Utrechts Centrum voor de Kunsten failliet verklaard | De Utrechtse Internet Courant Utrechts Centrum voor de Kunsten failliet verklaard | De Utrechtse Internet Courant

Utrechts Centrum voor de Kunsten failliet verklaard

Utrechts Centrum voor de Kunsten failliet verklaard
Het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) is failliet verklaard. Het bankroet komt niet als een verrassing, vorig jaar werd al bekend dat het doek zou vallen voor de instelling die zich richt op amateurkunsteducatie.

Het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK) is failliet verklaard. Het bankroet komt niet als een verrassing, vorig jaar werd al bekend dat het doek zou vallen voor de instelling die zich richt op amateurkunsteducatie.

Het UCK en de gemeente Utrecht zijn al langer verwikkeld in een strijd. Hoewel bekend was dat de instelling moest sluiten door een slechte financiële situatie meent het UCK dat de gemeente heeft aangestuurd op het slechtst mogelijke scenario.

“De gemeente wilde duidelijk van ons af”, vertelt directeur Jeroen van Spijk. “Het UCK heeft zich jaren ingezet voor de inwoners van Utrecht. We hebben verschillende bezuinigingsrondes achter de rug. Het was echter net niet genoeg om financieel te overleven. Maar enig respect hebben we niet gekregen van de gemeente. Ze hebben niks toegegeven.”

‘Kind van de rekening’

Volgens de directeur zijn de medewerkers vooral de dupe. “We hebben 200 mensen hier werken, waarvan 60 in vaste dienst. Door het faillissement krijgen ze geen ontslagvergoeding. Ze moeten gewoon een uitkering gaan aanvragen. Zij zijn het kind van de rekening.” Van Spijk laat weten dat er nog verschillende procedures lopen tegen de gemeente.

De gemeente stopte de subsidierelatie met het UCK omdat ze hun financiën niet op orde kregen. Het UCK vroeg vorig jaar juist om extra subsidie. De gemeente gaf dit jaar voor maar zeven maanden financiering, zodat het cursusjaar afgerond kon worden. Inmiddels is bekend dat tien Utrechtse organisaties de rol van het UCK gaan overnemen.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Fijn dat ze in plaats van bijvoorbeeld een leverancier te betalen vlak voor het faillissement nog wel ‘ruimte’ hebben gevonden om een spandoek te laten drukken….

  Opgeruimd staat netjes, zullen we maar denken.

 2. Elsje van Ree

  Alle tien organisaties die de activiteiten van het UCK overnemen zijn activiteiten op gebied van muziek, theater en dans. Waar blijven dan al die amateurs die schilderen, beeldhouwen, grafiek beoefenen en fotograferen? Is er geen enkele organisatie die deze activiteiten voor zijn rekening neemt?

 3. Piet

  @Elsje, er zijn tientallen organisaties die de door u genoemde activiteiten aanbieden. Begin eens te kijken op de website van de volksuniversiteit of google eens op beeldhouwen utrecht krijgt u hele leuke verassende organisaties te zien. Utrecht is groter dan alleen het UCK ofschoon het UCK daar anders over dacht.

 4. Claudia

  Ik schat zo in dat de goegemeente hier weinig aan gaat missen.

 5. Jos

  Even twee dingen.

  “de gemeente wilde kennelijk van ons af”> het waarom lijkt me in deze best belangrijk. Het UCK vaart nu al een hele tijd een zeer agressieve koers richting de partij waar men enorm van afhankelijk is. Het lijkt me dat hierin het antwoord al voor een deel omsloten zit.

  Het UCK weet inmiddels al jaren wat het scenario ging worden. In plaats van beleid aanpassen werd er meer subsidie aangevraagd. Tja…….Iets in me zegt at er geen constructieve dialoog is geweest met de gemeente onder het mom van “we komen er samen uit’, iets in m zegt ook dat UCK bluspoker heeft gespeeld met het idee dat de gemeente dan wel overstag zou gaan.

  @ Elsje van Ree

  Dit vind ik inderdaad wel dubieus.

