Biercafé Oproer in CAB-gebouw onherstelbaar beschadigd door brand Biercafé Oproer in CAB-gebouw onherstelbaar beschadigd door brand

Biercafé Oproer in CAB-gebouw onherstelbaar beschadigd door brand

Biercafé Oproer in CAB-gebouw onherstelbaar beschadigd door brand
De rook heeft alle spullen beschadigd
Het café van Oproer Brouwerij is na de brand in het CAB-gebouw van maandagavond volledig en onherstelbaar beschadigd. Het biercafé is de hele inboedel kwijt, laat mede-eigenaar laat Mark Strooker weten.

Het café van Oproer Brouwerij is na de brand in het CAB-gebouw van maandagavond volledig en onherstelbaar beschadigd. Het biercafé is de hele inboedel kwijt, laat mede-eigenaar laat Mark Strooker weten.

Het Oproer café zou op vrijdag 15 januari het eerste lustrum vieren. Maar een feestelijke dag wordt het waarschijnlijk niet. Het biercafé is door de brand van eerder deze week volledig beschadigd. 

De schade loopt in de tienduizenden euro’s, laat Oproer weten. “Hoewel de brand in het midden van het pand was, heeft de giftige rook zich verzameld in onze pub. Hierdoor zijn helaas al onze spullen verloren gegaan.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Overal is een flinke laag roet achtergebleven

Verder schrijft Oproer: “Wij zijn verzekerd tegen brandschade, maar het is nog maar de vraag wat voor waarde er aan onze inboedel gekoppeld gaat worden en of we daarmee voldoende geld hebben om alles nieuw te kunnen kopen. Naar alle waarschijnlijkheid kan dat niet meer op deze plek, in dat geval zoeken we een nieuw thuis om overnieuw te beginnen.

‘Dubbele klap’

Mark Strooker, mede-eigenaar van Oproer Brouwerij, vindt het verschrikkelijk. Ook voor de andere ondernemers in het CAB-gebouw. Tegen DUIC zegt hij: “Het is eigenlijk een dubbele klap die we nu krijgen, na een jaar met corona. We wilden dit jaar weer aan de bak, maar zo gaat dat natuurlijk niet.”

Plannen voor de toekomst liggen voor nu even stil. “Het begint nu pas een beetje binnen te komen wat er gebeurd is”, zegt Strooker. Toch wil hij de goede moed erin houden en doorgaan met Oproer.

Oproer steunen kan, door bier te kopen of door te doneren, via deze website.

Een door rook en roet verkleurd tafelblad.

 

Gekoppelde berichten

24 Reacties

Reageren
 1. Question

  Ook geen brandverzekering?

 2. Erwin

  Echt enorm klote dit! Wat een tegenslag. Heel veel sterkte voor Oproer en ik ga doneren! (en bier bij jullie kopen 😜)

 3. Willem

  @question: artikel gelezen? Of alleen de kop…

 4. Paul

  valt er niks te verhalen op die parketzaak?

 5. W.

  Klote zeg. Gelijk maar wat lekkere biertjes besteld.

 6. Jeroen

  Waarom zou Oproer ‘naar alle waarschijnlijkheid’ niet meer op deze plek verder kunnen? Interieur eruit en de hogedrukspuit op de muren. Wat zou ze tegenhouden?

 7. berend

  Ik zou juist de veroorzaker aansprakelijk stellen, ook al is het niet met opzet, je hebt schade! Zo gaan verzekeraars ook met elkaar om. Hup, claim indienen!

 8. Inge

  Wat ontzettend k*t te horen zeg! verschrikkelijk. Wat er aan die kant ma.avond aan rook uit het pand kwam, was al niet erg hoopgevend…

 9. Kadoendra

  @berend

  “Ik zou juist de veroorzaker aansprakelijk stellen, ook al is het niet met opzet, je hebt schade! Zo gaan verzekeraars ook met elkaar om. Hup, claim indienen!”

  In dit stadium is deze actie nog te vroeg want bij het juridisch aansprakelijk stellen van een andere partij moet het al enigszins duidelijk zijn wie de veroorzaker van het leed is.

 10. De count

  Iets cynisch in mij zegt dat dit een aantal projectontwikkelaars wel erg goed uitkomt… erg zonde voor alle ondernemers in het gebouw dat ze hier mee te maken krijgen. Sterkte

 11. Wellicht

  @Jeroen.

  Er wordt in het artikel over giftige rook gesproken. Wellicht bepaalde chemische stof die vrij is gekomen? Misschien moet een gespecialiseerd bedrijf met mannen in maanpakjes reinigen?

  Alle (electriscche) apparatuur, leidingen, etc…. en meubilair kan waarschijnlijk door rookschade en aanrasting weggegooid worden?

