Wijkraad Binnenstad boos: “Het is nu één grote feestplek” | De Utrechtse Internet Courant Wijkraad Binnenstad boos: “Het is nu één grote feestplek” | De Utrechtse Internet Courant

Wijkraad Binnenstad boos: “Het is nu één grote feestplek”

Wijkraad Binnenstad boos: “Het is nu één grote feestplek”
Studentencafé de Kneus in de Nobelstraat. Foto: Robert Oosterbroek
Volgens de gemeente neemt de behoefte aan meer horeca in de binnenstad toe, terwijl sommige bewoners nu al last ondervinden van restaurants en kroegen. De Wijkraad Binnenstad gaat dinsdag in gesprek met de bewoners om hierover te praten.

Volgens de gemeente neemt de behoefte aan meer horeca in de binnenstad toe, terwijl sommige bewoners nu al last ondervinden van restaurants en kroegen. De Wijkraad Binnenstad gaat dinsdag in gesprek met de bewoners om hierover te praten.

Hans Dortmond, voorzitter van de Wijkraad Binnenstad, heeft lang gewoond aan de Nobelstraat. “Een mooie winkelstraat en plezierig om te lopen.” Maar volgens Dortmond is het niet meer mogelijk om daar te wonen. “De straat is een en al horeca. Dit gebeurt nu ook met de Voorstraat en binnenkort ook met andere wijken in de binnenstad.”

Dortmond vreest dat de binnenstad straks met de komst van de nieuwe horecanota niet meer bewoonbaar is. Zoals de nieuwe nota nu is opgesteld, zijn er meer mogelijkheden voor horecaondernemers. Zo worden de openingstijden versoepeld en krijgen restaurants de mogelijkheid om na elf uur ’s avonds een DJ in te huren, wat mogelijk voor geluidsoverlast kan zorgen.

In Amsterdam is de nota in 2014 al ingevoerd. “Je ziet het, de binnenstad is daar onbewoonbaar.” Dortmond vindt dat de functie van die stad is veranderd van woonplek naar horecaplek. “Dit dreigt nu ook met Utrecht te gebeuren”, vertelt hij. “De binnenstad is één grote feestplek.”

Stadsgesprek

De voorzitter zegt dat de gemeente alleen maar luistert naar de belangen van de horecaondernemers, maar niet naar de binnenstadbewoners. De gemeente geeft aan dat er een goede afweging gemaakt moet worden tussen levendigheid en leefbaarheid. Afgelopen november heeft de gemeente dan ook een stadsgesprek georganiseerd met ondernemers, inwoners en andere belangstellenden om de rol en de ontwikkeling van horeca in de stad te bespreken.

“Ook is er vorig jaar een motie aangenomen om de burgers meer bij de beleidsvorming te betrekken, maar dit gebeurt allesbehalve.” Voorzitter Dortmond  vindt dat er niet wordt geluisterd naar de Wijkraad. De Wijkraad bestaat uit bewoners die gevraagd en ongevraagd adviezen geeft aan het gemeentebestuur over alles wat de wijk aangaat. “De gemeente heeft ons verantwoordelijk gesteld om gesprekken aan te gaan met bewoners. Hier wordt vervolgens dan niks mee gedaan, en dat vinden we een slecht teken.”

“De wijken die het meest last ondervinden van horeca op dit moment zijn Wijk C, de Voorstraat en de Nobelstraat”, vertelt Dortmond. Bij het Ledig Erf is volgens de voorzitter nog wel ruimte voor horeca. “Het belangrijkste is dat de leefbaarheid in de binnenstad gewaarborgd blijft. Zoals de plannen van de gemeente er nu uitzien, gebeurt dit niet.”

De bewonersbijeenkomst is dinsdagavond in de Lutherse kerk in de Hamburgstraat. De Wijkraad verwacht naast veel bewoners ook horecaondernemers. “In principe is deze bijeenkomst echt voor de bewoners, maar we willen niemand weren dus ook horecaondernemers en wijkraadsleden zijn welkom.”

30 Reacties

Reageren
  1. Y

    Heel simpel in leidsche rijn is het lekker rustig en kan je rustig lopen laat de stad groeien hoe het hoort te groeien in een big city!

