reden om de toekomst van een heel stads deel waar straks bijna 100.000 mensen wonen te vergeten…

 8. John

  UTRECHT ????? U bedoelt De Meern

 9. Don

  Kijk dan is weer duidelijk waarom de WOZ en parkeerbelasting tot astronomische hoogte verhoogd worden. De elitaire happy few moeten weer een cultuur paleisje om het glas te heffen. Las elders dat Utrecht protesteert tegen de tegenvallende gemeente fonds bijdrage. Maar las ik dit zo lees verbaasd het me niet dat deze verlaagd is. Heel maar dan ook heel hoog tijd voor verkiezingen.

 10. Koel Hoofd

  Geldverspillen aan onzin is onze gemeente altijd heel erg goed in geweest.

 11. Bertje 030

  We hebben al Tivoli waar al diverse keren dik geld bij moest en nu creeren we weer een bodemloze put. Samen met de 30 miljoen voor de aanpak van de Charthesiusweg had Overvecht hiervoor een ondertunnelde rondweg gehad, maar ja…. het is maar Overvecht.

 12. Pee

  45 miljoen,waar een brand al niet goed voor is.

 13. Bodemloze Put

  Stop trying to make Berlijn Plein happen. It’s not gonna happen

 14. Steve

  Het ziet er uit als een bouwspeeltuin.
  Het was niks en het is niks en het zal nooit wat worden daar.
  45 miljoen gemeenschapsgeld weggegooid.

 15. Ihsan

  Als aller-allerlaatste puzzelstukje koopt de utrechter voor een schappelijke prijs wat ‘cultuuur’ voor de suburbanalen in Leidsche Rijn. Circulair, want dat past perfect bij de VINEX realiteit!
  “Wat ik daarnaast mooi vind is dat het Berlijnplein een volwassen gebied is met een landelijke allure.”
  Alles moet een strikje, ook een hondendrol.
  Wanneer krijgt Overvecht trouwens haar eerste plein, winkelstraat, cultuurcentrum of museum? Ik neem aan dat geld geen rol meer speelt.

 16. Ankie Molensteen

  Twee miljoen om het UCK te redden was teveel gevraagd. DUMS krijgt geen enkele bestaanszekerheid van de gemeente; ik voorspel dat de bestemming “onderwijs” van de muziekschool op het Domplein wordt omgezet, zodat de gemeente net als met Tivoli Oudegracht kan cashen. Met investeren in het Berlijnplein, dat tegen Lombok en Oog in Al aanligt, schiet Leidsche Rijn qua cultuurlokaties weinig op. Wat is de achterliggende gedachte van het Utrechtse cultuurbeleid eigenlijk, en wat vindt de gemeenteraad hiervan?

 17. WP

  @Bertje 030
  Een tunnel, zeker een wegtunnel is wel net even iets duurder…

 18. Ome Jan

  Laat die 45 miljoen en andere miljoenenprojecten een paar jaar zitten en besteed het aan belangrijkere zaken die vandaag de dag spelen.

  Belachelijk!

  Ome Jan

 19. jan

  Er wonen straks 70000 mensen in Leidsche Rijn. Een stad op zichzelf en de grootste wijk van Utrecht. Heel goed dat daar centrale voorzieningen voor worden gemaakt

 20. Joris

  @reaguurders: 45 mln. voor cultuur op deze plek betekent dat óók de ‘snollebollekes’ cultuur hier een plekje kan krijgen. Utrecht wordt er alleen maar leuker van, voor iedereen.

 21. Zonnewende

  @John

  Pak even de kaart erbij.
  De Meern ligt 3km verderop in ZW-richting tegen de A12.
  🙂

  Het Berlijnplein ligt tegen de A2.

 22. Rob

  @joris, alleen maar leuker.. zeker! De bizarre verhoging van de parkeervergunningen valt daar ook onder?!

 23. Ihsan

  @Joris: ‘Snollebollekes’ is inderdaad het soort cultuur dat ik meer met Leidsche Rijn zou associëren. Maar het is tevens een commercieel succes wat geen subsidie nodig heeft.

 24. W.

  @Zonnewende: Jep en dan nog: De Meern maakt inmiddels al 20 jaar deel uit van de gemeente Utrecht 🙂

 25. Karel

  Ik zie het al, het wordt erg gezellig! 🤪

 26. Otto Nelemans

  Veel Halbe Zijlstra’s in deze stad Henry James zei het al:

  „It is art that makes life, makes interest, makes importance, and I know of no substitute for the force and beauty of it’s process.”

  $5miljoen, hopelijk volgt er weldra meer!

 27. G. de Vries

  Dat L’ rijn is toch een beetje a la Nieuwegein en staat gevoelsmatig los van Utrecht-stad. Het kanaal is de scheidslijn. Waarom 45 miljoen pompen in een plein om dit op te pimpen voor culturele zaken voor de happy few??
  Ook Utrecht heeft te maken met een corona,-economische en milieucrisis dus Utereg:’let op uw saeck!’ . Er zijn de afgelopen jaren al zo veel geldverslindende bizarre projecten gepasseerd.

 28. UtrechtvoorUtrecht

  45 miljoen? Daar kunnen we ook 65 meter aan verbreding van de A27 van betalen! Daar zijn dan tijdelijk 15 banen mee gemoeid en dagelijkse files. Lijkt me beter dan te investeren in een centrum dat op de lange termijn veel meer banen en opleidingsmogelijkheden creëert. En dat is los van het vermaak.

