Bijzonder: buitenlandse belegger investeert miljoenen in starterswoningen Kanaleneiland | De Utrechtse Internet Courant Bijzonder: buitenlandse belegger investeert miljoenen in starterswoningen Kanaleneiland | De Utrechtse Internet Courant

Bijzonder: buitenlandse belegger investeert miljoenen in starterswoningen Kanaleneiland

Bijzonder: buitenlandse belegger investeert miljoenen in starterswoningen Kanaleneiland
De buitenlandse belegger Aventicum Capital Management heeft voor miljoenen 252 woningen opgekocht in Kanaleneiland. Dit is bijzonder omdat private beleggers als deze normaal alleen in het midden en hoog segment investeren.

De buitenlandse belegger Aventicum Capital Management heeft voor miljoenen 252 woningen opgekocht in Kanaleneiland. Dit is bijzonder omdat private beleggers als deze normaal alleen in het midden en hoog segment investeren.

Dat laat bouwbedrijf Heijmans weten vandaag. Dat de woningen in Kanaleneiland al langer op de nominatie staan voor een grootscheepse opknapbeurt is al langer bekend, maar met de overeenkomst die vandaag ondertekend is komt er schot in de zaak.

Het is niet gebruikelijk voor dergelijke grote buitenlandse partijen dat ze investeren in woningen die voor het starterssegment worden ontwikkeld. Sterker nog: het is één van de eerste overeenkomsten waarbij een private belegger grootschalig investeert in verouderde, sociale woningbouw. “Normaal investeren dergelijke bedrijven in het midden en hoogsegment, maar dat ze dit nu doen voor starterswoningen is toch wel bijzonder,” laat woordvoerder Arjan Hofmann van Heijmans weten.

De start van de realisatie van het project is gepland voor april 2016 en de oplevering vindt naar verwachting eind 2017 plaats.

17 Reacties

Reageren
 1. Objectivist

  Dat is inderdaad een unieke ontwikkeling. Voorheen liepen investeerders begrijpelijkerwijs met een grote boog om huurwoningen uit het lagere segment heen, omdat concurreren met Overheid en Gemeente volstrekt zinloos was. Daar is decennia lang winst noch eer te behalen geweest.

  Kennelijk hebben Overheid en Gemeente de markt intussen dermate verkracht dat projecten als deze anno 2015 wel degelijk rendabel kunnen zijn. De vraag naar huurwoningen overschreeuwt het hopeloos falende aanbod en een slimme private aanbieder duikt in het gat.. De huurders zullen zeven rijen dik in de rij staan om forse prijzen te betalen, vermoed ik.

  Leve het kapitalisme! Go Aventicum!

 2. Frank

  @Objectivist:
  Goh jongen… geen rant over het feit dat de investeerder een joint venture met een Islamitische investeerder is, die zo godsgruwelijk rijk is dat-ie effectief de halve woningmarkt in Nederland kan opkopen en kan verhuren aan mensen die jij hier liever niet wilt hebben?

 3. Objectivist

  Frank 23 OKTOBER 2015 OM 15:24

  Hoe denkt u te weten dat het hier investeerders met een Islamitische levensovertuiging betreft?

  Waarom denkt u dat ik dat ik bezwaar tegen Islamitische investeerders zou hebben?

  Frankie Frankie toch…

 4. Frank

  “Hoe denkt u te weten dat het hier investeerders met een Islamitische levensovertuiging betreft?”

  Omdat ik de kans dat een staatsbedrijf uit Qatar diepgristelijk is vrij klein acht.

  “Waarom denkt u dat ik dat ik bezwaar tegen Islamitische investeerders zou hebben?”

  Omdat de walm van aversie daartegen effectief uit al je berichten hier wasemt.

 5. Objectivist

  @Frank 23 OKTOBER 2015 OM 15:54

  Plain and simple: Ik heb (als anarcho-kapitalist) helemaal NIETS tegen private investeerders als zodanig. Dus ook niet wanneer het mogelijk(!) investeerders met Islamitische levensovertuiging betreft.

  Wat een vreemde kronkels heeft u toch.

 6. Frank

  @Objectivist:

  “mogelijk(!)”

  Slaap lekker, Jonker Fris.

 7. Objectivist

  Frank 23 OKTOBER 2015 OM 16:26

  Het is overigens bevreemdend dat u hier geen bezwaar maakt tegen deze “vuige kapitalisten”, die sociale huurwoningen bruut uit de handen van behoeftigen rukken, met als doel om de woningen te exploiteren voor guurrechtse winstmotieven in de private sector….

  Heeft dat wellicht iets te maken met de veronderstelde(!) Islamitische achtergrond van de investeerder? Het moet toch een verwarrende situatie voor u zijn….Wat prevaleert? De haat jegens kapitalisten of uw liefde voor de Nobele (Islamitische) Wilde…? Het moet een oorlog tussen uw oren zijn!

 8. Frank

  @Objectivist:

  Het houdt je allemaal wel heel erg bezig he?

 9. Objectivist

  @Frank 23 OKTOBER 2015 OM 16:57

  Ja, wat nu he? Ontwijk die maar eens….Lol!

 10. Frank

  Je bent er maar druk mee he?
  Kun je nog wel tijd vinden om die 60-70K Km te rijden?

 11. Hans Oudwijk

  @Frank 23 OKTOBER 2015 OM 18:10
  Kom op Franken, beantwoord de vraag van meneer of mevrouw Objectivist nu eens netjes. Klip en klaar, niet om de hete brij en boter bij de vis. Wij zijn ook nieuwsgierig naar jullie antwoord.

 12. Marco Knol

  Ik zie het probleem niet zo. Woningcorporaties kunnen best een marktconforme rente betalen, mits men niet met swaps en dergelijke gaat lopen klooien. Voor de belegger levert dit een rente op die aanzienlijk hoger is dan de rente op een staatslening van NL of D, waarbij het risico is geborgd door het waarborgfonds (lees; uiteindelijk de staat) en die nog steeds redelijk goed verhandelbaar is. Uiteraard is de rente lager dan bij een bedrijfslening, maar het risico is ook nagenoeg nul. Voor een grote belegger is dit soort zaken dus een welkome aanvulling op de portfolio waarbij de rente aanzienlijk hoger is dan op (beter verhandelbare) staatsleningen maar het risico nagenoeg hetzelfde. Ik zou het wel weten als ik zo’n fonds moest managen.

 13. De vrolijke noot.

  http://www.elsevier.nl/Buitenland/achtergrond/2015/9/Waarom-rijke-Golfstaten-geen-Syrische-vluchtelingen-opnemen-2680171W/

 14. Sander

  Onduidelijk bericht over een interessante ontwikkeling. Buitenlandse (Quatarese?) investeerder voor NL sociale woningbouw.

  Maar van wie zijn die flats nu?
  En is het een opknapbeurt of gaan ze tegen de vlakte?

 15. [email protected]

  Dat zal dus inhouden dat op den duur woonbuurten in handen zijn van buitenlandse investeerders, en zal het er beter op worden, want dit zullen veelal commerciële jongens en meisjes zijn die kunnen beslissen wie er komt te wonen.
  Met dan aan het failliete beleid van de PvdA&VVD.

 16. Ronald

  Het zal wel bijzonder zijn dat een private belegger in dit segment investeerd als het er 3x staat.

 17. Ronald

  jaja, d = t natuurlijk

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).