Maurice de Hond peilt Utrechtse stemmen: GroenLinks de grootste - De Utrechtse Internet Courant Maurice de Hond peilt Utrechtse stemmen: GroenLinks de grootste - De Utrechtse Internet Courant

Maurice de Hond peilt Utrechtse stemmen: GroenLinks de grootste

Maurice de Hond peilt Utrechtse stemmen: GroenLinks de grootste
Het stadhuis in Utrecht. Foto: Robert Oosterbroek / DUIC
In een peiling van Maurice de Hond voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart dit jaar is GroenLinks nipt de grootste. D66 komt als tweede uit de bus met een zetel minder. De peiling van De Hond is overigens gedaan op verzoek van GroenLinks Utrecht.

In een peiling van Maurice de Hond voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart dit jaar is GroenLinks nipt de grootste. D66 komt als tweede uit de bus met een zetel minder. De peiling van De Hond is overigens gedaan op verzoek van GroenLinks Utrecht.

De Hond ondervroeg ongeveer 700 Utrechters over welke partij op dit moment hun voorkeur heeft voor de gemeenteraadsverkiezingen in Utrecht. D66, momenteel de grootste partij in Utrecht, komt uit op 9 zetels (een verlies van 4) en GroenLinks stijgt 1 zetel naar 10. Het verschil tussen de twee partijen is statistisch niet significant en volgens deze peiling wordt het dus een spannende race.

De VVD stijgt in de peiling naar 7 zetels en is daarmee de derde partij, terwijl de SP en PvdA beiden een zetel inleveren naar respectievelijk 3 en 4 zetels. Verder interessant in de peiling zijn de 2 zetels voor nieuwkomers PVV én Denk. De Piratenpartij valt volgens de peiling buiten de boot.

Hieronder de peiling

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. Chantal

  Heel fijn. Ondanks wat veel reaguurders ons willen doen geloven, is de steun voor het GL-beleid enorm. Op naar een autoloze stad!!

 2. Ivo Positivo

  Utrecht is het zat! Genoeg is genoeg! 17 maart zal de stad afrekenen met de dictatuur van links! Wat hebben we al niet voor onzin langs zien komen de laatste jaren op dit medium.

  Oftewel: Utrecht doet het prima, denkt progressief en wil vooruit, laat het reaguurvolk maar weer 4 jaar reaguren.

 3. casper

  Heel fijn, 700 Utrechters vragen naar hun mening en dat verkondigen als de mening van de stad. Waar is deze steekproef gehouden? Wittevrouwen? Kanaleneiland? Lunetten? Overvecht?

  Lekker representatief

 4. Scherp

  Wat wel apart is, is de nog steeds grote steun voor de VVD.

  De partij die landelijk in Nederland alles wat in de afgelopen 50 jaar is opgebouwd in sneltreinvaart aan het afbreken is. Alles aan het vermarkten is. Alles moet winst opleveren voor een zeer kleine groep mensen. Daarnaast is het de partij met de meeste schandalen, meeste midrijven onder partijleden, grootste aantal corruptiegevallen.

  Ook de partij die in Utrecht achter de schermen aan de touwtjes trekt. Zo erg zelfs dat een SP-wethouder neoliberaal beleid voert. Ook de partij die trouwens de anti-auto-plannen van Groen Links massaal steunt in het college, maar voor de pers net doet alsof dat niet zo is. Leugenaars en huichelaars, die VVD.

 5. Johan

  @ chantal

  Waarbij je gemakshalve even over het hoofd ziet dat het net zo autpesterige D’66, ook wel de partij van de festivalisering van Utrecht, een forse rekening gepresenteerd krijgt. Per saldo leveren de bakfietspartijen fors in.

 6. kris

  Ja een autoloze stad is perfect….

 7. Jesse

  Peiling in opdracht van GroenLinks uitgevoerd en daar komt GroenLinks als grootste er uit…. Zien jullie een link?

 8. BW

  @Johan
  Gezamenlijk gaan GL en D66 van 44% naar 40%. Dat is toch niet bepaald een landslide.

  Waar ik overigens niet blij mee ben, want met name de stadsboulevards zijn in mijn ogen een desastreus plan, maar als GL en D66 die 40% inderdaad weten te realiseren dan kan de schop alvast in de grond.

 9. Sjaak

  @Jesse: nee, ik zie geen link. Vertel! Maurice de Hond laat zich door GL voor het karretje spannen?

 10. BramD

  @Jesse: nee, leg een uit…

 11. Scherpschutter

  Ach, het maakt toch niet uit op wie je stemt, ongeacht wat hoaxer de Hond gepeild meent te hebben. Het Kartel heeft ook in Utrecht de touwtjes strak in handen en daar zullen nieuwkomers als de PVV en Denk ook helemaal niets aan kunnen veranderen.