  2. Rene

    Het blijft opvallend hoe vaak er door inwoners van de binnenstad, geklaagd wordt over alle eigenschappen van een binnenstad. De reden dat je er (ooit) bent gaan wonen is waarschijnlijk het feit dat het zo levendig was met horeca om de hoek. En dan een paar jaar later klagen over de levendigheid, parkeergelegenheid, rumoerigheid, etc. Tijd om naar de vinex te verhuizen!

  3. Tedje

    De Nobelstraat is nou niet bepaald drukker geworden sinds de eeuwwisseling. Volgens mij zijn er nauwelijks tenten bijgekomen. Het beperkte uitgaansaanbod is een veelgehoorde klacht. Fijn dat de gemeente ondernemers nu meer mogelijkheden wil geven.

  4. Johan van Veen

    @Rene. Nee, dat ik in de binnenstad ben gaan wonen heeft niets met de horeca te maken. De reden is dat de binnenstad mooi is en dat bibliotheek, concertzalen en winkels allemaal in de buurt zijn. Toen ik in de Voorstraat ging wonen (1994) was er nog nauwelijks horeca. Ik kom nooit in een café of restaurant; mijn eigen woning bevalt me prima. Ik zie helemaal niet in waarom er steeds meer horeca bij moet. Het is ook in strijd met het streven van de gemeente dat de binnenstad bewoond wordt en niet een deel van de tijd volledig is uitgestorven. Maar op deze manier worden bewoners weggejaagd, zeker wanneer ook nog eens hun nachtrust wordt opgeofferd aan de behoefte van sommigen – waarvan een deel waarschijnlijk zelf niet in de binnenstad woont – om elke avond uit hun dak te gaan.

  5. caroline

    Mijn overgrootvader is er geboren,mijn opa is er geboren mijn moeder is er geboren en zelfs ik ben er geboren. En ik zou dan naar leidse rijn moeten verhuizen. We moeten samen hier leven werken en uitgaan. Maar zoals vaak zijn de meningen maar uit de lucht gegrepen door mensen die wel rustig wonen. Op de oude gracht rond tivoli is nog plek langs de singel en nieuwe gracht. Zet niet alles in een klein gebied rond de nobelstraat. En maak leidse rijn bruisender of andere plekken in de stad,voor ieder wat,door winkelcentra veel meer restaurants tegeven of een discotheek zodat niet ieder oo dezelfde plek is.

  6. Berend

    Maar, beste Johan van Veen, u HOEFT niet in de binnenstad te blijven wonen. Het Utrecht van 1994 is niet het Utrecht van 2017. In plattelandsgemeenten daarentegen, verandert er door de jaren heen weinig en is er rust in overvloed. Doe er uw voordeel mee.

  7. John

    Nogal aanmatigend mijnheer Y, om te vinden dat de bewoners in de binnenstad geen recht op een prettige woonomgeving hebben.

  8. Tante Peer

    Jij wordt in de binnenstad van Utrecht geboren caroline, anderen in Overvecht of Knaleiland. Iedereen verhuist als ‘ie het ergens kut vindt, dat is toch een schitterende oplossing? Dan worden jouw kinderen tenminste niet in die ellendige binnenstad geboren, midden tussen het studentengedruis.

  9. George Knight

    Alles is een kwestie van maatvoering. Hoe je er ook tegenaan kijkt, niemand zal ontkennen dat er de laatste 40 jaar ontzettend veel kroegen, restaurants en koffietentjes zijn bijgekomen in Utrecht. Ik herinner me in de jaren ’70 de keuze uit twee Italiaanse restaurants die in de Voorstraat gevestigd waren, Piccola Roma en Paulo daartegenover. Kom daar nu eens om.

    Het heeft weinig zin om terug te kijken. Het gaat om nu. Het gaat erom om de stad bewoonbaar, leefbaar en prikkelend te houden. Voor bewoners, toeristen en ondernemers. Groei is goed. Om hetzelfde te blijven moet de stad veranderen. Maar de vraag is in welke mate. Groei die door het stadsbestuur niet beheerst wordt ontaardt in wildgroei.

