22 nieuwe historische films over Utrecht | De Utrechtse Internet Courant 22 nieuwe historische films over Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

22 nieuwe historische films over Utrecht

22 nieuwe historische films over Utrecht
Het Utrechts Archief heeft 22 nieuwe historische films over de stad aan de collectie toegevoegd. Het merendeel van de films is online te bekijken. De nieuw toegevoegde films komen uit de jaren 70 en 80.

Het Utrechts Archief heeft 22 nieuwe historische films over de stad aan de collectie toegevoegd. Het merendeel van de films is online te bekijken. De nieuw toegevoegde films komen uit de jaren 70 en 80.

De films leggen bijzondere momenten uit de Utrechtse geschiedenis vast en tonen de ontwikkeling en de groei van de stad. De beelden bevatten onder andere kleurenbeelden van de wijk Lunetten in aanbouw en de overhandiging van de eerste sleutel in de zomer van 1977. Daarnaast zijn er opnames van het centrum van Utrecht: zo zijn de beelden van een optocht met historische bussen op het Vredenburg in 1981 mooi om te zien.

Ook zijn er kleurenbeelden van station Utrecht Centraal en Hoog Catharijne begin jaren 80, toen nog een modern winkelcentrum. Ook het bezoek van de paus aan Utrecht in 1985 is vastgelegd op beeld.

De nieuwe films zijn vrijwel allemaal gemaakt door Henk Gomersbach. Hij was vanaf de jaren 50 tot in de jaren 80 als filmmaker in dienst van gemeentelijke organisaties zoals het Gemeentelijke Energie en Vervoersbedrijf Utrecht en het Bureau Voorlichting. Vrijwel de meeste films zijn online te bekijken, enkelen zijn vanwege auteursrechten alleen te bekijken in de studiezaal.

3 Reacties

Reageren
 1. Freek

  ‘Je hebt geen Flash Player.’ krijg ik gemeld dus ik kan de films niet zien. Flash – seriously!? Tuurlijk heb ik geen Flash Player! Tis 2017 mensen…

 2. lezer

  Mooie tijdsbeelden inderdaad. Iets dat meteen opvalt: Hoog Catharijne is merendeels jaren ’70 maar delen zoals het Gildenkwartier en de bebouwing rondom het Smakkelaarsveld (FGH-bank en Movares) zijn rond 1980 opgeleverd. In de film met de optocht van de bussen zie je dat de kantoorgebouwen aan het Smakkelaarsveld waar nu de FGH-bank zit en Movares zitten nog gebouwd moesten worden. Ik vermoed dat de film over Hoog Catharijne als aanleiding had om het toen nieuwste gedeelte (Het Gildenkwartier) in beeld te brengen.

 3. lezer

  Vervolgreactie: in dit filmpje krijg je ook meer begrip voor alle lelijkheid die ontstaan is. Het Smakkelaarsveld dat ze aanleggen (kantoren en bestrating) ziet er in het filmpje helemaal niet zo slecht uit ….. toen het nog net gloedje nieuw was. Helaas werd(en) alle witte beton en alle witte B2-achtige bouwblokken vrij snel grauw, grijs en met de nodige algen en mos ook donkergroen….

  Het vereist voorstellingsvermogen om van te voren te zien hoe mooi een gebouw of straat (nog) is als de nieuwigheid eraf is.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).