Borrelcafé Plank aan de Voorstraat is geopend: ‘Alleen het barblad is hetzelfde gebleven’ | De Utrechtse Internet Courant Borrelcafé Plank aan de Voorstraat is geopend: ‘Alleen het barblad is hetzelfde gebleven’ | De Utrechtse Internet Courant

Borrelcafé Plank aan de Voorstraat is geopend: ‘Alleen het barblad is hetzelfde gebleven’

Borrelcafé Plank aan de Voorstraat is geopend: ‘Alleen het barblad is hetzelfde gebleven’
Robbert van Kooten en Jean Paul Boer openden vorige maand borrelcafé Plank. Foto: Marlot van den Berg / DUIC
Het voormalige studentencafé Jij & Wij aan de Voorstraat is omgetoverd tot borrelcafé Plank: een licht café met industriële vibes. Nieuwe eigenaren Jean Paul Boer en Robbert van Kooten hebben de zaak flink verbouwd: “Zelfs oude werknemers van de Jij & Wij herkennen het niet meer; alleen het barblad is hetzelfde gebleven.”

Het voormalige studentencafé Jij & Wij aan de Voorstraat is omgetoverd tot borrelcafé Plank: een licht café met industriële vibes. Nieuwe eigenaren Jean Paul Boer en Robbert van Kooten hebben de zaak flink verbouwd: “Zelfs oude werknemers van de Jij & Wij herkennen het niet meer; alleen het barblad is hetzelfde gebleven.”

Waar eerst de rokersruimte zat, tegen de voorkant van het pand bij het raam, kun je nu in de zon zitten, op banken gemaakt van pallets. Het steigerhout en de steigerbuizen zie je overal in de zaak terug: bij de bar, onder de tafeltjes en tegen de muren. “We hebben alles grondig schoongemaakt. Achter in het pand valt er nu eindelijk licht door de glazen koepel in het dak. Mensen denken zelfs dat we die koepel nieuw geplaatst hebben; hij was nooit eerder opgevallen”, vertelt Van Kooten.

“Iemand anders vroeg of we toevallig het barblad van de Jij & Wij overgenomen hadden: die besefte zich totaal niet dat hij in de oude Jij & Wij stond.” Het oude studentencafé hebben Boer en Van Kooten in april overgenomen. “Vrij impulsief. We besloten begin april dat we dit wilden en half april begon de verbouwing.” Iets meer dan een maand later, op 21 mei, opende de nieuwe zaak.

Aan de voorkant van het café zat vroeger een rokershok, waardoor er weinig licht naar binnen viel. Foto: Marlot van den Berg / DUIC

Hapjes

“De naam Plank komt uiteraard van de borrelplank. We serveren alles op olijfhouten planken, dus hebben die ook in alle formaten: van plankjes voor één bitterbal tot een plank van een halve meter breed en ongeveer één meter twintig lang”, vertelt Van Kooten. “Het hele concept is eigenlijk dat je je eigen borrelplank samenstelt: dat je zelf kiest wat je wilt eten en dat wij dat niet voor je bepalen”, vult Boer aan.

De hapjes zijn dan ook per stuk te bestellen. “En waarbij dat wat moeilijker gaat, zoals de hammen, gaat het per 25 gram. We hebben een snijmachine en weegschaal staan achter de bar.” Voor een ambachtelijke bitterbal betaal je 85 cent en voor een kipnugget met vlees van de poelier vijftig cent. “Mijn favoriet is de Bresaola, een soort Spaanse ham, maar dan van rund”, zegt Van Kooten. “En ik ben gek op de ‘boerentrots’ geitenkaas met honing”, lacht Boer.

Rond de bar hangen droge worsten en knoflookbollen. Foto: Marlot van den Berg / DUIC

Plank moet een borrelcafé zijn voor mensen met een leeftijd net boven die van een student, maar iedereen is welkom. De favorieten onder klanten zijn op dit moment de Fuet droge worsten, peperworsten en kaastengels. “En onder de dranken honderd procent de Bloesem Blond, Gebrouwen door Vrouwen. Die hebben we op de tap: het is een fris blond bier uit Amsterdam met echte bloesem erin.” Naast speciaalbieren worden er in Plank ook “leuke wijnen en Cava” geschonken: “wat past bij het borrelpubliek van nu.”

Terras

Plank valt nog niet zo op in het straatbeeld. Het liefst hebben de mannen volgend jaar een terras: “Je zit hier vol in de zon, maar we komen nu net een stukje stoep te kort voor een terrasvergunning. Er is een herbestrating gepland voor volgend jaar, dus dan kunnen we waarschijnlijk wel een vergunning aanvragen. Voor de tussentijd willen we een klapsysteem in het raam maken, zodat je het hele raam aan de voorkant weg kunt halen en met je benen naar buiten kunt zitten.”

6 Reacties

Reageren
 1. chris

  Ik wens de nieuwe eigenaren veel succes, maar terras of met de benen buiten hangen, je kunt daar nu al niet normaal over de stoep lopen, al helemaal niet als het grote ‘reclame’ bord van Borrelcafé Plank er staat naast de geparkeerde fietsen.

  Het probleem speelt niet allen bij Plank, maar ook bij de andere horeca ondernemers in de straat, zoals o.a. bij Sla en verderop bij Taco Mundo.
  Als je een terras wilt, dan zit je op de Voorstraat op een verkeerde stek.

 2. Willem

  Pek en veren voor horecamannen die denken dat Bresaola uit Spanje komt… en het is nog wel zijn favoriet… Bresaola komt uit Lombardije, een regio in Noord-Italië.
  Verder is steigerhout wel heel erg 2010 mannen!

 3. Peter van Zoest

  Oef, het zoveelste tentje in Utrecht met een ‘industrieel’ imago. Was die hype al niet over?

 4. Kiek

  Ik vind het een topconcept, kom snel een keer borrelen ??

 5. Wessel

  Je kan ook zelf eens gaan kijken en een eigen ‘imago’ vormen, dan een artikel lezen.

  Ik vond het iig een warm, mooi en licht cafe. Lekker bloesem biertje geserveerd door enthousiast personeel.

 6. Vivian

  Super gedaan mannen! Ik ben mega enthousiast 🙂
  Deze tent heeft er nog nooit zo mooi uitgezien!
  Of het nu mooi weer is of niet, er is in ieder geval genoeg plek voor een borreltje, balletje en een spelletje. Heel fijn personeel waar de gemiddelde horeca zaak (met terras) een puntje aan kan zuigen.
  Heel veel succes gewenst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).