 12. BdV

  Inderdaad, wat Jeroen zegt, ik begrijp het ‘onherstelbaar’ ook niet zo. Ik zou me zelfs afvragen of het weer uitbaatbaar te maken is zonder die doorleefde smokey look van de muren aan te tasten. Doorluchten, planten afspoelen, de rest even schrobben met een stevig ontsmettingsmiddel en weer verder.

 13. Uuutje

  @ De count

  Het is zelfs een veel gebruikte en geijkte tactiek in vastgoedland.

  Blokkeert een bepaalde status van een gebouw of een bepaalde groep huurders de ontwikkeling van een gebouw, dan laat je het in brand steken door een junk die geld nodig heeft. Zonder links naar de ontwikkelaars uiteraard. Vandaar dat er in het verleden wel eens over vastgoedmaffia gesproken werd o.a..

  Ik zeg nadrukkelijk niet dat dit hier het geval is! Maar het is wel heel erg vaak gebeurd in het verleden. Het is alleen zelden tot nooit te bewijzen, maar het gebeurd wel heel erg vaak bij projecten die vastlopen.

  Zoals je zegt; het komt de ontwikkelaars hier toevallig net iets te goed uit (gelet op het nieuws de afgelopen maanden/ jaren), want men zat in zijn maag met de monumentenstatus en met DB’s als poppodium. Ik hoop dat DB’s daar dus gewoon kan blijven zitten of echt voor heeeeeeeel erg veel geld uitgekocht wordt, zodat ze een nog beter podium daar in de buurt kunnen beginnen. Misschien wel als medehuurder in het compleet mislukkende project van ‘t Hoogt in dat gebied?

 14. Chris

  Inderdaad; ze hebben die pizzeria aan de Nobelstraat toch ook weer aan de praat gekregen na een felle brand (met niet uitsluitend rookschade)

 15. GeeWee

  Ik hoop dat jullie kunnen blijven op deze locatie Oproer! Niet alleen voor de biertjes maar ook voor het lekkere veganistische eten.

 16. Ad Hoc

  @alle relativerende reaguurders.

  Rook en roet schade is niet zondermeer met een hogedrukspuit te verwijderen. Al helemaal niet uit poreuze materialen als baksteen, hout en planten. Dat vraagt enige specialistische kennis en vaardigheid.

  De vraag is ook of dit nog rendabel is. Zeker in het licht van de duur dat Oproer, maar ook Filmcafe en Sportbox, daar nog zouden kunnen ondernemen (de corona beperkingen nog even weggelaten).

  Doorluchten zal ook niet gaan aangezien de ruimte ernaast door de brand verwoest is en al helemaal niet meer opgebouwd gaat worden. Als je alleen zou doorluchten neem je idg de oorzaak van de brandlucht niet weg.

  Kortom, de ruimte en een groot deel van de goederen is echt, met alle factoren als tijd om daar nog te kunnen ondernemen, de ruimte waar de brand gewoed heeft etc., total loss beschadigd door tenminste 5 uur lang rook en roet neerslag.

 17. BdV

  Dank voor de uitleg Ad Hoc. Helaas is er dan niet veel hoop meer.

 18. Erwin

  Waar zou Oproer heen kunnen? Iemand een goede suggestie?

 19. Koel Hoofd

  Zielig voor de ondernemer, ik wens ze veel sterkte en doorzettingsvermogen.

  @Uuutje
  Je kijkt te veel netflix

 20. Fanny

  @Erwin:misschien hebben de boys van Keystone een leuke plek?

 21. Uuutje

  @ Niet zo’n Koel Hoofd

  Nee, ik heb geen Netflix.

  Ik kan je wel tientallen voorbeelden van branden in monumentale en bijna-monumentale panden opsommen in de laatsev30 jaar net VOOR er vastgoedontwikkelingen zouden plaats vinden; en het komt die ontwikkelaars toevalligerwijs vaak heel erg goed uit. In mijn hometown ken ik al 3 voorbeelden. Landelijk gezien zijn het er vast velen meer.

 22. Amy

  @Uutje

  Lijstje svp? Ben nu toch wel benieuwd. Dit kan toch geen toeval zijn, zou je denken. Midden in de Corona-crisis betekent zo’n brand het einde van de gemiddelde kleine ondernemer. Scheelt tienduizenden euro’s aan onnodig geprocedeer. Wat let een projectontwikkelaar? Ethiek? Moraal? Dacht het ff niet…Hier zou een goede journalist eens onderzoek naar moeten doen.

 23. Alfred

  Al iets bekend over de oorzaak? Het is akelig stil rondom dit dossier ineens.

 24. Gerard

  Hallo Duic? Gaan er nog achter die oorzaak aan? Of is dit alweer een gepasseerd station?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).