  Ik weet dat nog zo’n subsidieslurpen (met de goede contacten binnen de gemeentelijke organisatie), qua hoogte van bedragen best wel onterecht (niet op basis van inhoud of op basis van functie, of omdat ze subsidie krijgen,want dat mogen ze van mij), ‘t Hoogt zich al jaren ineens wil profileren als centrum voor media en beeldcultuur (best raar met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid op 19 kilometer afstand, die al jaren bezig ZIJN hetzelfde te doen en inmiddels ook samen zijn gegaan met COMM en het Persmuseum en precies als doelstelling hebben een mediainstituut te zijn en centrum voor beeldcultuur te worden). Nog vreemder aangezien de burgemeester van Hilversum, ex Volksnat hoofdredacteur en PvdA-coriffe, Pieter Broertjes, jaren lang achter de schermen wat te zeggen had bij ‘t Hoogt en natuurlijk enorm op de hoogte is van de plannen in zijn eigen gemeente.

  Kennelijk is er al in een onderonsje met de gemeente, terwijl de situatie van ‘t hoogt voor de toekomst behoorlijk wankel en gammel is, afgesproken dat ‘t hoogt in de nabije toekomst een deel van die taken kan gaan krijgen. Lijkt me dat de plaatselijke journalistiek en de politiek dit eens even mogen gaan uitzoeken.

 6. Herman

  Daar kon je op wachten.
  hebben nog snel even geld besteed om frustratie richting gemeente te uiten.
  De crediteuren zijn daar weer daar de dupe van geworden.

  Faillissement is misschien zielig voor enkele goedwillende medewerkers, maar dat de organisatie UCK failliet is is een zegen voor de stad. Incompetente organisatie die totaal op zichzelf gericht is, reflectie mist en maatschappelijk geen voelhoorns heeft.

 7. Henk

  Even de CV van Jeroen van Spijk op LinkedIn bekeken. De beste man noemt zich CEO (Chief Executive Officer) een titel die past bij grote bedrijven. Als je zo’n titel gebruikt en je CV ook nog in het Engels opstelt dan heb je het wel erg hoog in je hoofd zitten en snap je niet dat een UCK iets heel anders in….

 8. Kadoendra

  Het is best goed mogelijk dat mismanagement de oorzaak is van het faillissement. Maar het blijft een feit dat alle medewerkers die geen enkele management rol hadden nu in een zeer trieste situatie zijn beland.

 9. Marcel G

  ‘De medewerkers moeten nu een uitkering aanvragen’ zegt de CEO(!) van het UCK. Hoe durf je jezelf zo te noemen als je salaris uit een subsidiepot komt. Een CEO die het zo laat sloffen was in het bedrijfsleven al lang de laan uitgevlogen! Had beter op je budget gelet dan was het niet zover gekomen. Wees blij dat er in Nederland uitkeringen bestaan. Zestig mensen in vaste dienst bij een gesubsidieerde culturele instelling, geen wonder dat je geen sluitende begroting krijgt. Meer soorten cursussen aanbieden, dan krijgen we meer subsidie hebben jullie gedacht, maar zo heeft niet gewerkt. Gelukkig wordt het geld nu verdeeld over meerdere instellingen zodat budgetten beter beheerd en besteed worden. Het UCK heeft zichzelf uit de markt geholpen, hoogmoed komt voor de val!

 10. Albert van der steen

  Vroeger heette het gewoon de Utrechtse muziekschool………. Naderhand het UCK . en dan al die reacties hier. De een nog misselijkmakender dan de andere. Veel kinderen dromen ervan een opleiding te krijgen in de muziek. Maar hun ouders hebben geen geld. Goede kwaliteitsmuziek is alleen weggelegd voor de allerrijksten, daarom is het medialandschap en het muzieklandschap ook zo extreem verloederd. Het zijn of criminelen zwaaiende met messen, scheldend, vloekend, gillend, of camponello muziek. Echte lichte muziek, kunst, nederpop, o kwaliteitsmuziek wordt niet meer gemaakt. Dit is het failliet van een cultuur, en dit is voor cultuurvernielers de kers op de taart. In en in triest. Zoveel kinderen die het zouden willen maar nooit een viool ter hand kunnen nemen. Zoveel kinderen die (pijp) orgel willen leren spelen, maar het niet kunnen omdat moeder of vader er niets van snappen, omdat ze laag ontwikkeld zijn, zoveel kinderen die eigenlijk cello wilden leren spelen maar op 10 hoog achter met een bijstand van hun mishandelde moeder tussen het tuig opgroeien en enorme talenten hebben . Men vergeet hier iets. Men vergooit hier geen UCK. Men vergooit hier mensenlevens ! – ik heb gezegd-

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).