Wonen in Utrecht alleen nog maar voor de happy few | De Utrechtse Internet Courant Wonen in Utrecht alleen nog maar voor de happy few | De Utrechtse Internet Courant

Wonen in Utrecht alleen nog maar voor de happy few

Wonen in Utrecht alleen nog maar voor de happy few
In Utrecht wonen is alleen nog maar weggelegd voor de ‘happy few’. Dat zegt de scheidend NVM-voorzitter Ger Hukker in een interview met De Financiële Telegraaf. De voorzitter van de grootste makelaarsvereniging zegt dat de gekte op de huizenmarkt de gewone man de stad uitjaagt. Ook in Amsterdam is dit volgens Hukker aan de hand. 

In Utrecht wonen is alleen nog maar weggelegd voor de ‘happy few’. Dat zegt de scheidend NVM-voorzitter Ger Hukker in een interview met De Financiële Telegraaf. De voorzitter van de grootste makelaarsvereniging zegt dat de gekte op de huizenmarkt de gewone man de stad uitjaagt. Ook in Amsterdam is dit volgens Hukker aan de hand. 

In het interview vertelt Hukker een week geleden al de noodklok te hebben geluid bij het Amsterdamse stadsbestuur. “Alleen de happy few, die worden gesponsord door vader en moeder en daardoor niet afhankelijk zijn van de ontbindende voorwaarden financiering, kunnen nog een huis in Amsterdam kopen. Dan vraagt een eigenaar 290.000 euro en dan maakt papa er 350.000 van. En zegt daarbij ook nog dat hij geen hypotheek nodig heeft. Als makelaars vinden we dat niet reëel. Maar het is niet te stoppen.” Zo is te lezen in de financiële sectie van de Telegraaf.

Hukker zegt geen andere oplossing te zien dan extra woningen bouwen, want het is volgens hem uiteindelijk gewoon marktwerking.

17 Reacties

Reageren
  1. Peter

    Ha. Utrecht alleen voor de happy few. Onder welke steen woont deze man zelf?

    Van de 300.000 inwoners woont maar een heel klein gedeelte in een daadwerkelijk gewilde wijk met hoge prijzen en snelle doorstroom. De overgrote meerderheid zit in een appartment in Overvecht, Lunetten, Kanalen eiland, Hoograven, Laagraven, etc…

    Huizen zat in de gemeente.

  2. Eugene

    Ik ben ook een gewone man en kan gewoon in Utrecht (in het centrum) wonen. Kadebekladdende linkse rakkers zonder werk kunnen dat niet en gaan maar ergens anders wonen – maar dat is niet “de gewone man”.
    Ik snap überhaupt het probleem niet; we kunnen toch niet allemáál in het centrum van Utrecht wonen?

  3. Freek

    Laat mensen met teveel geld maar teveel betalen.

    Het tekort aan nieuwbouw is de oorzaak dat wonen steeds duurder wordt. Tegelijk zorgt het voor een flinke reserve die je rond je pensioen kunt verzilveren door te gaan huren.

  4. Jaco

    Utrecht, studentengetto. Hoezo alleen nog maar voor de happy few??

  5. Geenstijl@Utrecht

    Wat een onzin kraamt deze man uit, er worden straks extra woningen gebouwd voor statushouders in Utrecht, ja oké voor de Nederlanders zal een sociale woning onbereikbaar blijven, maar dat komt omdat ze op de verkeerde partijen hebben gestemd.
    Maar dit mag ik natuurlijk niet schrijven.

  6. Rob

    Beetje jammer dat uitgerekend een NVM voorzitter hier mee komt, want het zijn juist de makelaars die al 25 jaar de huizenprijzen omhoog jagen.
    Als ze dat nu ineens een probleem vinden mogen ze wel eens excuus daarvoor maken…

  7. Ronald

    Kan de gewone man niet ook rijk zijn?

  8. Ouwe henk

    Nuance,,,als een huurder met redelijke huur vertrekt,,wordt het huis etage gerenoveerd,en daarna vraagt men heel hoge huur
    Vooral in het centrum,,,zo komen de yuppen in de binnenstad!!!
    De goedkoopste gerenoveerde sociale huurwoning vindt men in kanaleneiland,,,26 vierkante meter,,603 euro pm,
    In het centrum begint het met 900 euro per maand
    Met dank aan de pvda,,,samen sterk

  9. Geenstijl@Utrecht

    Door schaarste word alles duur, ook woningen om te kopen of te huren, heel simpel.

  10. Geenstijl@Utrecht

    Ouwe henk 25 DECEMBER 2015 OM 09:49;
    Klopt helemaal, hier heeft Kees van Oosten jaren gelden al voor gewaarschuwd, de PvdA is de partij van sociale huurwoning afbraak.

