Zo ziet Koningsdag 2021 eruit in Utrecht; Kleine en (te) grote feesten Zo ziet Koningsdag 2021 eruit in Utrecht; Kleine en (te) grote feesten

Zo ziet Koningsdag 2021 eruit in Utrecht; Kleine en (te) grote feesten

Zo ziet Koningsdag 2021 eruit in Utrecht; Kleine en (te) grote feesten
Foto's: Bas van Setten
In Utrecht begon Koningsdag dit jaar op het Stadhuisplein, waar Burgemeester Sharon Dijksma de nationale vlag hees. In de loop van de dag ontstonden er op verschillende plekken in de stad activiteiten en feesten. Rond 16.00 uur riep de gemeente op om niet meer naar de stad te komen, omdat het op een aantal locaties te druk werd. Hieronder een overzicht van een aantal momenten.

In Utrecht begon Koningsdag dit jaar op het Stadhuisplein, waar Burgemeester Sharon Dijksma de nationale vlag hees. In de loop van de dag ontstonden er op verschillende plekken in de stad activiteiten en feesten. Rond 16.00 uur riep de gemeente op om niet meer naar de stad te komen, omdat het op een aantal locaties te druk werd. Hieronder een overzicht van een aantal momenten.

Om 10.00 uur hees de burgemeester samen met enkele leden van het Utrechts Oranjecomité de nationale vlag op het Stadhuisplein. Daarmee werd Koningsdag in Utrecht officieel geopend.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Daarna bezocht de burgemeester De Utrechtsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (UVSV). De vereniging zet zich al langer in tijdens Koningsdag en zij zouden dit jaar ook aanwezig zijn bij de aubade op de Stadhuisbrug, maar dat ging op het laatste moment niet door. UVSV heeft dit jaar allerlei online activiteiten georganiseerd, waaronder een kinderdisco. Om de leden te bedanken en in het zonnetje te zetten bracht Dijksma een bezoek aan de vereniging.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Foto: Gijs Bannink

Ondertussen was de eigenaar van Café du Dôme de omgeving rond zijn zaak aan het versieren met oranje slingers, iets dat veel ondernemers deden. Mede daardoor kreeg deze Koningsdag in coronatijd toch een oranje tintje.

(Tekst loopt door onder afbeeldingen)

In de verschillende Utrechtse wijken waren allerlei activiteiten georganiseerd voor met name kinderen. In bijvoorbeeld Oog in Al werden oud-Hollandse spelletjes gespeeld en vanaf een balkon werd muziek gedraaid.

(Tekst loopt door onder afbeeldingen)

In de loop van de dag werd het steeds drukker in de stad. Zo kwamen veel mensen samen in Park Lepelenburg, het Wilhelminapark en Park Paardenveld.

(Tekst loopt door onder afbeeldingen)

Ook in de binnenstad van Utrecht werd het druk. Rond 16.00 uur riep de gemeente op om niet meer naar de stad te komen. Daarbij werd gezegd dat er onder meer op het Wed en langs de Oudegracht te veel mensen samenkwamen.

(Tekst loopt door onder afbeelding)

Uiteindelijk heeft de gemeente besloten om verschillende parken te ontruimen. Dit werd onder andere gedaan in Park Lepelenburg, het Griftpark en het Wilhelminapark.

22 Reacties

Reageren
 1. Patrick

  Volstrekt terecht dat er lekker wordt gefeest en wat een triest ingrijpen van boas etc. Ga lekker achter boeven aan en laat hardwerkende mensen met rust!

 2. n Utrechter

  Diezelfde “hardwerkende ” mensen, houden geen rekening met de mensen in de zorg die nog harder werken, om degenen die corona aan hun laars lappen weer gezond te maken.
  Laten we toch allemaal onze hersens eens gebruiken. Je hebt ze niet voor niets gekregen!

 3. Don

  @Patrick ook op de afgeladen IC en in de zorg werken mensen al heel lang keihard. Tip voor Duic zet er een foto tussen hoe koningsdag op de IC eruit ziet.

 4. BdV

  @Patrick – De hardwerkende mensen op de IC bedoel je?

 5. Uuutje

  @ Patrick

  Mensen indirect via-via besmetten en ze (vaak zonder dat zelf door te hebben) de IC op te jagen terwijl je zou kunnen weten wat er speelt nijgt ergens ook naar misdadig anders. De volle IC’s deze week zijn ook te wijten aan het gedrag bij het mooie weer begin april.