    Genotzucht en het najagen van prikkels hoort er blijkbaar bij. Maar het is ook een kwestie van vraag en aanbod. Als er 25 kloosters in de Utrechtse binnenstad staan spreekt dat andere verlangens aan dan bij een situatie met 25 kroegen. Voorbeelden doen volgen. Het stadsbestuur moet ontwikkelingen volgen en zorgen dat de groei natuurlijk verloopt. Maar het moet ervoor oppassen dat het niet vooruitloopt op ontwikkelingen waarvan het helemaal niet zeker is of ze aan de diepere wens van bewoners en toeristen voldoen.

    Het lijkt er nu op dat aangejaagd door marktpartijen het stadsbestuur in een oppervlakkige scan concludeert dat het daadkracht en wereldwijsheid moet tonen door horeca op horeca te stapelen. Bang om achter te blijven. Het is de vraag of wijs beleid juist niet het omgekeerde bewerkstelligt.

    Uiteindelijk is de ultieme vraag of Utrecht gaat voor kwantiteit of kwaliteit. Nu lijkt het stadsbestuur sterk in te zetten op kwantiteit. Zo vanzelfsprekend is dat echter niet. Laat de raad maar eens op werkbezoek gaan naar die Europese steden die kiezen voor kwaliteit. Zonder gevelreclame, zonder harde muziek die uit panden klinkt en zonder een houding die de bewoners van een binnenstad overlevert aan de commercie.

    Zelfs bij de huidige groei van de horeca kan het stadsbestuur meer waarborgen van kwaliteit van leven voor bewoners en toeristen inbouwen. Waarom het stadsbestuur dat niet doet is schaamteloos en zou onderwerp voor debat in de raad moeten zijn.

  10. Maurice

    Ik woon zelf op de Voorstraat en vind dat er in de loop der jaren een zeer positieve ontwikkeling is! Die hoerenbuurt weg wat veel vervelende lui aantrok; heel veel louche pandjes hebben plaats gemaakt voor leuke en goede restaurantjes, koffietentjes en lunchrooms! Als ik uit eten wil hoef ik bij wijze van spreke mijn straat al niet meer uit zoveel keuze is er. Qua overlast maak ik niets tot nauwelijks iets mee, niets meer dan te verwachten wanneer je in de binnenstad van een bruisende stad woont. Ik vind de horeca die er bij gekomen is kwalitatief; hetzelfde geldt overigens voor de Biltstraat! Enige wat er wat mij betreft nog mist zijn een paar cafés waar je ook in de leeftijdscategorie van 25 tot 40 nog op je plek bent!

  11. Rob H.

    Johan van Veen 3/3/2017 – 15:11

    Ik kom nooit in de bibliotheek en ik koop alles online. Afschaffen die achterhaalde bedoeningen. En mag je alleen in de binnenstad naar de kroeg, als je er zelf woont?

    Wat een nonargumentatie.

    (overigens zag ik graag wat meer fijne kroegen bij Zuilen…)

  12. Paul

    Horeca is het toverwoord voor een gemeente om leegstand te bestrijden.
    Lees maar in de krant, bv Rotsoord, nieuwe horeca erbij. Als er iets nieuws wordt ontwikkeld in de stad, 10 tegen 1 dat het woord horeca valt.

  13. Bert

    De wijkraad binnenstad vertegenwoordigd slechts een zeer klein deel van de bewoners en is met haar gemiddelde leeftijd van 60+ verre van een afspiegeling maar claimt wel inspraak bij de gemeente.

    Leden worden al jaren aan de voorkant geselecteerd en het zou deze raad dan ook sieren om de leden per 2 jaar verkiesbaar te stellen.

