Utrecht wil drie jongerencultuurhuizen openen in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern Utrecht wil drie jongerencultuurhuizen openen in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern

Utrecht wil drie jongerencultuurhuizen openen in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern

Utrecht wil drie jongerencultuurhuizen openen in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern
Foto: Bram van Toor
Utrecht wil dat er in de wijken Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern drie jongerencultuurhuizen komen. In de twee wijken wonen veel jongeren, maar het aanbod voor hen is nog beperkt. Daarom trekt de gemeente de portemonnee.

Utrecht wil dat er in de wijken Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern drie jongerencultuurhuizen komen. In de twee wijken wonen veel jongeren, maar het aanbod voor hen is nog beperkt. Daarom trekt de gemeente de portemonnee.

Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern zijn qua oppervlakte groot, en er wonen ook nog eens veel jongeren. 40 procent van alle Utrechters onder de 26 jaar woont in deze wijken en de wijken, en er komen ook nog steeds meer jongeren bij. Volgens de gemeente zijn er echter nog te weinig plekken waar cultuur en creativiteit centraal staan.

De gemeente stelt daarom geld beschikbaar voor drie nieuwe jongerencultuurhuizen: een in Vleuten, een in De Meern en een op het Berlijnplein. Er wordt nog gezocht naar precieze locaties.

Aanmelden vanaf 8 januari

Organisaties die graag een jongerencultuurhuis willen beginnen kunnen vanaf 8 januari tot en met 31 maart subsidie 2024 aanvragen. Een adviescommissie, die bestaat uit vijf leden onder wie 2 jongeren, beoordeelt de aanvragen. Tot de jongerencultuurhuizen er zijn, is er budget voor culturele activiteiten voor jongeren.

“Met deze subsidie investeren we duurzaam in jongerencultuur in de buurt en in de stad”, zegt wethouder Eva Oosters (Cultuur). “Het jongerencultuurhuis is een laagdrempelige en inclusieve plek waar jongeren hun creatieve en culturele talenten kunnen ontdekken. Het moeten plekken worden waar jongeren zich veilig en thuis voelen.”

Gekoppelde berichten

13 Reacties

Reageren
 1. JdV

  Gaaf! Een uitnodiging om subsidie aan te vragen. Ff snel stichting oprichten, volkomen onhaalbaar maar ambitieus programma bij elkaar verzinnen dat jongeren ontzettend zal aanspreken en cashen maar!! Kaching!!

 2. fam Ho

  Het lijkt niet slim om iederen te verleiden kunstenaar te willen worden en overigens ook raar dat deze plekken steeds speciaal voor jongeren zijn

 3. W.

  JdV heeft de misantropie tot een ware kunst verheven.

 4. Fixie

  Best vlot na 25 jaar…

 5. Jacq

  @ W. Hij heeft het uitgevonden.

 6. Alex

  En voor Azotod was geen subsidie meer ?

 7. S

  Het verbaast me dat jdv, die zelf in LR woont, niet ziet dat dit hoognodig is. De zeer eenzijdige leeftijdsopbouw van dit soort wijken gaan vroeger of later tot problemen leiden, zoals jeugdbendes en criminaliteit.

 8. Statler

  @Alex:
  U bent getuige van een stad die volledig naar de wensen van een nieuw bestuur en hun electoraat ingericht wordt. Blijkbaar past een eigenzinnig Azotod niet in die wensen. Utrecht wordt helaas in veel opzichten een monocultuur.

 9. Dr. Dré

  Ik stel voor: Icarus in Vleuten en Azotod in De Meern.
  Berlijnplein moet ik ff iets voor verzinnen…

 10. Robert van steensel

  Alex je hebt een punt.

 11. Rik

  Inderdaad, alles eerst dood laten bloeden, Vleuten had het Hamhuis , de Meern Azetod , en net nu het noodgedwongen aan een kerk is verkocht gaan we het wiel opnieuw uitvinden te beginnen met een commissie, ben benieuwd hoe groot die gemeentelijke bijdrage zal zijn, waarschijnlijk net genoeg om een paar ambtenaren aan de slag te houden , net te weinig om ook maar iets zinnigs op te zetten.
  Positief is dat ze het probleem eindelijk erkennen dat er niks te doen is voor 14 tot 20 jarigen.

 12. Kloek

  Azotod, het bestaande poppodium in (Vleuten) de Meern, wilde men als gemeente niet helpen en nu moet er een nieuw podium naast Azotod komen? Wat is hier/ daar aan de hand? Kan iemand mij dat eens uitleggen

  En nu staat Azotod onder invloed van zo’n nieuwe protsestantse kerkbeweging, mensen met visioenen over het kopen van podia enzo.

 13. Boogschutter

  @ S
  Die verbazing over de bijdragen die JdV hier regelmatig deponeert is er bij mij niet meer. Het vat waar deze beste man altoos uit tapt (of is het een mevrouw? wie zal het zeggen) is er eentje vol azijn. Nooit eens een goed glas wijn za’k maar zeggen. Weinig verrassend kortom.
  Het scheppen van genoemde voorzieningen in LR is overigens een verstandige maatregel. U heeft dat me goede argumenten aannemelijk gemaakt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).