Zeg je Koot en Bie, dan zeg je Martin de Vries | De Utrechtse Internet Courant Zeg je Koot en Bie, dan zeg je Martin de Vries | De Utrechtse Internet Courant

Zeg je Koot en Bie, dan zeg je Martin de Vries

Zeg je Koot en Bie, dan zeg je Martin de Vries
Kees van Kooten en Wim de Bie, kortweg Koot & Bie. Drie decennia, tot eind vorige eeuw hielden zij het Nederlandse televisiepubliek op zondagavond aan de buis gekluisterd. De vaste video editor van dit legendarisch duo, Martin de Vries was bij alle uitzendingen nauw betrokken. Op zondagmiddag 15 april vertelt hij erover in Podium Oost. Hij laat er bijzonder scenes van sketches zien en vertelt anekdotes die bewonderaars van Koot & Bie niet willen missen.

Kees van Kooten en Wim de Bie, kortweg Koot & Bie. Drie decennia, tot eind vorige eeuw hielden zij het Nederlandse televisiepubliek op zondagavond aan de buis gekluisterd. De vaste video editor van dit legendarisch duo, Martin de Vries was bij alle uitzendingen nauw betrokken. Op zondagmiddag 15 april vertelt hij erover in Podium Oost. Hij laat er bijzonder scenes van sketches zien en vertelt anekdotes die bewonderaars van Koot & Bie niet willen missen.

Martin de Vries (*1956) is een Utrechtse mediaman van het zuiverste water. Kees van Kooten en Wim de Bie leert hij midden jaren tachtig kennen als hij als editor bij het Nederlands Omroep Bedrijf (NOB) werkt. Binnen de NOB, waaraan in die jaren alle omroepen produceerden, zingt de naam van De Vries als creatief talent al rond. Hij is dan onder andere de vaste editor van verschillende film- en kunstprogramma’s, onder andere Het uur van de Wolf en CineMagazine.

Koot & Bie zijn gecharmeerd van de creatieve manier waarop Martin de Vries het ruwe filmmateriaal van verschillende (kunst) programma’s monteert. Het is ook de tijd dat videomontage zijn intrede bij de tv doet. De Vries is als editor zeer bedreven met dit nieuwe, veel snellere, montagesysteem. Koot & Bie bedingen van de VPRO dat hij ook hun programma’s gaat monteren. Het blijkt de opmaat voor een samenwerking en vriendschap die tot op heden voortduurt.

De Tegenpartij

In 1989 verlaat De Vries het NOB, hij start het mediabedrijf Online Media. Door veranderingen binnen de NOB kunnen programmamakers nu hun werk ook extern laten bewerken. Van Kooten en De Bie zijn de eersten die zich bij Online Media melden. De opkomst van het al eerdergenoemde videosysteem geeft Koot&Bie de mogelijkheid om hun driewekelijks programma te verruilen voor een dat wekelijks wordt uitgezonden. De reden daarvan is dat zij hun programma dichter en gericht op de actualiteit willen maken. Het resulteert in het onvergetelijke programma Keek op de Week.

Keek op de Week wordt, naast de uitzendingen van ‘De Tegenpartij’, door eenieder beschouwd als het creatieve hoogtepunt van het duo. Het programma dat van 1988 tot 1993 op zondagavond, direct na het journaal, wordt uitgezonden haalt ongekende kijkcijfers. Men bleef ervoor thuis. Van Kooten en De Bie bespreken de actualiteit in sketches en bijbehorende typetjes. Veelal maken zij gebruik van een blauw scherm om gesprekken met een derde persoon te voeren. In werkelijkheid betreft het gewoon een blauwe ruimte, in vaktermen ook wel ‘chromakey’ genoemd. Via dit scherm konden zij, soms op ludieke wijze, reageren op de actualiteit. Op 22 maart 1998 is de laatste uitzending Van Kooten en De Bie die, moe van het drukke televisiewerk, hun jarenlange samenwerking voorlopig beëindigen.

Uw Geboortejaar

Voor Martin de Vries betekent dit zeker niet het einde van de werk/vriendschapsrelatie met beide heren. Dat blijkt als hij in 2007 zijn bedrijf OnlineMedia, dat inmiddels dertig medewerkers heeft, verkoopt. De Vries vindt dan tijd voor nieuwe initiatieven. Al in 2005 is hij met twee compagnons gestart met het bedrijf Tijdsbeeld Media. De Vries ontwikkelt en produceert met succes ‘Uw Geboortejaar’. Het betreft een DVD waarop alle hoogte- en dieptepunten van een bepaald jaar zijn opgenomen. Het is een veel verkocht verjaardagscadeau. Vanuit dit bedrijf wordt een nieuwe digitale tv-zender opgericht die de naam NostalgieNet krijgt. De zender richt zich op het 50+ publiek. Naast een keur aan nostalgisch beeldmateriaal dat NostalgieNet dagelijks uitzendt bedenkt hij voor die zender ‘Nostalgie met Koot & Bie’, een serie met oude scenes en niet eerder vertoonde sketches. In 2014 wordt NostalgieNet verkocht en krijgt de zender een andere naam.

Denk niet dat het werk van Martin de Vries helemaal gevuld werd met Koot&Bie, integendeel. Als editor was hij onder andere ook nauw betrokken bij het populaire tv-programma Villa Felderhof. Een tv-format dat vanuit een in St. Tropez gehuurde villa werd opgenomen. Er werden steeds twee contradictoire gasten uitgenodigd die een vijftal dagen in de villa verbleven. Wie herinnert zich niet de legendarische uitzending waarin Majoor Bosshardt Herman Brood inzeept als hij een bad neemt? Niet ver van de gehuurde villa, in een hotel, monteerde De Vries in hoog tempo de opnames aaneen.

Santiago de Compostella

De activiteiten van Martin de Vries zijn te veel om op te noemen, na de verkoop van NostalgieNet ontwikkeld en produceert hij nieuwe mediaconcepten. Om enige bezinning te vinden onderneemt hij in 2016 een pelgrimstocht naar Santiago de Compostella. Tijdens de voettocht die hij in Frankrijk begint en zeventig dagen duurt neemt hij regelmatig zijn camera ter hand om zijn ‘state of mind’ van dat moment op te nemen. Het resultaat is verrassend, op dit moment monteert hij het beeldmateriaal tot een film die de titel ‘De Heenweg’ krijgt. Het is de bedoeling dat de film dit jaar zijn première beleeft.

Nu weer even terug naar Koot & Bie en podium Oost. De Utrechtse journalist en mediatrainer Harry van Dam, zal in een ruim twee uur durend programma dat de titel ‘En wel hierom’ heeft gekregen, in gesprek gaan met De Vries. Het belooft een ludieke middag met mooie verhalen en niet eerder vertoonde filmfragmenten, opgetekend door de man die jarenlang hun programma’s heeft gemonteerd. Een niet te missen buitenkans voor de echte Koot&Bie-fans!

Reserveren is noodzakelijk want er zijn een beperkt aantal plaatsen.
Podium Oost, Oudwijkerdwarsstraat 148. Zondag 15 april, 15.00 uur.
Entree 12.50
www.podiumoostutrecht.nl

Marcel Gieling

Marcel Gieling

Marcel Gieling heeft jarenlang een kunsthandel gehad in Utrecht. Tegenwoordig heeft hij een online galerie. Schreef tevens de boeken Pinky Messchaert beeldopbouwer, '50 Utrechtse kunstenaars in beeld' en monografiën over Gerard Hordijk en de Utrechtse schilder Jan Rodrigo.

Profiel

geen Reacties

Reageren

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).