    Als binnenstadbewoner juichen wij de nieuwe plannen van de gemeente toe.

    chapeau

  14. Binnenstadsbewoners

    Schreeuw en krijs horeca. Aso horeca
    Cafebazen die maling hebben aan omwonenden
    Dat is de pest voor de binnenstad
    Een grote kots binnenstad

    Dat willen binnenstadsbewoners niet

    Horeca met beetje style klasse
    Dat past veel beter bij old fashion stad utrecht

  15. caroline

    Verhuizen whahaha,dacht het niet. Maar ik snap het wel die commentaren,kijk naar de gracht rond tivoli. Jaren was dat het uitgaansleven van utrecht. In vele kelders zaten kroegjes en discotheken en aan de gracht waren eettentjes. Alles is weg daar. Onderdruk van de bewoners yip ik snap het wel,maar snapt u mijn standpunt ook. Willen jullie wel luisteren of zijn we een maatschappij van patstellingen geworden en is er geen plaats meer voor samendenken en oplossingen. Oja ik moet verhuizen pfffff kortzichtig

  16. Willem

    Utrecht gaat Amsterdam achterna en wordt uiteindelijk een soort venetie waar niet meer te leven valt.
    Dit moeten we niet willen.
    Ingrijpen voordat het te laat is.
    Zuipen en dansen kan mooi in het nieuwe jaarbeursgebied of berlijnplein.

  17. Jeroen

    Alsof alleen de horeca in verandering is.. Het nieuwe HC heeft veel meer winkelruimte, het station heeft een veel hogere capaciteit gekregen, overal worden fietsenstallingen bijgebouwd, Utrecht heeft meer bioscoopzalen dan ooit, et cetera. Waarom? Omdat er simpelweg steeds meer mensen in de stad wonen. Het centrum heeft een groter publiek.

    Ik wil de overlast van deze mensen niet bagatelliseren, het is een vervelend gegeven. Maar het is geen realistische verwachting dat alles blijft zoals het was toen ze ooit kwamen wonen in de binnenstad (of er zelfs zijn geboren).

  18. Beestje

    @George Knight. Ben het helemaal met je eens. De gemeente wil graag dat de binnenstad ook bewoond wordt. Voor de leefbaarheid en sociale controle. Maar het gaat bij alles om maatvoering. En daar heeft Utrecht een probleem. Laat ons aub geen klein Amsterdam worden, of nog erger Barcelona. Daar worden bewoners letterlijk ziek van de drukte en de enorme toeristenstromen.

  19. Bram de Goede

    Als het de afgelopen jaren aan de gemeente had gelegen dan was ook de zuidelijke kant van de werven aan de Oudegracht 1 terras geworden van de stadhuisbrug tot Ledig erf. Als toeristen dan door de stad varen zien ze niets meer van de middeleeuwse werven maar alleen tafeltjes en stoeltjes. Dat is net alsof je van het Muiderslot 1 terras maakt. Waarom mag een toerist niet met de benen boven het water eigen meegenomen brood opeten. Wat is er mis met de beleving van de huidige werven. Het promoten van de historische stad vergt een andere manier van promoten dan veel aandacht voor feesten en partijen.

  20. omepiet

    Wet je, ik snap beide kanten. Ik ben vierde generatie middenstander, geboren en getogen in het centrum en woon boven mijn winkeltje.
    Máár ik erger me dood aan die halzen die maar blijven roepen dat ik ineens moet verhuizen. Volgens mij kan dat de oplossing niet zijn.

  21. maarten van den oever

    Het is prijzenswaardig dat er mensen zijn die zich willen inzetten voor een wijkraad, maar enorm fout als die dan pretenderen namens alle bewoners te spreken. Er is hier (op de oude gracht) geen onvrede met de ontwikkeling van de binnenstad, en , integendeel wij willen graag meer activiteit op het stuk tussen viebrug en sluis.
    De gemeente moet gericht beleid voeren met duidelijke doelen: is de binnenstad nu wel of niet een uitgaanscentrum., dat is een keuze. Pas dan kun je besluiten als er weer een dispuut ontstaat omdat een geisoleerde bewoner een horecavestiging wil tegenhouden.

  22. Hannah

    @maarten: sorry hoor Maarten, jij stelt dat de wijkraad niet namens alle bewoners spreekt. Maar ook jij (je gebruikt zelfs “wij”) spreekt evenmin namens de bewoners van de Oudegracht tussen Viebrug en sluis.
    Ik wil als bewoner van dit stuk gracht helegaar niet meer activiteiten in dit gebied.
    Dus spreek aub voor jezelf.