 6. Erwin

  @uutje: oh echt? Liggen die amsterdamse vondelparkbezoekers en andere jongeren op de IC? Geloof er helemaal niks van. Waaruit blijkt dat?

 7. Wim

  @ Erwin. Was het maar waar. Helaas zijn het hun papa’s, mama’s, opa’s, oma’s etc.

 8. erwin

  @Wim: oh kut, dat wist ik niet. Is dat gebleken uit het bron- en contactonderzoek? Waar heb je dit gelezen, maw wat is de bron?

 9. Uuuutje

  @ Erwin. Ja ze steken zonder zelf ziek te worden anderen aan. Misschien hebben ze zelf slechts een loopneusje of keelpijn of niets . Al dan niet steken via-via-via-via mensen aan. Ze doen het. De tussenstappen, hun leeftijdsgenoten, hoeven ook lang niet altijd ziek te worden. Anderen helaas wel.

  Het is zelfs na een jaar nog te ingewikkeld voor sommigen om te begrijpen.

 10. Niels Bokhove

  @ n Utrechter: Sommige mensen hebben helaas geen hersens, hooguit een sterk egoïstisch gevoel met een horizon van 10 cm vanaf hun hoofd. Misschien helpt hersentransplantatie in een ziekenhuis, als er nog plek is.

 11. Katharina

  @erwin heel veel van die jongeren zijn de zogenaamde studenten, die wel een goed stel hersens hebben maar ze niet altijd gebruiken. Uit jouw commentaar blijkt dat jij duidelijk niet bij die groep jongeren hoort. Maar bij al die andere jongeren die in zijn algemeenheid gewoon nergens over nadenken, denkend dat ze het allemaal zo goed voor elkaar hebben en allemaal zo goed weten…..sneu

 12. Bernhard

  Heerlijke dag! Genoten van het mooie weer en de gezelligheid in de stad.

 13. G. de Vries

  Laatste update: 27-04-21, 20:35
  https://www.ad.nl/utrecht/op-utrechtse-ics-zijn-nog-maar-2-bedden-voor-covidpatienten-vrij-hoe-dicht-zijn-we-bij-code-zwart~aec0afaa/
  Over twee weken (incubatietijd) i s er inderdaad helemaal geen plek meer dankzij de feestvierders.

  Mijn respect voor al het personeel op de ic’s en in de ziekenhuizen die kampen met personeelstekorten.

 14. Uuuutje

  @ Erwin

  Dat blijkt inderdaad uit de contactonderzoeken van de GGD ja. En dan te bedenken dat ze maar van 20%-30% de contacten kunnen herleiden. Als dat al de conclusie is op basis van een relatief kleine groep mensen, tja, dan….

  Misschien eens luisteren naar de GGD en de ziekenhuizen. Die roepen zeggen dit soort dingen niet voor niks. Zij zijn de bron die dit nu al een jaar roepen en de afgelopen weken met enige regelmaat van de klok herhaald hebben. Zo ook de oproep gedaan hebben om niet met grote groepen samen te komen op Koningsdag, op basis van de ervaringen eerder deze maand.

 15. M.a

  Wat een domme reacties weer wat een egoïsme.Hoop niet dat je dronken kop van een trapje valt of een ongeluk op de fiets krijgtHeb genoeg mensen op de ic verpleegd met alcoholintoxicatie of overdosis drugs Bij code zwart is het jammer dan maar geen plek wat mij betreft.Bij je ouders en andere familieleden enz kom je w.s niet.Als die met code zwart geen plek op de Icu kunnen krijgen door jullie schuld neem je voor lief.
  Ik neem deze houding gewoon misdadig

 16. Koel Hoofd

  uit link van @G. de Vries:
  “nu worden er operaties uitgesteld bij mensen met kanker of een dreigend hartinfarct.”

  Dat is wat die ‘gezellige samenscholende klitten’ keihard negeren omdat ze zichzelf super sociaal en heel erg belangrijk vinden.
  Ik vind dat moorddadig want: Corona is een SOA = sociaal overdraagbare aandoening!

 17. Scherpschutter

  M.a 14:32

  Wat is nou het probleem? U kunt toch gewoon thuisblijven als u bang bent voor dit virus of kwetsbaar bent? Uzelf isoleren?

  Ieder individu kan prima zelf afwegen welke risico’s het waard zijn en welke niet. Dat geldt voor. Dat geldt ook voor anderen.

