Wethouder Jeroen Kreijkamp (Economie) heeft vandaag een raadsbrief gestuurd met mogelijke oplossingen voor een aantal sectoren die kampen met een tekort aan personeel. Er is een mismatch in banen waarvoor wordt opgeleid en daar waar de vraag is van de arbeidsmarkt.
“Middelbaar en hoger opgeleiden krijgen steeds meer moeite met het vinden van een baan door een snel veranderende arbeidsmarkt. Extra uitdagingen om aan het werk te komen en blijven liggen er voor statushouders, mensen met een beperking, oudere werkzoekenden en langdurig werklozen”, staat in de brief van Kreijkamp. Hij constateert verder dat de banengroei achterblijft bij de groei van de beroepsbevolking.
Door technologische ontwikkelingen verandert de arbeidsmarkt. Denktank Bruegel voorspelt dat vijftig procent van de huidige banen verdwijnt door de technologische ontwikkelingen. Adviesbureau McKinsey verwacht dat een deel van de activiteiten in de toekomst wordt geautomatiseerd.
Vier probleemgevallen en acht markten met potentie
De sectoren die volgens de wethouder op de korte en middellange termijn prioriteit hebben zijn: ICT (en digitale vaardigheden), bouw en (energietransitie) techniek, zorg en onderwijs. “Deze sectoren raken het hart van de Utrechtse economische structuur én groei en hebben op dit moment te maken met een tekort aan gekwalificeerd personeel. En dat tekort houdt de komende jaren naar alle verwachtingen ook aan.”
Te weinig samenwerking
De gemeente moet samenwerken met de ‘hele onderwijskolom’: tussen mbo’s, hbo’s, universiteit, werkgevers en overheden. De partijen zien in dat er moet worden samengewerkt, maar zij constateren volgens de wethouder een ‘gebrek aan regie, samenhang en focus op deze samenwerking’. Volgens Kreijkamp hebben gemeenten formeel geen positie om deze regierol op zich te nemen, maar wordt er tegelijkertijd wel naar ze gekeken om dit te doen.
En hoe nu verder?
Er moeten opleidingslocaties gecreëerd worden. De wethouder vindt dat er geïnvesteerd moet worden om talent aan te trekken en het kennisniveau te verhogen. Ook moet er een kennisinfrastructuur georganiseerd worden voor (bij)scholing tussen de verschillende partijen die werknemers opleiden. Het moet daarnaast meer bevorderd worden dat werknemers switchen van baan – tussen verschillende sectoren.
Er wordt gesteld dat Utrecht vanwege de grote opleidingsdichtheid de ideale regio is om werknemers gedurende hun gehele loopbaan te blijven (bij)scholen.
2 Reacties
ReagerenWat vreemd om van een mismatch te spreken wanneer je alleen kijkt op lokaal niveau. Wij leiden toch mensen in Utrecht op die ergens anders in het land aan de slag gaan en visa versa?
Op nationaal niveau spreek je wellicht van een mismatch, maar op lokaal niveau slaat dat nergens op.
en de bereidheid van werkgevers om mensen met bijvoorbeeld een beperking aan te nemen. Waar de ‘beperking ‘leidend is voor werkgevers. Met een (kleine) aanpassingen zijn er meerdere mensen die staan te popelen de eigen broekriem op te houden.