  23. Lauk

    Utrecht is een prachtstad, houden zo! Natuurlijk verandert de stad; ’t is geen openluchtmuseum, maar ook geen pretpark. Het gaat om de balans tussen bewoners (oud en jong), bezoekers en bedrijven. Die raakt steeds meer zoek en dáár spreken we de gemeente op aan. De wijkraad is kwaad omdat de gemeente steeds haar oor te luister legt bij de ondernemers en klachten van bewoners niet in behandeling neemt of steeds weer dingen toezegt die niet worden nagekomen. De wijkraad zoekt al járen ook jongeren, maar die komen (nog) weinig. Ondernemers gingen de wijkraad uit omdat ze liever rechtstreeks met de gemeente praten. Snelle standpunten zijn gemakkelijk, maar in de wijkraad verdiepen we ons telkens in de materie, raadplegen bewoners, wegen de belangen en brengen advies uit.
    Er is geluidsoverlast uit de panden en om de panden heen, in sommige straten verdrijft de horeca ook de winkels, op sommige plekken is er overmatige drukte. Er wordt geplast in stegen om de horeca, stank op de binnenplaatsen, vuil op straat, vechtpartijen of geschreeuw na sluitingstijd. Klachten zijn er vooral ‘s avonds en ‘s nachts maar worden na 17:00 niet aangenomen of behandeld. Teveel tijdelijke of losse bewoners (AirB&B) trekt het sociale verband uit elkaar, men kent elkaar niet, spreekt elkaar ook niet aan en op den duur maakt dat de binnenstad kapot. Natuurlijk is er plaats voor drukte en vertier, maar het wordt wel steeds meer. Overlast gevende Horeca moet naar plaatsen waar omwonenden er géén last van hebben. Het moet hier geen Amsterdam, Venetië of Barcelona worden. Er is ook behoefte aan rustige stukken. Juist die afwisseling maakt Utrecht aantrekkelijk. De aangekondigde wijzigingen geven niet alleen veel meer ruimte aan Horeca, maar brengen ook een vérgaande verváging van de regels, waardoor er nauwelijks te handhaven valt. Het nieuwe beleid geeft veel ruimte en wacht af hoeveel klachten er komen. Dat is geen beleid, dat is gemakzucht én duwt bewoners in een vervelende rol die tijd, geld (procedures) en klauwen energie kost, maar ook de politieke sfeer verziekt.
    De wijkraad roept binnenstadsbewoners op om dinsdagavond (20:00 Lutherse Kerk Hamburgerstraat) te komen luisteren naar elkaar en met elkaar in gesprek te gaan.

  24. Lauk

    @Maarten: het gaat hier niet om geïsoleerde bewoners, zo simpel ligt het niet. De genoemde klachten spelen al járen en op grote schaal. Er is een wijkraadpleging geweest, er zijn talloze gesprekken met de gemeente geweest. Bij een stadsgesprek lagen de uitgangspunten (‘Meer Horeca moet’) al vast en toen is de wijkraad weggelopen. De gemeente isoleert de bewoners tot individuele klagers in plaats van tevoren te overleggen, sterker nog: het voorgestelde beleid steunt deels op de hoeveelheid klachten en dan krijgen de klagers te horen dat zij klagen. Omgekeerde wereld. Nergens pretendeert de wijkraad namens alle bewoners te spreken. De wijkraad doet wél haar uiterste best om op allerlei manieren ieder te bereiken en te horen. Overigens: wie zijn de ‘wij’ waar jij over spreekt? Ik zou zeggen: kom dinsdag luisteren en meepraten. Maurice en Bert: ook welkom!

  25. Miep

    De oorzaak moet bij de gemeente (citymarketing) gezocht worden. Die wil vooral meer toeristen aantrekken en verstrekt de vergunningen. Het wordt alleen maar erger. De hele binnenstad wordt een groot horeca pretpark. Om de 3 panden een cafe, koffiezaakje, burgerbar, restaurant. Parken en pleinen die omgetoverd worden in festivalruimtes.
    Nu woon ik zelf niet in de binnenstad maar ik ben er niet blij mee.
    Ik word ook niet vrolijk van reacties als: dan ga je maar in Leidsche Rijn of Houten wonen. Wat mij betreft gaan we de horeca en de overlast ervan gewoon lekker over alle wijken van de stad verspreiden: in Overvecht, hoograven, oog in al, ondiep, Leidsche Rijn, Kanaleneiland, Wittevrouwen, en wat ik nog vergeten ven, ik kijk niet op een buurt meer of minder. Dan kunnen die mensen ook eens meegenieten van de horeca en de overlast ervan.

