Utrechtse kunstenaars gaan weer elektriciteitskastjes opfleuren en vragen daarbij hulp van buurtbewoners Utrechtse kunstenaars gaan weer elektriciteitskastjes opfleuren en vragen daarbij hulp van buurtbewoners

Utrechtse kunstenaars gaan weer elektriciteitskastjes opfleuren en vragen daarbij hulp van buurtbewoners

Utrechtse kunstenaars gaan weer elektriciteitskastjes opfleuren en vragen daarbij hulp van buurtbewoners
Foto: Thirty030
In 2021 zijn in Utrecht achttien grijze elektriciteitskastjes beschilderd door verschillende kunstenaars uit de stad. Het project ‘Van Kastje tot Canvasje’, bedacht door het Utrechtse platform Thirty030, wordt nu nieuw leven ingeblazen, waardoor nog meer grijze kastjes worden opgefleurd.

In 2021 zijn in Utrecht achttien grijze elektriciteitskastjes beschilderd door verschillende kunstenaars uit de stad. Het project ‘Van Kastje tot Canvasje’, bedacht door het Utrechtse platform Thirty030, wordt nu nieuw leven ingeblazen, waardoor nog meer grijze kastjes worden opgefleurd.

Thirty030 gaat samenwerken met Utrecht Marketing en het idee is dat er dit keer dertig elektriciteitskastjes worden beschilderd. Het thema van dit jaar is ‘delen’ en dat is geïnspireerd op het verhaal van Sint Maarten, de beschermheilige van Utrecht die een deel van zijn mantel afstond aan een bedelaar.

Ook worden de mensen die in de buurt van de kastjes wonen betrokken bij het project. Zo worden zij gevraagd hun verhalen te delen zodat de kunstenaars op basis daarvan inspiratie op kunnen doen.

Met het project wordt niet alleen de buitenruimte aantrekkelijker; het biedt ook een podium aan Utrechtse kunstenaars. In november, tijdens de viering van Sint Maarten, worden alle beschilderde kastjes onthuld.

20 Reacties

Reageren
 1. Sien

  Op de Pagodedreef staat een treurig kastje, dat schreeuwt om een schilderijtje

 2. Nico

  Geweldig idee en ontzettend leuk. Dank kunstenaars en anderen die ze opknappen.

 3. Floris

  Erg leuk initiatief!

 4. Reactionaire rechtse zak.

  Puik plan als het maar niet ontaard in politiek activisme met allerhande woke deugmeuk en groen dit Israël dat.

 5. W.

  Wat een leuk initiatief weer. Ik kijk uit naar het resultaat!

  @Reactionaire rechtse zak: Je doet je naam eer aan. Tjonge jonge. En dan heeft ome Greet het steeds over “zuurlinks”….

 6. emmy

  graag kastje op de kruisstraat schilderen emmy

 7. harrold

  Op de hoek Maliebaan – burg. Reigerstraat staan een aantal kasten die nodig opgefleurd mogen worden.

 8. Christien

  Echt superleuk dat dit opnieuw gedaan gaat worden!

 9. IIB

  Ik zag er 1 aan de jutfaseweg tegen een gevel, echt prachtig… dacht eerste instantie dat het nog echt was ook! 😍

 10. Paul

  In de Stationsstraat kunnen we ook wel wat opfleuren gebruiken. Vooral aan de zuidkant naast de ingang van de Radboudveste

 11. Marijke

  Op de hoek van de Wentlaan en de van Bemmelenlaan staat een groot ouderwets kastje. De Wentlaan was de eerste straat in Utrecht waar Sint Maarten werd gevierd. Nu is het een grote happening.

 12. Geenstijl@Utrecht.

  Superleuk idee toch, beetje kleur en fleur kan de stad Utrecht wel gebruiken.

 13. WJM

  Super! Leuk initiatief hoor!

 14. Hennie Trienekens

  Hoek Bosch van Drakesteinlaan en Kozakkenweg staat een bekliederd elektriciteitshuisje dat vraagt om een mooie beschildering. Wijk Lodewijk Napoleon Plantsoen is een sociale wijk. De steiger aan de overkant van het water wordt door veel mensen gedeeld ivm zwemmen in de Kromme Rijn.

 15. Binnenstadbewoner

  Wellicht dat men zich vooral kan concentreren op de wijken die veel te weinig aandacht krijgen. Dus juist niet (buiten) Witte Vrouwen, binnenstad e.d. met mondige inwoners die vooraan staan voor zo’n gezellige schildering, maar Sterrewijk, Ondiep, Overvecht, Kanaleneiland, Lunetten etc..

 16. Kati Besouw

  In Lunetten zijn talloze treurige kastjes die schreeuwen om een vrolijke verfbeurt. Vanuit mijn keukenraam kijk ik dagelijks een grijze blok aan. Graag snel iets moois van maken. (Zwarte Woud).

 17. Nina

  Het is natuurlijk niet ieders kopje thee, maar ja, het is nu eenmaal vrijwel onmogelijk in Utrecht om er iets van te zeggen zonder dat je als zuurpruim wordt weggezet.

  Best benauwend eigenlijk dat er een soort consensus is over wat goed en fout is en dat andersdenkenden direct de maat wordt genomen. Iedere mening zou er moeten mogen zijn, vind ik en we dienen allemaal respect op te brengen voor een andere mening. Zo houdt je elkaar ook scherp.

  Zelf vind ik het gezellig kleurrijk om de kastjes te beschilderen.

 18. nelly

  Omdat er t.o. het Winkelcentrum op de hoek Zamenhofdreef/Theemsdreef al jarenlang 2 besmeurde elektrokasten staan, doe ik een poging om mijn aanvraag via dit mooie initiatief gehonoreerd te krijgen: Het zou er zoveel mooier/vrolijker uitzien als die een mooi zouden zijn.

 19. Utrechtse Jantje

  Waarom doe je het als bewoner , die naast of tegenover zo’n kastje woont , niet gewoon zelf , als jij je er aan stoort …Ik zou het gewoon doen , ik heb hier waar ik nu woont al diverse klikoos en tuinbanken , op verzoek van leuke en mooie schilderijen voorzien , variërend van Mondriaan tot en met Vincent van Gogh…met onder andere zijn Sterrennacht op ‘n tuinbank …het is geweldig leuk om daarmee bezig te zijn , en kost relatief weinig geld ……

 20. fam Ho

  Hoe meldt je je aan voor een bepaald kastje?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).