De werkplek van beeldhouwer Jules Enneking: Hakken en houwen aan de werf | De Utrechtse Internet Courant De werkplek van beeldhouwer Jules Enneking: Hakken en houwen aan de werf | De Utrechtse Internet Courant

De werkplek van beeldhouwer Jules Enneking: Hakken en houwen aan de werf

De werkplek van beeldhouwer Jules Enneking: Hakken en houwen aan de werf
Jules Enneking aan het werk. Foto: DUIC/Robert Oosterbroek
Wanneer je langs de Oudegracht loopt is het niet te missen: grote boomstammen, zaagsel op de grond en onafgemaakte projecten, oftewel de plek waar beeldhouwer Jules Enneking (58) aan zijn kunstwerken klust. “Ik wist al meteen dat ik hier wilde gaan werken.”

Wanneer je langs de Oudegracht loopt is het niet te missen: grote boomstammen, zaagsel op de grond en onafgemaakte projecten, oftewel de plek waar beeldhouwer Jules Enneking (58) aan zijn kunstwerken klust. “Ik wist al meteen dat ik hier wilde gaan werken.”

‘Magie’, noemt Enneking het, om kunstwerken te zien ontstaan uit een stuk steen of hout. “Ik begon ooit met het maken van kermispaarden in opdracht: het uitsnijden van de manen, alles schuren en daarna de boel in elkaar zetten.” Later ging Enneking ook draaiorgelpoppen maken. Ook is hij vaak bezig met boeddhabeelden en engelen.

Toen Enneking jong was, begon hij aan een opleiding fysiotherapie, waar hij er al snel achterkwam dat hij liever creatief bezig is. Hij ging werken voor een pianomaker en deed een opleiding tot handenarbeidleraar. Daar doet hij vandaag de dag niets meer mee.

Al 33 jaar is hij de trotse eigenaar van atelier De Moerbei aan de Oudegracht. De naam komt van de zwarte moerbei die vlak voor zijn werkplek groeit. “Toen ik op mijn 25e als kunstenaar begon, wist ik al meteen dat ik hier wilde zitten”, zegt Enneking. Hij kijkt om zich heen en knikt bevestigend. “Ik zit hier perfect, tussen de vogels en de mensen.”
Weer of geen weer, Enneking is altijd in de buitenlucht op de werf aan het werk. Regen of vrieskou is voor hem geen reden om binnen te werken; hij hangt simpelweg een paraplu boven zijn hoofd en gaat verder.

Hout rapen

Vanaf de werkplek op de werf stap je zo het atelier binnen. Daar is veel te zien. Potjes, gutsen, een grote kettingzaag en kunstwerken van engelen, Domtorens en paddenstoelen… en te midden van het materieel en de kunstwerken, ligt Ennekings trouwe viervoeter. “Die is er eigenlijk altijd, hij doet niks hoor.”

Enneking is nu bezig met een juk, voor het openluchtmuseum in Arnhem. “Aan zo’n juk hangen ze dan emmers water, om te laten zien hoe het vroeger ging.” Met een guts maakt Enneking eerst een ruwe versie van de juk en vervolgens schuurt hij de juk glad met een verfkrabber. “Hier doe ik zo’n drie uur over, straks zijn deze stukken aan de beurt”, zegt hij, wijzend naar de twee stukken hout op de grond.

“Soms kom je er later pas achter dat een stuk hout niet geschikt is – dan moet je opnieuw beginnen.” Enneking werkt met zowel hout als steen. Het hout komt vooral uit Utrecht. Hij fietst daarvoor de stad rond en als hij hout ziet liggen, neemt hij het mee. Wat voor soort hout het is, maakt niet zoveel uit.

‘Het bestaan als beeldhouwer is niet altijd even makkelijk’

Het bestaan als beeldhouwer is niet altijd even makkelijk. “Er komen wel elke dag mensen langs om te kijken, vooral toeristen, maar dat brengt niet direct geld in het laatje. Dus doe ik naast dit werk ook schoonmaakklusjes en heb ik een tijdlang op de markt gewerkt.” Ondanks de financiële onzekerheid kan Enneking zich geen ander werk voorstellen. En al helemaal geen andere werkplek. “Het heeft altijd zo moeten zijn, voor mijn gevoel. Dertig jaar geleden was het hier een stuk rustiger en hing er een dorpse sfeer. Inmiddels is het een gewilde plek in Utrecht, maar voorlopig ga ik hier mooi niet weg.”

4 Reacties

Reageren
  1. Karenlee

    Heb Jules heel vaak aan het werk gezien. Erg leuk zo’n ‘openlucht atelier’ in de binnenstad.

  2. Marcel Gieling

    Bijzondere mensen, daar zouden er meer van moeten zijn!

  3. Joris

    Eens wat anders dan een ‘creatieve start-up’. Pareltje aan de gracht

  4. FD

    boa-modus/ Ik zie een kettingzaag, veel fijnstof, geen werkhandschoenen, geen gehoorbescherming etc.
    Heeft meneer alle vergunningen om zijn commerciële werkzaamheden in de openbare buitenruimte te doen ? /boa-modus uit 😉

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).