Eetcafé Diner 66 moet plaatsmaken voor grote jongens | De Utrechtse Internet Courant Eetcafé Diner 66 moet plaatsmaken voor grote jongens | De Utrechtse Internet Courant

Eetcafé Diner 66 moet plaatsmaken voor grote jongens

Eetcafé Diner 66 moet plaatsmaken voor grote jongens

Drie jaar lang is hij al bezig met procederen. Het kost hem bakken met geld maar stoppen? Ho maar. Casper Galesloot blijft vechten voor zijn zaak Diner 66. Het Amerikaanse eetcafé op het Jaarbeursplein moet na 20 jaar weg. De gemeente heeft een andere bestemming voor het plein.

“Al jaren fleur ik met mijn zaak de grootste bouwput van Europa, het Jaarbeursplein, een beetje op. En nu word ik zonder pardon aan de kant gezet”, zegt Galesloot. De veranderingen die gepland staan voor het Jaarbeursplein zijn groots: een ondergrondse parkeergarage, er komt plek voor het organiseren van evenementen, detailhandel én horeca.

Grote jongens
Galesloot: “Eerst werd er gezegd dat er helemaal geen horeca meer kwam en toen hoorde ik op een informatieavond opeens dat er 30.000 vierkante meter wordt vrijgemaakt voor horeca. Dat gaat natuurlijk allemaal naar de grote jongens: La Place, Subways, Burger King, Mac Donalds. Dat vind ik eigenlijk nog het ergste. Waarom krijg ik daar geen plekje?”

“Gemeente heeft geen inspraak”
Woordvoerder van de gemeente Utrecht, Marijn van Est, legt dit uit: “Die ruimte wordt van projectontwikkelaars, daar hebben wij geen enkele inspraak in. Wij kunnen als gemeente hooguit partijen met elkaar in contact brengen. Momenteel is er nog geen ontwikkelaar gecontracteerd dus dat onderhandelen is nu nog niet mogelijk.”

Van Est geeft wel aan al met Galesloot in overleg te zijn gegaan: “We hebben naar alternatieven gezocht. Dat is om verschillende redenen niet gelukt: meneer Galesloot vond de locatie niet goed of de huur te hoog.”

Hoger beroep
De rechtszaak die Galesloot aanspande werd verloren, maar dat stopt hem niet. “Ik ben in hoger beroep gegaan, dat dient in mei. Als het moet ga ik daarna nog naar de Hoge Raad.” Wat betreft de gemeente kan Diner 66 nog tot het eerste en misschien ook nog wel het tweede kwartaal blijven zitten. Daarna is het afgelopen. “We laten Diner 66 zo lang mogelijk staan, maar op een gegeven moment zal de parkeergarage toch gebouwd moeten worden”, aldus van Est.

“Ik heb recht op een plekje”
De vasthoudendheid van de ondernemer bracht hem al de naam de Galliër, naar de bekende stripboeken Asterix en Obelix, op. Galesloot vind het niet meer dan normaal dat hij zo volhardend is: “Ik kom daar al sinds mijn jeugd, na het uitgaan gingen we daar altijd nog even wat eten. Het is een deel van mijn leven, dat geef ik niet op. Dat procederen kost me duizenden euro’s, maar daar gaat het me niet om. Ik ben 50 jaar, nog lang niet klaar met werken. Ik heb goodwill opgebouwd met mijn zaak, dat is het pensioen van de ondernemer, dat valt niet af te kopen met een verhuisvergoeding. Ik heb recht op een plekje op een vergelijkbare locatie, er is leegstand zat.”

6 Reacties

Reageren
 1. henk

  de leukste plek voor veteranen weg.
  dat zou zo zonde zijn!
  als het moet kom ik wel voor de deur zitten om dit te voorkomen.
  iemand die al zoveel jaren lang onderdak/faciliteiten bied aan veteranen verdiend respect.
  gemeente utrecht schaam u!

 2. David

  “Die ruimte wordt van projectontwikkelaars, daar hebben wij geen enkele inspraak in.”
  Hiermee wordt in één zin duidelijk waarom er al zo veel aan de openbare ruimte in Utrecht verprutst is.
  De gemeente laat de stad door projectontwikkelaars volbouwen met anonieme betonnen kolossen die de leefbaarheid van de stad alleen maar verder achteruit doen gaan. Waar is de ruimte voor kleine ondernemers en lokale initiatieven?

 3. Johan

  David slaat de spijker op zijn kop. Diner 66 mag wat mij betreft z.s.m weg overigens, maar biedt die man iets moois aan.

 4. Freek

  Het roestige blikken zaakje staat voor mij voor de verloedering van het oude Jaarbeursplein. Ik ben benieuwd naar het vernieuwde plein, zie het bericht “Grootse plannen voor het Jaarbeursplein” (zoekfunctie rechtsboven).

 5. Bertram

  Zo te zien snappen niet veel mensen hier wat van. Als inwoners van gemeente Utrecht mogen we hier blij mee zijn dat de gemeenten dit soort projecten aan projectontwikkelaars overlaat: ik moet er niet aan denken dat we alles door de bureaucratie laten organiseren. Stel je voor dat we alles aan de gemeente overlaten: wat een karrevrachten met euro’s dat kost wil je niet weten. Als die meneer Diner 66 wil behouden, dan moet hij maar hard gaan lobby’en bij de projectontwikkelaars. De tijden dat ‘Moedertje Overheid’ alles voor ons regelde is gelukkig voorbij mensen…

 6. Bertrand Sterrenwijk

  Als inwoners van gemeente Utrecht mogen we hier blij mee zijn dat de gemeenten dit soort projecten aan projectontwikkelaars overlaat: ik moet er niet aan denken dat we alles door de bureaucratie laten organiseren. Stel je voor dat we alles aan de gemeente overlaten: wat een karrevrachten met euro’s dat kost wil je niet weten. Als die meneer Diner 66 wil behouden, dan moet hij maar hard gaan lobby’en bij de projectontwikkelaars. De tijden dat ‘Moedertje Overheid’ alles voor ons regelde is gelukkig voorbij mensen…

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).