  Persoonlijk vind ik het misdadiger om maar een hele gemeenschap op te sluiten en economie te verwoesten omdat u bang of kwetsbaar bent, waar u uzelf uitstekend kunt beschermen.

 18. Johan

  Je loopt weer eens achter de feiten aan Scherpschutter. Inmiddels zijn het de zich onkwetsbaar wanende jongeren die bij bosjes de reguliere zorg aan het verstoppen zijn.

 19. Scherpschutter

  @Johan

  Echt, waar haalt u die onzin vandaan? De gemiddelde leeftijd van een zorgverstopper is 63…Rekenkundig heeft u alvast een uitdaging in het onderbouwen van die nogal boude stelling. LOL

 20. Bernhard

  @Johan: Bron?

 21. Ronald

  @Scherpschutter, met zo’n naam verwacht je toch meer dan een mening als een losse flodder. Vandaag in Trouw zegt hoogleraar inwendige geneeskunde Robin Peeters :“Zo’n 75 procent van deze patiënten tussen de 30 en 50 jaar heeft geen andere aandoeningen of stoornissen. Het zijn gezonde jonge mensen die nu hartstikke ziek in het ziekenhuis liggen. Als deze patiënten weer naar huis gaan, wacht nog een lange periode van herstel, met kans op chronische klachten.” Daar zijn de “thuisliggers” -er worden namelijk ook zo’n zeshonderd coronapatiënten thuis verzorgd met zuurstoftherapie- niet bij meegerekend. Ergo, uw oplossing zou dan zijn dat ook de jongeren moeten thuisblijven die bang zijn voor dit virus? De enige bescherming tegen dit virus is vaccinatie en anders afstand houden. Toch geen rocket science? Tijd om het vizier schoon te maken beste schutter.

 22. Nick

  Verbazing wekkend dat mensen maling hebben aan de regelgeving omtrent 1,5 meter afstand en het dringende advies om groepsvorming te voorkomen. Al met al is nu toch helder dat overdracht plaats vind via mensen. Ik snap heel goed dat mensen een feestje willen vieren en elkaar opzoeken. Is zelfs hartverwarmend om te zien. Maar als we dan met elkaar weten dat ditzelfde contact kan leiden tot verdere verspreiding van het virus waarbij er mensen extreem ziek worden en zelfs sterven. Is het dan nu niet passender om je aan de regels te houden?
  Zelf heb ik de afgelopen periode bijna 4 weken in het ziekenhuis gelegen vanwege een zeldzame auto immuun ziekte. Overigens lagen er op dezelfde afdeling geïsoleerde COVID patiënten, schrijnend om te zien. Gelukkig ben ik zelf uit het ziekenhuis en aan de beterende hand. Feit is wel dat ik door alle behandelingen, waaronder chemo, een zwak immuunsysteem heb, beter gezegd hij staat gewoon uit. Dit betekent dat ik vatbaar ben voor van alles en nog wat en zeker COVID. Helaas kan ik nu niet gevaccineerd worden omdat dit niet samengaat met mijn medicijnen. Uiteraard neem ik zelf maatregelen; draag een mondkap, hou afstand, vermijd groepen en drukke plekken. Daarnaast werk ik in de horeca. Losstaand van het feit dat we amper wat kunnen, kan ik nu helemaal niks, want een vergroot risico op COVID kan en wil ik niet lopen, gezien de kans groot is dat ik dit niet overleef. En gezien ik een man ben van 37 met een gezin (2 kids van 3 en 0) heb ik de wens om nog een lange tijd te leven. Ja, als risico patiënt pak ik zelf ook mijn verantwoordelijkheid zoals ik bovenstaand heb toegelicht. Wel zou ik het op prijs stellen dat anderen om mij heen, mij mede Utrechters jong/oud/gezond een beetje rekening met mij houden en nog vele anderen die het wellicht nog vele malen zwaarder hebben. Niemand heeft hier voor gekozen, iedereen baalt er van en heeft op zijn of haar manier last van COVID. Laten we wel solidair naar elkaar toe blijven, denk na over wat je doet, denk er over na wat jouw actie/gedrag voor impact kan hebben. Ik kies dan liever voor positieve impact. Kijk om naar anderen en wees een beetje lief voor elkaar.
  Uiteindelijk is dat waarom ik van Utrecht hou, een relaxte stad met fijne mensen die naar elkaar om kijken.

  Wees een beetje lief voor elkaar!

  Gr. Nick

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).