 29. Manou De R.

  @Bill: gewoon zoals al het overige in deze Vinex Bouwput. De bekende blokkendozen.

 30. Nina

  Bedenk even goed wat je met 45 miljoen aan cultuur kunt redden van de ondergang. Zoveel instellingen staan op instorten door de coronacrisis.

  45 miljoen….. dat gaan we toch niet stoppen in iets wat zichzelf nog niet heeft bewezen? Kom op, zeg! De coronacrisis vraagt om herziening van beleid.

 31. liefde voor Utrecht

  Mooi! Ik hoop dat het genoeg is om iets moois van te maken. Het is in ieder geval goed nieuws voor heel Utrecht!

 32. BW

  @Nina
  Nee, in een stadsdeel in ontwikkeling waar nooit serieus aanbod is geweest, is inderdaad nog niks bewezen. Sowieso een messcherpe observatie, maar zolang daar niets wordt neergezet zal er ook nooit iets worden bewezen.

  Prachtige reacties weer. Leidse Rijn heeft inmiddels zo’n 100 duizend inwoners, maar er mag geen cent naar algemene voorzieningen. Heb de indruk dat demense die 45 miljoen vergelijken met hun eigen spaarsaldo en dan concluderen dat het veel geld is. Ter vergelijking: Tivoli heeft ca. 160mln gekost. Dat was inclusief een hele gezellige kostenoverschrijding van pakweg 60mln, maar als dit project binnen budget blijft (dat moeten we natuurlijk nog wel even afwachten) dan is die 45mln echt een alleszins redelijk bedrag.

  Ook de hand in eigen boezem: ook voor mij geldt dat de stad gevoelsmatig een beetje ophoudt bij de A2. Ik woon in Oog in Al, dat Berlijnplein ligt hier hemelsbreed een paar honderd meter vandaan en toch kom ik er nooit. Nou zat daar tot op heden niets wat ik niet in de stad kan vinden, maar wellicht verandert dat met dit centrum.

 33. Ramon

  Ik daag alle Utrechters uit een naar Leidsche Rijn te komen. Pak je fiets, steek via de Dafne Schippersbrug of de Gele brug het kanaal over en laat je verrassen. Ontdek het werkelijk prachtig Maxima Park met het Lint erom heen. Drink een biertje bij Brouwerij Maximus of Theehuis Angora, kunnen de kids spelen in de Bosspeeltuin (zelfde niveau als Griftpark) bezoek Leidsche Rijn centrum met het heerlijke Brusselplein. Één van de mooiste stadspleinen van Utrecht. En dan het Berlijnplein. Met bioscoop, in de zomer de buitenlucht voorstellingen van het Nieuw Utrechts Toneel , deze zijn onder de oude stationskappen van Utrecht CS. Daarnaast is RAUM een hele leuke horeca/ vrijplaats voor kunst. En het Berlijnplein gaat dus alleen maar leuker worden. Komende 2-3 wordt alles er omheen gebouwd waardoor een mooi omsloten plein ontstaat.

  Ik ben zelf gek op de oude stad/ binnenstad,. Maar dat houd me niet tegen ook te genieten van al het moois wat LR inmiddels al te bieden heeft. Bijna 80.000 Utrechters wonen daar. Ga het gewoon eens met een open mind bekijken

 34. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat het goed besteed geld is en huivert van de gure reacties hier.

 35. Falo

  Pff wat een gezeur over Leidscherijn zeg, kom eens kijken aan de andere kant van de A2. @Ramon +1

  Deze Utrechter, geboren Ouwijkerdwarsstraat, woont hier al jaren met veel plezier. Het is groen, veel vriendelijke en schoner dan in het centrum waar ik eerst woonde, ruimer en relaxter.
  Maar blijf alsjeblieft lekker in de pareltjes als Lunetten, Kanaleneiland, Overvecht en Ondiep…..of is het ‘echte’ Utrecht alleen het stukje langs de grachten en de single..

 36. Berlijnplein

  @Ramon: al die plekken die je noemt worden al jaren bezocht door ondergetekende en onze vrienden en kennissen. Desalniettemin zie ik het Berlijn plein echt niet gebeuren. De stad Utrecht ligt gewoon veel te dicht bij, het voegt niets toe, en als het woord “vrijplaats” of “broedplaats” valt icm cultuur of kunst, berg je dan maar. Een lange historie van mislukte initiatieven die uiteindelijk opgedoekt werden na gebrek aan maatschappelijke relevantie en draagvlak. Meestal zijn en blijven het inteelt circlejerks waar iemand goed was om subsidie aanvragen. Er zijn meer dan genoeg culturele initiatieven op fiets afstand van LR die zich al bewezen hebben en door Corona op omvallen staan en die beter met dit geld afzijn.

 37. Nina

  @BW

  Die miljoenen voor Tivoli waren in een economisch florerende tijd voor corona. Dat kun je niet vergelijken met het financiële drama waar we nu voor staan.

  Daarom dus: beleid herzien.

 38. wollie

  toch fijn dat je de vaste zuurpruimen op DUIC hier niet zult tegenkomen, dat maakt de plek meteen een stuk aantrekkelijker! 🙃

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).