  26. Robbert

    De Nobelstraat een mooie winkelstraat??? Hahahahaha

  27. Henk

    Tja, de stad groeit en er is veel meer horeca (niet alleen cafés, maar denk ook aan koffietentjes en restaurants) bijgekomen. Ik vind dat plezierig. Ook vind ik het leuk dat onze mooie stad meer toeristen trekt. Op sommige momenten en op sommige plekken is het soms wel wat druk. Maar over het algemeen vind ik het erg meevallen. En natuurlijk zul je overlast hebben als je op een plek woont waar horeca zit. Dat kan ik mij voorstellen. Maar wil je dat niet, dan zul je op een gegeven moment toch een keuze moeten maken. Zo woon ik sinds een jaar of 10 niet meer in de binnenstad, maar in Wittevrouwen. Heerlijk. Je hoort hier vrijwel niets en toch op 10 minuten lopen van het centrum af. Je hoeft dus echt niet naar een Vinexlocatie om ten volle van de stad te genieten. Maar midden in het centrum wonen heeft voor- en nadelen.

    Het is m.i. een onzin idee om dingen te willen verspreiden over de stad. De mensen willen juist dat alles op loopafstand van elkaar zit, zodat er keuze is. Dus accepteer dat je op sommige plekken in de binnenstad wat meer herrie hebt of kies voor een andere woonlocatie. Overigens zijn er ook in de binnenstad heel wat straatjes waar je je in een dorpje waant, dus het hangt ook echt heel erg van de locatie af.

  28. Barend

    Neen, Maarten van den Oever. Ten eerste meet jij jezelf een veel te grote broek aan door te spreken namens een groep bewoners, hetgeen niet het geval blijkt te zijn. Maar belangrijker, de gemeente staat helemaal niet voor de keuze of de binnenstad nu wel of niet een uitgaanscentrum is. De binnenstad bevat een mix van functies. Uitgaan, winkelen, werken en ja joh, ook wonen. Deze mix geeft kwaliteit aan de binnenstad. En waar het om hoort te gaan is dat de gemeenteraad een beleid hoort te ontwikkelen dat recht doet aan AL deze functies. Blij dat de wijkraad hiervoor aandacht vraagt.

  29. Geraldine Hoogwerf

    Veel tekst. … en zeker niet bedoeld om mijn gal te spuwen (want dan pak ik wel een boksbal). Maar een daadwerkelijke actie om aan te geven hoe graag de Nobelstraat verder wil.

    Grappig hoe beide partijen een totaal eigen werkelijkheid hebben. Nobelstraat horeca heeft meerdere malen verbinding gezocht met de bewoners om gezamenlijke afspraken te maken maar ook voor het opstellen van een actieplan om van de Nobelstraat een fijne leefbare woon- en ondernemers-omgeving te maken.

    Op deze verzoeken kregen we geen echte reacties behalve maximaal twee e-mails over enigszins niet blije bewoners maar zeker niet van dien aard dat we in gesprek moesten….overige konden zich niet in onze zorgen herkennen. sterker nog ze hadden het idee dat ze hun ei en ongenoegen zeker kwijt konden maar dat deze er niet zat.

    De ondernemers hebben zeer zeker de behoefte aan meer afstemming met de bewoners. Want ja er is meer geluid op straat … vanwege het rokersverbod (waarvoor we bewust gekozen hebben geen heaters op te hangen want wie verwarmd er nu buitenlucht?).

    Ook de ondernemers zouden graag de aankleding van de straat willen verbeteren met een bankje voor het pand, mooie bloembakken, etc ….met als gevolg dat bewoners dit niet willen want de bewoners kunnen er niet langs.