  De afbraak en verdere verbalkanisering van Utrecht gaat ook de komende jaren gewoon door! Het is zowel het mooie als de vloek van een democratie: het volk krijgt de non-leiders die het verdient en diegenen die al lang niet meer stemmen moeten het maar doen met de opgelegde wanen.

 12. Berk

  @Jesse vertel man!

 13. JdV

  @Bram & Sjaak: Wij, van WC Eend, adviseren………WC Eend.
  Wie betaalt bepaald. Zeker bij Maurice.Kwestie van gewoon net zolang door-enqueteren tot het gewenste resultaat bereikt wordt. In dit geval was dat bij 700 ondervraagden het geval.

 14. piet

  Heel goed je ziet dus dat goed beleid wordt beloond. Alleen jammer dat iedere keer daar die rare snuiter van een zekere Hond voor wordt betaald. en als dat zo is hoeft er toch niet bij te staan…

 15. herman

  Mooi!
  Dan kan Lot doorgaan met de fiets nog meer ruimte geven en zo een vriendelijke stad te creëren die klaar is voor de toekomst.
  Gelukkig zijn de kiezers wat intellectuelere dan de gemiddelde reageerder die alleen maar schreeuwt om meer ruimte voor de auto.

 16. Berk

  Haha Scherpschutter, zelf niet stemmen en dan de gekozen partijen een kartel noemen, zo blijf je natuurlijk je leven lang boos langs de zijlijn roepen. Maar ik heb het gevoel dat je je daar niet eens onprettig bij voelt.

 17. Harm

  700 op 400.00 is niet representatief en dat woord is al teveel voor dit clubje.

 18. Graagzelfs

  Het is maar goed dat we inmiddels weten dat De Hond niet kan peilen.

 19. sander

  @ herman

  je zou ook kunnen zeggen: meer ruimte voor de fiets, EN niet de stad op slot gooien voor auto’s. Met een beetje creatief denken kan dat best.

  Overigens geldt voor allebei de vervoersmiddelen dat Utrecht uit zijn voegen aan het groeien is. Het zou mooi zijn als een partij dat onderkent en het groeien van Utrecht zou willen stoppen.

  En dan nog even complot gedacht: juist waar een beperking van auto’s echt gaaf zou zijn, aan de grachten, is er nog geen enkele gracht parkeerplek vrij. ondanks vele jaren aan ideeën en plannen. zouden de rijke centrum bewoners dan toch zoveel invloed hebben?

 20. Scherpschutter

  Berk 24/1/2018 – 20:08
  Haha Scherpschutter, zelf niet stemmen en dan de gekozen partijen een kartel noemen, zo blijf je natuurlijk je leven lang boos langs de zijlijn roepen. Maar ik heb het gevoel dat je je daar niet eens onprettig bij voelt.
  —————————————
  Of ik nou stem of niet, aan de zijlijn sta ik toch wel, aangezien het Utrechtse politieke kartel al decennia doet waar ze zin in heeft, referenda of niet, verkiezingsbeloftes of niet. Dat uiteraard nog los bezien van de absoluut minieme invloed die een enkel stemmetje uitoefent. Democratie is een farce. Het is werkelijk niets meer dan een systeem van en door bestuurders dat de illusie van inspraak genereert….

  En ja, dat aan de zijlijn staan als observator voelt inderdaad best redelijk! Daar heeft u volkomen gelijk in. In tegenstelling tot u kan ik namelijk in ieder geval zeggen dat ik niet slaafs binnen de lijnen heb meegewerkt aan de verdere afbraak van Utrecht….

 21. cas

  GroenLinks financiert de peilingen, dus ook de uitkomsten. Daarnaast zou ik niet willen dat een partij als GL met de zeer extremistische achterban de grootste zal worden.
  @ Herman, het heeft niks met intellectueel zijn te maken. Je kan ook de elitaire misplaatste en door tunnelvisie overgoten houding van GL/D66 ter discussie stellen.

 22. Chantal

  @jdv: als dat zo zou zijn snap ik niet waarom de PVV niet ook zo’n enquete organiseert….

 23. Cico

  @Jesse: als fractievoorzitter van GL kan je beter een ander pseudoniem kiezen als je wat extra aandacht voor je partij wilt trekken 😉

  Even afgezien het vage links/rechts gepraat: het is duidelijk dat Utrecht kiest voor een voortzetting van een liberale koers, die ideologie delen de 3 grootste partijen.

 24. Utregter

  ongeveer 700 Utrechters gevraagd over hun mening……700 vd 350.000 inwoners …wat een lachertje…..zeker ook nog inwoners van een bepaalde wijk of bezoekers van bepaalde horecagelegenheden…………compleet niet open wie , wat, waar….dit kan nooit een serieus onderzoek zijn geweest en kan zeker niet serieus worden genomen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).