  11. Rietje

    @geenstijl. Die schaarste is er altijd al geweest. Dat is echt niets nieuws. Die bizarre prijzen zijn onder meer het gevolg van politiek beleid. Een zgn sociale huurwoning is voor velen al niet meer betaalbaar. Kom je net niet meer in aanmerking voor een sociale huurwoning dan ben je mogelijk nog meer de sigaar.
    Waanzin is het.

  12. Objectivist

    Er staan op Funda bijna 1400 huizen te koop in Utrecht voor een bedrag tot 250.000. Dat is voor een werkend stelletje makkelijk op te brengen. Onder de 175.000 euro staan nog altijd 839 huizen te koop. Dat zijn bedragen die door de meeste éénverdieners makkelijk geleend kunnen worden bij een bank.

    http://www.funda.nl/koop/utrecht/0-250000/

    Daarnaast zijn er al jaren ongeveer 150.000(!!) sociale huurwoningen beschikbaar in de provincie, waar je voor een paar honderd eurootjes per maand in kunt trekken, nog los bezien van nog eens 150.000 woningen in de private huursector.

    http://www.wmm-provincie-utrecht.nl/woningvoorraad/

    Conclusie; wonen in Utrecht voor een schappelijke prijs is voor een ieder met een normaal inkomen prima mogelijk, of je nu een koper of huurder bent, eenverdiener of gezin. Nonsens dat dit alleen nog maar voor de happy few is.

  13. Frank

    @Objectivist Je hebt gelijk. Als je één kamer of een onverwarmde garage zonder elektriciteit ook schaart onder “woning”.
    En de vraag is ook of je als tweeverdieners met één kind of twee kinderen voldoende hebt aan 50 vierkante meter.

    Zo niet, dan blijven er minder dan 500 woningen over. Op een koopwoningvoorraad van 70.000 woningen in een stad met 310.000 inwoners is dat wat magertjes. To say the least.

  14. Bernard Tomlow

    In Amsterdam exploderen de prijzen omdat nog geen 30 % koopwoningen zijn . De rest is praktisch alleen maar (sociale) verhuur.In de jaren zestig,zeventig trokken de “rijken” in Utrecht naar buiten en verpauperde de stad tot art.12 gemeente.Utrecht kent”relatief” weinig rijke wijken.Dat valt mij iedere keer op, als ik in andere steden kom. Utrecht kent veel sociale woningbouw binnen de ring. Meer bouwen,zoals Hukker voorstelt. Uitstekend,maar binnen de singels is alles volgebouwd. Als je Utrecht definieert als binnen de singels,dan wonen zelfs daar happy many voor redelijke prijzen. Misschien is wel een probleem, dat we wijken buiten deze grens bijna altijd negatief afschilderen,terwijl daar- zeker met jonge kinderen-prima te wonen valt. Wellicht dat met een andere kijk er opeens veel meer mogelijkheden blijken om voor redelijke prijzen in Utrecht te wonen. Bernard Tomlow, bewoner Kanaleneiland.

  15. Objectivist

    Frank 28 DECEMBER 2015 OM 16:47

    Irrelevant. De stelling omvat het begrip “wonen”. Niet “ruim wonen”. Dat neemt niet weg dat het aanbod inderdaad relatief schaars is, maar het is natuurlijk klinklare onzin om dan te stellen dat wonen in Utrecht alleen voor de “happy few” is…

    Bijna iedereen kan in Utrecht wonen. Geen probleem, al vraagt het misschien soms wat concessies op het gebied van woonoppervlakte, locatie of wachttijd. Het is wat het is. De markt heeft gesproken…

  16. Frank

    @Objectivist: Dat klopt. De stelling omvatte het begrip “wonen” en niet “ruim wonen”.
    Dus tenzij jij een ‘woning’ van 50m2 met één kamer of een onverwarmde garage voor een stel met een kind “ruim wonen” noemt hou ik het even bij mij telling.

    Dat ‘de markt’ gesproken heeft is onzin. De markt wordt aan alle kanten kunstmatig beïnvloed door zaken als plaatsingsbeleid, huursubsidie, renteaftrek en gronduitgifte door de gemeente en bij lange na niet alleen maar door pure vraag tegenover puur aanbod. Daar kun je het wel of niet eens mee zijn, maar het is nu eenmaal de realiteit.

  17. Marloes

    weten sommige reageerders hier niet dat er 10 jaar wachttijd is voor een sociale woning in Utrecht? tegen die tijd dat je er eindelijk kans op maakt heb je wellicht een fulltime baan en val je qua inkomsten buiten de grens, terwijl je in de tussentijd ontzettend duur moet huren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).