    Ook De Nobelstraat is niet blij met de ontwikkelingen vwb de Voorstraat (we wensen op zich elke ondernemer natuurlijk voorspoed) aangezien de Nobelstraat hierdoor nog meer de auto- en busgoot van de stad wordt … wat vreemd is want de Burgermeester Reigersstraat ondergaat binnen zes jaar weer een herstructurering…de bewoners en ondernemers daar hebben expliciet aangegeven dit niet nodig te vinden.

    Ondernemers zijn gestart met een andere visie en beeld bij het openen van hen zaak, en hebben dit moeten omgooien om de uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. En let we, De Rex is nu zeer blij met haar doelgroep… ze blijven je nl doen verbazen, ze houden ons scherp van geest en tja ook zij geven ons uitdagingen maar vaak wel vrolijke en lachwekkender. Daarnaast is het omgooien naar een ander concept een te groot risico omdat de straat een zeer typische studentenstraat is, sterker nog vroeger waren de zaken allemaal open tot zeven uur in de ochtend liepen ze kacheltje lam ruziënd over straat….. 7 dagen in de week!
    De afgelopen 8 jaar is dat allang niet meer.

    En laten we wel wezen, Utrecht is een studentenstad … en verzorgen de de ondernemers ook een levendigheidat de gemeente goed erkend) die bij een stad horen. Hierdoor behoort Utrecht nog steeds bij een van de meest aantrekkelijke studenten steden. Sterker nog … de meeste studenten die een master in Amsterdam of Rotterdam doen, komen zich vervolgens weer settelen in Utrecht vanwege ‘het dorpsekarakter’ dat Utrecht nog heeft!

    Daarnaast vergeleken met andere steden, en niet enkel met de grote steden maar neem ook een gezellig Den Bosch of Delft, heeft meer levendigheid op straat doordeweeks en op de zondagen dan de Utrechtse Horeca. Volgens mij zijn er voldoende zaken dicht op de zondag en maandag ,.. dat is niet omdat het geld tegen de plinten op klotst of omdat we even geen zin hebben in een gevulde zaak.

    Daarnaast is de horeca zelf ook niet blij met hoe vergunningen worden afgegeven en als zoete broodjes over de toonbank gaan terwijl er ondernemers zijn die giga in de buidel hebben moeten tasten voor een vergunning.

    Als je dan een reactie krijgt van de gemeente, dat als je een hulpkreet doet omdat de ondernemers op de Nobelstraat van verre blij zijn met de ontwikkelingen, krijg je een zin toegestuurd: klopt, Nobelstraat komt momenteel niet voor in de plannen van de gemeente Utrecht.

    Oftewel gemeente Utrecht! Gezien dit nieuwsbericht en de zeer verschillende beelden van de werkelijkheid (waarbij ik mij terdege besef dat die van mij ook eenzijdig is) lijkt het mij geen onnodige actie als u met en ondernemers en bewoners om tafel gaat zitten. Wanneer alledrie de partijen beschikken over een helder verstand en een sociaal karakter …. moeten er mooie plannen gesmeed kunnen worden. Laten we van elkaars krachten gebruik maken. Wanneer is de eerstvolgende Wijkraad? Bij de vorige mochten we nl niet aanschuiven er was geen ruimte voor horeca ….

    http://Www.utrecht.nl …. graag geen reactie van iemand die werkzaam in het webteam die een standaard antwoord geeft. Met zeer veel plezier graag eens meer stilstaan bij de inhoud … alle officiële wegen met alle bijbehorende procedures zijn inmiddels bewandeld. Er zijn diverse raden (mijn man heeft zelfs deelgenomen aan diverse raden) hoe lastig kan het zijn!

    Redactie@duic.nl mocht het mogelijk zijn, wil ik zeer graag eens stilstaan bij het onderwerp: hoe gaan we meer verbinding realiseren tussen Gemeente, bewoners en horeca.

  30. Natasja

    Tegenwoordig wordt alles horeca… Gaat er een winkel dicht, dan komt er horeca voor in de plaats. En dan vooral koffietentjes. Hoewel ik die heel leuk vind, begin ik inmiddels ook wel een beetje ‘koffietentjes-moe’ te worden. Ik zou liever zien dat er dan een andere leuke winkel in het pand komt.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).